guapisima 20.01.07, 15:57 Macie jakieś fajne mało znane przepisy, zaskakujące zestawienia smaków? Podzielcie cię - chętnie zjadłabym coś zdrowego i nowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruszynka_85 Re: Sałatki 20.01.07, 16:04 Bardzo dobra jest taka zwykla i bardzo prosta surówka.. seler + brzoskwinia :) Ale to chyba nic nowego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
shameeka Cezar 20.01.07, 16:16 salata lodowa pomidor ogórek pierś z kurczaka w ziolach.. usmazona.. grzanki ( mozna dodac swieża papryke ) na to kilka lyzeczek majonezu.. grzanki: bulka pokrojona w kromki , posmarowana z obu stron maslem. pokroic w prostokaty.. i w rogrzanym piekarniku -kilka minut trzymac az do zarumienienia.. ... ja ososbiscie spotkalam sie ze podawane sa do tego jeszcze oliwki,zamiast pomidorow swiezych.. -suszone.. no i kurczak grilowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
nerri Re: Sałatki 20.01.07, 16:21 O jej...woda na mój młyn:)Uwiebiam gotować,uwielbiam robić sałatki:)Zazwyczaj improwizuje i czasem wychodzi coś dobrego;) 1. Kukurydza z puszki,jajka gotowane na twardo,tuńczyk z puszki 2. Kukurydza,czerwona fasolka,groszek,tuńczyk - wszystko z puszki(szybka;) ) 3. Jajko na twardo,kukurydza i groszek z puszki,paluszki krabowe Sałatki staram się robić "niestandardowe" ;) Zazwyczaj mieszam je z oliwą z oliwek albo majonezem...albo z tym i z tym:) No i oczywiście sól morska,świerzo zmielony pieprz,czasem czubryca. To trzy które robiłam ostatnio...nie mam pamięci do sałatek, bo zazwyczaj improwizuję, - baaardzo często wychodzi super...mogę dawać znać, gdy coś nowego powstanie;)Zazwyczaj powstają sałatki sezonowe;) 4. Owocowe(mam zasadę,że mieszam max 4-5 owoców(ostatnio brzoskwinie,mango,gruszki,melon...zalane zalewą z brzoskwiń z puszki,podane na bitej śmietanie,posypane czekoladą) Odpowiedz Link Zgłoś
nerri Re: Sałatki 20.01.07, 16:30 Jeszcze por z groszkiem i z majonezem...uwielbiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
shameeka Re: Sałatki 20.01.07, 17:05 kalafor/ brokul pomidory jajka majonez Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (na pół twardo). W tym samym czasie ugotować jaja. i pokroic pomidora w kwadraty. ugotowane jajako pokroic rowniez w kwadraty. u kladac wartswami.. brokul/ pomidor/jajko/ majonez- mozna ulozyc 2-3 wartswy. nie mieszac. :) mowie wam pyszne. tymbardziej ze mozna kupic malego brokula . jedno jajko . jeden pomidor. kilka minut i pyszna kolacja gotowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
shameeka salatka z serem i czosnkiem 20.01.07, 17:08 wlasnie znalazlam ja w necie :) brzmi smakowicie na dniach ja na penwo zrobie... Składniki: - 25 dkg sera zoltego - 4 plastry ananasa - szklanka kukurydzy - 2 zabki czosnku - jogurt naturalny - sol do smaku Sposób przyrządzania: Ser zolty oraz ananas pokroic w drobna kostke,dodac kukurydze,wycisniety czosnek.Zalac jogurtem i doprawic do smaku Odpowiedz Link Zgłoś
shameeka doskonalsza wesrja salatki z serem i czosnkiem... 20.01.07, 17:10 20 dkg sera żółtego ser duży trójkątny Valbon puszka kukurydzy puszka ananasa 2 ząbki czosnku (lub więcej jak kto lubi) śmietana 30%, majonez Sery i ananasa kroimy w drobną kostkę, dodajemy czosnek (pokroiony lub wyciśnięty) i kukurydzę. Ze śmietany, majonezu i soku z ananasa robimy leisty sos i polewamy całość mieszając. Odłozyć na 5-10 min aż się wszystko przegryzie... Odpowiedz Link Zgłoś
nerri Re: Sałatki 20.01.07, 17:14 Robie się głodna i zamiast się uczyć przeglądam przepisy w necie i to wcale nie na sałatki...ale sobie na coś dobrego smaka narobiłam;) Odpowiedz Link Zgłoś
shameeka Re: Sałatki 20.01.07, 17:19 ja tak samo :) juz mysle co zjesc :D na porzadna kolacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
guapisima Re: Sałatki 20.01.07, 19:57 Dzięki za przepisy i jak jeszcze wam się coś nasunie, to piszcie. Jutro na pewno coś przyrządzę. Tylko którą?:-) Oto mój przepis na sałatkę z makaronem i paluszkami surimi: Składniki: - sałata lodowa - makaron - kolorowe świderki lub rurki (kolorowy ciekawiej wygląda) - kukurydza z puszki - tuńczyk w sosie własnym też z puszki - paluszki surimi Na różowy sos: majonez + ketchup Gotujemy makaron. Kroimy sałatę, rozdrabniamy tuńczyka, kroimi paluszki surimi na mniejsze części, wszystko ostrożnie mieszamy, polewamy sosem (majonezem uprzednio wymieszanym z ketchupem). Sałatka może nie wydajawać się ciekawa, ale jest dość efektowna i już kilka razy stała się przebojem. Smacznego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
nerri Re: Sałatki 20.01.07, 20:00 Sos napewno dobry...uwielbiam połączenie majonezu z keczupem :D Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Sałatki 21.01.07, 12:41 tabouleh :) bardzo proste, bardzo syci. kuskus, pomidorek, ogórek, czosnek, pieprz, dużo cytryny, dużo pietruszki (bardzo dużo nawet) i dużo mięty. tylko że ona musi się trochę 'przegryźć', odstać parę godzin. moi goście zżerają to błyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: Sałatki 21.01.07, 13:51 ja jeszcze czasami dorzucam to niej kurczaka gotowanego i/lub paprykę w kostkę i/lub kukurydzę :D latem jest rewelacyjna, jako obiadek na upały :D po prostu pyyyyycha! Odpowiedz Link Zgłoś
crrazy a co ja zrobiłam: 22.01.07, 12:55 tak czytam, czytam o tych sałatkach i zebrałam chyba pare przepisów do kupy i robiłam taką ;-) 2 cycki kury przysmażone na oliwie z ziołami do drobiu - drobniutko pokrojone pomidory ogórek sałata lodowa grzanki jajka na twardo kukurydza makaron jakiś taki pofalowany i do tego sosik: jogurt naturalny,czosnek,ogórek, przyprawy PYCHA! cyba przerzuce się na sałatki!!!!mniaaam Odpowiedz Link Zgłoś
sanyu Sałatka z zupek chińskich :-) 24.01.07, 12:59 Składniki: nie wiem na ile to jest osób ale na sporo :-) ja daję zwykle na 2 osoby połowę tego. 4 zupki chińskie ( 2 łagodne, 2 pikantne) puszka kukurydzy 7 jajek ugotowanych na twardo 2-3 papryki kolorowe cebula por 4 ogórki kiszone majonez natka pietruszki Makaron pokruszyć i posypać przyprawami z torebek, dodać pozostałe składniki pokrojone w kostke,wymieszać i zostawić na 3 godziny. Dodać majonez i posypać pietruszką. Odpowiedz Link Zgłoś
biegam_boso Re: Sałatka z zupek chińskich :-) 24.01.07, 16:17 z tuńczyka :D tuńczyk w sosie własnym, kukurydza, ananas, rodzynki, orzechy włoskie i majonez z kurczakiem :] gotowana pierś kurczaka, sparzona cebula pokrojona w kostke, ananas, kukurydza, majonez pyyyyyycha! :))) Odpowiedz Link Zgłoś