Dodaj do ulubionych

Pierwszy Palahniuk za mna

18.04.07, 19:38
Hmmm... Nie wiem, czy wszyscy znaja akurat to:

www.seizureandy.com/stuff/guts.html
Czy cala jego tworczosc obraca sie wokol tych samych tematow (nie, zeby to
opowiadanie bylo zle, zafascynowalo mnie dosc porzadnie, zastanawiam sie
tylko, ile mozna)?
Obserwuj wątek
    • braineater Re: Pierwszy Palahniuk za mna 18.04.07, 19:56
      nie:)
      Prócz tego, że jest to opowiadanie stanowiące maleńki appendix do Nagiego Lunchu i hisotorii o tym, jak panu hemoroidy wkręciły się do wału korbowego czy osi napędowej, w każdym razie do czegoś co się szybko kręci w samochodzie i jak pana wywróciło na nice. Taki, że uzyję mądrego słowa - homaż:)
      A cała twórczoś Palahniuka w sumie nie obraca się wokół jakiegoś jednego sprecyzowanego tematu, chyba, że uznamy, że to te tradycyjne - samotnośc (Diary), alienacja (Rozbitek, po częsci też Fight Club), próba zastąpienia wartości duchowych seksem (to w Lullaby, najlepszej chyba jego powieści) albo szukanie drugiej połówki (Choke). Plus miewa jazdy na moralizatorskie widzenie świata - najbardziej chyba w Invisible Monsters o okaleczonej modelce, która w chwili wypadku traci wszystkich i staje się przeźroczysta, niewidziana dla nikogo.
      Natomiast Guts, tak jak reszta opowiadań z Haunted to raczej sa perfekcyjne zabawy stylistyczne - z splatterem, romansem, kryminałem, historią drogi i innymi schematami. Co nie zmienia faktu, że chyba od czasu Ksiąg Krwi Barkera nie było autora, który tak wprawnie posługiwałby się rozwleczonymi flakami by wkręcić czytelnika.
      Ja tam bardzo lubię:)
      Gdybyś nie chciała ryzykowac kupna, to wiadomo...: )

P:)
      • staua Re: Pierwszy Palahniuk za mna 18.04.07, 20:23
        O, jak oferujesz, to bardzo chetnie. Oprocz Fight Club (filmu) nie znam jego
        tworczosci, choc pamietam, ze byly o niej watki, wiec jakbys mogl przyslac
        cokolwiek, bylabym wdzieczna.

Flaki wkrecily mnie bardzo; ciekawa jestem, jak pisze. Nie wiedzialam nawet, w
        jakim tomie opowiadan sie znalazly, wiec ta informacja tez mi sie przyda.
        • braineater latające maupy w skrzynce:) n/txt 18.04.07, 20:56

• staua dziekuje bardzo n/t 18.04.07, 21:47

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka