Dodaj do ulubionych

Zagram wam teraz tango po turecku

07.05.07, 16:50
i znikam (zaległa robota czeka mię)
www.youtube.com/watch?v=NXb8VerOb7A
Obserwuj wątek
    • nutopia Re: Zagram wam teraz tango po turecku 07.05.07, 19:01
      bromden1 napisał:

> i znikam (zaległa robota czeka mię)
      > www.youtube.com/watch?v=NXb8VerOb7A

wolę Nalan :) - szczególnie jeden utworek mi się podoba off aman
      a git burdan oznacza idż stąd
      • lullu1 Re: Zagram wam teraz tango po turecku 07.05.07, 19:10
        nutopia napisała:

> a git burdan oznacza idż stąd

a ja myślałam,że wszystko git:)
        • bromden1 Bo wychodziłem 07.05.07, 19:25
          stąd tytuł. ale już jestem. chrzanię.nie robię
          • lullu1 Re: Bo wychodziłem 07.05.07, 19:37
            bromden1 napisał:

> stąd tytuł. ale już jestem. chrzanię.nie robię

i to jest dobra decyzja:))
            przewróciło się ,niech leży...
      • bromden1 Nalan 07.05.07, 19:26
        znam a czasem bywam. nalan
        • bromden1 I jeszcze z tureckich lubię zespół Asena 07.05.07, 19:44
          a se naleję piwa chyba
          ---------
          strzasznie trunkowe te tureckie nazewnicwto
          • nutopia Re: I jeszcze z tureckich lubię zespół Asena 07.05.07, 20:44
            bromden1 napisał:

> a se naleję piwa chyba
            > ---------
            > strzasznie trunkowe te tureckie nazewnicwto

to chyba zalan
            • nutopia Re: I jeszcze z tureckich lubię zespół Asena 07.05.07, 20:45
              bromden zalan
              a ona
              nalan
              www.milliyet.com.tr/2002/08/22/sanat/resim/san20.jpg
              • bromden1 Na mazowszu mówią też 07.05.07, 21:06
                nalan (stopień niżej od zalan)
                • bromden1 I jeszcze że gruby 07.05.07, 21:09
                  to też czasem mówią ,że nalan. i pobity też jest nalan. czasem fest nalan (ale
                  fest nalan to raczej na kurpiach mówią)
                  • nutopia Re: I jeszcze że gruby 07.05.07, 21:10
                    bromden1 napisał:

> to też czasem mówią ,że nalan. i pobity też jest nalan. czasem fest nalan
                    (ale
                    > fest nalan to raczej na kurpiach mówią)

tak bromden, tak
                    polać?
                  • nekroskop88 Re: I jeszcze że gruby 07.05.07, 21:10
                    czy oni uczestniczyli w procesie ewolucji czy raczej poszli w kierunku ludności
                    brańskiej?
                    • nutopia Re: I jeszcze że gruby 07.05.07, 21:12
                      nekroskop88 napisał:

> czy oni uczestniczyli w procesie ewolucji czy raczej poszli w kierunku
                      ludności
                      >
                      > brańskiej?
                      >
                      >
                      ekhm
                      nekro opauj się
                      najperw wybadaj czy kolega nie z brańska
                      • nekroskop88 Re: I jeszcze że gruby 07.05.07, 21:14
                        ekhem
                        miałem na myśli, że ludność brańska wykonała skok cywilizacyjny, znacznie
                        wyprzedzając w rozwoju ludność okołobrańską
                        • bromden1 Jestem mieszkańcem Białegostoku 07.05.07, 21:20
                          ale pochodzę ze wschodniej częsci mazowsza konkretnie z pogranicza mazowsza i
                          kurpi i te określenia są autentyczne. byłem w brańsku raz i widziałem tam
                          niewiele. zatrzymałem auto i zapytałem dwóch panów sprzed sklepu, którędy
                          trzeba jechać do ciechanowca (chyba ciechanowca), ale nie wiedzieli. chyba
                          zresztą niewiele tego dnia wiedzieli, ponieważ jeden był już zalan a drugi
                          tylko nalan
                          • nutopia Re: Jestem mieszkańcem Białegostoku 07.05.07, 21:22
                            bromden1 napisał:

> ale pochodzę ze wschodniej częsci mazowsza konkretnie z pogranicza mazowsza i
                            > kurpi i te określenia są autentyczne. byłem w brańsku raz i widziałem tam
                            > niewiele. zatrzymałem auto i zapytałem dwóch panów sprzed sklepu, którędy
                            > trzeba jechać do ciechanowca (chyba ciechanowca), ale nie wiedzieli. chyba
                            > zresztą niewiele tego dnia wiedzieli, ponieważ jeden był już zalan a drugi
                            > tylko nalan

tak. to musiało być w Brańsku;)
                            • nekroskop88 Re: Jestem mieszkańcem Białegostoku 07.05.07, 21:22
                              oni nalan-zalan od urodzenia
                            • bromden1 Re: Jestem mieszkańcem Białegostoku 07.05.07, 21:22
                              hahahaha:D
                          • nutopia Re: Jestem mieszkańcem Białegostoku 07.05.07, 21:23
                            wracając do postów wyżej , to u nas też się na grubszych mówi: nalany
                            np kwaśniak jest teraz strasznie nalany na gębie;)
                            • bromden1 A co to jest "licho" to pewnie nie wiecie 07.05.07, 21:25
                              • nekroskop88 Re: A co to jest "licho" to pewnie nie wiecie 07.05.07, 21:26
                                licho wie
                                • bromden1 Licho znasz piękną mowę mazowiecką:) 07.05.07, 21:27
                                  • nekroskop88 Re: Licho znasz piękną mowę mazowiecką:) 07.05.07, 21:28
                                    licho jest używane w Białymstoku toże :)
                                    Urszula nam pięknie to objaśniła

(moja Ulcia, buzi buzi)
                                    • bromden1 Licha ta moja zagadka była 07.05.07, 21:30
                                      nie to co o tych germanach (bo wszyscy bohaterowie Twojej zagadki to germanie)
                                  • nutopia Re: Licho znasz piękną mowę mazowiecką:) 07.05.07, 21:29
                                    czyli punkt dla nutopii?

a czy ty już tak długo mieszkasz w Białymstoku, że wiesz co znaczy: wiszczeć?
                                    • bromden1 Wystarczająco 07.05.07, 21:31
                                      nawet wiem co to jest pużelnia (nie wiem czy tak się pisze)
                                      • nekroskop88 Re: Wystarczająco 07.05.07, 21:32
                                        tego to akurat ja nie wiem:P
                                        • bromden1 Wiedxziałem, że nie wiesz 07.05.07, 21:33
                                        • nutopia Re: Wystarczająco 07.05.07, 21:33
                                          nekroskop88 napisał:

> tego to akurat ja nie wiem:P
                                          >
                                          >
                                          no weź nekro nie wiesz co to pużelnia???
                                          ja też nie wiem..
                                          :)
                                          • nekroskop88 Re: Wystarczająco 07.05.07, 21:34
                                            pewnie nic zboczonego, bo byśmy wiedzieli ;)
                                            • nutopia Re: Wystarczająco 07.05.07, 21:36
                                              nekroskop88 napisał:

> pewnie nic zboczonego, bo byśmy wiedzieli ;)
                                              >
                                              >
                                              takiego słowa nie ma bo jak nie ma w googlach to znaczy, że nie ma!
                                          • bromden1 Jest to 07.05.07, 21:36
                                            stylisko od bata (no to co się w ręku trzyma z bicza trzaskając). Ale to bardzo
                                            rzadko już używane słowo głównie w okolicach Zabłudowa i dalej na południe
                                            • nutopia Re: Jest to 07.05.07, 21:37
                                              bromden1 napisał:

> stylisko od bata (no to co się w ręku trzyma z bicza trzaskając). Ale to
                                              bardzo
                                              >
                                              > rzadko już używane słowo głównie w okolicach Zabłudowa i dalej na południe

taaa,w Zabłudowie to oni mają też swój język:)
                                              • bromden1 A moje ulubione słowa kurpiowskie 07.05.07, 21:39
                                                to "chujki" i "chujecki"
                                                • nutopia Re: A moje ulubione słowa kurpiowskie 07.05.07, 21:41
                                                  bromden1 napisał:

> to "chujki" i "chujecki"

u nas są Mońki i moniecki
                                                  ;))
                                                  • bromden1 Re: A moje ulubione słowa kurpiowskie 07.05.07, 21:43
                                                    chujki- las iglasty
                                                    chujecki- młodniak iglasty
                                                    chujka- duże drzewo iglaste
                                                    chujecka- małe drzewo iglaste
                                                  • nutopia Re: A moje ulubione słowa kurpiowskie 07.05.07, 21:44
                                                    bromden1 napisał:

> chujki- las iglasty
                                                    > chujecki- młodniak iglasty
                                                    > chujka- duże drzewo iglaste
                                                    > chujecka- małe drzewo iglaste

Mońki - takie miasto
                                                    moniecki - powiat na przykład
                                                    :D
                                                  • bromden1 I jeszcze są Moniuszeczki 07.05.07, 21:44
                                                  • nutopia Re: I jeszcze są Moniuszeczki 07.05.07, 21:46
                                                    i jeszcze Moniuszko
                                                    ale nawet z Brańska nie był
                                                    :)
                              • nutopia Re: A co to jest "licho" to pewnie nie wiecie 07.05.07, 21:27
                                licho jako rzeczwonik - diabeł
                                licho jako przymiotnik - lichy, marny
                                • bromden1 Super 07.05.07, 21:29
                                  to właściwie staropolskie. Kiedy przyjechałem do Białegostoku byłem trochę
                                  zaskoczony niektórymi słowami zwłaszcza, gdy ktoś mówił "po prostu".Niewiele
                                  rozumiałem
                                  • nutopia Re: Super 07.05.07, 21:30
                                    bromden1 napisał:

> to właściwie staropolskie. Kiedy przyjechałem do Białegostoku byłem trochę
                                    > zaskoczony niektórymi słowami zwłaszcza, gdy ktoś mówił "po prostu".Niewiele
                                    > rozumiałem

chyba "po prostemu";)
                                    • bromden1 No tak 07.05.07, 21:32
                                      albo "po naszemu"
                                      ---------------------
                                      i jeszcze się zdziwiłem, jak kiedyś przyjechał do akademika ojciec mojego
                                      kolegi i zapytał mnie "no i co u was czuć?"
                                      ----------
                                      czuć zawału nie dostałem bo jego syn trochę rozrabiał poprzedniego dnia...
                                      • nekroskop88 Re: No tak 07.05.07, 21:33
                                        ale to akurat nie jest używane tak często
                                      • nutopia Re: No tak 07.05.07, 21:35
                                        bromden1 napisał:

> albo "po naszemu"
                                        > ---------------------
                                        > i jeszcze się zdziwiłem, jak kiedyś przyjechał do akademika ojciec mojego
                                        > kolegi i zapytał mnie "no i co u was czuć?"
                                        > ----------
                                        > czuć zawału nie dostałem bo jego syn trochę rozrabiał poprzedniego dnia...

te "czuć" to raczej nie występuje
                                        ale uwielbiam jak mówią : co tu tak słychać cebulą? w sensie (śmierdzi/pachnie
                                        cebulą)
                                        lubię też: inną razą:D
                                        • bromden1 I podoba mi się też 07.05.07, 21:37
                                          bułka chleba oraz nie-e
                                          • nekroskop88 Re: I podoba mi się też 07.05.07, 21:39
                                            nie-e jest fajne :D
                                            tak jak "zasynam" :D
                                            • nutopia Re: I podoba mi się też 07.05.07, 21:42
                                              nekroskop88 napisał:

> nie-e jest fajne :D
                                              > tak jak "zasynam" :D
                                              >
                                              >
                                              zasynam jest okropne!
                                              tak jak wysechnąć i umyć skarpety!
                                          • nutopia Re: I podoba mi się też 07.05.07, 21:40
                                            bromden1 napisał:

> bułka chleba oraz nie-e

wrrr
                                            bułka chleba mnie drażni
                                            a z nie-e to się nigdy nie wyleczę;)

za to moja bratanica która mieszka w Sierpcu, mówi zamiast dlaczego to po co?
                                            pytanie: Po co nie byłaś dziś w Płocku?
                                            korwex - ja na nie odpowiedzieć?
                                            • bromden1 Trzeba odpowiedzieć 07.05.07, 21:41
                                              zabaczyłam
                                              • nutopia Re: Trzeba odpowiedzieć 07.05.07, 21:43
                                                bromden1 napisał:

> zabaczyłam

i to będzie wystarczająco bez sensu?;)
                                                • bromden1 To będzie znaczyło po prostu 07.05.07, 21:45
                                                  że zapomniałaś pojechać
                                                  • nutopia Re: To będzie znaczyło po prostu 07.05.07, 21:47
                                                    bromden1 napisał:

> że zapomniałaś pojechać

???
                                                    serio?
                                                  • bromden1 Też staropolskie 07.05.07, 21:49
                                                    baczyć- pamiętać, uważać
                                                    zabaczyć- zapomnieć, być nieuważnym
                                                  • bromden1 Czyli licho 07.05.07, 21:50
                                                    było w goglach? bo tu się tak raczej nie mówi
                                                  • nutopia Re: Czyli licho 07.05.07, 21:53
                                                    bromden1 napisał:

> było w goglach? bo tu się tak raczej nie mówi

nie było
                                                    ale tutaj tak się mówi
                                                    np młodzież mówi: "wypasione" a ja :"nieliche":0)
                                                  • nutopia Re: Też staropolskie 07.05.07, 21:51
                                                    bromden1 napisał:

> baczyć- pamiętać, uważać
                                                    > zabaczyć- zapomnieć, być nieuważnym

ach zAbaczyć!
                                                    a ja przeczytałam wcześniej: zObaczyłam...:)
                                                    i dlateog wydawało mi się to bez sensu
                                                • nutopia a nasz kolega kopytkowy makbrajd 07.05.07, 21:45
                                                  który jest z Bydzi, raz się napił i napisał
                                                  "ale miałem wczoraj pizdeczkę"
                                                  co wprawiło - przynajmniej mnie w lekki szok
                                                  pół dnia mu nikt nie odpisywał na wątku dopóki sprawy nie wyjaśniono na gg:D
                                                  • bromden1 Mam paru znajomych w Bydgoszczy 07.05.07, 21:51
                                                    ale tak nie mówią. za to są ekstremalnie prawicowi
                                                  • nutopia Re: Mam paru znajomych w Bydgoszczy 07.05.07, 21:54
                                                    bromden1 napisał:

> ale tak nie mówią. za to są ekstremalnie prawicowi

bo może się nie napili nigdy po prostu, przez tę ekstremalną prawicowość?;)
                                                  • bromden1 Bogać tam nie 07.05.07, 21:56
                                                    i nalane i zalane
                                                  • nutopia bromden 07.05.07, 21:58
                                                    ale ty chyba nie chcesz zasugerować, że nasz Makuś to nie z Bydzi jest
                                                    chociaż wiesz co? on korzeń to ma inowrocławski..
                                                    znaczy korzenie ma....
                                                  • bromden1 A poglądy u niego jakie? 07.05.07, 22:08
                                                  • nutopia Re: A poglądy u niego jakie? 07.05.07, 22:20
                                                    takie jak myślisz;)
                                                  • bromden1 Czyli Bydgoszcz jak amen w pacierzu :) 07.05.07, 22:22
                                                  • nutopia rzekłeś:) 07.05.07, 22:23
                        • nutopia Re: I jeszcze że gruby 07.05.07, 21:20
                          <głośno>
                          oho pada!
                          <na stronie>
                          nekro! on może być z powitu bielskiego....
                          chociaż nie wygląda ale pozory mylą;)
                          • nekroskop88 Re: I jeszcze że gruby 07.05.07, 21:21
                            nie, on nasz Ulka! :D
                            dobra nasza
    • nekroskop88 Re: Zagram wam teraz tango po turecku 07.05.07, 21:43
      moi krewni w Sokółce (wszyscy na kolana:)
      mówią zamiast "ojciec" to "baćko":)
      • nutopia Re: Zagram wam teraz tango po turecku 07.05.07, 21:48
        nekroskop88 napisał:

> moi krewni w Sokółce (wszyscy na kolana:)
        > mówią zamiast "ojciec" to "baćko":)
        >
        >

aaaaaaaahahhaha:D
        baćko - fajnie:D
        • lullu1 No to cię Bromdenie dyrekcja wzięła w obroty:))) 07.05.07, 22:49

ja się urodziłam w Płocku,więc to chyba
          też nie tak daleko od ciebie,wiele
          powiedzonek jest mi znanych...

i tak o tobie dowiedzieć się można,więcej niż
          chcesz..:)
          • bromden1 Czyli co więcej? 07.05.07, 23:40
            W Płocku mam rodzinę (ale to dalecy krewni). I chyba tam jest spore zoo o ile
            mnie pamięć nie myli nie mówiac oczywiście o skarpie Wisły, kto nie widział ten
            trąba
            • lullu1 Re: Czyli co więcej? 07.05.07, 23:50
              bromden1 napisał:

> W Płocku mam rodzinę (ale to dalecy krewni). I chyba tam jest spore zoo o ile
              > mnie pamięć nie myli nie mówiac oczywiście o skarpie Wisły, kto nie widział
              ten
              >
              > trąba

kto nie widział Katedry w Płocku,to...ech,strony rodzinne....
              a skarpa wiślana jest the best...:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka