Dodaj do ulubionych

Pranie ciuchow tex

27.07.07, 10:41
Ma ktos doswiadczenie w praniu ciuchow texowych? Bo po
wczorajsze "przejazdzce" to pralnia bedzie konieczna chyba:)
Spodnie to sprobuje uprac normalnie w reku bo w razie jak by co to mala
strata, a spodnie i tak kiepskawe.
Z kurtka jednak bedzie spory problem jezeli bym chciala ja prac w reku.. Do
pralki to jakos nie ten teges.. Pralnia chemiczna? nic sie wtedy nie stanie z
tyym zewnętrznym materialem? kurtka Wintex - taka jak w linku:
www.motosprzet.pl/index.php?m=Main&f=Assortment&id_ass=1076&s=hsettfnx8plmfardw6oc1zsxtqw5oz1d
Obserwuj wątek
    • vidlak77 Re: Pranie ciuchow tex 27.07.07, 14:53
      zakladam ze zabrudzenia to bloto po prostu, a nie smar, bo z nim doswiadczenia
      nie mam. Ja moje ciuchy "piore od wierzchu" - czyli polewam woda od wierzchu,
      czyszcze miekka szczoteczka i splukuje rowniez od wierzchu (i tak x razy, az do
      skutku). Skutek na czarnych ciuchach jest przyzwoity. Nie wiem jak z innymi
      kolorami. Pralnia/pralka = spranie impregnatu, wiec nie polecam (zrobilam to z
      impregnowana kurtka turystyczna i byl to glupi pomysl)
      • monique76 Re: Pranie ciuchow tex 27.07.07, 15:15
        Z zabrudzeniami zewnetrznymi to sobie poradzilam.. Bardziej mnie martwi upranie
        podszewki:( Wiesz.. pchalismy moto 3 km ubrani w ciuchy motocyklowe - lepsze to
        niz 2 godziny silowni, tyle ze ciuchy z silowni mozna zdjac i wrzucic do
        pralki;-) Z kurtka motocyklowa gorzej:)
    • marzkaf Re: Pranie ciuchow tex 27.07.07, 15:46
      Kilkakrotnie prałam już kurtkę męża i swoją, a właściwie to prała ją pralka;)
      Obie te kurtki posiadają membrany (jedna sheltex, druga goretex). Jedyny myk to
      ustawienie najlżejszego cyklu piorącego w pralce tzn. jeśli masz takowy to
      cykl "gentle", albo "pranie ręczne", albo "wełna" (ja na taki właśnie
      nastawiłam) i koniecznie wyłączyć "wirowanie" bo wirowanie spowoduje popękanie
      membrany!!! Do prania używałam płynu Perła. Jeśli jednak się boisz wypierz ją
      ręcznie( ja trochę z lenistwa dałam do pralki a po drugie to jak ona wody
      nabierze to będzie trudno ją utrzymać w rękach). Tylko pamiętaj!!! nie pocieraj
      i nie czyść żadnymi szczoteczkami tak jak tu Vidlak77 proponuje, tylko
      delikatnie! Pamiętaj tez, aby wypiąć wszystkie wewnętrzne powłoki tj. ocieplinę
      i membranę przeciwdeszczowa.
      Następny etap to zabezpieczenie wypranej już kurtki specjalnym preparatem firmy
      NIKWAX do impregnacji tkanin goretex i sympatex. Buteleczka ok. 200ml kosztuje
      ok. 25 zł, ale na prawdę daje efekty. Podaję stronę www.nikwax.co.uk/pl-
      pl/activity/index.php?activity=MOTORBIKING&item=CLOTHING tu możesz poczytać
      porady fachowe. Jeśli masz jakieś pytania pisz śmiało-postaram się pomóc:)
      • marzkaf Re: Pranie ciuchow tex 27.07.07, 15:50
        www.nikwax.co.uk/pl-pl/activity/index.php?activity=MOTORBIKING&item=CLOTHING

może teraz wejdzie, a jak nie to wpisz powyższy adres.
        • marzkaf Re: Pranie ciuchow tex 27.07.07, 15:54
          Dodam jeszcze,że dokładna nazwa produktu, którego używałam to "TX.DIRECT WASH-
          IN"
    • olo2222 Re: Pranie ciuchow tex 27.07.07, 17:53
      Neutralnym środkiem też jest szare mydło(chyba bo czasami omijałem wykłady )
    • jaafrica Re: Pranie ciuchow tex 27.07.07, 19:49
      1. Pranie (można w pralce) - ABSOLUTNIE nie prać w płynie zawierającym
      lanolinę!!! ponieważ zapycha ona membranę!
      2. Impregnacja odpowiednim środkiem do tekstyliów.
    • hun996 Re: Pranie ciuchow tex 31.07.07, 08:44
      Wszystko nt konserwacji odzieży tekstylnej.
      www.modeka.pl/pl/porady.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka