kakarakamuchen 13.09.07, 21:13 jeśli tak, to którego? Tego starotestamentowego- sprawiedliwego, ślepego i karzącego? Czy tego zmodyfikowanego- miłosiernego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mam_py_tanie1 Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 21:18 Ja wierze w tego milosiernego ale mam gosci i jestem tu z doskoku!Co Tobie tak dzis się na wiare zebralo??hihih paaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
kakarakamuchen Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 21:24 bo ja stara moherowa dewota jestem. pytam z ciekawosci. dzięki. ja wierzę w tego pierwszego. miłej imprezki :) P.s. urodziny męża? Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 21:30 Nie będziesz miała pierwszego przede mną! Odpowiedz Link Zgłoś
kakarakamuchen Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 21:33 itd. -aż chce sie dodać. ale syf! przypomniał mi sie pan Kazik K. ale syf, ale katastrofa. to kara za grzechy nasze, Bóg nas już nie kocha teraz Bóg kocha niemców, maja więcej pieniedzy. chociaż wojne przegrali, to my zyjemy w nedzy :D Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 21:46 No cóż Koko. Nie na darmo było - Gott mit..., Ale wierz mi staremu. Najwaznejsze, wyspać się. Jutro nowy dzień. I nie zaczynać go od modłow, bo to psu na budę. Nic nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 21:35 A teraz poważnie. Ten drugi jest kompletnie wtórny. I na skutek zbiegów dziejów i przemyślnych działan zawładnął Europą. Nie udało mu się do konca. Ale w pewnej części Europy ma władze absolutną. Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 21:28 Cześć Karakanku. Nie wierzę. W żadnego. Jestem zaprzałum ateistą. Mam zbyt logiczny i ścisły umysł bym wierzył w Istote Najwyższą. Jeżeli tak, to dla mnie Istota Najwyższą jest Kosmos, a Matką - Gaja. Matka Ziemia. Oczywiście wyznaję bezwzględnie prawa etyki, moralności, zasady współzycia społecznego, obyczajów norm kulturowych, prawa, tego co ma źródło prastare w Dziesięciorgu. Tylko ten Dekalog, w tej czyinnej formie obowiązuje we wszystkich spoleczeństwach od zarania ludzkości. Nawet w społecznosciach, ktore jeszcze nie miały pojęcia że istnieje jakiś Bóg. Natomiast Karakanku wierzę w Anołów Stróżów. Każdy swojego ma. :)))))))))) Karakanku,to było tak straszliwie po krótce. Odpowiedz Link Zgłoś
kakarakamuchen Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 21:30 spoks. ps. mój anioł stróż musi być kompletnie zalany, menel pierdzielony! pewnie znów zabardaszył w jakiej mordowni. bahusowy pomiot! Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 21:41 Nawet Aniolom bieluśkim to się zdarza. Mój niejednokrotnie jeszcze bardziej badziewiał. I po tydzień się nie pokazywał drań. Ale jednak zawsze dochodzil do siebie i stał na straży mej. Twój tez po rozum do głowy swej zapuka. Spoko Mała.:)))))) Tylko spoko. Anioły swe obowiązki znają i je wypełniają. Odpowiedz Link Zgłoś
witaj_smutku Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 22:10 Wierzę . Moim zdaniem wiara nie jest niczym złym - natomiast religia już tak. Wystarczy spojrzeć w przeszłość - np. wyprawy krzyżowe.... ludzie byli mordowani w celach rozpropagowania danej wiary. Chciałabym żeby była jedna religia, w którą by wszyscy wierzyli:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 22:44 Smutku wesoły. napisalaś - 'wiara nie jest niczym złym'. A dalej 'mordowali ludzi w imię rozpropagowania swej wiary'. Nie w imię 'wiary', chociaz na nią sie powoływano. W imię szerzenia swej religii. To już jest co innego. Smutku Wesoły, religie, jest to bardzo skomplikowana sprawa. na tym świecie sa do dziś dwie nierozwiązywalne sprawy, przez żadnych polityków i dyplomatów. To konflikty narodowościowe i religjne. To sa bardzo skomplikowane i zawikłane sprawy. I jeszcze jedno. Wiiara jast sprawa osobista własnej duszy danego człowiea. Religia, jest wytworem człowieka. Żaden Bóg nie stworzył religii. Religie [różne], doktryny, dogmaty stworzył człowiek. Żaden Bóg nie ma z tym nic wspólnego. Powtórze, jest to bardzo skomplikowane. Ale schemat jest prosty; amuletyzm - totemizm - szamanizm - religia. Taki jest historyczny bieg rozwoju. W wielkim skrócie oczywiście. Pozrawiam Wesoły Smuteczku i dobranoc. Idziemy na spanko. Rano trzeba wstać.:))))) Grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
witaj_smutku Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 22:52 Dziękuję za ...poprawienie. Myślałam o ..religii:) Są ludzie którzy ,zeby żeby oddac cześć swojmu bogu zabijaja innych, czasem sami dają swe życie w ręce swego boga...mnie to przeraża....))) To trudny temat i nie na moją głowę . Spokojnej Nocy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ddd_ddd Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 13:47 witaj_smutku napisała: > Wierzę . > Moim zdaniem wiara nie jest niczym złym - natomiast religia już tak. > Wystarczy spojrzeć w przeszłość - np. wyprawy krzyżowe.... ludzie byli mordowan > i > w celach rozpropagowania danej wiary. > Chciałabym żeby była jedna religia, w którą by wszyscy wierzyli:) > Pozdrawiam:) Dla mnie osobiście lepiej byłoby gdyby na świecie nie było religii Sadze, ze wiecej z nich szkody jak pozytku. W kazdej religii jest przykazanie nie zabijaj. Niestety paradoksalnie najgorsze wojny, najbardziej krwawe sa wlasnie na tle religijnym. Pozdrawiam ciepło Radosny Smutku:)! Odpowiedz Link Zgłoś
witaj_smutku Re: Wierzycie w Boga? 16.09.07, 21:13 ddd_ddd napisał > > > Dla mnie osobiście lepiej byłoby gdyby na świecie nie było religii > Sadze, ze wiecej z nich szkody jak pozytku. W kazdej religii jest przykazanie > nie zabijaj. Niestety paradoksalnie najgorsze wojny, najbardziej krwawe sa > wlasnie na tle religijnym. Wszyscy są równi......)) Ważne żebyśmy kochali miłością ...agape....))) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 22:59 hmmmmmmmmm Sama nie potrafie sprecyzować w co wierzę czy w Boga czy w jakaś siłe wyższą ale nie ukrywam żę czasem mam pretensję do tych sił sprawczych lub jestem im wdzieczna - jakos mi tak dobrze jak sobie tak myślę że są jakieś tajemne moce które mogą w zyciu namieszać (w tych kategoriach mieszczą się wszelkie szczęśliwe trafy, pech, zrządzenia losu itp) Odpowiedz Link Zgłoś
iza11222 Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 23:23 Według mnie Bóg jest jeden i to ten, w którego wierzą wszyscy chrzescijanie .Pozdrawiam goraco. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 23:37 myślę, ze muzułmanie myśla analogicznie jak Ty :) Odpowiedz Link Zgłoś
witaj_smutku Re: Wierzycie w Boga? 13.09.07, 23:48 iza11222 napisała: > > Według mnie Bóg jest jeden i to ten, w którego wierzą wszyscy > chrzescijanie .Pozdrawiam goraco. Widzisz iza - to jest podstawowy problem, bo Ty będziesz uważała, że prawdziwym Bogiem jest ten, w którego wierzą chrześcijanie... ale ktoś kto wierzy w Allaha będzie jego uważał za Boga. I dlatego gdy się spotkacie nie dojdziecie do porozumienia.....)))) Dobranoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
blackhetera Re: Wierzycie w Boga? 14.09.07, 07:53 Bóg jest jeden:JAHWE (Jehowa)-dla wszystkich którzy się Go nie wyrzekają.Cóż warte byłoby życie bez wiary w Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
anna_m_78 Re: Bog stworzyl ziemie, Diabel religie!!!! 14.09.07, 11:15 Gdyby nie religia bylby spokoj na ziemi! Odpowiedz Link Zgłoś
wininia Re: Wierzycie w Boga? 14.09.07, 09:51 Więc ja jedna tu powiem ,ze wierze w Boga. Moja wiara nie wynika z obyczaju czy nawyku społecznego że inni wokoł mnie tak pstepuja . To jest moja własna osobista wiara. Pzdrawiam. Znikam na dwa dni by zebrac płody rolne:) Odpowiedz Link Zgłoś
ddd_ddd Re: Wierzycie w Boga? 14.09.07, 09:57 wininia napisała: > > Znikam na dwa dni by zebrac płody rolne:) Zabierz mnie z sobą;) !Razem będzie cieplej!;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wininia Re: Wierzycie w Boga? 14.09.07, 10:21 Przybywaj :) Wiesz gdzie:) Załuż sweter ,który Ci zrobiłam:) Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta.11 Re: Wierzycie w Boga? 14.09.07, 10:49 Tak mnie wychowano w domu Coraz czescie przekonuje sie o tym ,ze Bog jest .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marijola1 Re: Wierzycie w Boga? 14.09.07, 12:00 a ja wierzę,że coś-ktoś nami kieruje.Obojętne jak to nazwiemy.Kiedyś było dla mnie oczywiste,że to Bóg.Taki,o jakim uczono na religii.A teraz,kiedy tyle podłości wokół,mam różne wątpliwości.Wiem jedno-nic bez przyczyny się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Wierzycie w Boga? 14.09.07, 12:49 kakarakamuchen napisała: > jeśli tak, to którego? Tego starotestamentowego- sprawiedliwego, ślepego i > karzącego? Czy tego zmodyfikowanego- miłosiernego? Tak, chyba tak. Nie jestem Żydówką, ale chrześcijanką i bliżej mi do JCH a nie do Jahwe. Jednak moje postępowanie...... uuuuuu daleko odeszłam. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Wierzycie w Boga? 14.09.07, 12:53 Dlaczego Bóg chcrześcijański nie ma imienia? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Wierzycie w Boga? 14.09.07, 13:10 grzech_o_1 napisał: > Dlaczego Bóg chcrześcijański nie ma imienia? > :))) Ma. Jest Ojcem, Synem albo Duchem Św. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Wierzycie w Boga? 14.09.07, 13:23 Jezus głosząc swe nauki powoływał się na Boga Ojca mając na myśli Boga jedynego, czyli Jahwe. Był przecież Żydem i nie miał najmniejszego zamiaru tworzyć nowej religii. Dopiero twórcy chrześcijaństwa stworzyli Trójcę Świętą. Bo gdyby nie to, to w swej najgłębszej istocie chrześcijaństwo praktycznie niczym by się nie różniło od judaizmu. Jako religia. Dopiero następny krok to stworzenie Kościoła jako instytucji ze swymi władcami. Papieżem, Patriarchą Konstantynopola, czy Patriarchą Wszechrusi. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Wierzycie w Boga? 14.09.07, 13:33 Jezus mówił że jt Bogiem, Synem Stwórcy, Królem. Że on i Ojciec Jego to jedno. Owszem, był Żydem. Stąd to Naród Wybrany. Jednak przyjął chrzest i ustanowił kolejne sakramenty. Z Żydami mamy wspólne początki i korzenie wiary, dlatego nazywani są Starszymi Braćmi w Wierze. Oni jednak nie uznali Jezusa za Zbawiciela obiecanego przez Boga i głoszonego pzrez proroków. Natomiast instutucja Kościoła to inna bajka. I tej tu nie mieszajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Wierzycie w Boga? 14.09.07, 14:37 Owszem. Mówił, że jest Synem Stwórcy. Natomiast to, że jest Bogiem i Królem to już zasługa twórców chrześcijaństwa. Jezus głosił istnienie Królestwa nie z tej Ziemi, istnienie Królestwa Niebieskiego, jedynego sprawiedliwego. Głosił, że wszyscy ludzie ziemi są siostrami, braćmi i są sobie równi. To tak po krótce. Dziś nazwalibyśmy go wywrotowcem nawołujacym do obalenia ustroju państwa. Prawowierni Żydzi wierzyli, że Jahwe zawarł z Abrahamem tajną umowę. Że Jahwe zapewnił Abrahama, że Żydzi są narodem wybranym i że zapanują nad światem. To oczywiscie nie mogło znaleźć uznania w oczach Sanhedrynu i nie dziwmy się, że został skazany na śmierć [przypominam, jak Jezusa szyderczo ubrano w szaty Cezara]. W dodatku przez ukrzyżowanie. Wśród Żydów taka śmierć była śmiercią hańbiącą. Na taką śmierć skazywano łotrów, zdrajców i przestępców. To z tego powodu dla Żydów do dziś krzyż jest symbolem hańby, a dla chrześcijaństwa najważniejszym symbolem religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
marijola1 Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 11:39 tak,jeżeli o Chrześcijaństwo chodzi,wiele uległo wypaczeniu.Kościół przerobił sobie tu i tam dla swych korzyści.To instytucja która zawsze miała wiele do powiedzenia.Pomijając wszystko inne,weźmy chociaż nasze duchowieństwo.Dlaczego księża nie mają rodzin?Czy nie po to,by nie troszczyli się o innych a swoje dochody przekazywali....zresztą sami pomyślcie o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
ddd_ddd Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 13:20 Nie wierze w rzeczy, ktore mnie nie przekonuja i na ktore nie ma dowodow. Ktos powie ze Biblia... Mi taki dowod nie wystarcza, a smiem twierdzic, ze jako niewierzacy znam Pismo Swiete lepiej od wielu Odpowiedz Link Zgłoś
ona_28_i_pol Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 13:26 ..bo "wierzący" nie znają go w ogóle.. już o to "tatusiowie" dbają odpowiednio.. Odpowiedz Link Zgłoś
ddd_ddd Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 13:47 No i argumenty typu, ze zycie wieczne bedzie pozniej i ja mam w to slepo wierzyc do mnie nie trafiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
ona_28_i_pol Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 14:00 Jeśli chcesz się czuć usystematyzowany w ramach potrzeb duchowych - owszem. To taki handel wymienny.. Oni Ci zapewnią zbawienie, Ty o nic nie pytasz, tylko płacisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
zjechana_dupa_wolowa Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 14:09 jest grupa forumowiczów, która nie chce z tobą rozmowiać. część z nich opuściła FM. a ty z nimi leziesz. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
ona_28_i_pol Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 14:20 Znów marudzisz?? To może pod stałym nickiem chociaż byś spróbował?:) Nie gadam z Tymi, z którymi ja nie chcę (niechęć się, na szczęście, pokrywa:)), a to Forum jest.. Eureka!! PUBLICZNE:))))) W wolnym tłumaczeniu: MOŻE TU PISAĆ.. KAŻDY:)) Nie podoba Ci się, nie odzywaj się do mnie.. masz jakiś problem z koegzystencją?? No to.. Twój problem, wybacz:) A ile na temat napisałeś.. ho ho!:)) Jak zwykle zresztą:)) Pa:) Tobie, rzecz jasna, Marudo:) Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.pytam Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 15:31 zjechana_dupa_wolowa napisała: > jest grupa forumowiczów, która nie chce z tobą rozmowiać. część z nich opuściła > FM. a ty z nimi leziesz. Dlaczego? to widac przeciez ile ludzi juz tam nie pisze a ona podazyla za nimi ze swoimi ''moralami'' ktorych i tak nikt nie bierze pod uwage! Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 20:35 Bo jest tu oczekiwanym gościem, a nawet gospodynią forum. I jest mile widziana. I koniec dyskusji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
kakarakamuchen Re: Wierzycie w Boga? 16.09.07, 07:35 rozumiem, że mówisz za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
emilka222 Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 14:38 Boga dosięga się uczuciem, a nie rozumem. Ktoś powiedział, że jeżeli zapomnisz o Bogu, uwierzysz, że On nie istnieje.To temat morze. Nie mam odwagi zupełnie wyprzeć się wiary w Boga, a wątpliwości mam na każdym kroku.Natomiast religia...no cóż...poganie nie wstydzili się swoich religii: upiększali ogrody i galerie posągami swoich bogów, obrazami, oddawali im cześć i obdarzali bezgranicznym oddaniem...byli odpowiedzialni za wyznawaną przez siebie religię. Teraz jest inaczej. Nie wiem lepiej, czy gorzej. Jedno jest pewne, że wiara w Boga wiele ułatwia, wyjaśnia, daje nadzieję na życie po życiu.Tylko,czy to czasem nie strach przed śmiercią, przemijaniem? To ja już przestaję myśleć, bo zgłupieję, a Bóg mi tego nie daruje:) Miłego dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
ona_28_i_pol Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 14:48 Tylko co nazywasz wiarą? Klepanie "wierzę w Boga"? Znasz tego Boga? Co możesz powiedzieć o jego działaniu, zamierzeniach, wymaganiach? Bo, żeby powiedzieć "znam Kogoś i Mu ufam", to.. trzeba o Nim sporo wiedzieć, prawda? Więc.. co wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
you-zek Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 18:23 ona_28_i_pol napisała: > Tylko co nazywasz wiarą? Klepanie "wierzę w Boga"? Znasz tego Boga? > Co możesz powiedzieć o jego działaniu, zamierzeniach, wymaganiach? > Bo, żeby powiedzieć "znam Kogoś i Mu ufam", to.. trzeba o Nim sporo > wiedzieć, prawda? Więc.. co wiesz? Nikt nic nie wie, bo wiedziec nie moze:) Jezeli TO w ogole istnieje, to TEGO nie ma, i byc nie moze (na tym moze polegac boskosc). Reszta to spekulacje i zerowanie na atawistycznym leku konca... Jak mozna oskarzac TO, ze aktywnie bierze udzial w naszym ziemskim zyciu: www.flatrock.org.nz/topics/odds_and_oddities/assets/wanting_a_meal.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kakarakamuchen :D 16.09.07, 08:28 Ja zapytam zatem z drugiej stron. Czy zdolny jesteś przedstawić dowody na nieistnienie Boga? :D posiadając dowody mówimy o WIEDZY a nie WIERZE. Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: :D 16.09.07, 13:27 Amuletyzm > Totemizm > Szamanizm > Religia Taka kolej rzeczy i to wymyślał człowiek. Bogowie i Bóg jedyny pojawiają się dopiero w Religiach. Więc jeżeli człowiek sobie wymyślił Boga, to więc wpierwej niechaj udowodni że istnieje i jest siłą sprawczą wszelkiej kole rzeczy. To, co sobie w swym umyśle ze strachu przed Matką Naturą wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
kakarakamuchen Re: :D 16.09.07, 13:57 grzechu, bez urazy, ale troszkę tężsi umysłem poddali się w tym sporze. no, z drugiej strony, może neptki nie wpadli na tak prosty ciąg jak "Amuletyzm > Totemizm > Szamanizm > Religia", który, wybacz, nieistnienia boga nie dowodzi. czym jest "matka natura"? kto ją, grzechu, pobudził, kto powołał do życia? nie neguje Twojej wiary w niesitnienie Siły Najwyższej (bo tym jest Bóg, a nie dobrotliwym staruszkiem z długa brodą, który siedzi w niebiesiech i co niedziele dłubie palcem w nosie). Grzechu, wiara polega na tym, że nie zbija jej się dowodami. wiara to wiara, wiedza, to wiedza. twój ciąg "Amuletyzm > Totemizm > Szamanizm > Religia" dowodzi jedeynie, że w człowieku tkwi potrzeba RELIGII, KULTU, która jest w tym wątku opluwana, jako opium dla ludu (a ty, jako jeden z niewielu, winieneś wiedzieć, że słowa te zostały wyrwane z kontekstu przez ludzi, którzy chcieli stworzyć "świecką tradycję", bo w rzeczywistości karol nie potępił religii). Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: :D 16.09.07, 14:59 Masz rację Karakanku. Ale teraz Serduszko nie mam czasu. Napisze coś pod wieczór. Postaram się oczywiście na temat. A tak na szybko. Karakanku, Sprawcą wszystkiego jest Wszechświat. Kosmos. Dla szeregowego Ludka niepijęty. Zbyt odległy. Więc treba mieć scoś bliższego. Pozedro.... Odpowiedz Link Zgłoś
wininia Re: :D 16.09.07, 15:16 Gdy człowieka zawiodła nauka,postęp to zaczyna nie wierzyć już w nic. Podstawą myślenia o Bogu nie jest wszechświat ale człowiek w tymże świecie. Chyba nie zwalczasz wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
kakarakamuchen Re: :D 16.09.07, 15:22 ja to bym była nawet skłonna zaryzykować stwierdzenie, ze gdy człowieka zawiedzie nauka i postęp, zaczyna wierzyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: :D 16.09.07, 16:07 Boziuńku kochany. Karakaneczku. W co? W szczęśliwy los, w szczęśliwy traf? W Anioła Stróża? W to to wierzę Karakanku. nawet w to, ze w czepku się urodziłem. Bo to prawda. I wierzę, ze to wszystko poazwoliło mi wyjść szczęśliwie z wielu opresji. natomiast faktem Karakanku jest. I jest to normalne, że w chwilach bardzo trudnych, gdy człowiek jest już subiektywnie w sytuacji bez wyjścia, odwołuje się zarliwie do Istoty Najwyżaszej. To pomaga. To rzeczywiście psychicznie mobilizuje. Bo człowiek już nie ma do kogo o pomoc się odwołać. Pozostaje tylko - ON! I ON pmaga. Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: :D 16.09.07, 15:58 Wińka. Jestem jak najdalszy od tego. Przecież sam należę do tej Rodziny. Tylko jest jeszcze coś, co się nazywa umysłem racjonalnym. Winni, jest coś, co się nazywa Teologią. Kierunek wykładany na najsłynniejszych uniwersytetach tego świata. Ale jest jeszcze Relibioznastwo. Do tego Antropologia, Etnografia i Antropologia kultury. Nie jest to łatwie Winińko wszystko ze sobą pogodzić. Spójnie. W fizyce Winińka doskonale już znamy teorię pola magnetycznego. Teorię pola elektrycznego. Potrafimy je połączyć wspólnymi równaniami matematycznymi. Są one prawdziwe. Ale jeszcze istnieje teoria pola grawitacji. Znamy je doskonale od kilku wieków. Prawdziwe. Opisane równaniami matematycznymi. Ale nie potafimy do dziś stworzyc jedno;itej terii pola. Czyli kilku równań, ktore by ściśle wiązały ze sobą pole magnetyczne, elektryczne i grawitacyjne. A to należy do zadań nauki ścisłej. Umysłu racjonalnego i ścisłego. A czy możesz religię, wiarę, wiarę w Istotę Najwyższą wcisnąć w granice umysłu ścisłego? Racjonalnego? Podparte to wreszcie wszystko empirią? ----------------------------------------------------- :)))))))))))))) Plony Mamy Ziemi zebrane? Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: :D 16.09.07, 16:15 Aha. Karol nie potępiał. Tak jaki i wielu innych nie potępiało. Wskazywali tylko na jej irracjonalność. No i któryś powiedział o tym - opium. Ale moim zdaniem to nie Religia jest opium. To opium zostało stworzone przez struktury instytucjonalne Kościołów. Bo wyznanie wiary, prawdziwe, odbywa się we wnętrzu, mego - JA - człowieka. W zaciszu. W zaciszu, wtedy jestem sam na sam z Istotą. :)))))) ------------------------------------------------------------- Karakanku. Którego Kasiaka miałaś na myśli? Bo tu na forum Kasiaczków jest wiele. Ale oczywiście, jeden Kasiaczek jest najważniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ona_28_i_pol Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 15:10 Pisałeś to już dokładnie cztery razy.. TYLKO na Gazecie - po pierwsze; po drugie - potrafię i ZAWSZE używam jednocześnie JEDNEGO (chyba, że przy zmianie poczty zdarzy mi się chwilowo dwóch).. a Ty, Stary Chłopczyku w krótkich spodenkach?:) Ilu JEDNOCZEŚNIE?:))) Nie, sorry, ale.. więcej Ci nie odpowiem, bo uważam, że nie ma komu - od dawna zresztą.. widać Cię coś ciągnie, żeby się non stop mnie czepiać, bo to TY PISZESZ ODE MNĄ, nie ja pod Tobą, ja odpowiadam jedynie na te Twoje pierdoły, ale.. to nie mój problem ponownie:)) W każdym razie.. od teraz piszesz w próżnię i popisuj się nadal tym, co masz do powiedzenia na temat.. jak zwykle.. NICZYM:) Czyli ja, mając stale jedno i to samo, o to jedno mam więcej od Ciebie.. i tyle dobre, nie?;) żegnam:) Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.pytam Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 15:35 ktory raz sie zegnasz ?? mam nadzieje ze na zawsze tym razem slowko ,carpe ,wielorybek, zielonoka_beztyja,to-wlasnie-ja ,gipsy ,ona_28 i ta druga gipsy co przeslal list prywatny na forum udajac ze to kto inny zrobil.Powinni cie za to zj...c tak zebys sie wiecej w wirtualu nie pojawila sieroto forumowa1 Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 20:43 Baj, baj. nawet chwytanie się brzytwy Ci nie pmoże. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.pytam Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 15:36 jest nas duzo jak sie okazuje dupo wolowa ! ::) Odpowiedz Link Zgłoś
zjechana_dupa_wolowa Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 15:39 możliwe, że więcej niż nam się wydaje, tylko-pytaczu :) Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.pytam Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 15:43 zjechana_dupa_wolowa napisała: > możliwe, że więcej niż nam się wydaje, tylko-pytaczu :) nie watpie w to bracie! Odpowiedz Link Zgłoś
zjechana_dupa_wolowa Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 15:40 myślę, że i oni nie zrobili nic aż tak złego, żeby z nią rozmawiać :) Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.pytam Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 15:48 czepia sie kazdej dziewczyny ktora cos tam napisze zlego na facetow Probuje zbierac tym punkty u meskiej populacji ale z marnym skutkiem jak widac :)miota sie juz tak bardzo dlugo i bedzie miotac nadal chyba ze ten ''skunks''ozeni sie z nia wreszcie!czy to pomoze ? no to czesc bracie:)! Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.pytam Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 15:59 ona nie potrafi dyskutowac ,ona sie poprostu czepia ludzi!Tak jak juz sie czepnela tej emilki! adieu Odpowiedz Link Zgłoś
kaska-op Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 16:47 Zmarnowliscie tyle czasu .Nie szkoda wam go 'bracia i 'siostry'?pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
zjechana_dupa_wolowa ależ kasiu! 15.09.07, 17:05 (cóż za zdieżność). zrobiliśmy to dla ciebie. karmisz się szitem i chłoniesz każde słowo. nie szkoda było czasu czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
kaska-op Re: ależ kasiu! 15.09.07, 17:08 Przynac musze ze tak.Szkoda kazdej minuty Zadowolony? nawet bardzo hahahahaha paaaaa ,paaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
kaska-op Re: ależ kasiu! 15.09.07, 17:12 Ze mna nie wejdziesz w dyskusję n/t na co liczyłes Musisz poczekac na swoja ulubiona Kasię! paaaa hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
zjechana_dupa_wolowa Re: ależ kasiu! 15.09.07, 17:18 spróbuj zmieścić się w jednym wątku. mniej czasu na klikanie "wyslij" i "odpowiedz" stracisz. uroczy uśmiech. lubię zadowolonych z siebie ludzi. podobno w życiu nie można wstydzić sie niczego :D Odpowiedz Link Zgłoś
zjechana_dupa_wolowa Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 17:19 czepia sie tych, którzy maja nieco więcej oleju w głowie. i taktu. ona nie ma męża? a to kłamczuszka. kolejna blaga zapisana na liście. Odpowiedz Link Zgłoś
akkona Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 17:27 Widzę,ze wszyscy się tu dobrze znają.. Więc witam.. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.pytam Re: Wierzycie w Boga? 15.09.07, 15:52 przywala sie do kazdego kto napisze cos nie po jej mysli ,mysli chorej! SMACZEGO -tez wybywam bracie::) Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: dziekuję 15.09.07, 20:27 Hejka Karakanku kochany. Jak zauważyłaś, od pewnego momentu duskusja na temat wiary w Istotę Najwyżsża, czyli wiary w Pana wspięła się na wyżyn szczyt. Dyskusja typu - ile to diabłów zmieści sie na końcu szpilki i co Pan na to? Aż Pana zaczęły uszy piec. A Pan ceni sobie spokój. Bo chce w spokoju obejrzeć serial Niania i zaraz później mecz. Ma w tyłku kto kogo i która baba z kim na tym padole ziemskim się gzi. I przysłał mi Pan mejla, bym zrobił porządek. Tak więc Karakanku, zgodnie z poleceniem Pana kasuję wszystko. polecenie Pana Najwyższego - święta rzecz. Wykonuję w pokorze. ------------------------------------------------------------------- Wieczorka Karakanku. Już po baji? Śpi? No i katar, przegoniony? :)))))))) Grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
nina-0666 Re: Wierzycie w Boga? 16.09.07, 18:01 Ja w nic nie wierzę. Myślę tylko że to nie Bóg stworzył człowieka, lecz człowiek Boga....... Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_o_1 Re: Wierzycie w Boga? 16.09.07, 19:50 Człowiek wymyślił sobie Boga. Dawno temu. Nie jest istotne jakiego. W różnych okresach różnego. Wymyślił, bo tysiące lat temu niczego nie rozumiał z tego co go otacza. ale żeby uzasadnić istnienie Boga, musiał znaleźć na to swe argumenty. Czyli istnienie Boga oprawił w religię. A Religia, to już tak jak dziasiaj kodeksy i przepisy. Nino. To oczywiście gigantyczny skrót myślowy. Jest to zagadnienie cholernie dkomplikowane. Zawiłości wszelkich teologii są niezmierne. Nawet nie podejmuję się tu dyskusji głębszej. Bo nie posiadam wiedzy takowej. To cholernie skomplikowane sprawy. Pozdrawiam.:) Odpowiedz Link Zgłoś
olga136 Re: Wierzycie w Boga? 16.09.07, 20:22 Tak. Od zawsze i na zawsze i proszę mi nie zazdrościć, bo każdemu wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
marijola1 Re: Wierzycie w Boga? 17.09.07, 11:21 a jak się odniesiecie do stwierdzenia:Bóg stworzył nas na swój obraz i podobieństwo" Odpowiedz Link Zgłoś
lotna-1 Re: Wierzycie w Boga? 17.09.07, 13:32 ja w milosiernego, w ogole to wierze w to ze Bog che byśmy byli szczesliwi:) doprzesady.pl/found/details/id,135 Odpowiedz Link Zgłoś