16.12.07, 20:43
Serbia jest jak komórka Nokii, co roku mniejszy model.

To tyle ode mnie
Obserwuj wątek
    • nekroskop88 Re: Serbia 16.12.07, 20:58
      Należało jej się ;-)
      Niepodległość dla Kosowa! :-)
      • kajmir Re: Serbia 16.12.07, 21:22
        Pozwolisz, że zajmę odmienne zdanie.

Autonomia dla Kosowa.
        A jeżeli już chcemy mówić co się komu należało, to może dajmy jeszcze
        niepodległość Czeczenom, Kurdom i Baskom.
        Czy Rosjanom, Turkom i Hiszpanom się nie należy?
        • nekroskop88 Re: Serbia 16.12.07, 21:55
          Ależ jestem za niepodległością Czeczenii, a także Tatarstanu (który
          podobnie jak ta pierwsza został zmuszony do podpisania umowy
          federacyjnej z Rosją). Każdy naród ma prawo do samostanowienia.
          Jeśli Kraj Basków chce niepodległości, proszę bardzo. Z Kurdami
          sprawa jest bardziej skomplikowana, mieszkają na terytoriach kilku
          krajów.

A co do tego co się komu należy, to owszem - należy się rozpad
          Serbii i Rosji, co do Hiszpanii mam wątpliwości, a Turcja jest mi
          obojętna ;-)
          • kajmir Re: Serbia 16.12.07, 22:36
            Nie myl Serbii z Jugosławią.
            Jugosławia sie rozpadła, niestety nie odbyło się to bezkrwawo.
            Serbia to kraj tak jak Polska, dlaczego miałaby się rozpaść?

P.S. na terenie Bośni i Hercegowiny są enklawy gdzie większość maja Serbowie,
            może im też powinno się dać niepodległość, tak jak Albańczykom w serbskim Kosowie??

• nekroskop88 Re: Serbia 16.12.07, 22:47
              Nie oszukujmy się, Serbowie są w dużej mierze odpowiedzialni za
              wybuch wojny jugosłowiańskiej. Karą dla nich niech będzie
              niepodległość Kosowa i brak niepodległości dla bośniackiej Republiki
              Serbskiej. Myślę, że niezależność Kosowa powinna być ostatnią zmianą
              granic na terytorium byłej Jugosławi.
              • kajmir Re: Serbia 16.12.07, 22:51
                Dobra to kiedy ukarzemy Kosowian za wybuch wojny w Kosowie, za wspieranie
                przestępczej, na wpół mafijnej partyzantki? Kiedy ukarzemy ich za Wypędznie
                Serbów po interwencji natowskiej?

Może żeby było sprawiedliwie dajmy Kosowo niewinnej Estonii, jej nie ma za co karać?
                • nekroskop88 Re: Serbia 16.12.07, 23:10
                  Wybuch wojny w Kosowie spowodowany był rosnącym napięciem między
                  Serbami a Albańczykami. Wina leży po obu stronach.

Dziwisz się reakcji kosowskich Albańczyków? Bo ja nie. Oczywiście
                  nie pochwalam zachowania Albańczyków, ale z wypędzeniem Serbów z
                  Kosowa jest trochę tak jak z wypędzeniem Niemców z Ziem Odzyskanych.
                  • koczisss Re: Serbia 17.12.07, 20:34
                    Tylko Nekro jest taka różnica, że to "my" wypędziliśmy Niemców z naszych
                    niegdysiejszych ziem, na które powróciliśmy, a z Kosowa wypędzono Serbów, z ich
                    własnej ziemi, kolebki tego państwa, czyli Serbii!
              • igua Re: Serbia 18.12.07, 23:15
                nekroskop88 napisał:

> Nie oszukujmy się, Serbowie są w dużej mierze odpowiedzialni za
                > wybuch wojny jugosłowiańskiej. Karą dla nich niech będzie
                > niepodległość Kosowa i brak niepodległości dla bośniackiej Republiki
                > Serbskiej. Myślę, że niezależność Kosowa powinna być ostatnią zmianą
                > granic na terytorium byłej Jugosławi.
                >

nekro, nie mam czasu wiecej pisac, ale po prostu sie nie zgodze :)
      • stefan.bialystok Re: Serbia 16.12.07, 22:05
        nekroskop88 napisał:

> Należało jej się ;-)
        > Niepodległość dla Kosowa! :-)
        >
        >
        Precz z Sziptarami! Kosovo je srpsko! Zresztą danie niepodległości dla tych dzi**sów może oznaczać efekt domina. Odrodzą się tendencje separatystyczne w Naddniestrzu, Katalonii, wśród słowackich Węgrów, lub nawet Serbów z Bośni.
        • nekroskop88 Re: Serbia 16.12.07, 22:09
          Ta, Kosovo je srpsko. 100 tysięcy Serbów wśród 2 milionów
          Albańczyków. Nadniestrze to twór nielegalny, już dawno powinno się
          go poinformować, gdzie jego miejsce (oczywiście w Mołdawii).
          Katalonia to Katalonia, tyle czasu wytrzymała w Hiszpanii, przeżyje
          i to ;-) Co do słowackich Węgrów to się nie wypowiadam, bo nie znam
          sytuacji. A w Bośni stacjonują siły pokojowe, także nie sądzę by
          doszło do jakichś rozruchów.
          • stefan.bialystok Re: Serbia 16.12.07, 22:18
            nekroskop88 napisał:

> Ta, Kosovo je srpsko. 100 tysięcy Serbów wśród 2 milionów
            > Albańczyków.
            Bo Albańczycy ich wyjebali stąd w czasie działań terrorystów z UCK. Co nie zmienia faktu, że Serbowie nie byli święci... I jeszcze ciekawostka. Można wywnioskować z tego, że Albańczycy stali się większością dopiero pod koniec XIX wieku, wcześniej większość była serbska.
            en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Kosovo
            • nekroskop88 Re: Serbia 16.12.07, 22:33
              Fakt faktem skład ludnościowy obecnie jest jaki jest.
              • kajmir Re: Serbia 16.12.07, 22:44
                Nie wiedziałem, że jesteś zwolennikiem państwa etnicznie jednorodnego?
                Co jeżeli w Sejnach większością staną się Litwini i zechcą niepodległości?

Zresztą Albańczycy w Kosowie to efekt polityki etnicznej tureckiego okupanta.
                Prawie jak Niemcy na Zamojszczyźnie.

P.S. Czy Chorwaci po 1945 utracili terytorium za karę? Za ludobójstwo na Serbach?
                • nekroskop88 Re: Serbia 16.12.07, 22:52
                  > Nie wiedziałem, że jesteś zwolennikiem państwa etnicznie
                  jednorodnego?

Nie jestem.

> Co jeżeli w Sejnach większością staną się Litwini i zechcą
                  niepodległości?

Gdyby Sejny zamieszkiwało 1 albo 2 miliony Litwinów przy obecności
                  np. 50 tys. Polaków, to tak, wtedy należałoby się zastanowić nad
                  niepodległością Sejn. Obecnie mieszka tam "ciut" mniej Litwinów,
                  dlatego też nieporównywałbym tej sytuacji z Kosowem.

> P.S. Czy Chorwaci po 1945 utracili terytorium za karę? Za
                  ludobójstwo na Serbac
                  > h?

Nie porównywałbym II wojny światowej, gdzie bił się każdy z każdym,
                  do wojny domowej w b. Jugosławii. Jednak m.in. Niemcy utraciły swoje
                  terytorium, prawda? Niemcy, czyli naród/państwo odpowiedzialne za
                  wybuch wojny. Podobnie jest z Serbią i Serbami w przypadku wojny
                  domowej.
                  • kajmir Re: Serbia 16.12.07, 23:06
                    Sam mówiłeś że byś nie porównywał jednej wojny z druga a potem porównujesz.

A co stracili Włosi po II wojnie światowej, Austriacy?
                    • nekroskop88 Re: Serbia 16.12.07, 23:31
                      Austrię podzielono na 4 strefy okupacyjne. W sumie Hitler siłą ją
                      zajął, także było tam ciut inaczej. A Włochy? Chociażby swoje
                      posiadłości w Afryce.
                      • kajmir Re: Serbia 17.12.07, 19:25
                        Posiadłości w Afryce? Porównujesz posiadłości w Afryce, zajęte niezgodnie z
                        międzynarodowym prawem, do historycznej części kraju?

Problemem Serbów jest to, że Albańczycy zaczęli 4 lata za wcześnie (Tak jak
                        Czeczeni 4 lata za późno). Po 2001 roku Serbowie bez problemu wmówiliby światu,
                        że walczą z terroryzmem, z czym nie minęliby się zbytnio z prawdą. Dodaliby do
                        tego może przymiotnik "islamski".
                        Stanęliby obok USA w jednym szeregu w Afganistanie, potem w Iraku i byliby
                        wielkim sojusznikiem przeciwko nawale światowego terroryzmu.
                        Razem z Amerykanami mogliby torturować Irakijczyków, przyczyniać się do śmierci
                        cywili. Byliby chwaleni przez Izrael wysyłający wojska do Libanu. Turcja
                        walcząca z terroryzmem w postaci Kurdyjskiej również uznała by Serbię za
                        sojusznika. Oczywiście Rosja, wpisująca swoją interwencję w Czeczeni w nurt
                        walki ze światowym terroryzmem, w zupełności by ich poparła.

A potem moglibyśmy karać wszystkich, Wiadomo Izraelitom zabrać Zachodni Brzeg,
                        Amerykanom Kalifornię (wszak niedługo będzie tam kupa hiszpańskojęzycznych).
                        Ukarałoby się też Polaków za akcję Wisła, bo czym to się rożni od tego ce
                        Serbowie robili w Kosowie.

Wystarczyłyby 4 lata.
          • kajmir Re: Serbia 16.12.07, 22:41
            W 1918 roku większość ludności Poznania stanowili Niemcy. Czy z tego powodu ta
            kolebka polskiej państwowości, jaką jest Wielkopolska winna być wówczas niemiecka??

Kosowo powinno zostać częścią Serbii.

Siły pokojowe w Bośni ciążą każdej ze stron.

Problemem Serbów jest czarny PR, na jaki sobie zasłużyli po wydarzeniach lat
            90-tych. Jednak karanie poprzez obiór terytorium jest już niemodne i powoduje,
            że nawet po latach odzywają się frustraci dążący do cofnięcia czasu.
            • nekroskop88 Re: Serbia 16.12.07, 23:05
              > W 1918 roku większość ludności Poznania stanowili Niemcy. Czy z
              tego powodu ta
              > kolebka polskiej państwowości, jaką jest Wielkopolska winna być
              wówczas niemiec
              > ka??

Uznanie niepodległości Polski zostało na Niemcach wymuszone (i znów -
              jako kara za I wojnę światową). Więc logiczne jest, że przyznano
              Polsce ziemie, które zajmowała przez zaborami (oczywiście mniej
              więcej, bardziej mniej niż więcej, ale cóż), w tym Wielkopolskę, bez
              względu na skład ludnościowy.

> Problemem Serbów jest czarny PR, na jaki sobie zasłużyli po
              wydarzeniach lat
              > 90-tych. Jednak karanie poprzez obiór terytorium jest już niemodne
              i powoduje,
              > że nawet po latach odzywają się frustraci dążący do cofnięcia
              czasu.

Sami sobie nadal robią czarny PR. Chociażby niearesztowanie Ratko
              Mladicia, co było powodem zawieszenia rozmów z UE, a w konswekencji
              pewnie przyspieszyło rozpad Serbii i Czarnogóry.

Jeśli wszystkie kraje b. Jugosławii zostaną przyjęte do UE, myślę,
              że nie powinno być problemów z chęcią cofnięcia czasu.
              • kajmir Re: Serbia 16.12.07, 23:09
                To nie była kara za I wojnę światową, to była chęć osłabienia potencjalnego
                wroga i stworzenia przeciwwagi po drugiej stronie granicy. Z karą to nie miało
                nic wspólnego.

Co ciekawe w 13 tezach Wilson uznał karanie przegranych za rzecz nieporządną.

P.S. Zresztą niepodległości nam nie dano, sami ją wywalczyliśmy.
                • nekroskop88 Re: Serbia 16.12.07, 23:19
                  Niekoniecznie. Po I wojnie światowej istniał jeszcze pogląd w myśl
                  zasady kara dla przegranych, nagroda dla zwycięzców. Oczywiście
                  zaczęto od tego odchodzić po II wś, bo powiązano to z wybuchem tej
                  drugiej wojny (i słusznie). Ale teraz mamy inną sytuację,
                  niepodległość Kosowa unormowałaby stosunki Belgradu z Brukselą, a w
                  wyniku czego Serbia zostałaby szybciej przyjęta do UE.

• kajmir Re: Serbia 16.12.07, 23:10
                Wolałbym Kosowa i Albanii w UE nie widzieć, podobnie ja i Turcji. Wolę Gruzinów,
                Azerów i Ormian.
                • nekroskop88 Re: Serbia 16.12.07, 23:16
                  A ja chciałbym w UE zobaczyć Kosowo, Bośnię i Hercegowinę oraz
                  Albanię. Mniej Turcję. Co do Gruzinów, Azerów i Ormian też nie mam
                  nic przeciwko ;-)
                  • koczisss Re: Serbia 17.12.07, 20:45
                    nekroskop88 napisał:

> A ja chciałbym w UE zobaczyć Kosowo, Bośnię i Hercegowinę oraz
                    > Albanię. Mniej Turcję. Co do Gruzinów, Azerów i Ormian też nie mam
                    > nic przeciwko ;-)
                    >
                    >

Na głowę upadłeś?
                    Taką dzicz chcesz w unii?
                    Do tego biedną dzicz?
                    • kajmir Re: Serbia 17.12.07, 20:54
                      koczisss napisał:

> Na głowę upadłeś?
                      > Taką dzicz chcesz w unii?
                      > Do tego biedną dzicz?

Kilka lat temu tam mógł powiedzieć Francuz do Niemca, tylko o kim??:)
                      • koczisss Re: Serbia 17.12.07, 21:26
                        No nie mów, ze my kiedykolwiek byliśmy w podobnym punkcie co Albania.
                        Tam jet bieda jakiej u nas nigdy nie było, no może 200 lat temu:)
              • stefan.bialystok Re: Serbia 17.12.07, 15:45

> Sami sobie nadal robią czarny PR. Chociażby niearesztowanie Ratko
                > Mladicia,
                I bardzo dobrze. Większość Serbów uznaje trybunał haski za farsę. Uważam podobnie. Sądzę, że m. in. Orić, Gotovina, czy Szeszelj powinni zostać osądzeni w swoich ojczyznach.
                • zewsi Re: Serbia 17.12.07, 17:07
                  A dlaczegóż to?
                  • stefan.bialystok Re: Serbia 17.12.07, 19:53
                    Bo absurdalne jest to, że bohaterów wojennych muszą sądzić poza ich ojczyznami... Tak naprawdę to historia ich osądzi...
                    • kajmir Re: Serbia 17.12.07, 20:05
                      Historia nikogo nie osądza.
                      Myśl ,ze to ona sądzi jest jednym z największych błędów ludzkości. Tylko
                      współcześni mają prawo sądzić sobie współczesnych, to oni cierpią.

Hitler też uważał, ze Historia będzie sądzić, a zwycięzcę osądzi dobrze.
                      Nie wiem o kim mowa, nie znam problemu, ale Sarajewo i Srebrenica będą na długo
                      plamą na honorze narodu Serbskiego i przywódców, odpowiedzialnych za tamto
                      trzeba rozliczyć i osądzić.
          • koczisss Re: Serbia 17.12.07, 20:39
            Nekro, Albańczycy są większością, ale są przybyszami, którzy osiedlili się na
            serbskiej ziemi!
            • scorro Re: Serbia 18.12.07, 14:17
              No właśnie, ja na to szczególnie chciałem zwrócić uwagę.
              Najpierw przyjmujesz przybyszów, czy to z dobrego serca (jak Czeczeni u nas), czy to dla korzyści ekonomicznych (tania siła robocza). A potem? Nagle możesz obudzić się w kraju, gdzie jesteś mniejszością i nie masz nic do gadania. I przybysze nie pamiętają o twoim dobrym ich przyjęciu. Dla nich stałeś się wrogiem, bo stoisz im na drodze do pełni władzy w twoim kraju. To jest bardzo dobry przykład, że nie można wpuszczać do kraju zbyt wielu imigrantów.
              Amen.

Białystok, ludzie, okolice - Twoje zdjęcia - pokaż je innym!
            • nekroskop88 Re: Serbia 18.12.07, 14:25
              > Nekro, Albańczycy są większością, ale są przybyszami, którzy
              osiedlili się na
              > serbskiej ziemi!

No to co proponujesz? Przesiedlenia? Przecież tam nie będzie spokoju
              jak się zostawi to tak jak jest.
              • kajmir Re: Serbia 18.12.07, 16:29
                Będzie, wystarczy postawić sprawy jasno. Jeżeli pozostawia sie futrki to spokoju
                faktycznie nie będzie.
              • scorro Re: Serbia 18.12.07, 23:18
                Shrek, ja Polskę miałem na myśli.
                ;)

• igua cholera 18.12.07, 23:29
      nawet nie mam czasu przeczytac wszystkich postow

powiem tylko:
      1. kociol balkanski to kociol balkanski - tu sie zaczyna zawsze wiele spraw,
      ktore odbijaja sie echem po swiecie. tylko, ze to echo jest troche w drugim
      kierunku (patrz pkt 2)
      2. jugoslawia wiele mocarstw zalatwilo swoje interesy (od militarnych, po
      rozgrywki "polityczne", zeby pokazac kto jest wiekszy)
      3. mi osobiscie bylo bardzo zle, ze nasze wejscie do NATO zeszlo sie z nalotem
      na belgrad (na serbie ogolnie). bo to nie byla sprawiedliwosc za kosowo (kosowo
      to inny temat), tylko fikanie wielkich tego swiata, w dodatku wykonane rekoma
      mniejszych.
      4. nie ma jasnego podzialu na zlych serbow i dobrych albanczykow czy dobrych
      bosniakow. znam po kazdej stronie ludzi i bestie. o dziwo, emocji nie budza
      slowency czy chorwaci - jak widac ich "wyjscie" z jugopanstwa zrobilo wszystkim
      przysluge.
      ale pamietaj, nekro, ze w momencie calego tego zamieszania, tego syfu, ktory sie
      tam wytworzyl, ucierpieli zwykli ludzie, choc zgotowali im to radykalowie (po
      obu stronach).

nie wiem, czy masz swiadomosc, jak powszechna stala sie np. trawa czy inne
      narkotyki w czasach ostatniej wojny, a szczegolnie od czasu nalotow NATOwskich.
      gdy nie wiesz, kto jest wrogiem, a kto przyjacielem, gdy nie wiesz, dlaczego
      caly swiat ma ci za zle, ze jestes Serbem, zaczynasz liczyc sie z tym, ze
      nastepny mozesz byc ty. to samo poczucie niepewnosci i niesprawiedliwosci
      spotyka chociazby mlodych Czeczenow.

i nie da sie tu zrobic prostego rozroznienia: swiat chrzescijanski - swiat
      muzulmanski
      • scorro Re: cholera 19.12.07, 11:53
        > 2. jugoslawia wiele mocarstw zalatwilo swoje interesy (od militarnych, po
        rozgrywki "polityczne", zeby pokazac kto jest wiekszy)
        Do tego punktu chciałbym dodać jeszcze pozbycie się w Serbii nadmiaru broni ze
        zubożonym uranem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka