Dodaj do ulubionych

We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst

05.01.08, 20:00
odzwierciedlający dokładnie wszystkie poglądy moje (myślę, że Kajmira,
Skoropisa, Koczisssa i Nekro też) dotyczące traktowania naszego województwa i
tej części kraju. Tekst ten stawia odpór róznym takim z obecnej ekipy
Ministerstwa Rozwoju Reg. Klichom i innym w Wyborczej, panu Olecky'iemu i
podobnym z FB. Bardzo dobry tekścior. Szkoda tylko, że nie zamieszczony na
gazeta.pl :-(
Obserwuj wątek
    • koczisss Szkoda 05.01.08, 21:35

• zewsi Re: Szkoda 05.01.08, 21:50
        Znalazłem w sieci:
        www.pressdisplay.com/pressdisplay/viewer.aspx
        Można się zarejestrować i dwa artykuły za darmo poczytać.
        Ten artykuł w Wyborczej jest na stronie 22 i 23 w dziale "Opinie".
        • koczisss Re: Szkoda 05.01.08, 22:10
          Kurde, zarejestrowałem się, ale niechcąco wlazłem na drugą stronę i kicha, już
          se poczytałem:(
          Można dwa artykuły przeczytać dziennie,czy w ogóle?
    • koczisss Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 05.01.08, 22:29
      Jednak udało się przeczytać.

Chyba naprawdę chcą z nas, tych wschodnich ludzi zrobić skansen.
      Fabryk nie ma, przetwórstwo rolne rozwalą, to co na pozostanie?

Ciekawe, jak trzeba będzie zamknąć jakąś mleczarnię, to która to będzie?
      Niech zgadnę, Somlek, czy inną Piątnicę?
    • koczisss Czemu nie zamkną tej cukrowni? 05.01.08, 22:35
      www.cukrownia.gnet2000.com/cukrownie/wroclaw/wroclaw.php
      A no bo to Wrocław przecie, zachód Polski, tam nic nie wolno zamykać, tylko
      budować można, nie to co na wschodzie, gdzie nic nie jest potrzebne!
      • zewsi Re: Czemu nie zamkną tej cukrowni? 05.01.08, 22:42
        Łajno to Koczisss. Napij się lepiej czegoś smacznego, na dobranoc. :-)
        Ja tak zrobiłem i lżej mi na duszy.
        Kładę się do łóżka, biorę gazety różniste i będę się grzał, bo mróz za oknem
        taki, że palce zagina.
        Dobranoc.
    • scorro Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 05.01.08, 23:24
      Przeczytałem. Ten tekst potwierdza tylko moją opinię, że:
      1. albo mamy takich tłuków za rządzących - w tym przypadku nie wróżę dobrze
      całemu naszemu krajowi, albo
      2. (tu będzie spiskowa teoria) istnieje tajny plan pozbycia się stąd
      mieszkańców. Plan tajny, bo jakby ludzie się o tym dowiedzieli, że zostali
      zakwalifikowani jako "gorsi", to rozróba byłaby nielicha. A i koszty wysiedleń
      byłyby wielokrotnie wyższe. A teraz ludzie na swój koszt stąd wyjeżdżają. Na
      potwierdzenie tej teorii mam tylko wnioskowanie z ogólnodostępnych informacji, a
      z tego artykułu - 1100km dróg na zachodzie Polski kontra 4km na ścianie. Tu już
      nie ma mowy o przypadku. To świadome działanie. I twierdzę, że gdyby zamienić
      miejscami Augustów z Wyszkowem, to w Wyszkowie prowadzono by protesty przeciwko
      obwodnicy przez N2000, a w bliskim Warszawie Augustowie przez Rospudę już dawno
      byłaby droga. I okazałoby się wtedy, że to augustowska dokumentacja jest "cacy",
      a wyszkowska "be".
      • zewsi Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 11:42
        Tu jest tekst (w mojej opinii skandaliczny) pani Klich i pana Krzyka:
        www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4788094.html
        A to ostatnie akapity z tego artykułu:
        "Zamiast więc zabiegać o to, by inni, broń Boże, nie dostali więcej, warto, by
        ktoś wpierw w Białymstoku policzył, czy lepiej nie wyjdzie na korzystaniu z
        pieniędzy wypracowanych w bardziej uprzemysłowionych regionach i inwestowaniu w
        "podstawową infrastrukturę".

Tym, którzy używają słów o ochłapach z pańskiego stołu, jakimi rzekomo rząd PO
        chce nakarmić wschód, można odpowiedzieć przysłowiem o psie ogrodnika, co sam
        nie zje i innemu nie da.

Pieniądze trzeba inwestować roztropnie i z głową. Zapomnieliśmy o tym przez
        ostatnie dwa lata rządów PiS?"

Jak to czytałem to narastała we mnie złość. Złość na to, jakich to pacanów
        trzymają w Wyborczej.
        Dżizasss.
        • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 11:56
          podstawowa infrastruktura to drogi, tory kolejowe, wodociągi, kanalizacja i
          ochrona środowiska. Co lepiej zbudować w Białymstoku? Porządną drogę (podstawową
          infrastrukturę) czy campus dla uniwersytetu, który po 2010 roku juz pewnie nie
          będzie miał tej nazwy?
          • kajmir Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 12:27
            Pisałem już na FB, że pieniądze nie są najlepiej wydawane, bo wydawanie
            pieniędzy na kampusy i opery nie są moim zdaniem priorytetem. Ale czemu do qrwy
            nędzy Gdańsk ma dostać 400 milionów a może i więcej na stadion i to nikomu nie
            przeszkadza?
            Całą Polska wydaje unijne pieniądze na tego typu "inwestycje"
            • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 12:38
              I Warszawa niech buduje stadion za swoje tak, jak to Kielce zrobiły. Z tym się
              zgadzam
              • kajmir Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 12:43
                Ja nie uważam, żeby te miasta nie miały otrzymać pomocy. Po to jesteśmy
                wspólnotą by sobie pomagać. Na Euro korzysta cały kraj a moja wypowiedź jest
                jedynie po to, by zwrócić uwagę, ze nie tylko my "wyciągamy ręce po pomoc".

Znalazłem też taką wypowiedź, chodzi o fragment porfesora na temat
                infrastruktury i edukacji
                finanse.wnp.pl/wschodnia-polska-wciaz-najbiedniejsza,32883_1_0_0.html
                • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 13:14
                  Gorzelak pisze to, co ja napisałem na FB. A ta współpraca renomowanych uczelni
                  ze słabymi to aby nie "ciągnięcie w górę lepiej rozwiniętych przez słabszych"? I
                  ten fragment "środki unijne niewiele pomogą". Lepiej było tego tu nie podklejać,
                  bo to potwierdza teorie głoszone w tym "głupim tekście" tudzież wypowiedzi
                  minister dla "Wysokich Obcasów".
                  • kajmir Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 13:42
                    skoro srodki unijne nie pomoga nam, to czy pomoga wroclawiowi? srodki umijne nie
                    pomoga przegonic, czy dogonic tamtej Polski, ale pomoga osiagnac lepszy poziom
                    zycia. Bez tych srodkow bylibysmy jeszcze dalej.
                    • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 14:17
                      Już przestaję rozumieć, o co wam chodzi, ponieważ wyraźny jest w tym wątku ton
                      (i na FB też), żeby budować u nas porządne drogi itp. a minister mówiła właśnie
                      coś w tym stylu "drogi, wodociągi, kanalizacja i starczy wam". To campus i opera
                      wychodzi poza podstawową infrastrukturę a nie drogi. Jeszcze trochę, a sie
                      okaże, że wszyscy w tym wątku mają zdanie takie, jak pani minister i autorzy
                      artykuliku z "GW", bo chcą mieć po czym jeździć, no i jak pisał zewsi "to bardzo
                      ułatwi przyciągnięcie inwestorów", a nie jakieś tam campusy i opery?
                      • zewsi Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 17:10
                        Duży inwestor (powiedzmy z Korei czy innych Włoch) oprócz pytań o dobrą drogę,
                        odpowiednią kanalizację i przepustową sieć telekomunikacyjną zadaje pytania o
                        poziom bezpieczeństwa czy o miejsca gdzie może spędzić czas kadra kierownicza.
                        Ja też uważam, że kampus jest zbędny na tę chwilę, ale Centrum Kultury, czy jak
                        to się tam zwie, jest potrzebne.
                        • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 18:33
                          Jeśli kampus może wreszcie doprowadzić do powstania jednej dużej porządnej
                          państwowej uczelni ( z fuzji PB i UwB) to jest konieczny
                          • scorro Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 23:37
                            Zapominanie, że kasa EUropejska jest podzielona na różne programy i z programu
                            "opera" nie można zbudować "lotniska". Na to nic nie poradzimy, bo tak sobie
                            wykombinowali w Brukselce. Stąd realizacja projektów typu opera. Jest to tym
                            łatwiejsze, że projektów typu droga asfaltowa albo wodociągi w gminie, albo
                            kanalizacja jest na pęczki, a trudno budować operę gdzie indziej niż w mieście
                            wojewódzkim? Gdzie zbudować kampus, jak nie tam gdzie są duże uczelnie? Po
                            prostu, w tych sektorach jest mniejsza konkurencja, a środki trzeba wykorzystać.

Białystok, ludzie, okolice - Twoje zdjęcia - pokaż je innym!
                            • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 08:25
                              Akurat ja chciałem tylko dowiedzieć się, co preferują dyskutujący, a skoro
                              wynika, że preferują drogi i uważają, że opera i kampus potrzebne nie są to
                              znaczy, że uważają podobnie, jak pani minister. Poza tym: nadzieje, że gdy się
                              tu wybuduje drogi to przyjdą inwestorzy są cokolwiek płonne, ponieważ w
                              większości krajów UE drogi są lepsze, lotniska większe a płace niższe
                              (zdecydowanie) w Chinach. Poza tym powtórzę po raz kolejny. Należało się
                              spodziewać, że prędzej czy później ktoś sobie taki pomysł na rozwój regionalny
                              przypomni i wcale mnie to nie dziwi. Zwłaszcza, że to jest walka o konkretną kasę.
                              *
                              Swoja drogą kiedyś Białystok powołując się na podobne argumenty zgarnął dla
                              siebie praktycznie całą pulę z UE reszcie województwa zostawiając marne resztki
                              • scorro Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 10:20
                                I dlatego należałoby kasę dzielić na łeb i/lub powierzchnię, a nie jak teraz. Ja
                                wiem, że "politycy" nie wyrzekną się takiego wpływu i dostępu do całej kasy, bo
                                jacy oni teraz ważni są. Ale dzielenie jej w z góry ustalony sposób po pierwsze
                                zapobiegłoby działaniom typu "B bierze wszystko", ew. "B, Ł i S bierze
                                wszystko", a reszta niech se sama radzi. Po drugie: gminy mogłyby spokojnie
                                przygotować się do jej wydania, bo wiedziałyby, że nikt tej kasy im nie
                                zabierze, o ile przygotują w ciągu np. roku dobry projekt, który oczywiście
                                musiałby zostać zaopiniowany pozytywnie, bo kasa idzie na konkretne cele tj.
                                kasa na wodociągi ma iść na wodociągi, a z dróg na drogi. Kasa na kulturę
                                poszłaby wtedy na gminne ośrodki kultury, a w większych miastach np. na operę itp.

• hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 10:45
                                  Nie jest to takie proste, jak sądzisz
                                  • scorro Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 13:41
                                    A co stoi na przeszkodzie?

• hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 17:00
                                      Podział na powierzchnię: regiony o niskiej gęstości zaludnienia dostają w tyłek
                                      i mieszkańcy mają gorsze życie
                                      Podział na powierzchnię: regiony tam, gdzie mieszka dużo ludzi i tym samym ci
                                      mieszkańcy maja gorsze życie
                                      (to pierwszy z brzegu dylemat, który wynika z twojego własnego postu)
                                      Co wybierasz?
                                      • zewsi Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 17:11
                                        Ile mam czasu na odpowiedź?
                                        • scorro Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 19:02
                                          O, Zewsi się do odpowiedzi wyrywa. :)
                                          Kasa na kulturę np. nie zależy od terytorium, wobec czego powinna być
                                          uzależniona od liczby ludności. W tym przypadku Białystok dostałby 1/4 kasy na
                                          kulturę przypadającą na województwo, a taka Czarna Białostocka 1/100 kasy. Ale
                                          to prosty przypadek. Gorzej byłoby wyliczyć dla innych projektów. Dlatego
                                          najlepiej byłoby 50% dla terytorium i 50% dla ludności.

• hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 21:51
                                            A gdy w jednym regionie same kiepskie projekty a w sąsiednim same dobre? Co
                                            wtedy? Uwalić dobre, żeby wesprzeć kiepskie?
                                            • scorro Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 08.01.08, 11:43
                                              Wczoraj nie miałem czasu wytłumaczyć idei.
                                              Polska "dostaje" kasę z powrotem z unii na konkretne cele.
                                              Algorytmem dzieli ją na województwa i robi to na okres, na jaki przyjmowany jest budżet unii. Każde województwo z góry wie, ile i na co ma wydać.
                                              Każde województwo dzieli kasę ustalonym algorytmem w poszczególnych zadaniach na poszczególne gminy i ileś tam % na zadania wojewódzkie na okres, na jaki jest przyjmowany budżet minus 1 rok. Ten 1 rok jest potrzebny na to, by zebrać niewydane pieniądze i je wydać właśnie poprzez konkurs projektów - który lepszy.
                                              To tylko zarys systemu, ale umożliwiłby on gminom racjonalne zastanowienie się nad tym, na co chcą wydać kasę z danego zadania i przygotowanie się do tego. Zadaniem Urzędu Marszałkowskiego byłoby jedynie sprawdzenie, czy projekt złożony przez gminę jest zgodny z przeznaczeniem funduszy. Jeśli zgodny ok, jeśli niezgodny out. I tyle, a nie decydowanie, który lepszy. Już starożytni mówili, że o gustach się nie dyskutuje i to co dla Hrothulfa jest kiepskie, dla innych może być dobre, a nawet konieczne.

• hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 08.01.08, 14:23
                                                "Już starożytni mówili, że o gustach się nie dyskutuje i to co dla Hrothulfa
                                                jest kiepskie, dla innych może być dobre, a nawet konieczne."
                                                Ocena wniosków to nie kwestia gustu. Zresztą nawet w sferze twórczości
                                                artystycznej istnieją obiektywne kryteria oceny
                                                • zewsi Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 08.01.08, 14:42
                                                  Możesz mi powiedzieć co mają wspólnego obiektywne kryteria oceny
                                                  twórczości artystycznej (jeśli nawet istnieją) z przyznawaniem
                                                  funduszy na projekty infrastruktury kulturalnej współfinansowane z
                                                  UE?
                                                  • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 08.01.08, 14:48
                                                    Chodzi o to, że te projekty są oceniane według jasno określonych kryteriów, więc
                                                    ocena nie jest wzięta z sufitu, lecz jakoś zobiektywizowana. Podobnie jak
                                                    obiektywizuje się kryteria oceny twórczości literackiej, artystycznej, filmowej
                                                    itp. Był to komentarz do zacytowanego zdania
                                                  • zewsi Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 10.01.08, 18:38
                                                    No ale wszystkie projekty do dofinansowania z UE przechodzą przez sito ocen.
                                                  • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 10.01.08, 18:53
                                                    UE chce, by określić, które regiony są uprawnione do wsparcia (generalnie te
                                                    poniżej 70% średniej PKB w UE) i żeby każdy region traktować jednakowo, tzn. po
                                                    wartości wniosku, ponieważ uważają, że gdy rządy wchodzą w paradę, to jedne
                                                    regiony są traktowane lepiej, inne gorzej, a żadnych obiektywnych kryteriów
                                                    wobec tych "lepiej" i "gorzej" nie ma, a ponadto każdy rząd dodaje jeszcze masę
                                                    biurokracji . Co więcej UE chce zdecydowanie najsłabsze regiony takie, jak
                                                    Podlasie (teraz jest chyba 70% a miało być 50%) objąć wyłącznym wsparciem
                                                    Funduszu Spójności (na infrastrukturę ochrony środowiska i transportu). I co?
                                                    Kilka państw uznało, że to zamach na narodową suwerenność, a najgłośniej
                                                    krzyczała Fotyga. Ja uważam, że to jest rozsądny pomysł zwłaszcza w kontekście
                                                    czysto polskiej biurokracji związanej z funduszami oraz w kontekście dyskusji w
                                                    tym wątku.
                                                  • hrothulf Czyli mówiąc wprost 10.01.08, 18:54
                                                    wsparcie z UE bezpośrednio dla regionów bez pośrednictwa krajowego rządu
                                          • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 21:52
                                            A gdyby dać Czernej Białostockiej 1/4 a Białemustokowi 1/100 to może Czarna
                                            Białostocka wyrosłaby na centrum kulturalne?
                                            • scorro Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 08.01.08, 13:14
                                              Wiesz zadałem sobie trud i sprawdziłem, jak wyglądałby podział 1 miliarda euro,
                                              gdyby kasę dzielono tak, jak proponuję 50/50. Wyszło mi, że to nierealne. Taki
                                              podział strasznie preferuje Podlaskie. Ustalmy wobec tego, że dzielimy kasę na
                                              mieszkańca. Wtedy z góry i na pewno wiemy, że z 1 miliarda euro:
                                              Łomża NA PEWNO dostałaby 1,67 mln €,
                                              Suwałki NA PEWNO dostałyby 1,8 mln €,
                                              Białystok NA PEWNO dostałby 7,9 mln €,
                                              a Giby NA PEWNO dostałyby 78 700 €.
                                              Warszawa zaś dostałaby 44,6 mln €.
                                              Wszyscy wiedzą na czym stoją i mogą się rozwijać.
                                              Wracając do Czarnej. Nikt nie powinien im przeszkadzać wyrastać na centrum
                                              kulturalne w oparciu o przypadające im w tym wypadku 310 tys. €.

• hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 08.01.08, 14:30
                                                Bez urazy, ale proponowany przez Ciebie podział jest mi skądś znany. Aż się boję
                                                napisać skąd. A tak w ogóle: UE wymyśliła sposób finansowania polityki
                                                regionalnej w taki sposób, żeby istniała konkurencja i ryzyko, że ktoś nie
                                                dostanie dotacji, bo to stymuluje pomysłowość i przedsiębiorczość. Twoja
                                                propozycja to nic więcej, niż istniejący system subwencji budżetowych
                                                rozszerzony na UE. Rozwój nie opiera się na równości a na nierównościach.
                                                Równości to do 1989 było aż nadto, a co wtedy stało się z rozwojem? Każdy
                                                wiedział na czym siedzi i siedział, bo z jego aktywności nic nie wynikało.I tak
                                                wszyscy dostawali po równo nawet wtedy, gdy ktoś coś robił a ktoś inny ....
                                              • kajmir Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 09.01.08, 21:28
                                                Ale długość całkowita dróg nie zależy od ludności ale od powierzchni.
                                                Czyli, ze 1,6 miliona ludności podlaskiego musiałaby sfinansować drogi i kolej o
                                                takiej powierzchni jak przykładowo ludność kuj-pom. Przy jednym Euro na
                                                człowieka podlaskie miałoby 1,6 miliona a kujawsko-pomorskie miałoby 2,06 miliona.
                                                A podlaskie jest nawet większe od kuj-pomorskiego.
                                                • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 10.01.08, 10:43
                                                  Ludnościowy przelicznik jest równie wątpliwy jak powierzchniowy i sugerowany
                                                  wyżej mieszany jest rozsądny
                                • kajmir Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 21:16
                                  Mówimy o kasie unijnej, nie budżetowej?
                                  Bo budżetową można tez dzielić tak jak kto wypracuje a unijną dzieli sie według
                                  potrzeb i reguły subsydiowania biedniejszych.
                                  • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 21:54
                                    Tak, tylko z powodu istnienia NPR biedni sami decydują komu dać. To może unijny
                                    pomysł ominięcia rządów i pomagania bezpośrednio regionom (zwalczany przez
                                    poprzedni rząd) wcale nie jest zły? Bo wtedy nie ma ministrów po drodze ani
                                    krajowej biurokracji, która jest jakieś paę potęg większa, niż brukselska
                      • kajmir Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 08:35
                        To ja Ci tak odpowiem, skoro na Zachodzie drogi już maja i to lepsze. To na co
                        ta pani chce tam wydawać pieniądze? Czy na na inwestycje typu parki
                        technologiczne, kampusy, biblioteki, opery. Sory, to już tam mają:)

Chodzi o to, by nie robić z nas gorszej Polski. I powiedzieć prawdę, tam też
                        wydają pieniądze na rzeczy z pozoru niezbyt promodernizacyjne
                        • scorro Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 10:31
                          Ja bym odpowiedział porównaniem:
                          Ściana wschodnia chce wymienić starego malucha na 10 letnie auto zachodnie i
                          uważa to za postęp cywilizacyjny.
                          Zachód Polski jeździ w tym czasie 5 letnim autkiem zachodnim i marzy mu się
                          nówes. Twierdzi przy tym, że mając nowe autko spod igły, zarobi a jedną kupę
                          szmalu więcej, niż dotychczas. Pani minister natomiast dodaje (bez żadnego
                          poparcia prawnego), że jak oni tym nowym autkiem zarobią, to podziela się tą
                          kasą z tymi co to jeżdżą coraz częściej rozpadającym się maluszkiem.

• hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 10:50
                            Na razie wszystkie programy są aktualne. To tylko wywiad i parę artykułów. Nawet
                            dobrze, że się teraz pojawiły, bo uruchomiły mechanizm, który (mam nadzieję) nie
                            pozwoli na uruchomienie takich pomysłów. Choć nie jest to takie pewne znając
                            niemrawość naszych parlamentarzystów o radnych nie wspominając.
                          • zewsi Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 10:51
                            W przyszłości bogatsze regiony będą pomagać biedniejszym na tej
                            samej zasadzie na jakiej robią to teraz.
                        • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 10:48
                          To ja ci odpowiem tak, że zapewne chodzi ci tylko o to, żeby było odpowiednio
                          dużo kasy na cokolwiek, a na co konkretnie to sam za bardzo nie wiesz, byle było
                          • kajmir Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 15:17
                            Chce budżetu zadaniowego dla tego regionu.
                            Najpierw infrastruktura, może Irlandia nie ma dróg, ale Hiszpania bardziej
                            podobna do Polski ma.
                            Następnie chce pieniędzy na podnoszenie jakości życia mieszkańców, ale zamiast
                            oper i stadionów wole przedszkola, dobrze wyposażone szkoły.

che też by pamiętano unijną zasadę pomocy najuboższym.
                            Co zaś do opery chciałbym, żeby równie szybko i skutecznie budowano park
                            technologiczny lub południowa obwodnicę Białegostoku.
                          • kajmir Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 15:18
                            Chciałbym, żeby na FB nie pojawiały się głosy o tym, że jesteśmy nie tylko
                            biedniejsi ,ale do tego ograniczeni umysłowo i z pieniędzmi unijnymi będziemy
                            jak małpa z brzytwą.
    • hrothulf Po uderzeniu w stół odezwały się nożyce 06.01.08, 11:52
      Domyślam się, że ten wątek nawiązuje do moich postów, w którym śmiałem byłem
      napisać, że niektórzy regionaliści uważają, że w słabo rozwiniętych krajach
      należy rozwijać regiony, które dają większe szanse rozwojowe (więc w liście
      pisanie o Luksemburgu to akurat demagogia). Intencją moją było pokazanie, że
      należy się liczyć z taką możliwością. Przypisano mi poparcie takich poglądów, co
      jest nadużyciem. Natomiast uważam, że nie mamy w województwie żadnego sensownego
      pomysłu na rozwój i w dodatku mieliśmy i nadal zapewne mamy niekompetentnych
      ludzi na stołkach. Ja akurat na własne oczy widziałem wyszkowską i augustowską
      dokumentację w sprawie obwodnic i pisząc, że augustowska dokumentacja była do
      bani wiem, o czym piszę. Poza tym mazowiecki konserwator przyrody przewidział w
      wyszkowskim obszarze natura 2000 korytarz transportowy, czego kompetentny
      inaczej podlaski konserwator nie raczył był uczynić. Co do cukrowni w Łapach
      można też sprawdzić, gdzie jest teraz były prezes tej cukrowni i zapytać
      dlaczego współdecydując o losach cukrowni współdecyduje tak, jak to robi.
      --------------------
      Wygląda na to, że warto się pozbyć takich przyjaciół rozwoju naszego
      województwa, bo z wrogami możemy poradzić sobie sami. Choć zarazem: oparcie
      rozwoju regionu wyłącznie na przemyśle rolno- spożywczym, też może być pułapką w
      kontekście spodziewanej liberalizacji rynku rolnego w skali globalnej
      • hrothulf Re: Po uderzeniu w stół odezwały się nożyce 06.01.08, 11:54
        Poprosiłem też redakcję, by lubelski list podwiesiła na regionalnym portalu, ale
        wątpię, czy to uczynią. Mimo wszystko życzę pomyślności w nowym roku
      • kajmir Re: Po uderzeniu w stół odezwały się nożyce 06.01.08, 12:30
        A ja mam takie zastanowienie, kto wybierał np. pana Topczewskiego. Centrala, czy
        lokalne władze.
        • zewsi Re: Po uderzeniu w stół odezwały się nożyce 06.01.08, 17:10
          Centrala
          • hrothulf Re: Po uderzeniu w stół odezwały się nożyce 06.01.08, 18:34
            A skąd jest Topczewski?
            • zewsi Re: Po uderzeniu w stół odezwały się nożyce 07.01.08, 08:03
              Nie mam pojęcia.
              • hrothulf Re: Po uderzeniu w stół odezwały się nożyce 07.01.08, 08:26
                Z Białegostoku oczywiście. Centrala?
                • scorro Re: Po uderzeniu w stół odezwały się nożyce 07.01.08, 13:56
                  Wojewoda też jest z Białegostoku. Kto go mianował i gdzie? Białystok, czy
                  centrala, tutaj czy w Warszawie?

• hrothulf Re: Po uderzeniu w stół odezwały się nożyce 08.01.08, 14:43
                    A gdzie miał być mianowany, jeśli jest to organ administracji rządowej, a nie
                    samorządowej? Naszych radnych sami sobie wybraliśmy i to dwa razy i nie powiesz
                    mi, ze to geniusze, za kadencji których województwo kwitnie
    • kajmir Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 12:11
      Cholera nie kupuje papierowej wyborczej.

Jedynie Dziennik w Sobotę bo jest Europa i Atlas:)
      I czasami Polskę w tygodniu.
      Zeskanuj, to przeczytam:)
      • zewsi Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 06.01.08, 17:11
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30277&w=74028683&a=74033717
    • kajmir Taki artykulik 06.01.08, 12:36
      www.krakow.pl/gospodarka/?id=aktual/gw-5-07-2006
    • nekroskop88 Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 20:25
      Tak drogi Zewsi, także jestem zbulwersowany.
    • kajmir Re: We wczorajszej Wyborczej jest fajny tekst 07.01.08, 21:23
      A mnie swoją droga śmieszy wydawanie pieniędzy unijnych na takie rzeczy jak
      opery, stadiony, autobusy. Uważam, ze unijne pieniądze powinny iść w większość
      na infrastrukturę i edukację. Oraz rewitalizację, czy jak kto chce aktywację
      wspólnot wiejskichi biednych regionów, poprzez pomoc w zakładaniu drobnych
      przedsiębiorstw-szkolenia, kredyty. A że Unia ma dużo kasy i przeznacza też pulę
      pieniędzy na cele kulturalne i wydatki takie jak zakup autobusów, co można
      szeroko rozumieć jako podnoszenie standardu życia nie poprzez rozwój, ale
      poprzez darowanie materialnych dóbr, to już Unii problem i korzystają z tego
      wszyscy. I Polska A i B i C.
    • hrothulf Tak w ogóle 08.01.08, 11:03
      to miło się gawędzi. Jednak można rozmawiać bez wzajemnych docinków :)
    • hrothulf A jakie projekty dla Podlasia 08.01.08, 15:16
      byście chętnie widzieli?
      • kajmir Re: A jakie projekty dla Podlasia 08.01.08, 18:08
        Ja nie będę oryginalny, przy modelu gospodarki jaki dla Polski proponują znawcy,
        czyli produkcja opon, drukarstwo i inne tego typu wytwory, które nie są oparte
        na nowoczesnej technologii ani szczególnie wybitnej wiedzy, potrzebna jest
        infrastruktura.
        Bo tego typu produkcja wymaga transportu.

Druga powód dlaczego chce mieć infrastrukturę to irytujący fakt, że z Krakowa do
        Warszawy (300 km) dojadę w 2 godziny z Białego do Wawy w 3 godziny. I to mnie
        bardzie interesuje niż opera.

Turystyka oczywiście też, ale nie róbmy sobie mrzonek, że zbijemy na tym kokosy.
        Nie jesteśmy bardziej atrakcyjni niż inne rejony Polski, a umasowienie ruchu
        turystycznego w naszym regionie zabiłoby jego potencjał.

• hrothulf Re: A jakie projekty dla Podlasia 08.01.08, 22:41
          No proszę, czyli chcesz podstawowej infrastruktury
          • kajmir Re: A jakie projekty dla Podlasia 09.01.08, 19:11
            Tylko, że moje chcenie jest chceniem instytucjonalnym i dotyczącym całej unii,
            nie tylko najbiedniejszych. Nie wiem czemu tylko my mielibyśmy nie korzystać z
            głupoty UE.
            • hrothulf Re: A jakie projekty dla Podlasia 09.01.08, 20:01
              Chcesz więc tego, czego (według sławetnego wywiadu) chce pani minister dla
              Podlasia. Po co się żołądkujesz więc. Ona drogi chce Podlasiu zapewnić
              • kajmir Re: A jakie projekty dla Podlasia 09.01.08, 21:19
                Wszystko super, ale nie do końca. Bo co ta pani chce zapewnić Wrocławiowi, czy
                też tylko i wyłącznie drogi?

Dopóki system w UE jest taki jaki jest, uważam, ze Podlasie ma prawo do czegoś
                więcej niż tylko drogi. Skoro UE finansuje także inne projekty, to nie widzę
                powodów dlaczego z tych możliwości miałyby korzystać tylko bogate regiony.

Podsumowując. Jestem zwolennikiem większej oszczędności w ramach całej unii
                europejskiej. Ale dopóki tych oszczędności nie ma w skali globalnej to uważam,
                ze szukanie ich w skali najbiedniejszego regionu w UE jest przegięciem.
                • hrothulf Resume 10.01.08, 10:42
                  1. Nasze "bogate" regiony są biedne w kontekście UE
                  2. Gdybyśmy dostali na drogi (czyli podstawową infrastrukturę) i mieli pewność,
                  że na nie dostaniemy to i tak lepiej, niż gdybyśmy mieli szansę dostać i na to,
                  i na to, a w końcu dostali za mało na drogi i za mało na cos innego
                  3. Minister wyraziła się była, że jest zwolenniczką pewnej teorii i tyle. Znam
                  tę teorię i jako mieszkaniec Podlasia obawiałem się, ze końcu ktoś sobie o niej
                  przypomni. Nie dziwi mnie więc, że sobie niej przypomniała
                  4. Jest oczywiste, że władze naszego regionu powinny się przed takimi pomysłami
                  bronić, co pisałem też na FB
                  5. Moje wypowiedzi na FB nie były wypowiedziami zwolennika takich poglądów, jak
                  pani minister, lecz przeciwnika kuriozalnych wypowiedzi takich, jak osoby
                  "kiczkis", która uznała to za efekt spisku żydowsko- niemieckiego tudzież
                  "azp11", który porównywał sytuację w Polsce do sytuacji w RPA i apartheidu (choć
                  gdy w wyszukiwarce znalazłem niektóre jego wypowiedzi sądzę, że on akurat o
                  apartheidzie pisać nie powinien)
                  Pozdrowienia dla rozmówców i trochę żałuję, że dyskusja już chyba się
                  wyczerpała. Było miło. Czasem będę tu zagladać
                  • hrothulf Re: Resume 10.01.08, 10:44
                    I to nie jest szukanie oszczędności, lecz szukanie komu dać i na co, by dało to
                    najlepszy efekt
                    • kajmir Re: Resume 10.01.08, 18:04
                      Wrocław ma dostać 16 milionów euro na projekt e-zdrowie. Jest to tak samo głupie
                      jak opera. A szczerze mówiąc nawet głupsze.
                      • hrothulf Re: Resume 10.01.08, 18:29
                        Mimo zdaniem ani to, ani to nie jest wcale głupie, ale to tylko moje zdanie
                        • zewsi Re: Resume 10.01.08, 18:31
                          hrothulf napisał:

> Mimo zdaniem (...)

U mnie też literki często wyskakują ze swego szeregu. :-)
                          Kurcze, kiedyś czegoś takiego nie było...
                          • hrothulf Re: Resume 10.01.08, 18:45
                            Na starej klawiaturze to mi się nie zdarzało, ale też dawniej pisałem wolniej.
                            Może to o to chodzi?
                            • zewsi Re: Resume 10.01.08, 19:46
                              A ja myślę ,że to już starość
                              • hrothulf Re: Resume 10.01.08, 22:55
                                Mów za siebie :)
                        • kajmir Re: Resume 10.01.08, 20:01
                          hrothulf napisał:

> Mimo zdaniem ani to, ani to nie jest wcale głupie, ale to tylko moje zdanie

Ja jestem po prostu przeciwnikiem tworzenia dóbr mocno ponad standardowych
                          finansowanych z długu publicznego, czyli z kredytu. Czyli nigdy nie kupiłbym
                          plazmy za kredyt.
                          • hrothulf Re: Resume 10.01.08, 22:57
                            Ze środków UE kredyt spłacą w Luksemburgu, Szwecji, Niemczech, Holandii. A niech
                            fundują nam operę, co tam...
                            • kajmir Re: Resume 11.01.08, 08:47
                              Masz rację, budujmy jak leci.
                              A ja nie mogę pojąć, dlaczego Wrocław według pani minister zasługuje na e-zdriwe
                              a my tylko na drogi. Skoro to nie Wrocław, czy Poznać płacą, tylko Vaduz i Berlin?

P.S. Jak Niemcy zrobili ME 2006 to mistrzostwa odbyły się także w Saksonii. A
                              które polskie miasta będą gospodarzami? Poznań, Wrocław, Gdańsk, Warszawa.
                              Gdzie maja budować szybka kolej, polskie TGV? Którędy przebiega najgęstsza sieć
                              planowanych autostrad?

Kiedyś na widok siatki polskiej TGV jeden z internautów spostrzegł, ze wygląda
                              to jakby chciano połączyć kraj Warty i Generalne Gubernatorstwo z Rzeszą.
    • zewsi We wczorajszej Wyborczej jest mniej fajny tekst 06.02.08, 07:19
      www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4898051.html
      • hrothulf No proszę 06.02.08, 09:25
        W naszej rozmowie ktoś się na Gorzelaka powoływał jako na obrońcę ściany
        wschodniej. Było to dla mnie dziwne, ponieważ doskonale znam jego poglądy. Teraz
        już wiecie, dlaczego słowa pani minister mnie nie zdziwiły i było dla mnie tylko
        kwestią czasu, kiedy zostaną wypowiedziane wprost.
      • hrothulf Re: We wczorajszej Wyborczej jest mniej fajny tek 06.02.08, 09:29
        Gdy się "wczytać" w tekst jest też tam ustęp o ścianie wschodniej: trzeba
        zbudować lotnisko i dobrą drogę (ale nie Białystok- Lublin) oraz inwestować w
        edukację więcej, niż gdzie indziej. To tak mniej więcej to, co ja tu pisałem wyżej
      • scorro Moja odpowiedź 06.02.08, 09:43
        1. Grzegorz Gorzelak: Słowa minister Bieńkowskiej to miód na nasze serca. ...
        Pomagać najsłabszym to anachroniczne myślenie.
        --> Wpiszę to sobie w sygnaturkę.
        2. Czyli jak?
        Polityka regionalna powinna integrować firmy, ludzi, placówki naukowe. Kto swoją
        przestrzeń przepływów dobrze urządzi, ma szansę na sukces.
        --> Tu pełna zgoda - porozumienie to klucz do sukcesu.
        Najważniejszymi węzłami tej światowej przestrzeni są metropolie.
        --> Ale nie dlatego, że są metropoliami, tylko dlatego, że mają wielkie zasoby
        ludzi, którzy mogą się w tej przestrzeni spotkać.
        3. Możemy być konkurencyjni?
        Jeśli chcemy być bogaci, musimy być innowacyjni, bo tylko innowacyjni mogą być
        drodzy. A ci, którzy konkurują ceną, muszą być biedni, bo tylko biedni mogą być
        tani.
        --> Popatrz pan, od prawie 20 lat polskie rządy chwaliły się „tanią siłą roboczą”!
        4. Jak więc stworzyć tę konkurencyjną, spójną przestrzeń przepływów, o której
        pan mówi, i sprawić, byśmy mieli szansę na konkurencyjność w świecie?
        Pierwszoplanowe jest połączenie najważniejszych polskich miasta szybką drogą i
        koleją, także komunikacją lotniczą. Chodzi o Warszawę, Kraków, Wrocław i Poznań,
        Trójmiasto, Łódź i Górny Śląsk, także Szczecin. Do listy tej należy dopisać
        najważniejsze miasta Polski Wschodniej. Po drugie, trzeba zadbać, by te bogate
        metropolie nie odrywały się od swojego zaplecza - np. Warszawa musi być dobrze
        skomunikowana z Płockiem, Ciechanowem czy Siedlcami, a Lublin z Chełmem i
        Zamościem. Dopiero po trzecie trzeba umożliwić sprawny tranzyt przez Polskę,
        głównie w układzie z zachodu na wschód (A2 i A4), ale także w układzie północ -
        południe (A1 i A3). Ponadto powinniśmy pomagać regionom, które sobie nie radzą,
        bo albo nie ma u nich metropolii - jak wschodnia Polska i środkowe Pomorze, albo
        są tak zniszczone - jak aglomeracja katowicka - że mają małe szanse na
        samodzielny rozwój.
        --> Czyli infrastruktura!!! Prof wymienia Białystok i życzy sobie, by były
        dobrze skomunikowane z terenem. W przypadku podlaskiego oznacza to modernizację
        istniejących dróg - w tym S19 i S8 - oraz kolei - linia do Czeremchy, Hajnówki,
        Białowieży i do Zubek - np. latem jako linia turystyczno-grzybiana.
        5. Kiedy zaczną znikać różnice między słabszymi i mocniejszymi regionami?
        W przewidywalnej przyszłości one nawet będą rosnąć
        --> I trzeba to otwarcie powiedzieć ludziom!!!
        6. Dlaczego?
        Kapitał lokuje się tam, gdzie już istnieją pewne tradycje rozwoju
        --> Tradycje rozwoju to tu są.
        Idzie jednocześnie tam, gdzie jest łatwo dojechać. Wygrywają więc duże miasta i
        zachodnia część kraju.
        --> Czyli znów infrastruktura! To ludzie tutaj wiedzą i dlatego tak denerwują
        „zieloni”.
        7. Jak pomóc wschodowi?
        Szansa Polski wschodniej to edukacja i mosty na Wiśle. W taki sposób ten region
        może zbliżyć się do kapitału i technologii.
        --> Ale także mosty na Bugu, Narwi, Biebrzy i Rospudzie. Dobra edukacja to
        szansa na dobry wyjazd stąd. Popieram :)
        8. Politycy i publicyści ze wschodniej Polski pokazują wskaźniki, z których
        wynika, że poziom wykształcenia w Podlaskiem jest wyższy niż w zachodniej części
        kraju. I dodają, że wolą, by budowano u nich drogi niż uniwersytety.
        Tak? Proszę pani, w Polsce są gminy, które mają 1,5-2 proc. mieszkańców z
        wyższym wykształceniem - a najwięcej jest ich na wschodzie!
        --> Tu prof. postanowił „zabłysnąć”. Co człowiek z wyższym wykształceniem ma
        robić na zadupiu. Ani kina, ani teatru, ani opery (he he he). Do miasta trzeba
        jechać albo polną drogą, albo drogą bez poboczy pełną tirów. Najszybciej wyjedzie.
        Ważna jest też jakość tego wykształcenia. Po pierwsze, na terenach
        pozametropolitalnych, szczególnie wiejskich, niski jest społeczny kapitał
        kulturowy. Szkoły wiejskie tego nie nadrabiają, bo nikt nie uznał tego za jeden
        z najważniejszych celów polskiego systemu edukacyjnego. A nakład na edukację
        jednego przedszkolaka czy ucznia na wschodzie powinien być znacznie większy niż
        np. w Warszawie. Tak, żeby nauczyciel mógł siedzieć z dzieckiem pięć godzin w
        klasie, a potem trzy w świetlicy. I ta świetlica musi być podłączona do
        internetu, a szkoła mieć książki, bo dzieciak nie znajdzie ich w domu, a rodzice
        mu ich nie kupią.
        --> A tu pełna zgoda.
        W dodatku nakłady na edukację na wschodzie muszą być większe także dlatego, że
        trzeba "nadprodukować" ludzi wykształconych, tak by część została, nawet gdy
        sporo wyjedzie do wielkich miast albo za granicę.
        --> Pod warunkiem, że albo warunki życia będą podobne (infrastruktura), albo
        płace. Jeśli jedno i drugie będzie gorsze, nawet najgorszy będzie myślał, jak
        się stąd urwać.
        9. Jak zatrzymać tych, którzy chcą opuścić wschód?
        A czy można to w ogóle zrobić?
        --> Można, tylko trzeba mieć pomysł lub po prostu pozwolić zmodernizować
        infrastrukturę.
        10. Wschód się wyludni. Czy to nie będzie problem?
        Dlaczego Polska wschodnia ma nie być bardziej pusta?
        --> Dlatego, że rozwój pustych terenów to ludzie. Bez ludzi nie ma stacji
        benzynowych, barów, pomocy drogowej w rozsądnym czasie i szpitali np. Ale prof.
        mówi „bardziej pusta”, czyli najlepiej jakby jednak jacyś frajerzy tu żyli.
        11. Wracając do dróg: przecież wschód ich potrzebuje.
        Drogi są warunkiem koniecznym dla rozwoju, ale niewystarczającym - słabo
        rozwinięte regiony Europy Zachodniej mają wiele świetnych, ale zupełnie pustych
        dróg, bo mało kto ma interes po nich jeździć.
        --> Ale tego, że nikt nie jeździ po podlaskich drogach powiedzieć się nie da.
        Politycy ze wschodu opowiadają, że trzeba zbudować S19 - najkrótszy szlak ze
        Skandynawii przez Finlandię do Bułgarii. Ale na przejściu w Barwinku pojawi się
        w ciągu roku nie więcej niż dwóch Finów! Oni latają albo jeżdżą przez Niemcy i
        S19 nie zmieni ich przyzwyczajeń.
        Jeśli budować drogi, to na szlaku wschód - zachód. Z Warszawy do Lwowa i z
        Warszawy na Litwę przez Białystok. A po co doskonała droga z Lublina do
        Białegostoku? Żeby świeciła pustkami?
        --> 1. Finowie być może jeżdżą przez Niemcy. Ale nawet jak jeżdżą przez Polskę
        to przez Warszawę, bo tu nie mają dobrej drogi tylko do stolicy, a do Barwinka w
        ogóle.
        2. Autostrada Białystok - Lublin na razie jest niepotrzebna, ale potrzebna jest
        dobra droga Białystok - Siemiatycze i dalej, która to wynika z pkt 4, 6 i 7
        wypowiedzi prof.
        12. Ludzie w Białymstoku czy Suwałkach w ciągu ostatnich dwóch lat uwierzyli, że
        ich region może się rozwinąć, a poziom ich życia zbliży się do tego w zachodnich
        regionach kraju. Pan te nadzieje im odbiera.
        Nie odbieram nadziei, tylko rozwiewam mrzonki. Ja uprawiam naukę, a nie
        politykę. Poruszam się w przestrzeni obiektywnych ocen.
        --> Plus za rozwiewanie mrzonek. Jeśli z tych obiektywnych ocen wynika
        infrastruktura na wschodzie to ok.
        Możemy pomóc ludziom, ale to nie znaczy, że wschód Polski nagle zacznie się
        bardzo szybko rozwijać. Owszem, będzie się rozwijać, ale wolniej niż bardziej
        atrakcyjne i już wyżej rozwinięte obszary. Cudów nie ma.
        --> Szybkość rozwoju tych regionów zależy w dużej mierze od przyjętej
        strategii/polityki.
        Wschód musi się rozwijać endogennie, musi tworzyć przyczółki nowoczesności,
        rozwijać rodzimy potencjał. Np. pięknie rośnie mleczarstwo. Mleko świata nie
        zmieni, ale da ludziom pracę i dochody. Podobnie odbudowują się tradycje
        przemysłowe w dawnym COP-ie, szybko idzie region Rzeszowa, rozwija się Mielec.
        --> Ale mleko jeśli już nie napotkało bariery to zaraz ją napotka - kwoty mleczne.
        13. A turystyka?
        Na wschodzie nie należy na nią nadmiernie liczyć.
        --> Panowie podlascy politycy, proszę to sobie wydrukować i powiesić w widocznym
        miejscu. Bajania o masowej turystyce to są mrzonki!!!
        14. Co najpilniej trzeba zmieniać w polskiej polityce regionalnej?
        Musimy wreszcie zrozumieć, że wysiłek modernizacyjny to ogromne wyrzeczenie nas
        wszystkich. Unia to szansa, ale zaciśnijmy wreszcie pasa.
        --> Prawie 20 l
        • scorro Moja odpowiedź cd. 06.02.08, 09:44
          14. Co najpilniej trzeba zmieniać w polskiej polityce regionalnej?
          Musimy wreszcie zrozumieć, że wysiłek modernizacyjny to ogromne wyrzeczenie nas
          wszystkich. Unia to szansa, ale zaciśnijmy wreszcie pasa.
          --> Prawie 20 lat temu był taki gość, zdaje się, że Balcerowicz miał na nazwisko
          i cos mówił o 1,5 rocznym zaciskaniu pasa. Po latach doszedłem do wniosku, że
          chyba siebie miał na myśli.
          15. Nasi politycy za przykład stawiają Irlandię. Jak tam udał się skok
          cywilizacyjny?
          Nim Irlandczykom się udało, biedowali w Unii 20 lat.
          W końcu poprowadzili twardą politykę finansową.
          --> Czyli koniec socjalizmu. To niemożliwe w socjalistycznej UE.
          16. Mamy szansę na taki sukces?
          Nie. Brakuje nam przywódców, mamy tylko polityków, którzy oglądają słupki
          poparcia dla siebie, są uwikłani w awantury w sprawie płac, a nie potrafią
          zrobić porządku z podatkami. Nie ma ludzi, którzy dla dobra Polski byliby w
          stanie narazić się na niepopularność i ewentualną przegraną w następnych
          wyborach. I dlatego możemy przegrać wszyscy.
          --> A tutaj opis obecnej kadry politycznej sie zgadza. Ale są jeszcze
          niezdeprawowane kwiatki. Choćby w Białymstoku dwóch młodych świetnie
          zapowiadających się. Jeden z PIS, drugi z PO.

• kajmir Re: Moja odpowiedź cd. 06.02.08, 10:14
            Mnie na przykład wkurzyło odebranie środków na oczyszczalnie ścieków.
            Choć tego nie pisałem to obok dróg, infrastrukturę proekologiczna uważam za
            drugi z priorytetów. Im wcześniej sie zacznie tym mniejsze nakłady trzeba będzie
            ponieść w przyszłości.
      • kajmir Re: We wczorajszej Wyborczej jest mniej fajny tek 06.02.08, 10:12
        No cóż cała unia jest wobec tego anachroniczna łożąc na biedną Polskę, Węgry,
        Bułgarię, zamiast wspierać Rozwój Bogatych, byśmy przegonili USA i byli jeszcze
        bogatsi.

Tylko najpierw trzeba poznać ideę na której opiera się Unia. Ta idea to idea nie
        bogactwa dla wybranych, ale idea dobrego życia. A dobre życie jest jest
        równoznaczne z bogactwem wybranych.
      • kajmir ładne fragmenty i mądre w tekscie 06.02.08, 10:21
        Pierwszoplanowe jest połączenie najważniejszych polskich miasta szybką drogą i
        koleją, także komunikacją lotniczą. Chodzi o Warszawę, Kraków, Wrocław i Poznań,
        Trójmiasto, Łódź i Górny Śląsk, także Szczecin. Do listy tej należy dopisać
        najważniejsze miasta Polski Wschodniej. Po drugie, trzeba zadbać, by te bogate
        metropolie nie odrywały się od swojego zaplecza - np. Warszawa musi być dobrze
        skomunikowana z Płockiem, Ciechanowem czy Siedlcami, a Lublin z Chełmem i
        Zamościem. Dopiero po trzecie trzeba umożliwić sprawny tranzyt przez Polskę,
        głównie w układzie z zachodu na wschód (A2 i A4), ale także w układzie północ -
        południe (A1 i A3).

W dodatku nakłady na edukację na wschodzie muszą być większe także dlatego, że
        trzeba "nadprodukować" ludzi wykształconych, tak by część została, nawet gdy
        sporo wyjedzie do wielkich miast albo za granicę.

Jeśli budować drogi, to na szlaku wschód - zachód. Z Warszawy do Lwowa i z
        Warszawy na Litwę przez Białystok. A po co doskonała droga z Lublina do
        Białegostoku? Żeby świeciła pustkami?

- Na wschodzie nie należy na nią nadmiernie liczyć. Poza szczególnie
        atrakcyjnymi miejscami - jeziora, Bieszczady - nie przyjeżdża tam masowy
        turysta. Turyści jeżdżą do Warszawy, Krakowa, w Tatry, nad morze. Na wschodzie
        może istnieć agroturystyka i zielone szkoły, ale to nie będzie żaden potężny
        impuls rozwojowy.
        • scorro Re: ładne fragmenty i mądre w tekscie 06.02.08, 10:32
          Właściwie to z tego tekstu wynika, że pan prof. popiera to wszystko, o co bije
          się Białystok. Szybka droga i kolej do Warszawy. Lotnisko i połączenia krajowe z
          polskimi metropoliami. Dobre drogi i koleje relacji Białystok - teren.
          No i to:
          >>Jeśli budować drogi, to ... z Warszawy na Litwę przez Białystok.<<
          :D

• scorro Zapomniałem 06.02.08, 10:33
            Jeszcze edukacja!!!
            :D

• zewsi Re: Zapomniałem 06.02.08, 10:36
              No ale jak powiązać rozówj przedsiębiorczości z wyjazdami ludzi z
              Podlasia?
              • scorro Re: Zapomniałem 06.02.08, 13:15
                Zewsi, tu nie ma co sobie łamać głowy. Po deklaracjach i co ważniejsze owocach,
                jakie przynoszą kolejne rządy, jasne powinno się stać, że kto może powinien dla
                własnego dobra stąd uciec. Ja kiedyś też planowałem, ale odwagi mi zabrakło. Bo
                praca była. Jakoś ciągnę ten wózek. Do Białegostoku będzie można wrócić, jak
                będzie tu lotnisko i dobre drogi. Przydałaby się też szybka kolej z dobrymi
                połączeniami, ale akurat na to to za bardzo narzekać nie możemy, poza pociągiem
                wieczornym do stolicy, z którym ciągle są kłopoty. Nie wiem czy mi się uda, ale
                mam nadzieję przynajmniej swoje dzieci stąd wypchać do którejś metropolii.

• zewsi Re: Zapomniałem 06.02.08, 13:53
                  Smutne to :-(
                  • hrothulf Coś na pocieszenie 06.02.08, 16:02
                    samorządy województw ściany wschodniej zaczynają się gromadzić w koalicję
              • kajmir Re: Zapomniałem 06.02.08, 17:57
                Ludzie mają prawo wyjeżdżać, ja nie widzę w tym nic złego.
                Sam mam ochotę zmienić miasto.

Zgadzam się też z prof. że dysproporcje będą. Byle by z faktu tego, ze
                dysproporcji nie da się zlikwidować nie podjęto decyzji by nic nie robić.
      • zewsi Ciekawy głos na forum 08.02.08, 08:09
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=75328132&a=75420137
        • zewsi I drugi 08.02.08, 09:18
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=75328132&a=75394139
          • kajmir Re: I drugi 08.02.08, 10:11
            No zobacz, jednak są w internecie mądrzy ludzie. Ale to dlatego, że to nie FB.
            • zewsi Re: I drugi 08.02.08, 10:19
              Na FB też są mądrzy ludzie.
              Wtedy, kiedy my siętam pojawiamy. ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka