angel_79 15.09.03, 13:00 Hej witam wszystkich! Chciałam się Was zapytać co sądzicie o intercyzie i kiedy ją podpisać. Z góry wszystkim dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga-21 Re: INTERCYZA........ 15.09.03, 13:39 Wiem tylko, ze kosztuje chyba 38zł - opłata skarbowa. Odpowiedz Link Zgłoś
venno to niewiele 20.09.03, 19:39 aga-21 napisała: > Wiem tylko, ze kosztuje chyba 38zł - opłata skarbowa. ...w porownaniu z tym co mozna w razie czego stracic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkowa Re: INTERCYZA........ 15.09.03, 14:17 intercyza przedślubna - tylko o takiej słyszałam nie wiem, jak rzecz wygląda od strony technicznej a co o niej sądzę? w czasach młodzieńczych ideałów i czarno-białego postrzegania świata byłam jej zdecydowanie przeciwna, bo uważałam, że skoro ludzie się kochają, to podpisywanie intercyzy w jakiś sposób zaprzecza ich miłości - po co ustalać jakieś sztuczne podziały, skoro przysięgają sobie, że do śmierci, na zawsze razem itp. to takie nieromantyczne... teraz mam kilka latek więcej na karku, napatrzyłam się na wiele nieszczęśliwych małżeństw, nasłuchałam o rozwodach i wojnach o majątek - i nie mówię już tak zdecydowanie 'nie' sama nie chciałabym spisywać takiego dokumentu, ale potrafię zrozumieć tych, którzy się na to decydują, szczególnie ludzi po tak zwanych przejściach, którzy juz raz zostali 'puszczeni z torbami' przez swoją ślubną połowę Odpowiedz Link Zgłoś
ariel23 Re: INTERCYZA........ 15.09.03, 14:33 oliwkowa napisała: > sama nie chciałabym spisywać takiego dokumentu, ale potrafię zrozumieć tych, > którzy się na to decydują, szczególnie ludzi po tak zwanych przejściach, którzy > > juz raz zostali 'puszczeni z torbami' przez swoją ślubną połowę tak jak A. Biedrzynska... Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkowa Re: INTERCYZA........ 15.09.03, 14:59 ariel23 napisała: > oliwkowa napisała: > > > sama nie chciałabym spisywać takiego dokumentu, ale potrafię zrozumieć tyc > h, > > którzy się na to decydują, szczególnie ludzi po tak zwanych przejściach, > którzy > > > > juz raz zostali 'puszczeni z torbami' przez swoją ślubną połowę > > tak jak A. Biedrzynska... ona puściła męża, czy mąż ją? coś mi się obiło o uszy, jakaś afera z nią w rolu głównej i jeszcze kilkoma aktorami, ale szczegółami się nie interesowałam Odpowiedz Link Zgłoś
ariel23 BIedrzynska 15.09.03, 15:41 oliwkowa napisała: > ona puściła męża, czy mąż ją? coś mi się obiło o uszy, jakaś afera z nią w rolu > > głównej i jeszcze kilkoma aktorami, ale szczegółami się nie interesowałam link do wywiadu z Biedrzynska: gala.onet.pl/0,1132803,1,tematy.html Odpowiedz Link Zgłoś
rebbi Re: INTERCYZA........ 16.09.03, 20:16 Uważam, ze intercyza przedslubna to dobry pomysł. Nigdy nie wiadomo jak się życie potoczy, może być tak, ze małżeństwo sie rozwodzi i wtedy intercyza ułatwia przejście przez te trudne chwile. I nie chodzi mi tu koniecznie o tak drastyczne przypadki, jak pani Biedrzyńskiej (ktróej z całego serca współczuję). pozdrawiam. rebbi Odpowiedz Link Zgłoś
kurczak1976 Re: INTERCYZA........ 16.09.03, 22:01 Jest to dobry dokument dla osob, ktore posiadaja jakis majatek perzed zawarciem malzenstwa. Bo niby dlaczego w razie rozwodu ktos ma tracic cos co nie bylo wspolnie wypracowane. Poza tym napomkniecie o intercyzie w obecnosci partnera chcacego ulatwic sobie zycie przez poslubienie osoby zamoznej moze niejednokrotnie otworzyc tej drugiej stronie oczy... Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: INTERCYZA........ 17.09.03, 10:37 Zaraz, zaraz. Z tego co ja pamiętam z kodeksu, to w skład majątku małżeńskiego nie wchodzi to, co małżonkowie posiadali przed ślubem. Dzielić się można tylko tym co zostało nabyte w trakcie trwania małżeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
venno Re: INTERCYZA........ 20.09.03, 19:41 ann.k napisała: > Zaraz, zaraz. Z tego co ja pamiętam z kodeksu, to w skład majątku małżeńskiego > nie wchodzi to, co małżonkowie posiadali przed ślubem. Dzielić się można tylko > tym co zostało nabyte w trakcie trwania małżeństwa. > Oczywiscie, a w dodatku do majatku wspolnegonnie wchodzi spadek, takze ten w ktorego posiadanie weszlo sie juz jako zonaty/zamezna. A rozdzielnosc majatkowa to swietny pomysl! Odpowiedz Link Zgłoś