Dodaj do ulubionych

ćwiczenie ortografii

20.12.04, 09:34
Czy może wiecie jak ćwiczyć ortografię z pierwszakiem? Może znacie jakieś
książki z dyktandadami (zwłaszcza na ten wiek). Wiem, że to dopiero początki
pisania, ale widzę, że chyba powinnam z moim dzieckiem nad tym trochę
popracować. Ale jak?
Obserwuj wątek
    • agatka_s Re: ćwiczenie ortografii 20.12.04, 09:56
      Polecam pozycje:

Szkolny slownik ortograficzny+dyktanda, wydawnictwo Podsiedlik Raniowski i
      spółka

sa 3 czesci: wyjaśnienie zasad, mini slownik i dyktanda na rózne zagadnienia,
      kazde zagadnienie w 3 stopniach trudnosci. Teksty nie za dlugie i zdecydowanie
      przyjazne dziecku, czasem dowcipne i z puentą na końcu, więc się miło pisze
      (można i przepisywać i dyktować)

Generalnie takich pozycji jest mnóstwo !!!!!

Pozdrawiam

• verdana Re: ćwiczenie ortografii 20.12.04, 13:32
        Siedmiolatkowi nie znajacemu ortografii nie należy nic dyktować! Dziecko w tym
        wieku utrwala pamięć manualną - to oznacza, ze jeśli napisze dyktando z
        błędami - a napisze! - to jego ręka będzie potem "automatycznie" powtarzała te
        same błędy. Dyktanda wiec, paradoksalnie, moga przyczynić się do tego, ze
        dziecko z kłopotami bedzie pisało coraz gorzej.
        Znacznie lepsze jest przepisywanie, wypisywanie z tekstu słó z trudnymi
        wyrazami, a już idealna przepisywanie przez kalkę wzorów wyrazów
        (pisanych "pisanymi" literami). Dziecko wodzac po sladach najlepiej uczy się
        ortografii.
        Dobre jest też stworzenie własnego słowniczka ortograficznego. Dziecko wpisuje
        do niego te wyrazy, z którymi ma kłopot.
        • izunia6 Re: ćwiczenie ortografii 20.12.04, 13:56
          Dokładnie. Nie mówiąc o tym, ze dziecko może okazać się dysortografikiem i wtedy
          dyktanda wogóle nie mają sensu i nawet nauczyciele nie powinni od niego wymagac
          ich pisania. Poszukaj w księgarniach jest pełno fajnych ćwiczeń dla takich
          7-latków. Do mojej w tym wieku najbardziej przemawiała taka duża książka z
          kolorową ortografią i z historyjkami. Pamiętam jedną o królestwie, każde ó było
          bodajże na czerwono i mnóstwo skojarzeń. Ja przy niej się wreszcie nauczyłam, że
          chusteczki się pisze przez CH, bo używa ich człowiek CHory. No i dużo jest
          komputerowych gier.
          • dadaczka Re: ćwiczenie ortografii 20.12.04, 20:42
            wielkie dzięki za informacje, poszukam w księgarniach i spróbujemy innych
            pomysłów.

Pozdrawiam przedświątecznie smile
            • awe8 Re: ćwiczenie ortografii 21.12.04, 07:52
              Czesc-sama miałam taki problem z moim synkiem zakupiłam wtedy grę planszową od
              lat 7 LOTTO ORTOGRAFIA----ortograficzna loteryjka obrazkowa firmy Adamingo są
              tam 3 gry z elementami ortografii bardzo fajna zabawa no i nauka przy tym to
              sama przyjemność .POzdrawiam Ewa z chłopakami.
        • cruella verdeno:)) 21.12.04, 23:44
          dziękuję bardzo za sugestię, ja mojemu Kubie cały czas dyktuję a on pięknie z
          błędami pisze
          smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka