Dodaj do ulubionych

CSI dla 8-latków

31.05.08, 10:12
We wczorajszej "Telewizyjnej" jest wywiad z Jadzią Nalepą, 8-letnią
gwiazdeczką programu "Małe dzieci". Do ulubionych programów Jadzi należy CSI
Miami, ponieważ "detektyw Horatio Caine gra fajną rolę i jest przystojny".

Czy tylko ja mam problem z akceptacją faktu, że 8-latka ogląda CSI?
Obserwuj wątek
    • romcia.p Re: CSI dla 8-latków 31.05.08, 18:10
      nie tylko ty

ale przecież Jadzia jest nad wiek mądra (czytaj przemądrzała),więc rodzice pewnie sądzą że to serial w sam raz dla niej
    • uma76 Re: CSI dla 8-latków 01.06.08, 12:25
      też mi sie to nie podoba, ale wiecie jak to czasami jest z kilkulatkami...
      Mój czterolatek na przykład ogląda czasami Chirurgów i bardzo mu sie podobają.
      Oczywiście nie sadzę, żeby rozumiał sens, ale staram sie z nim rozmawiać chociaż
      o tym, co sie dzieje z ludzkim ciałem i na czym polegają różne operacje. Raczej
      tylko ten wątek go interesuje, obyczajowy mniej ;)
      CSI też oglądam i lubię, ale jednak nie pozwoliłabym synkowi oglądać.
      • gregorz Re: CSI dla 8-latków 02.06.08, 11:13
        Wczoraj byl pewnie ulubiony odcinek Jadzi, wylowili trupa ktorego
        troszke poturbowala sruba od motorowki. Trup byl juz mocno
        napuchniety i trzeba go bylo "odgazowac". W sam raz dla 8-latkow :)

A swoja droga to przy tym programie jest jak byk zolty trojkat z 16
        w srodku wiec chyba znaczy to ze to jest serial powyzej 16 roku
        zycia. Chyba rodzice Jadzi troszke rozmineli sie z powolaniem.
        • mmoni Re: CSI dla 8-latków 02.06.08, 17:23
          Jeśli chodzi o znaczki nadawane przez stacje telewizyjne różnym programom, to
          mam wrażenie, że są one przydzielane raczej losowo. Na przykład niedawno TVP1
          dawała "Sophie Scholl" z trójkątem "16". W odróżnieniu od CSI na ekranie nie
          było efektownie pokancerowanych trupów, w scenie finałowej egzekucji znika obraz
          i słychać tylko dźwięki (dzięki czemu jest to jeszcze bardziej wstrząsające).
          Oczywiście nie jest to dobranocka dla 8-latków, ale nie rozumiem, dlaczego tego
          filmu nie miałby obejrzeć inteligentny nastolatek (o ile to nie oksymoron).

Więc znaczki w rogach ekranu nie zwalniają rodziców od użycia głowy. Pamiętam
          też przykład odwrotny, kiedy TVP puszczała "Wesele" Wajdy z jakimś radykalnie
          niskim znaczkiem, zdaje się, że zielonym kółeczkiem? Zapewne spowodowane było
          to pietyzmem wobec lektury szkolnej, niemniej akurat w "Weselu" jest scena OIDP
          z wizją stosu świeżo obciętych głów.

W każdym razie uważam, że przy pierwszym zbliżeniu gnijącego trupa Jadzia i jej
          rówieśnicy powinni być wysyłani do swojego pokoju. Parę serii temu w CSI Miami
          był wątek o psychopacie zamykającym dzieci w garderobie a następnie mordującym
          ich rodziców, ciekawe, czy Jadzia też to oglądała.

P.S. Żeby nie było, że ja mam spaczone kryteria, w Wielkiej Brytanii, gdzie
          klasyfikacją filmów zajmuje się kompetentne ciało o nazwie The British Board of
          Film Classification, "Sophie Scholl" została
          • mmoni Re: CSI dla 8-latków 02.06.08, 17:24
            Pardon, coś ucięło - "Sophie Scholl" w Anglii miała kategorię PG - parental
            guidance, film generalnie bezpieczny dla dzieci od 8 roku życia.
            • nioma Re: CSI dla 8-latków 04.06.08, 12:17
              o, to ja kompletnei nie w temacie jestem
              nie mam pojecia kto to jest Jadzia (chyba nigdy nie widzialm tego
              programu) i nie znam serialu przez nia ulubionego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka