Dodaj do ulubionych

chamstwo, bezczelnosc i policja -- jeden przypadek

02.04.04, 12:43
Tydzień temu przechodziłam przez Park Bringsów (od strony Fabrycznej do
Piłsudskiego)
i zauważyłam, że trzech młodzieńców wyładowuje nadmiar energii, próbując
rozbić
mur budynku stojącego na brzegu parku. Zakrzyknęłam do nich: Przestańcie!
Zdziwili się, przerwali, zaczęli pytać: Co? Nie podchodziłam do nich, bo jako
kobieta
w ciąży na pewno bym sobie w ręcznej konfrontacji nie poradziła.
Przyspieszyłam kroku, żeby
szybciej dojść do Piłsudskiego. I akurat wtedy przechodzili mostek dwaj
młodzi policjanci.
Zatrzymali się, kiedy pomachałam do nich z daleka, poczekali aż dojdę,
wysłuchali, powiedzieli:
dziękujemy i poszli w stronę tych młodzieńców.

Pozdrawiam
Amica
Obserwuj wątek
    • rafal.redel Re: chamstwo, bezczelnosc i policja 02.04.04, 14:05
      amica24 napisała:
      (...)
      > Zatrzymali się, kiedy pomachałam do nich z daleka, poczekali aż dojdę,
      > wysłuchali, powiedzieli: dziękujemy i poszli w stronę tych młodzieńców.
      Czyli plus dla Policji. Tak z ciekawości, zauważyłaś może, czy byli to
      dotychczasowy mareccy policjanci (w niebieskich mundurach) czy też niedawno do
      Marek przydzieleni? (w mundurach bodaj czarnych)
      • man72 Re: chamstwo, bezczelnosc i policja 02.04.04, 21:20
        Niegdyś niejaki „szeryf”, a potem ja pisaliśmy o sytuacji kadrowej naszego
        komisariatu. Z naszych listów jasno wynikało, że dokupi nie zwiększy się obsada
        naszego komisariatu nie ma żadnych szans, aby pojawiły się w Markach piesze
        patrole i poprawił się stan bezpieczeństwa. Wtedy, jakoś nikt nie chciał
        wierzyć, że zła praca naszego komisariatu nie wynikała z braku woli ze strony
        policji, a po prostu z braków kadrowych na komisariacie. Obecnie jak zwiększył
        stan liczebny policjantów na komisariacie chyba każdy kto porusza się często
        ulicami naszego miasta zauważył znaczny wzrost liczby patroli zmotoryzowanych,
        a szczególnie pieszych.
        PS: Najbardziej zdziwiło mnie, kiedy w zeszłą niedzielę około godziny 22.00
        zauważyłem pieszy patrol policji spacerujący sobie po osiedlu. Wszystkie piesze
        patrole jakie spotykam na terenie Marek są pełnione przez tych nowych
        policjantów z oddziałów prewencji.
        • rafal.redel Re: chamstwo, bezczelnosc i policja 02.04.04, 22:49
          man72 napisał:
          > Niegdyś niejaki „szeryf”, a potem ja pisaliśmy o sytuacji kadrowej
          > naszego komisariatu. Z naszych listów jasno wynikało, że dokupi nie zwiększy
          > się obsada naszego komisariatu nie ma żadnych szans, aby pojawiły się w
          > Markach piesze patrole i poprawił się stan bezpieczeństwa. Wtedy, jakoś nikt
          > nie chciał wierzyć, że zła praca naszego komisariatu nie wynikała z braku
          > woli ze strony policji, a po prostu z braków kadrowych na komisariacie.
          (...)
          I wciąż nie bardzo chcę wierzyć, że wszystkiemu winne są - jak twierdzisz -
          "braki kadrowe". Czy rzeczywiście dwudziestu siedmiu policjantów
          potrafiących "wystawić" jeden patrol a poza tym przebywających na szkoleniach i
          zwolnieniach to dowód najszczerszych chęci? W tamtej dyskusji z "szeryfem"
          podawałem przecież przykłady współczynnika obsady do patroli w innych krajach
          (zdecydowanie korzystniejszy). Czy zgłaszałeś kiedyś zawiadomienie o
          przestępstwie, czy widziałeś jak to się odbywa, jak zorganizowana jest ta
          praca? Czy słyszałeś (tak jak moja sąsiadka) słowa policjanta, który z dumą
          oświadcza, ze wprawdzie mają komputer, ale leży na szafie, po czym siada do
          wystukiwania zgłoszenia przez godzinę JEDNYM PALCEM na maszynie (czy wśród tych
          wielu kursów dla policji nie było kursu maszynopisania?)

Zadziwiające, jak ten sam fakt można różnie interpretować - według Ciebie
          poprawa bezpieczeństwa wskutek przydzielenia 12 policjantów jest dowodem, że
          tych 27 miało jak najszczersze chęci i zapał, a tylko braki kadrowe nie
          pozwalały działać.
          • man72 Re: chamstwo, bezczelnosc i policja 06.04.04, 20:26
            Witam Ponownie !!!
            Na wstępie pragnę przeprosić za tak długą zwłokę z odpowiedzią, ale miałem małe
            kłopoty techniczne związane z moim komputerem.
            Mogę przyznać ci racje, że może zła praca naszego komisariatu wynikała
            częściowo z lenistwa policjantów, ale muszę poruszyć moim zdaniem bardzo ważną
            kwestie.Nad bezpieczeństwem 25tys. osób (bo tyle osób mieszka w Markach) czuwa
            trzech policjantów. Czy twoim zdaniem jest to wystarczająca liczba? Moim
            zdaniem stanowczo nie. Inną kwestią jest to, że pensja policjanta jest bardzo
            niska. Gdybym dał tobie 800zł miesięcznie i co trzeci dzień przez 12 godzin
            kazał narażając własne zdrowie a czasami życie uganiać się za narkomanami ze
            strzykawkami, pijakami itd. To nie wiem czy byłbyś tak ochoczo pracował, jak
            tego wymagasz od policjantów. Przytoczyłeś bardzo popularny przykład
            policjanta, który mimo posiadanego komputera pisze na maszynie. Ale zauważ, że
            najtańszy legalny czarno-biały toner do atramentowej drukarki kosztuje około
            100zł. Taki toner wystarcza na około 100 – 200 stron tekstu. Polskie przypisy
            są takie, że nawet z najdrobniejszej interwencji policjant musi stworzyć raport
            w trzech kopiach. Jak widać taki toner przy pracy komisariatu jak w Markach
            starczył by na góra dwa dni. A Polska policja chyba nie ma tylu pieniędzy, aby
            do każdego komisariatu co dwa dni kupować nowy toner do drukarki za 100zł.
            Zadałeś pytanie, czy miałem kiedyś doczynienia z marecką policją?
            Otóż miałem, oczywiście jako osoba zgłaszająca i poszkodowana. Kiedyś miałem
            wypadek samochodowy na skrzyżowaniu ul. Okólnej i ul. 11 Listopada. Z racji
            tego, że pasażerka drugiego pojazdu odniosła lekkie obrażenia kiedy zadzwoniłem
            na komisariat w Markach i zgłosiłem zaistniałą sytuację pierwszy radiowóz z
            naszego komisariatu pojawił się po niespełna dwóch minutach a drugi dojechał po
            jakiś następnych pięciu minutach. Po przyjeździe jeden z policjantów wezwał
            karetkę ze Stacji Pogotowia w Warszawie przy ul. Skoczylasa a drugi fachowo
            opatrzył ranę do czasu przyjazd pogotowia. Po przyjeździe pogotowia jeden
            radiowóz odjechał na zgłoszoną interwencje a drugi wezwał drogówkę i był cały
            czas obecny podczas pracy policji drogowej. Jak widać policjanci zachowali się
            bardzo fachowo i profesjonalnie i nie można im nic zarzucić. Żaden policjant
            nie ochroni naszego mienia i dobytku jeżeli my sami nie będziemy zabezpieczali
            go w najlepszy sposób.
            • rafal.redel Re: chamstwo, bezczelnosc i policja 06.04.04, 21:04
              Ok, każdy ma inne doświadczenia policją toteż inaczej na te sprawy patrzy.
              Miejmy nadzieję, że dzięki tej dodatkowej grupie wszyscy poczujemy więcej
              zaufania i szacunku do policji i że poczujemy się nieco bezpieczniej.
              Pozdrawiam
            • gtx Re: chamstwo, bezczelnosc i policja 08.04.04, 18:37
              Mój drogi sąsiad wypaczył odrobinę sens moje opowieści o wizycie w mareckim
              komisariacie. NIe było moim głównym celem wyśmiewnie braku biegłości
              maszynopisania. Przeraziła mnie natomiast utrata SENSU I CELU pracy policji.
              Dla wyjaśnienia przybliżę tę historię. Podczas jednej z kolejnych wizyt na
              komisariacie, mającej zakończyć całą biurokrację po zgłoszeniu włamania
              zwróciłam uwagę policjantowi, że przed jego komisariatem stoją wyrostki, palą
              papierosy i rzucają niedopałki. A sądząc po godzinie (10-11) i ich wzroscie
              oraz plecakach, powinni być w szkole. Policjant odpowiedział, że ma TYLE
              RÓŻNYCH PAPIERÓW DO WYPISYWANIA, ŻE NIE MA CZASU ZAJMOWAĆ SIĘ TAKIMI SPRAWAMI.
              OK, zabrakło mi argumentów i poczekałam ok 1h na 3 egzemplarze kolejnego
              protokołu (nie przez kalkę, każdy oryginalny).
            • miraser5 Re: chamstwo, bezczelnosc i policja 08.04.04, 19:47
              man72 napisał:
              Przytoczyłeś bardzo popularny przykład
              > policjanta, który mimo posiadanego komputera pisze na maszynie. Ale zauważ,
              że
              > najtańszy legalny czarno-biały toner do atramentowej drukarki kosztuje około
              > 100zł. Taki toner wystarcza na około 100 – 200 stron tekstu. Polskie przy
              > pisy
              > są takie, że nawet z najdrobniejszej interwencji policjant musi stworzyć
              raport
              >
              Takich głupot to dawno nie czytałem.
              Tusze atramentowe do drukowania tekstu stosuje sie głównie do drukarek
              domowych. Wszedzie tam gdzie jest duży przerób stosuje się drukarki laserowe.
              Fakt że porządniejsza kosztuje ok 4-5 tys PLN np Kyocera toner ok 350 PLN ale
              na tonerze mozna wydrukować od 5 do 10 tys. stron. Czyli koszt druku strony
              idzie w grosze a nie w złotówki. Oszczędzać to trzeba umieć.
              > w trzech kopiach. Jak widać taki toner przy pracy komisariatu jak w Markach
              > starczył by na góra dwa dni.
              • man72 Re: chamstwo, bezczelnosc i policja 09.04.04, 10:34
                Jak się coś pisze, to trzeba to przemyśleć, bo inaczej wychodzą
                bezsensowne „głupoty”.Mam do ciebie pytanie: Czy masz jakiekolwiek pojęcie o
                teoretycznej pracy policji w Polsce i związanych z nią realiach?. Bo czytając
                twój komentarz mam wrażenie że nie. Piszesz, że drukarka laserowa kosztuje 4-
                5tys PLN a toner około 350zł. A teraz pomyśl: Policja ma czasami problemy z
                płaceniem pensji policjantom, nie mówiąc już o nadgodzinach, brakuje pieniędzy
                na paliwo a nawet na zwykły papier i chodzby długopis do pisania. Ponad 90%
                komisariatów w Polsce ma długi, stojące pod komisariatami zesnute radiowozy,
                które nie mogą doczekać się na naprawę z powodu braku pieniędzy. Tą są tylko
                nieliczne przykłady, i nie jest to opis jakiegoś małego wiejskiego komisariatu,
                ale Komendy Stołecznej Policji. To teraz powiedz: Gdzie tu miejsce na zakup
                bardzo drogich drukarek laserowych? Gdyby nie ustawa zakazująca Telekomunikacji
                Polskiej wyłączania telefonów za długi policji, pogotowiu i straży pożarnej to
                ponad 70% tych jednostek w Polsce nie miała by nawet telefonu. Identyczna
                sytuacja jest z prądem, gazem itd.

• stary.pustelnik Re: do Mana72 09.04.04, 13:01
                  Pozwalam sobie zacytować fragment protokółu z 12 sesji Rady Miasta, a
                  dokładniej pkt 12 oraz zwracam się z prośbą do Mana72 o komentarz do stanowisk
                  radnych. Jestem laikiem w sprawach policji, dlatego też zwracam się do osoby
                  która, jak sądzę z postów, "siedzi" w temacie. Jeśli chodzi o mnie, jestem
                  gotów dobrowolnie opodatkować się dodatkowo na ten cel.

"12.Burmistrz Janusz Werczyński poinformował, że wpłynęło pismo Komendanta
                  Stołecznego Policji, w którym Komendant zwraca się z prośbą o rozważenie
                  możliwości przekazania przez gminę Marki nieruchomości pod budowę nowego
                  obiektu na potrzeby mareckiego Komisariatu Policji oraz partycypacji w
                  kosztach budowy.
                  W ramach planowanego zamierzenia inwestycyjnego Komenda Stołeczna Policji
                  przewiduje realizację nowego obiektu uwzględniając zwiększenie liczby etatów w
                  jednostce oraz zagospodarowanie terenu wraz z infrastrukturą techniczną.
                  Szacunkowy koszt zadania wyniesie ok. 900.000,- zł bez kosztów wyposażenia
                  kwaterunkowego i urządzeń aktywnych.

Burmistrz poinformował, że rozważana jest lokalizacja dla nowego Komisariatu na
                  terenie nieruchomości położonych pomiędzy Urzędem Miasta, terenem Parafii p.w.
                  Św. Izydora oraz ul. Rejtana. Przeprowadzono już wstępne rozmowy z
                  właścicielami tych nieruchomości.

Radny Paweł Chojnowski zaproponował, aby wydzielić dla potrzeb Policji działkę
                  z terenów gminnych, które są przeznaczone do sprzedaży np. Marki – Centrum lub
                  znaleźć inną lokalizację, ale nie kupować żadnych nieruchomości pod tę
                  inwestycję.

Radny Tadeusz Sienkiewicz powiedział, że już wielokrotnie była mowa o tym, że
                  jest potrzeba, aby w Markach był Komisariat z prawdziwego zdarzenia. Jego
                  zdaniem na obecnej sesji Rada powinna zdecydować o przystąpieniu do propozycji
                  Komendanta Policji Stołecznej bez decydowania o szczegółach.

Radny Kazimierz Kędzierski stwierdził, że od dawna mieszkańcy oczekują
                  zwiększenia bezpieczeństwa w mieście, a Rada zabiega o zwiększenie liczby
                  etatów w mareckim Komisariacie. Policja z własnych środków nie zrealizuje
                  takiego przedsięwzięcie i dlatego gmina powinna przystąpić do tego zadania.

Radny Robert Tankiewicz powiedział, że Gmina ma zaspokajać potrzeby
                  mieszkańców - miasto nie ma dróg, jest nieuzbrojone i to trzeba zrobić w
                  pierwszej kolejności, a o Policję niech się martwi MSWiA. Gmina ma zaspokajać
                  potrzeby mieszkańców, a nie potrzeby Policji.

Radny Paweł Chojnowski poprosił o informację na temat kierowanej do Marek 12 -
                  osobowej drużyny prewencji.

Burmistrz Janusz Werczyński poinformował, że Komenda Stołeczna Policji złożyła
                  propozycję skierowania do Marek drużyny prewencji Komendy Stołecznej Policji.
                  Gmina musi zapewnić wyżywienie i zakwaterowanie. Propozycja jest taka, aby
                  miejsce zakwaterowania znalazło się w przyziemiu budynku przychodni zdrowia
                  przy ulicy Sportowej. Finalizowane są rozmowy w sprawie wyżywienia. W tej
                  sprawie będzie zawarte porozumienie z Komendantem Stołecznym Policji.

Radny Paweł Chojnowski zaproponował, aby Rada na tej sesji nie zajmowała
                  stanowiska w sprawie nieruchomości pod budowę nowego Komisariatu i złożył
                  wniosek o zakończenie dyskusji w tej sprawie.

Radna Małgorzata Babiuch złożyła wniosek, aby prośbę Komendanta Stołecznego
                  Policji o przekazanie przez gminę nieruchomości pod budowę nowego Komisariatu
                  przekazać Komisji Budżetowo – Gospodarczej do zaopiniowania.

Przewodnicząca Rady Maria Przybysz – Piwko poddała pod głosowanie wniosek
                  złożony przez radną Małgorzatę Babiuch.

Głosowanie
                  za przyjęciem wniosku – 14
                  przeciw – 0
                  wstrzymujących się – 1

Wniosek został przyjęty.

Rada Miasta prośbę Komendanta Stołecznego Policji o przekazanie przez gminę
                  nieruchomości pod budowę nowego Komisariatu skierowała do Komisji Budżetowo –
                  Gospodarczej do zaopiniowania.
                  Przewodnicząca Rady Poddała pod głosowanie wniosek o zakończenie dyskusji w tej
                  sprawie.

Głosowanie
                  za przyjęciem wniosku – 14
                  przeciw – 0
                  wstrzymujących się – 1

Wniosek został przyjęty.

Zakończono dyskusję w tej sprawie."

źródło: marki.bip.ornak.pl/pl/bip/rada_gminy/sesje/sesja_12
                  • man72 Re: do Mana72 09.04.04, 18:20
                    Miło mi, że ktoś wkońcu dostrzegł, że w tematyce policyjnej wiem znacznie
                    więcej niż przeciętny obywatel. Kwestię 12 nowych policjantów opisałem już
                    dokładnie w wątku „Coś optymistycznego”, natomiast co do budowy nowego
                    komisariatu, to postaram się do dokładnie i szczegółowo opowiedzieć. Cała
                    historia z nowym komisariatem zaczeła napierać rozwoju, po „bitwie” policjantów
                    z naszego komisariatu podczas sylwestrowej nocy. Wtedy to właśnie unaocznił się
                    wkońcu władzom miasta i Komendzie Stołecznej Policji problem tragicznie
                    niskiego poziomu obsady naszego komisariatu. Wtedy to właśnie burmistrz Janusz
                    Werczyński (moim zdaniem zrobił to trochę propagandowo przed społeczeństwem)
                    wystąpił do Komendy Stołecznej Policji z propozycją przysłania do Marek 12
                    policjantów w celu poprawy bezpieczeństwa w mieście. Komenda Stołeczna wstępnie
                    zgodziła się na to, ale postawiła warunki, że miasto Marki weźmie na siebie
                    koszt wyżywienia i zakwaterowania tych funkcjonariuszu prewencji. I kiedy
                    wydawało się, że wszystko jest już załatwione wyszedł zupełnie niespodziewanie
                    inny problem – są policjanci, ale obecny komisariat już jest zamały dla
                    obecnych policjantów, nie mówiąc już o przyszłych policjantach. Kiedy Komenda
                    Stołeczna po otrzymaniu takiej nowiny od komendanta naszego komisariatu wysłała
                    pismo do burmistrza, ten w porozumieniu z radnymi postanowił zaproponować
                    Komendzie Stołecznej Policji działkę pod nowy komisariat, ale zrzucając
                    wszelkie koszty budowy i wyposażenia na budżet policji. Po otrzymaniu owego
                    pisma Komenda Stołeczna odesłała je pośpiesznie do Komendy Powiatowej w
                    Wołominie. Kiedy zobaczyli to w Wołominie pośpiesznie odesłali to pismo z
                    adnotacją do Komendy Stołecznej, iż przyznają, że Komisariat w Markach podlega
                    pod Komendę Powiatową w Wołominie, ale nasz komisariat bardziej współpracuje z
                    Komendą Stołeczna, więc to niech ona martwi się o pieniądze na inwestycję.
                    Wtedy w Komendzie Stołecznej wpadli na przebiegły plan, że będą kusili władze
                    naszego miasta aby zgodziły się one jeszcze na pokrycie połowy kosztów budowy
                    nowego komisariatu. A tymi zachętami są nieodpłatne zwiększenie obsady naszego
                    komisariatu o około 15 policjantów oraz kupno na współkę z naszym miastem
                    nowego specjalistycznego radiowozu dla tych 12 policjantów prewencji (Dokładny
                    opis charakterystycznych dla tych policjantów radiowozów znajduje się w
                    wątku „Coś optymistycznego”). Natomiast fragment z posiedzenia zaprezentowany
                    przez ciebie jest tylko próbą znalezienia przez radnych takiej działki, aby
                    nasze miasto poniosła jak najmniejsze koszty. Jednakże wynika z tego fragmentu
                    jasno, że władze naszego miasta wcale nie kwapią się do dofinansowania budowy
                    nowego komisariatu. A efekt tego będzie taki, że Komendy Stołecznej nigdy nie
                    będzie stać na samodzielną budowę nowego komisariatu. A Komenda Stołeczna z
                    tego co słyszałem planuje postawienie w Markach naprawdę nowoczesnego
                    komisariatu. Skomputeryzowanego, mającego recepcję jak w hotelu zamiast
                    zakratowanego okienka jak jest obecnie, specjalny pokój przesłuchań dla dzieci
                    będących ofiarami przestępstw seksualnych, oddzielne pokoje dla każdego z
                    dzielnicowych gdzie będzie można z nimi porozmawiać podczas specjalnych
                    dyżurów, nowoczesna izbę zatrzymań a także pokoje socjalne dla funkcjonariuszy
                    na piętrze. Całość ma być otoczona przestronnym parkingiem wyłożonych
                    kostką „bauma”. Mówi się także nieoficjalnie o skierowaniu do Marek wydziału
                    policji drogowej tzw. „drogówki” aby dosługiwała teren Marek, Ząbek, Zielonki,
                    a także tych miejscowości między Markami a Radzyminem. Cała ta inwestycja ma
                    kosztować ponad 1 800 000zł. Komenda Stołeczna chce od Marek 900 000zł. W
                    dzisiejszym serwisie informacyjnym UM zauważyłem, że jest już decyzja
                    burmistrza o sfinansowaniu w połowie zakupu nowego radiowozu dla policjantów
                    prewencji.
                    PS. W zaprezentowanym fragmencie protokołu z posiedzenia Rady Miasta
                    najbardziej przeraża mnie postawa radnego Roberta Tankiewicza. Jest to właśnie
                    przykład postawy wobec policji, gdzie wymaga się od policji cudów, a samemu
                    pozostaje się całkowicie biernym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka