elam_elam 30.11.10, 08:16 Już za 5 dni dokonamy wyboru burmistrza. Patrząc od rana na nieodśnieżone mareckie ulice, wybór jest łatwy. Dotychczasowy gospodarz nie stara się nawet na 5 dni przed wyborami. Czyżby sam prosił nie wybieracie mnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
escapezone26 Re: Wybór burmistrza a nie odśnieżone ulice 30.11.10, 10:10 Jak to nie odśnieżone? u niego ulica odśnieżona ;) i kopareczka mini przy urzędzie widoczna że coś robi :) takie ma się podejście ;) elita napewno też ma ulice odśnieżone.. tzw bliscy współpracownicy . Odpowiedz Link Zgłoś
szybki89 Re: Wybór burmistrza a nie odśnieżone ulice 30.11.10, 10:20 no chyba raczej nie:/ jakby nie było odśnieżone przy urzędzie to bym miał pretensję, koparek jest tyle ile jest, a prawie 70 km ulic do odśnieżenia. Najpierw idą te przy obiektach użytecznosci publicznej, później w "Strategicznej" kolejności. a że utrzymanie pługów w gotowości kosztuje, to pewnie takich maszyn do dyspozycji miasto ma tylko kilka. Zanim odśnieża najważniejsze ulice, to na następny dzień znów je zapada. Syzyfowa praca. Ulice o mniej istotnym znaczeniu będą pewnie odśnieżane po 2 dniach bez opadów. Inaczej sobie tego nie wyobrażam. Jakby miasto chciało odśnieżyć wszystkie ulice codziennie to pewnie "zimowy budżet" wykorzystalibyśmy w tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
mdzalewscy1 i po co te pierduły ?, ile jest ulic ? 700-set ? 30.11.10, 10:30 żeby to szybko odśnieżyć potrzeba pewnie z 70 pojazdów, jaki koszt ?, olbrzymi !!! Następny twój post byłby, że Gmina wydaje za dużo na odśnieżanie .... Odpowiedz Link Zgłoś
escapezone26 Re: i po co te pierduły ?, ile jest ulic ? 700-se 30.11.10, 11:20 niech burmistrz do swojej ciuchci doczepi pług na coś w końcu to się przydałoby ;) i te 170 tys.zł jak tu ktos przedstawił tę kwotę nie poszłoby na marne. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela-1982-pl ... 30.11.10, 12:36 Do escapezone26 niech burmistrz do swojej ciuchci doczepi pług na coś w końcu to się przydałoby > ;) i te 170 tys.zł jak tu ktos przedstawił tę kwotę nie poszłoby na marne. Pomyliły się Ci cyferki, prawdziwa kwota to 7900 zł netto i została potwierdzona w UMM forum.gazeta.pl/forum/w,450,119236160,,Transport_ciuchci_za_170_tys_zl_.html?v=2 Po co tak kłamiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
escapezone26 Re: ... 30.11.10, 15:11 popros o dokumenty potw. ta kwote jak juz jeden z forumowiczow napisal :) telefonicznie to i moga ci obiecac asfalt na ulicy ;) w 2 dni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kini99 Re: ... 30.11.10, 22:19 haha no niby 28 wiosen na karku a jeszcze taka naiwna. W UM jak i sam burmistrz to juz kanalizacje na 2000 r zapowiadali. Także bajeczke o 7900zl moze sobie wlozyc miedzy uszy. Znajdz zlecenie ifakture od firmy, ktora to prewozila to wtedy pogadamy.. Odpowiedz Link Zgłoś
elam_elam Re: i po co te pierduły ?, ile jest ulic ? 700-se 30.11.10, 11:54 Następny mój post jeżeli będzie, to będzie merytoryczny. Nie mam powodu czepiać się gminy, czy wydaje za dużo czy za mało. Od tego są podmioty uprawnione do kontroli i oceny wydatków. Nie sądziłem, ze wybór burmistrza jest pierdołą. Również dbanie o miasto i życie jego społeczności nie powinno być pierdołą. Z tego wynika, że najlepiej nie robić nic, a społeczeństwo Marek i tak będzie zadowolone (przynajmniej jakaś część). I nie daj Panie Boże coś napisać lub powiedzieć, że mogłoby być lepiej. Bo od razu napastliwe odpowiedzi. Ciągle tylko słyszy się: po co coś zmieniać, poprawiać standard życia. Tu zawsze tak było i tak jest najlepiej. Wiem, za raz nie zostawicie na mnie suchej nitki. Ale nie przejdę do porządku dziennego udając, że wszystko jest cool, bo nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_marki Głos w sprawie odśnieżania ulic i nie tylko 30.11.10, 12:29 Ja osobiście mam wrażenie, że dbanie o ład i porządek - w tym odsnieżanie ulic - to jedna z ważniejszych funkcji samorządu. I nikt mnie nie przekona, że potrzeba aż 70 pojazdów, albo i więcej, bądź też że ulice będą odśnieżone za kilka dni, bo jest ich 70km. Zima jest co roku i można się do tego przygotować - podpisać umowy z firmami sprzątającymi, wynająć sprzęt, itp. Trzeba pomyśleć i to zaplanować. Rozumiem, że wczoraj nie dało rady odśnieżać ulic od razu, nawet Warszawa sobie z tym nie poradziła. Ale dziś rano.. np. o 7.30 Okólna była pełna śniegu. Przystanki na Piłsudskiego odśnieżane były też przed 8.00. Z tego co wiem, padać przestało ok. 2.00. Z całym szacunkiem dla snu pracowników chyba spółki miejskiej komunalnej (bo takie widziałem kamizelki u panów na przystanku), ale ich zadanie powinno polegać na przygotowaniu dróg i chodników PRZED porannym szczytem. A nie w jego trakcie lub między 7 a 15 albo 8 a 16. Ten zimowy przykład to niestety kolejny dowód na to, że w Markach panują takie dziwne standardy i zasady. Wielu osobom wiele rzeczy nie przeszkadza, przywyknęły do pewnych braków, niedoróbek, zaniechań. Bo tak bezpiecznie, dobrze, bo po co się wychylać. Ale może po prostu spróbować przekonać się, czy może być inaczej? Może jednak będzie lepiej. Nie znam dobrze ani pana Orycha, ani Werczyńskiego, ale w najbliższą niedzielę, jeśli dojadę do lokalu wyborczego, oddam głos na Orycha - dam mu szansę. Może być gorzej, może być lepiej, ale nie przekonamy się o tym, jeśli nie zobaczymy, jak będzie. Trzeba spróbować i przekonać się. A wybory w cale nie muszą być za 4 lata, można zawsze zorganizować referendum i próbować odwołać burmistrza. Jeśli będzie gorzej, to ja chętnie w takim głosowaniu wezmę udział. ps. A debaty chyba nie będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
horowy debaty nie będzie 30.11.10, 12:42 Debata – Oświadczenie Szanowni Mieszkańcy, Drodzy Internauci Z przykrością informujemy, że do oczekiwanej publicznej debaty między pretendentami na stanowisko Burmistrza Miasta Marki nie dojdzie. Na poniedziałkowym spotkaniu sztaby reprezentujące obu kandydatów nie osiągnęły porozumienia w najważniejszych kwestiach. Tym bardziej jest to smutne, że strona inicjująca zaproszenie sama odeszła od stołu, nie będąc zainteresowana negocjacjami w najważniejszych kwestiach (takich jak prowadzący debatę). Narzucanie „jedynie słusznych” warunków prowadzenia debaty przez jedną tylko stronę dla nas jest nie do przyjęcia. Tym bardziej, że przedstawiciele sztabu pana Janusza Werczyńskiego nie posiadali pisemnego upoważnienia do reprezentowania jego osoby. W tej sytuacji – wszystkich zainteresowanych, którzy chcieliby bliżej poznać poglądy naszego kandydata – zapraszamy do godzinnego czatu z Jackiem Orychem. Czat rozpocznie się w piątek o godzinie 20.00; szczegóły techniczne już niebawem na stronie www.BurmistrzMarek.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pkowalski123 Re: i po co te pierduły ?, ile jest ulic ? 700-se 30.11.10, 12:30 Śnieg nie pada już od kilkunastu godzin, a sytuacja na drogach taka sama jak wczoraj. To zrozumiałe, że nie da się odśnieżać przy ciągle padającym i nawiewającym śniegu. Ale dzień po opadach? Jeżeli mówimy o pieniądzach, to przypominam, że na zimowe utrzymanie dróg pieniądze są organizowane (a przynajmniej powinny być) kilka miesięcy wcześniej. Kiedy już mamy śnieg na ulicach, to wystarczy egzekwować od firm odśnieżających ich obowiązki. Jeżeli tak nie jest, to wina spada na urzędników czyli burmistrza i radnych, którzy nie potrafili zorganizować tak prostej kwestii jak zimowe utrzymanie ulic w mieście. Bo to, że nie potrafili tego zorganizować, widać gołym okiem. A wystarczy wjechać w granice Warszawy, żeby zobaczyć, że jednak się da. Odpowiedz Link Zgłoś
k.jaron Re: Wybór burmistrza a nie odśnieżone ulice 30.11.10, 13:15 Myślę, że tak bo u mnie też nie było odśnieżone, a mieszkam ulicę dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
niemarkowe_marki nie odśnieżone ulice 30.11.10, 14:55 Ciekawe, co robi teraz markowska żulernia z niezapłaconymi mandatami za pijaństwo i chuligaństwo. Zapakować to towarzystwo do roboty, bo wpłacenia kar pieniężnych nigdy nikt nie zobaczy Odpowiedz Link Zgłoś
kudlaty_z_broda Re: Wybór burmistrza a nie odśnieżone ulice 30.11.10, 15:37 dzis jadac do Warszawy wyraznie mozna bylo zobaczyc gdzie jest granica Marek, Zielonki i Warszawy. W Warszawie widać było aswalt! Odpowiedz Link Zgłoś
badboy1001 Re: Wybór burmistrza a nie odśnieżone ulice 30.11.10, 17:48 U mnie też było widać asfalt bo sobie szuflą odśnieżyłem :-)) A tak na poważnie... Ludzie, przestańcie obwiniać magistrat o wszelkie niedogodności. Niedługo okaże się, że powódź na Śląsku też była winą naszych władz ;-) Tacy jesteście przewidujący (wymagający wobec władz miasta ) a o własne podwórko i bezpieczeństwo nie dbacie... Kolejki w zakładach wulkanizacyjnych w oczekiwaniu na wymianę opon, że ho, ho Nie wszystko da się przewidzieć, zwłaszcza wybryki pogody. Reasumując, zadbajmy o własne podwórka, dachy, chodniki, samochody itp i dopiero jak zrobimy swoje wytykajmy winę innym. Odpowiedz Link Zgłoś
pkowalski123 Re: Wybór burmistrza a nie odśnieżone ulice 30.11.10, 19:11 Ale to urzędnicy gminni są odpowiedzialni za odśnieżanie ulic w mieście. Jeżeli ktoś nie wymienił opon na czas, a potem rąbnął w drzewo, to jego sprawa. Ale jeżeli po 36 godzinach od opadów ulice nadal są pokryte 30 cm śniegu, to świadczy o nieudolności urzędników miejskich. Pośrednio także o mieszkańcach, którzy sobie takich urzędników wybrali. Odpowiedz Link Zgłoś
elam_elam do badboy1001 Wybór burmistrza a nieodśnie 01.12.10, 09:00 Do badboy1001. Dbam o własne podwórko, dachy, samochody. Zrobiłem swoje i dlatego wytykam dotychczasowemu gospodarzowi Marek. Uważam, że jest administratorem, a nie prawdziwym gospodarzem mającym strategię i plan działania. A p. Werczynskiemu tego brakuje. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
rafxxww Szkoła na ul.Wczasowej parking nieodśnieżony. 01.12.10, 09:15 Kochani urzędnicy UM! Może by tak można wysłać sprzęt opłacany również z moich podatków, aby odśnieżyć parking przy szkole na ul. Wczasowej. Czy ktoś wreszcie zrozumie, że drogi, chodniki i parkingi przy obiektach użyteczności publicznej odśnieża się w pierwszej kolejności!!! No chyba nie będziemy czekać na to że jeden woźny z łopatą ma to zrobic ręcznie. Jak już nasz burmistrz nie zapewnił normalnej drogi do tej szkoły przez 15 lat, nawet nie chcę myśleć co by było w razie pożaru, jak straż miałaby tam dojechać, to niech dopilnuje służby miejskie aby porządnie tą "dróżkę" odśnieżyły (markowy dziwoląg o szerokosci 4m), łącznie z chodnikami i parkingiem. Obecnie wystające samochody, uczniowie maszerujący drogą (bo w zasadzie inaczej się nie da) to naprawdę poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek391 Re: Szkoła na ul.Wczasowej parking nieodśnieżony. 01.12.10, 13:54 Z chodnikami i miejscami postojowymi jest dziwna sprawa. Miejsca postojowe są odśnieżane przez "władzę" tylko w przypadku gdy są za niego opłaty. Chodniki i inne miejsca postojowe są odśnieżane przez właścicieli posesji do której chodnik przylega. Trwał kiedyś spór czy chodnik odzielony trawnikiem też i tutaj sądy karząc właścicieli róznie do tego podchodziły.W ażdym bądź razie przejście dla pieszego ma odgarnąć właściciel posesji. Chodnik aby było śmieszniej to tez kawałek drogi gruntowej. Odpowiedz Link Zgłoś
rafxxww Re: Szkoła na ul.Wczasowej parking nieodśnieżony. 01.12.10, 14:40 Ja mówię o szkole a nie prywatnej posesji. Co do parkingu to mam na myśli skromny parking na zewnątrz szkoły a nie na terenie szkoły. W końcu to budynek użyteczności publicznej i nie jest to chyba wielkim problem odśnieżenie parkingu przed szkołą, kiedy sprzęt przejeżdża nieopodal odśnieżając chodniki przy ul.Piłsudskiego. Chyba za używanie chodnika na ul.Piłsudskiego nie są pobierane opłaty, są przy tej ulicy prywatne posesje a miasto mimo to odśnieża chodnik. Gdyby komunikacja do szkoły na ul.Wczasowej była zrobiona jak trzeba (obiecywana od 10 lat droga) to pewnie nie byłoby problemu. Odpowiedz Link Zgłoś