Dodaj do ulubionych

91. rocznica Bitwy warzawskiej w Markach

14.08.11, 15:22
Forumowicze pokażmy swój patriotyzm, weźmy udział w uroczystościach 91. rocznicy Bitwy Warszawskiej w Markach....
Od lat w hołdzie i pamięci bohaterów 1920 roku sprawowana jest Msza Święta w strużańskim kościele, dokąd doszli bolszewicy, przypomina nam kapliczka na Górce Św. Antoniego...
powstał Społeczny Komitet Odbudowy Pomnika Żołnierzy 1920 roku na mareckim cmentarzu...
Dzisiaj o 20.00 Apel Pamięci na mareckim Cmentarzu,
o 18.00 Msza Św. w intencji żołnierzy Pułku Strzelców Wileńskich, obrońców przedmościa Strugi, w kościele p.w. Św. Andrzeja Boboli w Strudze.
Zobaczcie najnowszy wpis na marki.net Przywróćmy pamięć - powróćmy do tradycji

Kanalarz_mareck K_m
Obserwuj wątek
    • nomad997 Re: 91. rocznica Bitwy warzawskiej w Markach 14.08.11, 15:32
      Fajnie, tylko delikatnie mówiąc cmentarz przy ul. Bandurskiego jest na uboczu, dość daleko od al. Piłsudskiego. Dla tych co mają samochody lub mieszkają obok to bez różnicy, ale reszta tam nie dotrze bo nie ma jak. Jak się takie coś organizuje, to trzeba pomyśleć o jakimś transporcie którzy potencjalnych uczestników dowiezie, a potem odwiezie w okolice ich domów.
      Jakoś sobie nie wyobrażam wielu ludzi maszerujących od cmentarza do al. Piłsudskiego
      • kanalarz_marecki Re: 91. rocznica Bitwy warzawskiej w Markach 14.08.11, 15:41
        nic nie wiem o transporcie, może organizatorzy i o to zadbali...
        spacer wieczorową porą dobrze nam zrobi... w listopadzie 1932 r. procesyjnie ludzie szli na cmentarz... i nie był to gorący sierpień:)
        • nomad997 Re: 91. rocznica Bitwy warzawskiej w Markach 14.08.11, 15:46
          Jak się organizuje transport na takie imprezy, to trzeba o nim wcześniej poinformować: co, skąd i o której. Jeżeli sugerujesz że mieszkańcy mają wychodzić na przystanki przy al. Piłsudskiego, i wyglądać czy może coś się podstawi co ich zawiezie na cmentarz i potem po wszystkim odwiezie to się grubo przeliczysz. Ludzie zostaną w domach, a szkoda.
          • kanalarz_marecki Re: 91. rocznica Bitwy warzawskiej w Markach 14.08.11, 16:13
            zgoda. Ja swój pojazd wykorzystuję w 100 procentach, podjeżdżam po 3 osoby.
            Może apel: kto ma wolne miejsce w samochodzie:)

Transport - ważna rzecz:)
          • kama2201 Re: 91. rocznica Bitwy warzawskiej w Markach 14.08.11, 16:20
            W niedziele(i święta ?)jest transport z parkingu przy UM Marki do cmentarza przy Bandurskiego.Godzin odjazdu i ceny biletu nie znam,ale pewno są na stronie UM Marki.PozdKM.
            • nomad997 Re: 91. rocznica Bitwy warzawskiej w Markach 14.08.11, 16:30
              kama2201 napisał:

> W niedziele(i święta ?)jest transport z parkingu przy UM Marki do cmentarza prz
              > y Bandurskiego.Godzin odjazdu i ceny biletu nie znam,ale pewno są na stronie UM
              > Marki.PozdKM.

Masz rację. Tu jest rozkład. Jak widać godziny raczej nie pasują. Ponadto jeździ na tym jakiś 20 osobowy dostawczak ze wstawionymi fotelami. Przejazd tym jest darmowy.
              Zdecydowanie nie chcę jeździć czymś, czym pewnie jeszcze 2-3 lata temu jakiś Niemiecki farmer woził ziemniaki albo buraki, a potem pojazd trafił do naszego kraju i dzięki temu że "Polak potrafi" stał się autobusem do wożenia ludzi.
              • kanalarz_marecki Re: 91. rocznica Bitwy warzawskiej w Markach 14.08.11, 16:42
                nomad, ładnie zachęcasz do udziału w uroczystościach...
                Jest niedziela, na Mszy Św. pewnie większość wierzących była...
                Spacer na cmentarz to nie wielki problem, wymówki każde są dobre.
                Nie zachowuj się jak mareccy strażacy w 1932:)

Narzekamy, krytykujemy.... a rzeczywistość jaka jest, każdy widzi, takim pisaniem jej nie zmienimy...
                Już mi się odechciewa, może posiedzę przed telewizorem, pooglądam wyczyny kopaczy...
                I apel: kto mnie jutro zawiezie do Ossowa, Radzymina.....
                czy są jakieś darmowe autobusy z WC, DVD i barkiem:)

• kanalarz_marecki Re: 91. rocznica Bitwy warzawskiej w Markach 14.08.11, 16:48
                  i przepraszam za "nie z przymiotnikami pisane osobno"...
                  zachęcam zajrzeć też do zakładki Pro Memoria na marki.net, wiele możne się dowiedzieć o tamtych czasach....
                • nomad997 Re: 91. rocznica Bitwy warzawskiej w Markach 14.08.11, 17:18
                  Moje wypowiedzi nie mają za zadanie nikogo zniechęcać, ani też zachęcać do udziału. Zwyczajnie pokazuje oczywiste niedociągnięcia.
                  Dla porównania: UM Wołomin i zorganizowana komunikacja autobusowa do Ossowa.
                  • kanalarz_marecki Re: 91. rocznica Bitwy warzawskiej w Markach 15.08.11, 13:33
                    wczoraj też była możliwość dotarcia autokarem/busem ze Strugi na marecki cmentarz, zapewniony był również transport z cmentarza do centrum, Pustelnika, Strugi, nie widziałem by był przepełniony.
                    Pełna zgoda z Tobą, że brakowało informacji o transporcie we wcześniejszych lakonicznych informacjach, ba nawet informacje w kościołach zachęcały, przynajmniej wczoraj do udziału w połowie uroczystości.
                    Same uroczystości wypadły nie najgorzej, nie czepiajmy się detali...
                    Oby na trwałe wpisały sie w marecką rzeczywistość...
    • nomad997 Smutna refleksja 17.08.11, 12:30
      W internecie zapoznałem się ze zdjęciami. Moja konkluzja jest taka: kolejna polityczna impreza w Markach. W 95% obecni radni, byli radni, byli kandydaci na radnych i ich rodziny. Postronnych osób to tam była garstka. Nie zabrakło także powiewu "wielkiej" polityki w postaci pana S. z wiadomej partii, który zapewne przypadkiem się znalazł w tym miejscu i miał akurat przygotowane okolicznościowe przemówienie.
      Reasumując: pierwsza, a już skompromitowana na starcie uroczystość. Nie ma się więc tam co wybierać za rok, bo będzie jak z obchodami pod pomnikiem przy Paderewskiego, czyli wiec partyjno-ideologiczny pewnej partii. A i co roku pod pomnikiem na Kruczku nie lepiej.
      • radwis Re: Smutna refleksja 17.08.11, 12:48
        > Moja konkluzja jest taka: kolejna polityczna impreza w Markach.

całkowicie się z tobą zgadzam. impreza robiona pod publikę przed wyborami. wstyd. dobrze chociaż, że mieli więcej wieńców
      • student_uw_s Re: Smutna refleksja 17.08.11, 12:58
        nomad997 napisał:

> W internecie zapoznałem się ze zdjęciami. Moja konkluzja jest taka: kolejna pol
        > ityczna impreza w Markach. W 95% obecni radni, byli radni, byli kandydaci na ra
        > dnych i ich rodziny. Postronnych osób to tam była garstka. Nie zabrakło także p
        > owiewu "wielkiej" polityki w postaci pana S. z wiadomej partii, który zapewne p
        > rzypadkiem się znalazł w tym miejscu i miał akurat przygotowane okolicznościowe
        > przemówienie.
        > Reasumując: pierwsza, a już skompromitowana na starcie uroczystość. Nie ma się
        > więc tam co wybierać za rok, bo będzie jak z obchodami pod pomnikiem przy Pader
        > ewskiego, czyli wiec partyjno-ideologiczny pewnej partii. A i co roku pod pomni
        > kiem na Kruczku nie lepiej.

nomad997 to chyba potomek Onufrego Zagłoby- dobrze widzi tyle że na jedno oko. A waść Posłanki Zakrzewskiej z PO przed mikrofonem nie dostrzegłeś? Od czasów Chlebowskiego i Sobiesiaka nie spotkało się tylu członków platformy na cmentarzu.
        Żenujące politykierstwo.

• nomad997 Re: Smutna refleksja 17.08.11, 18:44
          Żenujący jest fakt, że nawet cmentarza nie uszanujecie.
          Dziwię się proboszczowi Wirkowskiemu że będąc na miejscu nie przerwał tej farsy.
          Sam uczestniczę w uroczystościach patriotycznych (ze względu na losy mojej rodziny w okresie II wojny światowej), ale z takim czymś nigdy się jeszcze nie spotkałem.
          Myślałem że coroczne gwizdanie i buczenie na Powązkach 1 sierpnia to już szczyt braku taktu i kultury. Ale się pomyliłem.
          • radwis Re: Smutna refleksja 17.08.11, 19:04
            nomad997 napisał:
            > Żenujący jest fakt, że nawet cmentarza nie uszanujecie.
            to cmentarz się szanuje? w jakiej tradycji?
            • soviet46 Re: Smutna refleksja 17.08.11, 19:37
              radwis napisała:
              > to cmentarz się szanuje? w jakiej tradycji?

Cmentarz się szanuje w tradycji chrześcijańskiej i nie tylko.
              Są świadectwa, iż od III wieku po Chrystusie cmentarze były konsekrowane i jako miejsca święte chronione immunitetem kościelnym. Cmentarze, podobnie jak kościoły były objęte prawem azylu, czyli stanowiły miejsce schronienia dla ludzi ściganych. Naruszenie tego prawa było traktowane jako świętokradztwo. Wszelkie profanacje ludzkich zwłok oraz cmentarzy były zdecydowanie potępiane. Sobór rzymski z 1059 roku przyznał cmentarzom charakter "miejsc świętych" grożąc klątwą tym, którzy by je zbezcześcili. Także polskie synody groziły ekskomuniką za znieważenie cmentarza /Sieradz 1233, Włodawa 1586, Warmia 1620/.

Smutno mi, że ktokolwiek może mieć wątpliwości co do szacunku dla cmentarzy.
              więcej informacji - www.google.pl
              • kanalarz_marecki Re: Smutna refleksja 17.08.11, 20:11
                Próba tej farsy była 1 sierpnia w wykonaniu prezydium rady pod pomnikiem w Strudze...
                Fajerwerków mogło być jeszcze więcej, przesłuchajcie propozycje przebiegu uroczystości przedstawione przez radnego Pniewskiego na zakończenie sesji RM /29.06. br.<a może to były imieninowe życzenia panów Piotra i Pawła??> szukajcie w nagraniach z sesji.

Zapoznajcie się również z fascynującą relacją przewodniczącego RM Marki

i nie piszcie, że to było spontaniczne działanie...
                do kościoła na Strudze fotografa nie wpuścili, a może miał dosyć po pobycie w tej okolicy 1 sierpnia?

• radwis Re: Smutna refleksja 17.08.11, 20:26
                soviet46 napisał:
                > (ciach)
                nie dziwię ci się, że szanujesz cmentarz. ktoś o takim niku musi mieć skrzywioną perspektywę. pewnie twoim znakiem jest sierp i młot

nie szanuje się cmentarzy, tylko szczątki tych, którzy są tam pochowani
                • soviet46 Re: Smutna refleksja 17.08.11, 20:45
                  radwis napisała:
                  > nie szanuje się cmentarzy, tylko szczątki tych, którzy są tam pochowani

Przeczytaj, dziecko neostrady, jeszcze raz, postaraj się tym razem ze zrozumieniem, tekst następujący:
                  Sobór rzymski z 1059 roku przyznał cmentarzom charakter "miejsc świętych" grożąc klątwą tym, którzy by je zbezcześcili. Także polskie synody groziły ekskomuniką za znieważenie cmentarza /Sieradz 1233, Włodawa 1586, Warmia 1620/.
                  Poproś starszego brata lub siostrę to poszuka w goglach co mówi na temat cmentarzy prawo kanoniczne.

Co do opinii o nicku. Myślę że z czasem wydoroślejesz. Może zajmie Ci to więcej czasu niż innym.

• radwis Re: Smutna refleksja 17.08.11, 20:59
                    soviet46 napisał:
                    > Co do opinii o nicku. Myślę że z czasem wydoroślejesz. Może zajmie Ci to więcej
                    > czasu niż innym.
                    niech żyje, niech żyje, niech żyje pierwszy sekretarz! naród z partią

> co mówi na temat cmentarzy prawo kanoniczne.
                    soviet46ski specjalista od prawa kanonicznego, proszę proszę. na jakiej sowieckiej uczelni nabyłeś biegłości w kanonach?

> to poszuka w goglach
                    ee, słabe. powinieneś chyba jednak mierzyć wyżej niż tyko google, sam pan prezydent korzysta z Wikipedii przecież
                    • soviet46 Re: Smutna refleksja 18.08.11, 08:13
                      radwis napisała:
                      > niech żyje, niech żyje, niech żyje pierwszy sekretarz! naród z partią
                      > soviet46ski specjalista od prawa kanonicznego, proszę proszę. na jakiej sowieck
                      > iej uczelni nabyłeś biegłości w kanonach?
                      Drogie dziecko,
                      poddałaś w wątpliwość fakt szacunku dla cmentarzy. Podałem ci fakty świadczące że w tradycji chrześcijańskiej szacunek dla cmentarzy jest czymś ważnym.

W odpowiedzi zajęłaś się nie meritum sprawy ale moim nickiem. Dalszy ciąg twojej wypowiedzi to jeden bełkot nie na temat szacunku dla cmentarzy.
                      Widzę że najlepiej wychodzi ci plucie na rozmówcę i rzucanie inwektywami.

Typowe dla zachowań gó...arzerii. I to głupiej gó...arzerii.

• radwis Re: Smutna refleksja 18.08.11, 09:18
                        soviet46 napisał:
                        > ...(ciach soviet46skie obelgi)

niech żyje niezwyciężony związek soviet46ski! niech żyje znak soviet46ski - nasz ukochany sierp i młot

szacunek należy się szczątkom i prochom ludzkim, a nie ziemi, płotom, wieżom, kwiatom, zniczom, wieńcom, pomnikom.
                        trzymasz się litery a nie ducha. cytujesz google jak faryzeusze torę. pokój z tobą
          • student_uw_s Re: Smutna refleksja 17.08.11, 21:26
            nomad997 napisał:

> Żenujący jest fakt, że nawet cmentarza nie uszanujecie.
            > Dziwię się proboszczowi Wirkowskiemu że będąc na miejscu nie przerwał tej farsy
            > .
            A jak miał przerwać imprezę prowadzoną przez radnego PO Pniewskiego, który jednocześnie jest jego ministrantem.

PS No to co nomad997 była posłanka Zakrzewska na cmentarzu czy nie? I co nie powiało 'wielką polityką'
            • kanalarz_marecki Re: Smutna refleksja 17.08.11, 21:36
              idźcie się zapytać ks. Proboszcza, z pewnością wam na te i inne pytania odpowie.
              Nie sądzę, by siedział teraz i czytał forum...
              Może chcecie się na nim wyżyć, bo was zbeształ za nieodpowiedni strój w kościele, w ostatnią niedzielę...
              widziałem takich dwóch czmychających po kątach w krótkich gaciach, które kiedyś nosili w drużynie zuchowej....
              fuj nieładnie panowie, nieładnie
            • nomad997 Re: Smutna refleksja 18.08.11, 20:56
              Jeżeli tak pogrywanie to za rok zbiorę grupę ludzi, przyjdziemy na cmentarz z własnym nagłośnieniem i zagramy wam odpowiednią piosenkę. Nie wiesz jaką? To sobie posłuchaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka