Dodaj do ulubionych

Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek

25.10.11, 18:49
Mam informację, która myślę że powinna zainspirować radnych do działania, póki jeszcze na to czas. Oto wpis radnego z Nadmy nt. likwidacji linii 740. O linii 740 miałem zawsze jedno i to samo zdanie - jest to w obecnej formie jakaś kolosalna pomyłka.
Ale chcę zwrócić uwagę na jedną rzecz: ZTM chce nam siłą przesadzić nie tylko Nadmę, ale i inne okoliczne wsie z gm. Radzymin do linii 718. Ludzie się przesiądą, i zwiększy się tylko tłok.
Pozostaje postawić pytania: dlaczego z naszego budżetu mamy płacić za dowożonych na nasz teren mieszkańców innej gminy? Czy ZTM planuje zwiększyć (na swój koszt) liczbę kursów linii 718, a gm. Radzymin zacznie partycypować w kosztach utrzymania linii 718?
Śmiem twierdzić, że na oba pytanie odpowiedź jest jedna: Nie.
Tak więc co nasza Rada Miasta ma zamiar zrobić aby powstrzymać to kukułcze jajo jakie chce się nam zafundować?
Obserwuj wątek
    • p33m3k Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 25.10.11, 21:10
      Bez wątpienia sprawa zasługuje do wnikliwe przyjrzenie się. Tym bardziej, że ZTM dysponuje szczegółowymi informacjami (statystykami) dotyczącymi obciążenia poszczególnych kursów.
      • p33m3k Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 25.10.11, 21:12
        zasługuje na :-)
    • mistrz-patelni Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 26.10.11, 09:00
      Też jestem za tym byśmy płacili tylko za swoich. Mam znajomego w radzie gminy Radzymin i z tego co mówi nie zanosi się by to miasto partycypowało w kosztach. Trzeba ich cisnąć o kasę, a jak nie to niech koniec I strefy będzie tuż za Strugą.
      MP
    • gekon-3 Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 26.10.11, 12:06
      Gminy ościenne wiedzą jak rozwiązać swe problemy kosztem innych. Swych mieszkańców dowiozą do Marek a marki wywiozą ich dalej ale już za swoja kasę. Na chwilę obecna nie widzę super rozwiązania tego problemu. Bo co na pętli sprawdzać miejsce zamieszkania. I tak wszyscy będą mieli karty miejskie uprawniające do korzystania z komunikacji publicznej. Nikt przecież nie będzie wyciągał z autobusów ludzi podróżujących tym środkiem komunikacji. bo mieszka np. poza Markami.
      Zabronić busom zatrzymywania się na przystankach autobusowych, a kto tego zakazu będzie egzekwował. Jednym słowem udupieni.
      • nomad997 Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 26.10.11, 12:21
        Widzę tylko jedno wyjście:
        Jak Radzymin chce likwidować linię 740 to niech to robi. Ona nam potrzebna jak piąte koło u wozu. Z kursem raz na dwie godziny to obecnie jakaś pomyłka.
        Ale możemy zablokować kurowanie ich nowej linii po terenie naszego miasta (a Urząd może to zrobić, nie wydając zgody na użytkowanie przystanków). I jak chcą dowozić miszkanców ze wsi na terenie gm. Radzymin, to albo u siebie do 738 i niech się wtedy nawet zabijają o wejście do środka (a linia ta już dzisiaj w godzinach szczytu jeździ przepełniona), lub tranzytem przez Marki bez zatrzymywania aż do pętli pod M1. A tam już jest 190, i niech się ZTM martwi co dalej z nimi tam zrobić.
        • kalidor Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 26.10.11, 13:03
          Nomad997 dobrze gada. Polac Mu.
          Chcialbym jeszcze zauwazyc, iż na dzien dzisiejszy czesc kierowcow przesiadla sie do komunikacji miejskiej. W okolicach godziny 7 jest juz problem z wejsciem do autobusu. ZTM chce zeby ludzie sie przesiedli do komunikacji i nie zapychali miasta ale jakos nie przyszlo im do glowy, ze trzeba jeszcze do tego autobusu wejsc. Nawet jesli sie uda to podroz w konserwie nie nalezy do przyjemnych. Do tego autobusy przyjezdzaja po 3 w ciagu max 5 iut a pozniej przez 15 minut pusto. Czy byly prowadzone jakies rozmowy z ztm na temat zwiekszenia ilosci autobusow w godzinach szczytu? Ktos cos wie na ten temat?
          • gekon-3 Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 26.10.11, 13:22
            Korzystam z linii 190. zaczynam pod m1.
            Nie jest źle. Dojazd bo pl zamkowego około 20-25 minut. Od czasu kiedy wszystkie linie z marek jadą na plac bankowy w 190 jest luźniej, problem dopiero robi się na wileńskim.
            Zgadza się, że potrafią jednocześnie przyjechać /w drodze do marek/ na pl zamkowy dwa lub nawet trzy autobusy linii 190. ale to wina korków i częstotliwości kursowania. Jeżdżą bardzo często i wystarczy że pierwszy na kilku światłach się przytrzyma a nasenne przejadą i gonią się jeden za drugim. Ogólnie rzecz ujmując od czasu zamknięcia wileńskiego jestem bardzo zadowolony. Szybciej i luźniej.

• kalidor Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 26.10.11, 15:35
              Odkad linie "mareckie" jezdza do pl. Banlkowego to do 190 wsiada mniej osob z Marek. Wiec moze i luz jest wiekszy. Ale za to linie "mareckie" z tego tez powodu sa bardziej oblegane.
    • p33m3k Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 26.10.11, 22:46
      Mój pomysł na usprawnienie.
      Zamiast "kopać się z koniem" z busami z Nadmy i problemem 2giej strefy w Markach to:
      1. Wszystkie linie mareckie (wraz z 732) kończą bieg przy M1 - Ząbki - 1 strefa. Miasto nie partycypuje również w kosztach linii radzymińskiej 738 - niech sobie będzie tranzyt :-)
      2. Za te pieniądze organizuje transport lokalny (linie np M1 do M1 T1 do Centrum Targówek) na podobnej zasadzie jak chce to zrobić Nadma, ale bilety inne, np. z ulgą za zameldowanie.

Parę spraw to adresuje:
      - dedykowane dla Mieszkańców
      -bardziej efektywne - zarządzane lokalnie
      - motywacja meldunkowa i rabat z tego powodu
      - ludzie z Nadmy jak chcą korzystać to ok. ale płacą więcej
      • p33m3k Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 26.10.11, 22:48
        "Za te pieniądze" w 2011 to chyba ok. 2 mln zł za komunikację miejską. Nie dotyczy to finansowania Marek w 1 strefie - to by się niejako samo rozwiązało.

• gekon-3 Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 08:47
          Wszystko ładnie, tylko a może ale.
          Komunikacja „Marecka ‘ zwozi wszystkich pod M1 lub na przystanek pod praktikerem, wysadza ludzi i ci się przesiadają do komunikacji warszawskiej. Tylko zapominasz o jednym. Zaraz zacznie się krzyk, ze trzeba się przesiadać, że to niewygodne. Wcześniej było ciasno ale można było bez przesiadek dojechać do Warszawy.
          Założenie może i warte rozważenia ale myślę, że nie znajdzie większej akceptacji wśród społeczeństwa Marek, na poczatku. Z drugiej strony w Ząbkach działa podobne rozwiązanie i działa.
          • bziszek Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 09:19
            Ciekawa dyskusja. Może wreszcie przy okazji planowanych zmian dojdzie do korekty stopnia dofinansowania przez Marki linii 738. Jakoś dziwnie mieszkańcy Marek chętnie z niej korzystają, a tymczasem wasz UM dopłaca tylko do kursów w soboty i święta. Oto przykład hipokryzji.
            • p33m3k Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 10:07
              Słyszałem o partycypacji procentowej a nie wg dni tygodnia. MZK dysponuje dosyć precyzyjnymi danymi dotyczącymi korzystania przez pasażerów z poszczególnych linii i zapewne jest to istotny czynnik w ostatecznym rezultacie negocjacji.

Od hipokryzji staram się trzymać z daleka... a Marki w istniejącej sytuacji remontów na TT oraz Wileńskim potrzebują nowego jakościowo i koncepcyjnie rozwiązania i to na najbliższe 3 lata. Za chwilę przyjdzie zima i jak dzieciaki dojeżdżające do szkół oraz dorośli do pracy będą się dzień w dzień spóźniać po 1-2 h i spędzać w zakorkowanej komunikacji 4 h/na dobę to się wtedy zrobi ruch na forum ...

Cudów nie będzie ... uważam, że do rozważenia jest jeszcze linia np. Z1 dowożąca z Marek do stacji PKP w Ząbkach i ...a dalej pasażer pojedzie sobie torami do Wa-wy.

To są problemy, które skutecznie można rozwiązywać jeśli podchodzi się do nich z należytym wyprzedzeniem - bo nikt z dnia na dzień nie dostawi składów ani dodatkowych autobusów nawet jeśli się będzie miało na to pieniądze.
              • gekon-3 Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 10:20
                Dojazd koleją do Warszawy dobre rozwiązanie, tylko czy stacja dw wileński to dobre rozwiązanie. Widzę co się dzieje na wileńskim jak przyjeżdżają pociągi. Morze ludzi, na przystanku panowie z ZTM z megafonami próbują upychać ludzi do komunikacji miejskiej. Nawet specjalnie podstawiane autobusy nie rozwiązują problemu. Na pl bankowym wszystko wraca do normy. A jak przyjdzie zima to wiele osób pozostawi samochody i będzie śmigać komunikacją zbiorową.
                • gekon-3 pociągiem z Ząbek do Warszawy 27.10.11, 11:37
                  warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10538963,Komunikacja_dla_twardzieli__gorzej_niz_w_metrze_w.html
            • nomad997 Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 10:17
              bziszek napisał:

> Ciekawa dyskusja. Może wreszcie przy okazji planowanych zmian dojdzie do korekt
              > y stopnia dofinansowania przez Marki linii 738. Jakoś dziwnie mieszkańcy Marek
              > chętnie z niej korzystają, a tymczasem wasz UM dopłaca tylko do kursów w soboty
              > i święta. Oto przykład hipokryzji.

Piszesz bzdury i półprawy. Hipokryzja to jest też m.in manipulowanie faktami.
              Szczegółowo odniosnę się do tych bzdur wiczorem dużo dłuższym postem, bo teraz nie ma na to czasu.
              A forumowiczom zalecam nie wdawanie się w dyskuje z tym osobnikiem, gdyż stosuje jawną manipulacje.
              • bziszek Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 11:11
                Wskaż co jest bzdurą i półprawdą nomad997, a może frencher?
              • embeo Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 11:16
                nomad997 - daruj sobie tę pogardę, z jaką piszesz o mieszkańcach Nadmy. Czujesz się lepszym człowiekiem? Lepszej rasy? ;) Pamiętaj, że linia 718 nie jest finansowana, lecz współfinansowana przez Marki. Poza tym ta linia należy do komunikacji publicznej i nie zabronisz nikomu z ważym biletem wsiadania do autobusu. Nie wyegzekwujesz też pokazywania dowodu obawiam się... Ewentualnie pomyśl, czy nie pójść za ciosem - może na wjeździe do Marek sprawdzać też dowody osobiste kierowcom aut? ;)
                Pomysły z blokowaniem przystanków dla busów dowozowych to już absurd wysokich lotów.
                Jeśli chcesz mieć autobus z "czystą krwią marecką", to ładuj się do 805 - bo do 718 nawet obecnie wsiada sporo osób spoza Marek - dowożonych do Strugi samochodem.

ZTM promuje obecnie pod Warszawą taki właśnie system komunikacyjny: linie "siedemset" w głównych arteriach, do których dowożeni są ludzie liniami lokalnymi "L" z okolicznych miejscowości. ZTM ma do tego prawo, bo jest współfinansującym oraz właścicielem systemu komunikacji aglomeracyjnej.

Wreszcie - jeśli Radzymin nie uruchomi owego busa do Nadmy (co jest niestety cofnięciem się w jakości komunikacji do XX wieku) - to myślisz, że gdzie będą wsiadać mieszkańcy tej miejscowośći, aby dostać się do Warszawy? Ja osobiście do 718, sorry. :D
            • nomad997 Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 12:25
              Miałem się wypowiedzieć wieczorem, ale zrobię to teraz. Niech stracę…
              Otóż piszesz że Marki nie dopłacają w równym stopniu do linii 738. A pokaż gminę w okolicach Warszawy przez którą jedzie linia ZTM prowadząca do innej gminy, w której to oba samorządy partycypują w równym stopniu w jej utrzymaniu. Nie ma takie gminy. Wszystkie gminy które ze względu na swój charakter pełnią rolę tranzytową czerpią z tego korzyści w postaci minimalnych dopłat, i jest to standardem. Robienie z tego zarzutu Markom jest co najmniej hipokryzją (wiem że lubisz do określenie).
              Ponadto twierdzisz że mieszkańcy Marek chętnie korzystają z 738. W weekend owszem, bo jest zgrana z 718 (której na magnesie przy okazji uruchomienia linii 738 wycięto dużo kursów). W dni powszednie jak ktoś wsiada, to chyba tylko jak akurat trafi na 738 będąc na przystanku. Linia jest tak nawalona ludźmi już na granicy Marek, że ciężko do niej wejść.
              Wielu woli poczekać chwilę na 718 lub 805 (często góra 4 minuty) i jechać jak normalny człowiek.
              Pomijam już jakość jazdy linią 738. Wczoraj na Bankowym jak się dziki tłum rzucił do autobusu, to mało nie stratował starszej kobiety która tylko podeszła do słupka sprawdzić rozkład 226. Biedaczki mało nie zadeptali. Dodatkowo dochodzą do tego kłopoty z wyjście z autobusu, bo nie wiedzieć czemu pasażerowie na tej linii okupują drzwi jakby byli do nich przyspawani. Jadą do Radzymina, a już od pierwszego przystanku twardo i zawzięcie blokują jakikolwiek ruch w pojeździe. Czasami musiałem wręcz w mało kulturalnych słowach wytłumaczyć tak oczywiste rzeczy pewnym pasażerom.

PS. Na koniec mam drobną radę: jak chcesz atakować mieszkańców Marek którzy w naturalny sposób bronią swoich interesów, najpierw zobacz co reprezentuje gmina w której sam mieszkasz. Gm. Radzymin jest skłócona ze wszystkimi swoimi sąsiadami. Do tego stopnia że Nieporęt nawet nie chce o Was słyszeć. Zadłużyliście gminę, jesteście na skraju bankructwa, i szukacie sponsorów do zaspokojenia własnych potrzeb. Ale tak się nie da, i się nie uda.
              Sprawa pokaże w czyim interesie działa Burmistrz Marek. Jak zablokuje wydanie decyzji o wydaniu koncesji na użytkowanie przystanków dla nowych linii opowie się za mieszkańcami Marek. Jeżeli postąpi inaczej myślę że pora na lokalne referendum.

PS 2. A drugiemu dyskutantowi z Gm. Radzymin dziękuje za nazwanie mnie i innych mieszkańców Marek „krzykaczami” na forum Nadmy. Widać jaki reprezentujecie poziom kultury osobistej.
              Jak już chcecie żyć na nasz koszt, to bądźcie choć jak ten pies który nie gryzie ręki swojego Pana.

I to by było na tyle mojej dyskusji z Wami drodzy Panowie. Wszyscy wiedzą gdzie mieszkacie i czyje interesy reprezentujecie. Nie próbujcie ściągać swoich kolegów i robić burd na tym forum, bo to nic nie da. Przetrzymaliśmy spam Radwisa, więc i Wasze słowotoki nam nie straszne.

Całuję czule.

• embeo Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 12:43
                Ano wybacz panie nomadzie, ale to sprawa takiej materii, że miast krzyczeć "nur for Marki, reszta spadać", trzeba mysleć globalnie i nastawiać się na rozwiązywanie, a nie mnożenie problemów. ;)
                • kchacinski Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 15:34
                  Na wstępie jestem z Radzymina. Przez ostatnie 2 lata dopłaty do linii 738 były skonstruowane w sposób krzywdzący dla Radzymina i faworyzujący Marki. 10% kosztów na odcinku do M1 do Strugi to jednak mało.

Obecne rozwiązanie przechyla szalę na drugą stronę. Korzysta Radzymin, tracą Marki. Noe dziwię się, że protestujecie, ale wy nie dziwcie się Radzyminiakom, dla nas to szansa, a skoro znajduje się sponsor...

Najlepsze byłoby rozwiązanie, które kształtuje dopłaty w zależności od ilości pasażerów z poszczególnych gmin.
              • marice78 Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 16:56
                Drogi nomad997 ... podążając za Twoim tokiem myślenia proponuje także zabronić mieszkańcom Nadmy:
                - korzystać z przychodni w Markach,
                - korzystać z poczty w Strudze,
                - korzystać z kościoła i cmentarza w Strudze ...

Nie bądź siewcą wrogiej sąsiedzkiej propagandy, bo nikt nikomu nie może zabronić korzystania z transportu publicznego :) Poza tym reprezentujesz stanowisko gm. Marki, czy swoje "widzi mi się" ???
                • nomad997 Prostest! 27.10.11, 18:25
                  Stanowczo protestuję przeciwko wkładaniu w moje usta twierdzeń które nigdy nie padły.
                  Stwierdziłem jedynie, że jesteście mieszkańcami innej gminy, i nie widzę powodu aby finansować Wam transport publiczny z naszych podatków. I tyle. Zdania nie zmieniłem.
                  A widzę że dorabianie sobie teorii i całej ideologii jest Waszą specjalnością.

I na tym proponuje zakończyć wylewanie żali mieszkańców gm. Radzymin jacy to są biedni i poszkodowani przez Marki. Macie swoje fora, możecie się tam użalać nad swoim losem do bólu. A nam dajcie spokojnie podyskutować o naszych sprawach, i naszym (jaki on by nie był z Waszego punktu widzenia) interesie społecznym w tej sprawie.

Liczę na zrozumienie, i dziękuje za uwagę.

• slawek391 Re: Prostest! 27.10.11, 19:59
                    Jeśli eksperyment z Nadmą się uda następnym krokiem może być i rezygnacja z 738. Pewnie nawet bezpłatny transport mieszkańców do pętli będzie tańszy od dopłat do MZK. Ciekawe, czy nawrotkę zrobią przy "Pedecie", czy na pętli w Strudze, bo legalnego zawracania pomijając lokalne uliczki to na trasie bliżej nie ma no chyba, że w Pustelniku.
                    • nomad997 Re: Prostest! 27.10.11, 20:14
                      Śmiem postawić tezę już dzisiaj (i niech Ci co mają taką ochotę to zapamiętają, a potem to przypomną), że nie stanie się to za miesiąc czy dwa, ale w perspektywie półtora roku, może dwóch lat linia 738 przejdzie do historii. Nie potrafię obecnie powiedzieć czy, a jeżeli tak, to co powstanie w jej miejsce, ale tak się z dużym prawdopodobieństwem stanie.
                      Linia 738 do klasyka skrajności. W godzinach szczytu nabita ludźmi że się lewo drzwi zamykają, a poza godzinami szczytu i w weekendy nawet w Markach można często spokojnie znaleźć miejsce siedzące. Radzymina samego nie stać aby dostosować liczbę kursów do potrzeb ich mieszkańców. Potrzeby będą u nich rosły,więc albo znajdą gdzieś ekstra pieniądze (w co wątpię patrząc na stan finansów gm. Radzymin), lub będą ich szukali w kasie naszego miasta. Jak oba scenariusze nie wypalą będą musieli podjąć prędzej czy później drastyczne kroki zmierzające do likwidacji linii. Bo dopłaty do ZTM rosną z roku na rok, a mieszkańcom Radzymina i Słupna którzy zaczynają powoli wysypywać się z pojazdów, nie da się już długo wciskać że autobus linii 738 raz na 30 minut w godzinach szczytu do którego czasami ciężko się dostać to luksus i spełnienie marzeń.
                  • inneska80 Re: Prostest! 02.11.11, 13:04
                    jak dla mnie autobus linii 738 nie powinien wcale sie zatrzymywac w markach- zobaczymy jaki bedzie tego skutek....
                    • misiek_19836 Re: Prostest! 02.11.11, 18:16
                      Taki że Marki nie będą dopłacać do linii 738 i cały koszt będzie pokrywał Radzymin :)
                      Niby nieduże pieniądze to są może, ale zawsze coś. A no i widzę że sporo osób wysiada w Markach jadących z Radzymina.
                    • nomad997 Re: Prostest! 02.11.11, 18:23
                      Nie traktuj tego co zaraz napisze osobiście, ale jak przeczytałem Twoją wypowiedź w ciągu dnia to dostałem takiego ataku śmiechu, że mało brakowało, a prawie z fotela spadłem.
                      Widziałaś kiedykolwiek rozkład linii 718 i 805? Chyba nie. Obie dają na wspólnym odcinku kurs co 7-8 minut. Linia 738 (która w porywach kursuje raz na 30 minut w godzinach szczytu - jak się nie spóźni) to przy nich bardzo biedna kuzynka z prowincji. Pomijam już linię 732 która choć jeździ na mocno lokalnej i niszowej trasie, to i tak ma o wiele lepszy rozkład od linii 738.
                      Jedyna strata z wycofania z Marek linii 738 byłaby w weekendy. Ale wystarczy przesunąć pieniądze z dopłat od 738 na weekendowe kursy 718, i można zrobić identyczny rozkład jaki obecnie dają linie 718 i 738 na odcinku mareckim razem wzięte. Tak że z punktu widzenia pasażerów z Marek możecie nawet tym swoim 738 latać nad Markami. Tylko pamiętaj o tym, że bez zatrzymywania się na naszych przystankach możecie zapomnieć o jakichkolwiek dopłatach ze strony Marek do 738, a tym samym przy sytuacji ekonomicznej gm. Radzymin będzie to oznaczało co najmniej zmniejszenie liczby i tak już mocno przeładowanych kursów.
                      • inneska80 Re: Prostest! 03.11.11, 07:37
                        dla nas jest potrzebny 738 bo dużo osób ma wykupione karty miejskie i dojezdza z radzka dalej niz centrum warszawy. Nie opłacałoby im sie jezdzic pks-em do wileniaka i potem dalej na dwóch biletach. Tak samo mozna przedłużyc linie 805 czy 718 do radzymina. Zrobić te autobusy jako przyspieszone i tez bedzie dobrze.
            • meridin Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 28.10.11, 18:52
              Popieram;)
    • aniuta65 Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 21:01
      nomad997 napisał:

> Mam informację, która myślę że powinna zainspirować radnych do działania, póki
      > jeszcze na to czas. Oto wpis radnego z Nadmy nt. likwidacji linii 740.
      >
      O linii 740 miałem zawsze jedno i to samo zdanie - jest to w obecnej for
      > mie jakaś kolosalna pomyłka.
      > Ale chcę zwrócić uwagę na jedną rzecz: ZTM chce nam siłą przesadzić nie tylko N
      > admę, ale i inne okoliczne wsie z gm. Radzymin do linii 718. Ludzie się przesią
      > dą, i zwiększy się tylko tłok.
      > Pozostaje postawić pytania: dlaczego z naszego budżetu mamy płacić za dowożonyc
      > h na nasz teren mieszkańców innej gminy? Czy ZTM planuje zwiększyć (na swój kos
      > zt) liczbę kursów linii 718, a gm. Radzymin zacznie partycypować w kosztach utr
      > zymania linii 718?
      > Śmiem twierdzić, że na oba pytanie odpowiedź jest jedna: Nie.
      > Tak więc co nasza Rada Miasta ma zamiar zrobić aby powstrzymać to kukułcze jajo
      > jakie chce się nam zafundować?
      • aniuta65 Re: Plany ZTM: Kukułcze jajo dla Marek 27.10.11, 21:04
        Mam pytanie w zwiazku z powyzszym dlaczego mieszkańcy Marek wsiadają do autobusu 738 choć za parę minut mają swoje 718.
    • nomad997 Trochę nowych faktów 31.10.11, 20:04
      Trafiłem w nagraniu z ostatniej komisji Budżetowo-Gospodarczej na fragment dyskusji dot. tej sprawy. Cieszę się, że radny Orych jako pierwszy już wywołał publicznie ten temat.
      Zasmuciła mnie postawa Burmistrza. Niby coś słyszał o likwidacji linii 740, ale dopiero jak temat został wywołany przez radnego Orycha coś tam sobie przypomniał i powiedział. Ale raczej mało wiedział, bo był przekonany że chodzi o skrócenie trasy linii 740 tylko do granicy Marek (od strony Warszawy), a o liniach lokalnych które miałby dowozić mieszkańców gm. Radzymin do linii 718 nie wiedział nic.
      Cieszy jedynie deklaracja Burmistrza, który zapowiedział że zgody na funkcjonowanie tych linii na naszym terenie nie będzie, a jest ona niezbędna do ich uruchomienia. Ile w tym deklaracji, a ile determinacji w obronie interesów mieszkańców miasta zobaczymy.

A że sprawa jest bardzo poważna i już mocno zaawansowana niech świadczy ten projekt uchwały Rady Gminy w Radzyminie. Jak widać sprawa się rozkręca ponad naszymi głowami.
      Myślę że czas na naprawdę szybkie i zdecydowane działania.
      • embeo Re: Trochę nowych faktów 01.11.11, 14:51
        Obywatel nomad na tropie! ;)
        Wrzuć na luz - jak bus ma docierać do pętli 718, to będzie docierał - nic na to nie poradzisz, choćbyś nie wiem jak w dzwony bił. A mieszkańcy Nadmy mają dość zmartwień, że zamieniają nam niskopodłogową Scanię na jakiegoś zakopiańskiego busa, by jeszcze się przejmować twoim niepokojem. :)

pozdrawiam
        • nomad997 Re: Trochę nowych faktów 01.11.11, 15:25
          Doprawdy nie rozumiem dlaczego moje wypowiedzi odbiją się takim echem wśród mieszkańców naszego bankrutującego sąsiada. Być może dlatego, że są do bólu prawdziwe.
          Ale wracając do tematu: władza ZTM w kwestii dopuszczania kolejnych linii do użytkowania konkretnych przystanków kończy się na granicach administracyjnych m.st. Warszawy.
          Poza granicami przewoźnik obsługujący daną linię musi wystąpić do lokalnego samorządu w celu uzyskania koncesji do użytkowanie konkretnych przystanków.
          Nikt mu do drodze publicznej jeździć nie zabroni, ale wysadzać pasażerów, ani też zabierać nowych mu nie będzie wolno. Prawo jest prawem, czy się to komuś podoba, czy też nie.

Ps. Skoro sprawą zajął się radny Orych jestem pewny że jej nie odpuści. I chwała mu za to.
          • nomad997 Re: Trochę nowych faktów 01.11.11, 15:38
            W uzupełnieniu mojej poprzedniej wypowiedzi:
            Przewoźnik złapany na korzystaniu z przystanku co do którego nie ma decyzji jego zarządcy płaci karę w wysokości 3000zł (słownie: trzy tysiące złotych).
            Podstawa prawna: Ustawa o transporcie drogowym.
            • crusier Re: Trochę nowych faktów 01.11.11, 19:28
              Tylko, że kilkadziesiąt metrów dalej, kończą się Marki a zaczyna gmina Nieporęt, gdzie może powstać przystanek, a pasażerowie sobie dojdą ten kawałek piechotą...
              • misiek_19836 Re: Trochę nowych faktów 01.11.11, 22:20
                A to się jeszcze gmina Nieporęt musi zgodzić :D
                A jak myślisz zgodzi się?
                • reymonta9999 Re: Trochę nowych faktów 04.11.11, 11:41
                  A ja osobiście jestem za tym żeby Marki się nie dokładały do 738 i żeby ten autobus na terenie Marek się nie zatrzymywał!Przelot między krańcami się skróci i o wiele luzniej będzie w autobusie!A jeżeli ktoś uważa że w chwili obecnej z 738 mieszkańcy Marek nie korzystają to jest w wielkim błędzie!A co do 740 także mi się nie podoba by ten bus miał dojeżdzać do czarnej strugi!Wystarczy do do ceglanej a tam w 738!
                  • nomad997 Re: Trochę nowych faktów 04.11.11, 18:53
                    reymonta9999 napisał:

> A ja osobiście jestem za tym żeby Marki się nie dokładały do 738 i żeby ten aut
                    > obus na terenie Marek się nie zatrzymywał!

> A co do 740 także m
                    > i się nie podoba by ten bus miał dojeżdzać do czarnej strugi!Wystarczy do do ce
                    > glanej a tam w 738!

Podpisuje się pod oboma postulatami obiema rękami.
                    Marki pieniądze które topią w 738 i 740 powinny zainwestować w dodatkowe weekendowe kursy na linii 718 (te które obecnie realizuje na odcinku mareckim linia 738) i w końcu będzie święty spokój.
                    A jakby Wam kiedyś przeszło do głowy mieć linię nocną, to też wara od naszego N61, i będzie płacić za nową linię do ulicy Bystrej w Warszawie pętli w Radzyminie (i z powrotem) - oczywiście przejazdy bez postojów w Markach.
                    I będziecie jak te dziwolągi, które wydają majątek na komunikację tylko dlatego, że nie potrafią się jako jedyni w całej aglomeracji warszawskiej dogadać z ani jednym swoim sąsiadem.
    • nomad997 Odkryte karty 08.11.11, 18:09
      A więc sprawa się wyjaśniła. Oto wypowiedź pracownika ZTM, który zajmuje się komunikacją strefową.
      Jak płynie z niej konkluzja? Chciano kosztem Marek i gm. Nieporęt zmniejszyć obecne koszty utrzymania komunikacji na terenie gm. Radzymin, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na rozwój sieci komunikacyjnej w gm. Radzymin.
      Czyli chcieli z nas zrobić (przymusowych) sponsorów.
      Jeżeli tak miałyby wyglądać standardy postępowania ZTM po wejściu ustawy o transporcie aglomeracyjnym (za czym bardzo lobbuje ZTM Warszawa), to chyba lepiej że blokuje ją PSL.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka