Dodaj do ulubionych

Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej.

29.02.12, 20:34
W programie TVN Uwaga w dniu 29.2.2012 pokazano do jakich zakładów trafiała sól odpadowa ( notabene szkodliwa dla zdrowia). Była tam między innymi firma JBB Łyse, która dostarcza wędliny do tak popularnego w Markach sklepu mięsnego przy ul. Kościuszki.
Wnioski wyciągnijcie sami, ja już to zrobiłem.
Obserwuj wątek
    • pin9 Re: Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej. 29.02.12, 21:02
      hmmmm .. warto się zastanowić nad tym faktem , ludzie kur...ica bierze że tak , ludzi trują ... eksterminacja .
    • zamieszkanka Re: Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej. 29.02.12, 23:34
      Zamknąć taki zakład od razu ... niech juz nikogo więcej nie trują !!!!!!!!!!

Najgorsze jest to, że sama kupowałam np parówki z JBB dla naszych dzieci :(
      Produkty tej firmy już nie zagoszczą u nas w domu - KATEGORYCZNIE mówię NIE !~!!!!!!!!!!!!
      • sportif Re: Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej. 01.03.12, 00:18
        parówki dla dzieci?
        przecież to najgorszy mięsny chłam.
        Najlepsze, najdroższe parówki mają 77% mięsa, w tym pazury, racice i wszystko to co nie da się sprzedać dopóki się tego nie zmieli.
        • zamieszkanka do ... Sportif 01.03.12, 08:38
          ... a Ty ( jako dziecko ) nigdy nie jadłeś parówek ?????
          Jeśli tak było to współczuję. Wszystko jest dla ludzi.
          Nie karmiłam dzieci kilogramami tych parówek ale raz na jakiś czas zdarzało mi się kupować w osiedlowym sklepie.

Rozumiem, że Hot-Doga tez nigdy w ustach nie miałeś ;p
          • sportif Re: do ... Sportif 01.03.12, 11:01
            jadłem i bardzo lubiłem, pamiętam komunę, nigdzie nie było mięsa, a na dworcu wileńskim w budach były hot-dogi - to była wtedy ameryka, szał.
            Gdzieś od 10 lat w domu odeszliśmy od parówek, młodzi spróbowali, ale tylko żeby wiedzieć co to jest.
          • sibeliuss Re: do ... Sportif 06.03.12, 16:14
            zamieszkanka napisała:

> ... a Ty ( jako dziecko ) nigdy nie jadłeś parówek ?????
            > Jeśli tak było to współczuję. Wszystko jest dla ludzi.
            > Nie karmiłam dzieci kilogramami tych parówek

Teraz nie ściemniaj :P
            --
            W życiu wszystko jest pożyczone
      • perrocanario Re: Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej. 01.03.12, 17:33
        zamieszkanka napisała:

> Zamknąć taki zakład od razu ... niech juz nikogo więcej nie trują !!!!!!!!!!
        >
        > Najgorsze jest to, że sama kupowałam np parówki z JBB dla naszych dzieci :(

Czyli mamy dowód, że ta sól aż taka trująca nie jest, skoro sprawdziłaś na własnych dzieciach i nadal żyją ;)
    • tomt3 Re: Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej. 01.03.12, 08:00
      warezxxl napisała:

Była tam między innymi firma JBB Ł
      > yse, która dostarcza wędliny do tak popularnego w Markach sklepu mięsnego prz
      > y ul. Kościuszki.
      > Wnioski wyciągnijcie sami, ja już to zrobiłem.

Jakie wnioski wyciągnąłeś? Zapewne szukasz taniej sensacji, albo jesteś z konkurencji.
      • gekon-3 Re: Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej. 01.03.12, 08:18
        Jak słyszałem w TVN ludzie którzy kupowali sól przemysłową/drogową osuszali ja i pakowali już w opakowania z których wynikało, iż nie jest to już sól przemysłowa a sól spożywcza. I tak spreparowaną sól spożywczą sprzedawali różnym odbiorcom. Wydaje mi się, że raczej nie informowali nabywców, iż sól którą sprzedają to tak naprawdę sól którą można solić drogi a nie mięso.
        • nomad997 Re: Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej. 01.03.12, 08:55
          Firmy które kupowały tę trefną sól robiły to nieświadomie - tak podała (jak dobrze pamiętam) inspekcja sanitarna.
          O faktycznym pochodzeniu soli wiedziały tylko firmy które ją "uzdatniały" na wersję jadalną. Nawet opakowania była fałszywe, bo z logiem znanego producenta soli jadalnej.
          • zbirone Kupowały "nieświadomie" bo taniej 01.03.12, 12:06
            Tłumaczenie firm spożywczych że są "niewinne" bo "nieświadome" to absurd, te firmy mają laboratoria ale celowo albo lekkomyślnie nie badają pół-produktów. Są tym bardziej odpowiedzialne, bo wybierały sól najtańszą na rynku.
            • gekon-3 Re: Kupowały "nieświadomie" bo taniej 01.03.12, 12:50
              zbirone napisał:

> Tłumaczenie firm spożywczych że są "niewinne" bo "nieświadome" to absurd, te fi
              > rmy mają laboratoria ale celowo albo lekkomyślnie nie badają pół-produktów. Są
              > tym bardziej odpowiedzialne, bo wybierały sól najtańszą na rynku.

Jeżeli przedsiębiorąca dostaje ofertę zakupu soli która zgodnie z przedstawionymi dokumentami spełnia wymogi określone dla soli spożywczej to trudno wymagać, by nie kupili tego towaru.
              Trudno też wymagać by przedsiębiorca który dostaje towar z określoną specyfikacją poddawał go kolejnym kontrolom. Doszło by do tego że zakłady takie musiałyby cały czas badać jakość wody dostarczanej przez wodociągi, ilość pieprzu w pieprzu, jakość mąki która już wcześniej była badana itd. Itd. Pewnie że takie firmy mają własne laboratoria ale czy w związku z tym muszą generować dodatkowe koszty by mieć 100% pewność, że dostarczony towar spełnia wymogi skoro już zgodnie z przedstawionymi dokumentami był poddany odpowiednim badaniom. Ponosząc takie koszty przedsiębiorcy przerzucą je na nabywców. Duże rzesza konsumentów szuka towarów których zakup nie zrujnuje ich budżetu. Muszą skalkulować wartość towaru do możliwości finansowych.
              W tym wypadku nie widzę po stornie nabywców = przedsiębiorców winy. Jeżeli mielibyśmy szukać winnych to szukałbym ich po stronie służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo obrotu żywnością np. sanepid. Gdzie byli ci ludzie? Czemu tak długo udawało się wprowadzać „skażona sól” do obiegu?
              • buczek55 Re: Kupowały "nieświadomie" bo taniej 07.03.12, 01:05
                Ciekawa ta twoja teoria, jakbym słyszał rzecznika prasowego JBB (metafora), wina stoi po stronie sanepidu haa, dobre, jakbym słyszał panów polityków co mówią o wszystkim i o niczym, byle coś mówić, póki czas zrobi swoje..... Naprawdę smutna sprawa, że ludzie nie potrafią nazywać rzeczy po imieniu, że nawet tak niepodważalne dowody jak nagrania z kamery nic nie znaczą.... Nie mam zamiaru cię przekonywać w końcu każdy jest inny. Jednak żal mi cię, dla mnie białe jest białe nie czarne. Najgorsze jest jednak to że nie znalazłem w twoim tekście ani jednej negatywnej rzeczy na temat - nazwijmy to k......a w końcu po imieniu jawnym atakiem na nasze zdrowie ( tzw PRZESTĘPSTWIE jak byś się nie orientował)
            • nomad997 Re: Kupowały "nieświadomie" bo taniej 01.03.12, 19:12
              Każda firma z definicji dąży do maksymalizacji zysku przy minimalizacji kosztów.
              Tym bardziej w branży spożywczej każdy używa takich surowców, jakie są najtańsze, a zarazem spełniające minimalne wymagania.
              Oczywiście nie dotyczy to tej części branży, która stawia na klienta o bardzo zasobnej kieszeni, dla którego zakup bochenka chleba za 5zł czy wędliny po 50zł/kg to standard - takie firmy stawiają z natury rzeczy na jakość surowca i obsługi.
              Ale te firmy co produkują żywność na "zwykły" rynek produkują najtaniej jak się tylko da, i tak było, jest i będzie. I nie ma co udawać że jest inaczej.
    • sportif Re: Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej. 01.03.12, 18:08
      "W Warszawie kontrolerzy wykryli 70 kilogramów soli drogowej. Za to już w powiecie płockim tonę. Najwięcej, bo aż dziesięć ton, w powiecie wołomińskim. - Działa tu wiele zakładów, na przykład piekarni, które produkują na rynek warszawski"
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,11268286,Sol_drogowa_trafiala_do_sklepow__Wykryli_13_ton.html
    • marrmar Re: Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej. 06.03.12, 17:25
      Jest to jeszcze jeden przyczynek do teorii, że nasze państwo (tak się przypadkiem składa, że akurat pod rządami umiłowanej Platformy), rozkłada się w każdej dziedzinie. Czytając codzienne wiadomości, nawet te, zamieszczane przez reżimową prasę, można znaleźć kolejne na to dowody. Tylko wyjątkowo uprzywilejowani przez ten system, nie są w stanie tego przyznać. Im jest dobrze, więc nie narzekają.
      • misiek_19836 Re: Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej. 06.03.12, 18:30
        :..reżimowa prasa..." A w domu wszyscy zdrowi?
        Ręce opadają jak człowiek przeczyta coś takiego.
      • nomad997 Re: Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej. 10.03.12, 09:46
        marrmar napisał:

> Jest to jeszcze jeden przyczynek do teorii, że nasze państwo (tak się przypadki
        > em składa, że akurat pod rządami umiłowanej Platformy), rozkłada się w każdej d
        > ziedzinie. Czytając codzienne wiadomości, nawet te, zamieszczane przez reżimową
        > prasę, można znaleźć kolejne na to dowody. Tylko wyjątkowo uprzywilejowani prz
        > ez ten system, nie są w stanie tego przyznać. Im jest dobrze, więc nie narzekaj
        > ą.

Odpowiedź Kuby i Michała.
    • sportif Re: Wędliny JBB z Łyse używało soli odpadowej. 10.03.12, 11:29
      po tym co już wiemy, można zadać pytanie "skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać" - jedzmy sól drogową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka