Dodaj do ulubionych

UWAGA - Stancja NESTE m1

16.10.12, 12:54
Witam,
chcialabym zapytac, czy ktos mial podobny problem z ze stacja Neste M1 w Markach... dzisiaj wlalam tam do baku 51,5 l... jeszcze by sie zmiescilo, ale sie poddalam (czego teraz zaluje, bo moze by sie i 54 l zmiescily...). Szkopul w tym, ze moj bak ma 53 l pojemnosci... moj komputerek pokazywal zasieg jeszcze 60 km... nawet kontrolka jeszcze nie migala... w zyciu tyle mi sie nie udalo zatankowac!! Nawet jak myslalam, ze na oparach jade, swiecila mi sie lampka, ze bak pusty, to maks zatankowalam 49 l... a auto mam ponad 4 lata i troche juz kraju zjezdzilo... rozumiem, ze przy duzym mrozie kapka wiecej sie w baku zmiesci... ale tak na moje liczenie zmeiscilo sie ze 4-5 litrow wiecej... Mial ktos kiedys podobne doswiadczenia na tej stacji?!?!
Obserwuj wątek
    • mwr33 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 16.10.12, 15:32
      nie bardzo rozumiem, bo akurat na tej stacji Musisz najpierw zapłacić w automacie i dopiero tankujesz-wiec wkładasz odliczoną sumę pieniędzy.
      • pusstelnik Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 16.10.12, 15:40
        Myślę, że tu raczej chodzi o to, że zawyżana jest ilość litrów, które się wlewa do baku. Przyznam, że też mi się kiedyś zdarzyła podobna sytuacja, ale jakoś nie pomyślałem, że Neste coś może kombinować :-(
    • bukieto Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 16.10.12, 17:30
      Ja mam podobnie, ale nie tylko z NESTE. Mój bak ma 47l pojemności, z czego 7l to rezerwa. Jeszcze dwa lata temu mogłem zatankować max. 38 (tankowałem zanim zapalił się "księgowy"). Od ponad pól roku zauważyłem, że mogę zatankować ponad 47l, pomimo tankowania przed "księgowym". Usłyszałem od mechanika, że mogę mieć większy bak, bądź paliwo leci od razu w przewody (?). Spróbuj może na innej stacji zatankować pełny zbiornik.

Co do odliczonej kwoty - tak tak samo jest jak się płaci kartą? Tego jeszcze nigdy nie próbowałem.
      • kinga_iskierka Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 16.10.12, 18:49
        dokladnie chodzi o fakt, ze nagle mi sie wiecej benzyny zmiescilo cudem do baku... chyba ze mam dziure, ale.... mysle ze trzeba odpowiednim sluzbom zglosic by sprawdzily czy nalewaki na tej stacji dobrze mierza ilosc wlanej benzyny...

co do placenia karta.. podaje sie suma maksymalna jak sie chce zatankowac, jak zatankuje sie mniej, to z karty sciaga mniej, wiec nie ma problemu

ale ja chyba daruje sobie tankowanie na neste...
      • kinga_iskierka Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 16.10.12, 18:51
        no ale sprawdze na innej stacji czy tez mi sie miesci nagle wiecej... moze jest na to jakies sensowne wytlumaczenie:/
        • xxmarksxx Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 16.10.12, 20:54
          a ja jutro pojade
          • pusstelnik Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 22.10.12, 12:19
            xxmarksxx napisał:

> a ja jutro pojade
    • kwiatek581 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 18.10.12, 10:28
      Ja mam ostatnio inny problem z tą stacją. Tankuję tam od kilku lat, płacę przeważnie kartą i nigdy nic mi się tam nieprzewidzianego nie zdażyło, aż tu któregoś dnia sprawdzam transakcje bankowe, a tam 3 razy pokolei zdjęta taka sama kwota tj.149,98 zł za transakcję z 02.10.na stacji Neste. Trochę się zdziwiłam bo raczej nie zdaża mi się tankować w ciągu jednego dnia dwa razy a co już mówić trzy. Musiałam zareagować, zadzwoniłam do Neste, pani bardzo miła odrazu sprawdziła, że rzeczywiście transakcja była tylko raz, raz wbiłam PIN i odesłała mnie do centrum autoryzacji kart płatniczych w moim banku. Oczywiście złożyłam reklamację, pani z banku poinformowała mnie jak bardzo ważny jest dla nich klient no i prosiła mnie o cierpliwość. Reklamacja będzie rozpatrzona w trybie natychmiastowym, tj.60 dni :-) Mam tylko nadzieję, że o mnie nie zapomną, na razie czekam cierpliwie.
      A swoją drogą jestem ciekawa jak to jest z tą ilością paliwa wlewanego do baku? Czekam na dalsze komentarze.
      • gekon-3 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 18.10.12, 14:19
        Osobiście zawsze staram się tankować swój samochód jaki również zony na tej stacji. Paliwo w porządku, nie było nigdy problemów. Co miesiąc zbiorcza faktura dostępna na e-mail.
        Problem miałem raz gdy zapłaciłem gotówką. Automat łyknął banknoty a paliwa wydać nie chciał. Zadzwoniłem na nr wskazany na dystrybutorze i powtórzony na tym białym kontenerze który tam stoi. Pan umówił się ze mną następnego dnia na stacji w godzinie która mi odpowiadała i zwrócił kasę bez szemrania przepraszając przy tym najmocniej jak tylko umiał. Z płatnościami kartą nie miałem problemu.
        Co do pojemności zbiorników. Producenci deklarują, iż pojemność zbiornika jest taka czy inna. Ale jak zaczniecie czytać dalej i głębiej okazuje się iż znajdziecie np. taki znaczek +/- 1. i może się okazać ,że ten sam model samochodu a zbiornik zmieści litr czy dwa więcej. Ponadto wskazania komputerów pokładowych w samochodach podają tylko przybliżone parametry, nie są w stanie określić dokładnej ilości paliwa jaka została. Weście też po uwagę, ze rezerwa też inaczej się zapali, gdy samochód jest obciążony a inaczej gdy jest pusty, inny kąt nachylenia podwozia i okazuje się, że pływak w zbiorniku zareagował o lit później. I pewnie jeszcze też coś się znajdzie.
        • kinga_iskierka Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 21.10.12, 01:00
          > Co do pojemności zbiorników. Producenci deklarują, iż pojemność zbiornika jest
          > taka czy inna. Ale jak zaczniecie czytać dalej i głębiej okazuje się iż znajdzi
          > ecie np. taki znaczek +/- 1. i może się okazać ,że ten sam model samochodu a zb
          > iornik zmieści litr czy dwa więcej. Ponadto wskazania komputerów pokładowych w
          > samochodach podają tylko przybliżone parametry, nie są w stanie określić dokład
          > nej ilości paliwa jaka została. Weście też po uwagę, ze rezerwa też inaczej się
          > zapali, gdy samochód jest obciążony a inaczej gdy jest pusty, inny kąt nachyle
          > nia podwozia i okazuje się, że pływak w zbiorniku zareagował o lit później. I p
          > ewnie jeszcze też coś się znajdzie.

oczywiscie masz racje! jednak ja to auto tankuje ponad 4 lata i znamy sie juz bardzo dobrze:))) gdyby chodzilo o litr czy dwa, to nigdy bym nie zauwazyla nic podejrzanego...
    • kinga_iskierka Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 05.11.12, 16:54
      No dobra, zatankowalam na Shellu z dokladnie takimi samymi warunkami jak na NEste (komputer wyswietlal zasieg 63 km, lampka kontrlna nie migala) i cholera jasna zmiescilo mi sie jedynie 43 litry!!!(na NEste przy zasiegu 60 km zmiescilo mi si 51 l!!!) czyli na NEste wlalalam mniej wiecej 7-8 litrow wiecej. W mojej ocenie, isteniej bardzo duze prawdopodobienstwo ze ktos probuje naciagac klientow!

STACJI NESTE w M1 wiec nie polecam! chyba ze ktos lubi przeplacac:/
      • syn_ksiedza Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 05.11.12, 22:21
        to teraz wytłumacz jaką korzyść ma stacja paliw na rzekomym zawyżaniu ilości zatankowanego paliwa w sytuacji, gdy się za nie już z góry zapłaciło. będę za to niezmiernie wdzięczny.
        • tomt3 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 05.11.12, 22:51
          @syn_ksiedza .
          Jeżeli płacisz kartą np 150 zł a zmieści się za 100 to dostajesz zwrot. I wtedy zawyżanie ma sens. Mnie się wydaje że 10% różnicy na jednym baku to strasznie dużo. I jeżeli takie zdarzenie występuje to raczej nie jest to celowe działanie, a popsuty licznik. Jak by koncern chciał się dorobić na lewo, to już pół litra na bak by go urządzało i nikt by do tego nie doszedł.
          • oszczepnikos Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 06.11.12, 16:58
            Kanister 10l i sprawdzić co i jak :)
            • zielu52 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 06.11.12, 19:20
              Ludzie, z jakiej planety wy wszyscy jesteście. Stacje neste maja najwięcej reklamacji w tym kraju. Walą w rogi wszystkich tylko jeden o tym napisze skargę a 1000 nie. I nie tylko oni. Inne marki też. Taki shell przy makro był na liście stacji, które chrzczą paliwo. Był program w TVN i co? Nic. Takie rzeczy zdarzają się tylko w państwach byłego Układu Warszawskiego. Ten ustrój kradzież miał zapisany w ideologii. I tak pozostało do dziś. To są obce marki, ale pracują w nich Polacy, Ukraińcy, Białorusini, ruscy, Bułgarzy, Rumuni, Czesi, Słowacy, Węgrzy i tylko Niemcy zrobili z tym porządek. U nas to pół biedy. Na Ukrainie idziesz do kasy płacisz 50 baksów a paliwa dostajesz za 40. I co? Wracasz do okienka robisz awanturę a cieć za krata mówi ubieżaj ubieżaj. A za 1 km policja zatrzymuje cię do kontroli i płacisz za nic 20 baksów. To jest dopiero dziki zachód. O Białorusi nie wspomnę. Także te opisy nie tu tylko do Zarządu NESTE. My nic nie możemy z tym zrobić. Ja każde takie zdarzenie czy to w stacji paliw czy w centrum handlowym czy w szpitalu opisuje i wysyłam gdzie trzeba. A na forum możemy tylko powymieniać doświadczenia. Ale jedno jest pewne jak każdy zareaguje to coś w tym musi się zmienić. Jednostka jest bez szans. A swoja droga ktoś tam miał zmierzyć ile dystrybutor wlewa. Proponuję pani która zaczęła temat i innym spotkać się na stacji i komisyjnie zrobić pomiar. Chętnie też przyjadę bo tankowałem tam tylko dwa razy ale za każdym razem moja becia mniej przejeżdża na tym paliwie. A może wpadniemy na trop szajki paliwowej.
              • marki.marki Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 07.11.12, 10:38

> Chętnie też przyjadę bo tanko
                > wałem tam tylko dwa razy ale za każdym razem moja becia mniej przejeżdża na tym
                > paliwie. A może wpadniemy na trop szajki paliwowej.

Swietny pomys. Chetnie podjade niestety nie posiadam karnistra 10l :/
                Od pewnego czasu rowniez mam wrazenie ze przejerzdzam mniej km ale skladalem na korki.

pozdrawiam
                • zielu52 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 07.11.12, 11:42
                  To powinien być 10l przezroczysty pojemnik z widoczna podziałką litrów bo żaden zwykły pojemnik nie daje gwarancji jego pojemności. To tak jak chleb który kiedys miał kilogram i kosztował 2 zlote a teraz ma 0,7 kg i kosztuje np 3,50. Tylko że dystrybutor może oszukiwać np od 10 litrów górę. I co wtedy? Proponuję zlot na tej stacji z Pania Prezes Założycielką wątku i już. Ja mam jakiś tam pojemnik w garażu to wezmę. I niech ktoś przyjedzie z pustym bakiem i lejkiem to będziemy mierzyć i wlewać bo jak mówie nie wiadomo od ilu litrów jest widoczny "myk". Przy litrze na pewno nie zobaczymy różnicy na oko.
                  • gekon-3 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 07.11.12, 12:16
                    Czytam i śmiać mi się chce. Tak, niech każdy z was weźmie karnister z domu i tankuje go a potem porówna i co dalej? Czym chcecie dowodzić. Właściciel stacji po przedstawieniu mu takich dowodów śmiechem was zabije. To nie są urządzenia pomiarowe, nie będą brane pod uwagę jako dowód w sprawie. Chcecie mieć pewność czy walą was w rogi to zawiadomcie odpowiednie służby, że waszym zdaniem istnieje możliwość, że macie podejrzenie, że liczydło zamontowane w dystrybutorze liczy inaczej jak wlewa dystrybutor. Bo jak dalej będziecie tak pisać, że oszukują was to właściciel stacji pozwie was a wy nie mając dowodu w garści (bo jak na razie to macie, tylko jakieś spostrzeżenia które nie są poparte żadnymi dowodami, które mogłyby być użyte np. w sądzie) bekniecie tak, że długo nie będzie was stać na to by nie tylko tankować na tej stacji jak również na innych ale by auto posiadać.
                    • zielu52 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 07.11.12, 12:49
                      Posłuchaj gekon. Tchórzy którzy robią ze strachu pod swój ogon było i jest w tym kraju pełno. Ci co mieli i mają odwagę jest mniej. Ale są. Co ty za bzdury wypisujesz.

Po pierwsze to neste nie ma co robić tylko przegląda wszystkie fora w Polsce.
                      Po drugie nikt nikogo nie zmusza do tej próby.
                      Po trzecie martw się o siebie a nie o właściciela tej stacji
                      Po czwarte od nic nie robienia tylko mądrzenia nic nikomu jeszcze nigdy nie przybyło poza własnym samouwielbieniem
                      Po piąte chociażby dla własnego przekonania że jest lub nie ok
                      Po szóste możesz mieć inne zdanie ale nie oceniaj innych i nie naśmiewaj się
                      Po siódme wszystko co będziemy robić nagra sie jako dowód i wyśle gdzie trzeba. Uwierz mi że sa tacy co się tym zajmą.

Do tej pory ceniłem niektóre Twoje wpisy na forum. Cóż pora zweryfikować co nie co.
                      Poza tym taka akcja to pewna forma integracji tego forum więc nie strasz innych ludzie bo mnie na pewno nie wystraszysz. Nawet jak się okaże że wszystko jest ok to i tak powiem warto było bo nie byłem sam. A temat zaczęła kinga więc nie psuj co nie twoje. Mimo wszystko pozdrawiam.
                      • gekon-3 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 07.11.12, 14:38
                        Szanowny zielu pieprzysz teraz jak potłuczony. Od jakiegoś czasu czytam ten wątek Wiele osób które tu piszą nawołuje do tego by się zebrać, by zatankować do karnista i tą metodą zbadać czy wszystko jest o.k. Swoja wypowiedzią wykazałem m.in takim jak ty, ze na razie nic w tym temacie oprócz ględzenia na forum nie zrobiliście. Kończy się na „olaboga oszukali,” i tylko tyle . Płonny zapał, dużo krzyku i nic dalej się nie dzieje. Co do twych zarzutów:
                        Po pierwsze to neste nie ma co robić tylko przegląda wszystkie fora w Polsce. Mają nie mają ale już na tym forum niektórzy odszczekiwali swe wpisy bo jednak ktoś przejrzał forum i wytkną co może zrobić z takimi pomówieniami. A na razie są to tylko pomówienia. Brak jest bezsprzecznych, niepodważalnych dowodów. I pamiętaj do puki nie udowodnisz winy sprawcy do puty jest od niewinny. Tak więc trochę delikatniej należny szafować opiniami.
                        Jak już pisałem, tankuje na tej stacji miałem problem który został bardzo sprawnie i szybko załatwiony. Co do pouczania mnie o szanowaniu zdania innych to w tym wypadku można powiedzieć, że widzisz zadrę w o oku ludzi a belki w swym zauważyć nie możesz. I jeśli nie wiesz o czym mówię to odsyłam Cię do tego wątku szanowny kolego forum.gazeta.pl/forum/w,450,139823708,139823708,Smazalnia_ryb_co_Wy_na_to_.html
                        trochę pokory bo jak słusznie zauważyłeś od mądrzenia się nikomu jeszcze nigdy nie przybyło poza własnym samouwielbieniem.
                        A co do twej wypowiedzi w kwestii weryfikacji stanowiska wobec moich wpisów. Wygląda na to, że jeśli ktoś myśli tak samo jak ty, pisze tak samo jak ty to zasługuje na Twoje zainteresowanie i szacunek, jeśli nie to każesz mu zabierać swoje zabawki z piaskownicy, bo nie będziesz się już z nim się bawił bo jest brzydki i be.
                        • xxmarksxx Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 07.11.12, 18:40
                          a ja sadze ze :
                          Warto sie spotkac i sprawdzic.... a czy wyciagniete beda konsekwencje
                          • zielu52 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 07.11.12, 22:31
                            gekon
                            Nawet jak pieprzę to tylko według ciebie sa to głupoty. A ponieważ jesteś wulgarny to odpowiem w twoim stylu. W tym miejscu w amerykańskich filmach pojawia sie tekst o pieprzeniu i o żonach takich jak ty kolesi ale ja jestem kulturalny i o tym nie napiszę. Ja nie mam czasu i ochoty wyciągać i wklejać twoich wypocin na tym forum. Wisi mi to co ty o tym sądzisz.

I podtrzymuję. Jest kilku chętnych to zróbmy to.
                            xxmarksxx napisał:
                            > a ja sadze ze :
                            > Warto sie spotkac i sprawdzic
                            Wzywam po raz kolejny założycielkę tematu. Ja sie dostosuję z czasem. Może być do i po południu.
                  • nomad997 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 10.11.12, 12:43
                    zielu52 napisał:

> To powinien być 10l przezroczysty pojemnik z widoczna podziałką litrów bo żaden
                    > zwykły pojemnik nie daje gwarancji jego pojemności. To tak jak chleb który kie
                    > dys miał kilogram i kosztował 2 zlote a teraz ma 0,7 kg i kosztuje np 3,50. Tyl
                    > ko że dystrybutor może oszukiwać np od 10 litrów górę. I co wtedy? Proponuję zl
                    > ot na tej stacji z Pania Prezes Założycielką wątku i już. Ja mam jakiś tam poje
                    > mnik w garażu to wezmę. I niech ktoś przyjedzie z pustym bakiem i lejkiem to bę
                    > dziemy mierzyć i wlewać bo jak mówie nie wiadomo od ilu litrów jest widoczny "m
                    > yk". Przy litrze na pewno nie zobaczymy różnicy na oko.

Nie chce mi się tego komentować, posłuchaj tej piosenki.
                    • zielu52 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 10.11.12, 13:48
                      Wiesz Nomad997! Ja piszę dużo lepsze. Możesz sobie posłuchać też na wrzucie. Tytuł Hymn kibiców. Reszty nie posłuchasz bo grywamy na zamkniętych imprezach.
              • kinga_iskierka Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 08.11.12, 14:01
                Zielu, nie martw sie wyspalam skargi do odpowiednich urzedow (inspekcji handlowej i urzedu miar)
        • kinga_iskierka Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 08.11.12, 14:00
          chcialam zatankowac do pelna, wiec lalam poki sie zmiescilo...
          ja akurat place karta, ale to nie ma znaczenia... nie placisz z gory za liczbe litrow, ale podajesz kwote za jaka chcesz zatankowac! wiec nawet jak wlozysz 100 zl i powinienes dostac zalozmy 20 litrow (liczac po 5 zl na litr, bo prosciej,a skoro zadajesz takie pytania, to bedzie CI wygodniej;), to jak stacja oszukuje na liczniku dostajesz tylko 17 l... zadowolony bys byl?!?!

nie wiem, czego nie rozumiesz, przemysl moze troche te sprawe...
          • zielu52 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 08.11.12, 15:45
            kinga_iskierka napisała: > nie wiem, czego nie rozumiesz, przemysl moze troche te sprawe...

Do tej pory wszystko było jasne, ale teraz to naprawdę nie rozumiem Cię kobieto. Co to za tekst przemyśl może trochę tę sprawę. Niby pod jakim katem. Intuicja mi mówi że chyba zbiłaś do kupy wszystkie posty a mnie odpisujesz sama nie wiedząc o co ci chodzi. Założyłaś temat my go podjęliśmy chcieliśmy sprawdzić u źródła czyli na stacji i tyle. Co tu jest do rozumienia lub nie. I co ma znaczyć ten ton w stosunku do mnie cyt"zadowolony byś był". Przeczytaj jeszcze raz moje wpisy. Czytanie ze zrozumieniem to wielka sztuka.
            • tomt3 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 08.11.12, 18:31
              zielu52 napisał:

> kinga_iskierka napisała: > nie wiem, czego nie rozumiesz, przemysl moze tro
              > che te sprawe...
              >

> . Co to za tekst przemyśl może trochę tę sprawę. Niby pod jakim katem...

@zielu52 strasznie nerwowy się zrobiłeś. Wszystkich wkoło ustawiasz. Kobieta odpowiadała na post syna_księdza.
              • zielu52 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 08.11.12, 21:01
                To trzeba umieć się poruszać na forum. Wkleja sie co kto powiedział i dopiero odpowiada albo pisze sie bezpośrednio pod jego wypowiedzią. A tak to odpowiedź jest pod moim postem. Zdziwiło mnie i tyle. A nerwowy może trochę faktycznie. Dzięki za uwagę.
                • gekon-3 Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 21.11.12, 15:03
                  A tu dalej cisza i nic się nie dzieje. Więc oto coś nowego co potwierdzi Waszą teorię spiskową wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12897677,Tankujesz_i_pobieraja_ci_pieniadze____dwa_razy__Winnych.html
                  • kparma Re: UWAGA - Stancja NESTE m1 06.12.12, 19:57
                    Czy już są jakieś wieści odnośnie kontroli stacji? Ja przestałam tam tankować już jakiś czas temu odkąd zaczęłam mniej przejeżdżać kilometrów na tej samej ilości paliwa a upewniałam się parę razy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka