Dodaj do ulubionych

Wodociąg marecki

20.02.14, 21:36
Czy jest na forum ktoś kto na początku stycznia dostał z wodociągów fakturę za wodę,gdzie było naliczenie za jakąs zaległą fakturę z sierpnia?
Dostałam na początku stycznia fakturę gdzie było rozliczenie za ostatni okres i za jakiś zaległy. Wyjaśnialiśmy w wodciągach bo była to duża kwota a zawsze rachunki płacimy zaraz po otrzymaniu - więc dziwiła nas ta zaległość. Okazało się, że w wakacje poczta nie dostarczyła dużej liczbie ludzi faktur i teraz oni sobie to naliczają. W rozmowie pani powiedziała, ze w związku z tym, że nie my zawiniliśmy nie naliczą odsetek. Dzisiaj przychodzi wezwanie do zapłaty (wysłane 19.02) że mam do zapłacenia ostetki do dnia 17.02.
Czy znacie podobne przypadki, ze wodociąg tak traktuje klientów.
Mi się zdarzyło to pierwszy raz, że mnie sądem straszą, za coś czemu nie jestem winna bo według nich zalegam 6 zl odsetek i mam być duchem świętym i wiedzieć, że oni mi wystawili wezwanie, ktore wysyłają do mnie dwa dni po terminie zapłaty.
Zamierzam na nich skargę napisać i szukam potwierdzenia czy nie jestem osamotniona w takim traktowaniu
Obserwuj wątek
    • krzysiek2903 Re: Wodociąg marecki 21.02.14, 12:52
      u mnie taka sytuacja miała miejsce w lipcu ubiegłego roku i teraz znów się powtórzyła. Po telefonicznej rozmowie z przedstawicielem wodociągów - kobieta z którą rozmawiałem, całą winę zwaliła na działanie poczty. Rozmawiałem z sąsiadami- też dostali wezwanie zapłaty odsetek za fakturę, która nigdy nie została dostarczona.
      • wodociagmarecki Re: Wodociąg marecki 21.02.14, 20:42
        Po rozmowie z wodociągami - winą zostaliśmy obarczeni my, że nie pamiętamy o tym, że nie dostaliśmy rachunku, skoro poczta nasza działa tak jak działa. Wg pani z wodociągu mamy "obowiązek" zadzwonić i dowiedzieć się o zaległy rachunek - bo przecież naszym obowiązkiem jest pamietać, że co dwa miesiące płacimy im rachunki. Na moje pytanie dlaczego czekają 5m-cy z ponownym wezwaniem o zapłate, dowiedziałam się, że na rozliczeniu jakie dostałam (pomiędzy rachunkami prognozowanymi) od inkasenta powinno być, że zalegam z opłatą. Gdy wzięłam rachunek inkasenta (nie było informacji o moim zadłużeniu) i pojechałam do pani by mi pokazała gdzie taka informacja jest usłyszałam, że ona teraz nie wie czy ja nie dostałam dwóch wydruki i teraz przyszłam z jednym by udowodnić swoje racje. Zastanawiam się gdzie napisać, by ktoś ich skontrolował
        • k-skorpion Re: Wodociąg marecki 21.02.14, 22:58
          Nic nie zdziałasz to jest spółka z o o co należy tłumaczyć zakamuflować okręcić omamić. faktur za ścieki nie ma od roku i tu dopiero będą przeróbki, a jak ktoś nie da sie w uja zrobić to powiedzą system nawalił a jak się uda to kasa misiu kasa. pekunia non olet
          • kornak Re: Wodociąg marecki 22.02.14, 23:13
            Ja latem ubiegłego roku miałam też taką sytuację, że poczta nie dostarczyła mi faktury z Wodociągu. Teraz się zastanawiam, czy tym razem rzeczywiście zawiniła nasza kulejąca marecka poczta, czy może jednak Wodociąg nawalił z wysyłką.
            MNie rzeczywiście coś tknęło i zadzwoniłam do nich, bo spodziewałam się faktury, a ona nie przychodziła.
            Od tego czasu robię tak, że co 2 m-ce dzwonię do WM podaję aktualny stan licznika. Panie od razu wystawiają mi fakturę, podają wysokość i ja to od ręki płacę. Papierową fakturę też przysyłają.

Kalendarz przypomina mi, że mam spisać wodomierz. I wolę taką własną dyscyplinę i rachunki za rzeczywiste zużycie wody. No i nie muszę się martwić, czy inkasent zastanie mnie w domu. Panie też sobie zaznaczyły w systemie, że my podajemy licznik na telefon.
            • dob44 Re: Wodociąg marecki 24.02.14, 15:42
              Robię identycznie tyle, że z częstotliwością miesięczną. Wygodne jest takie rozwiązanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka