tomt3 01.12.14, 15:21 W zeszłym tygodniu zostały podpisane nowe umowy na odbiór smieci. Nie zdziwiłbym się gdyby nadal były terminy odbioru w sobotę od 6 i każdy kolor worka w inny dzień... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ann78a Re: Nowe terminy śmieci 01.12.14, 16:58 Mnie zastanawia po co ta cała segregacja, skoro potem starannie wysegregowana zawartość pojemników i tak trafia do jednej śmieciarki? ( od kilku tygodni obserwuję odbiór odpadów i za każdym razem kiedy widzę śmieci są mieszane razem) Czyżby w naszym um nikt nie kontrolował wykonawców z wywiązywania się z umów ?? Odpowiedz Link Zgłoś
tadek1947 Re: Nowe terminy śmieci 01.12.14, 18:08 Jak było MPO, to kierowca w kajecie zaznaczał, pojemnik, worki, jeżeli nie wystawiono, to i tak była faktura za podjazd do posesji. Obecnie, nikt z Lekaro nic nie kontroluje, kto, ile. Wystawiasz worki posegregowane, z Bio, czy z trawą, a oni tak np: szkło razem z Bio i trawą wrzucają razem odbierając odpady zmieszane. I tak w okresie letnio- jesiennym jest co 2,3 odbiór. UM Marki przyjmuje zgłoszenia o nieprawidłowym odbiorze odpadów i niiiiiiiiiiiiiiiic. I to na drodze wojewódzkiej 632 - tzn. ul. Legionowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszczyk.slawomir Re: Nowe terminy śmieci 01.12.14, 18:39 Nie przejmujcie się tym w jaki sposób odpady są obecnie wywożone. Segregacja to pieśń przyszłości. Obecna segregacja ma tylko przyzwyczaić nas i wyrobić w nas nawyki sortowania śmieci. Na razie koszty wysłania kilku śmieciarek pewnie są większe niż posortowania śmieci przywiezionych jedną, wspólną śmieciarką. Dlatego bardziej się opłaca wrzucić wszystko na kupę i wywieźć razem. W przyszłości koszty sortowania wzrosną na tyle, że tańsze będzie wysłanie kilku oddzielnych śmieciarek - dla każdego rodzaju odpadów oddzielnie. A za źle posortowane śmieci trzeba będzie zapłacić tyle, że wyskoczymy z butów. Lepiej już teraz zacząć uczyć się sortowania śmieci, nawet jeśli trafią one po posortowaniu na jedną śmieciarkę. Sławomir Mateuszczyk Odpowiedz Link Zgłoś
slawek391 Re: Nowe terminy śmieci 01.12.14, 22:32 Skoro jest nowa umowa, a także nowa władza to może należałoby rozliczyć poprzednie 18 miesięcy. Firma brała 4 zł od mieszkańca, a urząd 8 zł. W myśl ustawy gmina nie mogła zarabiać na śmieciach. Pora chyba oddać nadpłacone kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
tomt3 Re: Nowe terminy śmieci 02.12.14, 14:42 slawek391 napisał: > Skoro jest nowa umowa, a także nowa władza to może należałoby rozliczyć poprzed > nie 18 miesięcy. Firma brała 4 zł od mieszkańca, a urząd 8 zł. W myśl ustawy gm > ina nie mogła zarabiać na śmieciach. Pora chyba oddać nadpłacone kwoty. Cytat ze strony UM "..Dzięki wytężonej pracy oraz odpowiednio opisanej Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia rozstrzygnięto przetarg na odbiór i zagospodarowanie odpadów, przy zachowaniu obecnych stawek dla mieszkańców !!.." Powinieneś być wdzięczny za wytężoną pracę i zachowanie stawek a nie pyskować o zwrot nadpłaty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ma.recki Re: Nowe terminy śmieci 02.12.14, 20:55 Myślałem, że tylko ja uważam sobotnie odbiory śmieci za porażkę, a tak jest nas dwóch. Z tego co pamiętam 18.11.2014 r. na stronie UM Marki było pytanie do mieszkańców sektora Marki Północne w kwestii sobotnich odbiorów śmieci. Napisałem maila, że to nieporozumienie, następnie zadzwoniłem do UM, gdzie dowiedziałem się, że większość osób, które piszą i dzwonią jest za pozostawieniem tego terminu. Z nowego harmonogramu (widniejącego na www.czyste.marki.pl) wynika, że odbiór odpadów zmieszanych w 2015 r.w sektorze Marki Północe będzie nadal w soboty. Odpowiedz Link Zgłoś
tomt3 Re: Nowe terminy śmieci 02.12.14, 21:56 Jakoś nie mam zaufania do tutejszych urzędników i ich tłumaczeń. Według urzedników mieszkają tu sami masochiści...I idoci...którzy z usmiechem na ustach wstają w sobotę o 6 rano by wystawić kosz przed posesję..Wszyscy moi sąsiedzi klną to, że w sobotę mają przymusową pobudkę bo jakiś ponury idiota tak ułozył harmonogram. Odpowiedz Link Zgłoś
stefek_bur_czy_mucha Re: Nowe terminy śmieci 02.12.14, 22:27 U mnie też wszyscy byli mocno wkurzeni sobotnim wywozem śmieci. Szczególnie mocno upierdliwe było to w letnie weekendy. Także nie wiem skąd raptem tylu zwolenników sobotniego wywozu. Chciałbym zobaczyć te wpisy . Jak zwykle nie chciało się już nic więcej zrobić po tak wyczerpujących negocjacjach z przetargiem i takim wysiłku umysłowym przy prawidłowym opisaniu przetargu. A poza tym cieszcie się "ludziska" mareckie, że dzięki naszym urzędnikom, dzięki ich osobistemu zaangażowaniu ponad ludzie siły w godz. 8-16 nie płacicie więcej za wywóz. Może jakaś inicjatywa społeczna w sprawie specjalnych premii. Odpowiedz Link Zgłoś
forummarki Re: Nowe terminy śmieci 03.12.14, 08:47 Wystawiam w piątek wieczorem i nie wstaję o świcie w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
tomt3 Re: Nowe terminy śmieci 03.12.14, 09:45 forummarki napisała: > Wystawiam w piątek wieczorem i nie wstaję o świcie w sobotę. A co to wnosi do tematu? Nie jest to żaden argument usprawiedliwiający brak szacunku tutejszego urzędnika do mieszkańca. Dla mnie to kosz możesz wystawiać na tydzień przed odbiorem, aż pewnego dnia obudzisz sie bez niego, z zawartościa wysypaną pod furtką...takie przypadki były... Odpowiedz Link Zgłoś
hubikcompl Re: Nowe terminy śmieci 03.12.14, 10:33 Widzieliście już nowe terminy odbioru śmieci? www.marki.pl/www/pdf_aktualnosci/2582.pdf Nareszcie Marki centralne nie w soboty. Odpowiedz Link Zgłoś