Dodaj do ulubionych

Wybór gimnazjum

21.03.15, 21:49
Mój syn stoi przed wyborem gimnazjum. Próbowałem poznać opinie forumowiczów, ale ostatnie wpisy na ten temat pochodzą z 2011 i 2012, stąd ponawiam temat.
Myśleliśmy generalnie o trzech lokalizacjach: gimnazjum nr 164 przy Ostródzkiej, gimnazjum nr 2 w Ząbkach (ul. Batorego) i gimnazjum miejskie w Zielonce. To ostatnie znam z autopsji (kończył je starszy syn), tylko trochę kłopotliwy jest dojazd. Słyszałem też dobre opinie o gimnazjum nr 145 przy Krasiczyńskiej, nr 144 przy Turmonckiej oraz nr 141 przy Trockiej (ale nie wiem które). Zależy mi na dobrym poziomie kształcenia, bezpieczeństwie i sensownym dojeździe do i ze szkoły. Proszę o opinie i sugestie, najchętniej od rodziców, których dzieci uczęszczały do ww. szkół jak i absolwentów. Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • bojkot1970 Re: Wybór gimnazjum 24.03.15, 08:58
      Dzień dobry,
      A gimnazjum w Markach w ZS im. Jana Pawła II nie lepsze ? Krasiczyńska słaba Ostródzka niewiele lepsza.
      Poza tym wiele zależy od tego czy dziecko chce się uczyć samemu . W Warszawie będzie diskryminowane bo jest ze wsi (tak się myśli o Markach). Prosze poszukac wyniki egzaminów po gimanzjum - Mareckie gimnazjum w ZS im Jana Pawła II ma porządne wyniki.
      • pisanieprac01 Re: Wybór gimnazjum 24.03.15, 11:25
        Zgadzam się z przedmówcą. Mój syn chodzi do gimnazjum im. J.Pawła II potocznie Oksford, profil matematyczno-przyrodniczy. Nie ukrywam również się obawiałam ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczona.
        • 1marchewka00 Re: Wybór gimnazjum 27.03.15, 14:56
          Moja córka skończyła 2 w ząbkach . Gimn na 100% polec ze względu na spokój i bezpieczeństwo w szkole. Rygor zachowania narzucony regulaminem szkoły. W gmin to bardzo ważne utrzymać towarzystwo w porządku . Oprócz tego myśle ze poziom tez ok. Moja córka i 3 jej koleżanki z jednej klasy dostały sie do liceum z liczba punktów ok 150 (na 200) do frycza (jedno z lepszych) i kilka osób do innych klas. Oczywiscie rożnym osobom odpowiadają rożne rzeczy ale 2 w ząbkach jest ok
    • aga_w4 Re: Wybór gimnazjum 28.03.15, 12:50
      Witam. Moja córka w tym roku kończy gimnazjum nr 141 przy ul. Trockiej. Jest bardzo zadowolona z wyboru tej właśnie szkoły. Polecam.
    • tirador Re: Wybór gimnazjum 01.04.15, 11:13
      Witam i dziękuję za wpisy i opinie.
      Jeśli chodzi o gimnazjum im. J.Pawła II , tzw. Oksford, to jednak nie skorzystam z rekomendacji - zbyt wiele słyszałem niepochlebnych informacji, zbyt wiele się nasłuchałem o problemach, które mieli znajomi, których dzieci chodziły lub chodzą do tego gimnazjum i zbyt wiele widziałem zniechęcających scen pod szkołą z udziałem uczniów tej szkoły.
      W ubiegłym tygodniu byłem na dniach otwartych w trzech gimnazjach:
      1. przy Krasiczyńskiej - bardzo dużo uczniów (od września 8 oddziałów), sporo zajęć pozalekcyjnych i kół zainteresowań. Szczególny nacisk na naukę języków obcych: klasy dwujęzyczne, duży wybór języków obcych do nauki, sporo osiągnięć uczniów w tym zakresie. Budynek trochę niedoinwestowany i zaniedbany, parkowanie w okolicach szkoły, to jeden wielki dramat (ale to raczej nie problem uczniów).
      2. przy Turmonckiej - spotkanie z dyrekcja to jakieś nieporozumienie: niewiele informacji o szkole i programie, zdawkowe informacje o rekrutacji i zasadach naboru (zwłaszcza spoza rejonu). Wszystkie pytania rodziców kwitowane stwierdzeniem - "to sobie znajdziecie Państwo na naszej stronie internetowej". Jasne, tylko po co w takim razie organizuje się DZIEŃ OTWARTY??? Szkoła zdecydowanie o profilu sportowym, klasy specjalizują się w lekkiej atletyce, grach zespołowych i pływaniu. Jeśli wasze dziecko myśli o liceum sportowym i studiach na AWF, to polecam.
      3. Gimnazjum przy Ostródzkiej: szkoła poważnie przygotowała się do spotkania z kandydatami i rodzicami, znakomite prezentacje (brawa dla klasy biologiczno-chemicznej i matematycznej), bardzo dużo informacji o szkole, sukcesach uczniów, zasadach naboru. Szkoła uczestniczy w wymianach międzynarodowych, zdobywa granty - widać, że wiele się dzieje i że szkoła ma bardzo sprawną dyrekcję. Duży nacisk na naukę języków obcych (duży wybór), klasy profilowane, dużo zajęć pozalekcyjnych i kół zainteresowań. Dobrze wyposażone sale lekcyjne. Budynek bardzo duży, przestronny, czysty. Generalnie wyniosłem najlepsze wrażenia z tej wizyty, a syn był zachwycony.
      Czekam jeszcze na dzień otwarty w gimnazjum nr 2 w Ząbkach, ale to dopiero w połowie kwietnia.
      Zachęcam do dalszego dzielenia się opiniami :-)
      • 1marchewka00 Re: Wybór gimnazjum 01.04.15, 11:34
        W 2 w zabkach 4 lata temu było pewne udogodnienie jeśli chodzi o składanie papierów tzn dyr zgadzała sie na składanie ksera (wtedy gmin nie chciały iść na to) bo niby do 3 można składać ale jak sie okazywało szkoły nie chcą przyjmować ksero nawet poświadczonych przez notariuszy. Był wtedy jeszcze jeden duży plus tzn dyr 2 w zabkach stawiała jako pierwsze oceny na świadectwie czyli nauki całorocznej. Jej zdanie było takie ze test jest pierwszym poważnym egzaminem dla dzieciaków i stres robi swoje i nie jest to odzwierciedlenie wiedzy. Jednym słowem jeśli jesteście spoza rejonu a świadectwo jest z paskiem to droga otwarta. Jak juz pisałam tak było 4 lata temu. Potwierdzenie lub nie otrzymasz na spotkaniu. Powodzenia
    • mazgaja Re: Wybór gimnazjum 05.04.15, 18:34
      Szanowny Panei z opisu wynika że Pani chce wysłac dziecko do szkoły o wysokich wymaganiach i z dobrym
      systemem nauczania.
      Ja proponuję szkołę z dobrym dojazdem i wysokim poziomem nauczania Władysław IV.
      • 1marchewka00 Re: Wybór gimnazjum 05.04.15, 21:52
        Władysław ?? Napewno bardzo dobra szkoła ale dla dzieci o bardzo wytrwałej psychice i mających na myśli tylko tylko naukę. Mało czasu jeśli wogóle na przyjemności poza szkoła. Taki początek "wyścigu szczurów". Trzeba sie zastanowić czy tego sie chce od dziecka.
        • tirador Re: Wybór gimnazjum 10.04.15, 13:54
          To samo pomyślałem, Władysław IV to bardzo dobra szkoła (zwłaszcza liceum), ale zastanawiam się czy chcę już teraz wystawiać do "wyścigu szczurów" mojego syna - jeszcze się zdąży naścigać. Oczywiście że chcę, aby został dobrze przygotowany do egzaminu gimnazjalnego i do nauki w liceum, żeby rozwijał swoje talenty i zainteresowania, ale też ważne jest dla mnie w jakiej atmosferze będzie się to odbywać.
          • 1marchewka00 Re: Wybór gimnazjum 10.04.15, 14:08
            Podobno gimnazjum jest bardziej "wykańczające". Ja wybór pozostawiłam córce, oczywiście z wcześniejszą wspólną selekcją. Dzięki temu nie usłyszałam nigdy że nie był to jej wybór. Tak samo było z liceum - teraz jak widzi że musi więcej poświęcić czasu na naukę to wie że to jej wybór.
    • hunke Re: Wybór gimnazjum 17.02.16, 15:46
      Witam,
      od ostatniego wpisu minęło sporo czasu. Czy ktoś z Państwa zechce się podzielić się wiedzą oraz informacjami na temat gimnazjów w Markach i okolicach. Dziękuję bardzo.
      • bp18 Re: Wybór gimnazjum 17.02.16, 23:22
        Piszcie prosze, które gimnazja w Markach i okolicy sa godne polecenia,
    • sebol_s1 Re: Wybór gimnazjum 18.07.16, 10:37
      Witam,
      Czy jest ktoś kto może napisać coś więcej o tzw. Oksfordzie - gimnazjum nr 1 w Markach (poziom nauczania, kadra, atmosfera, bezpieczeństwo)?
      Wiem tylko tyle, że placówka ta cieszyła się w przeszłości b.złą opinią (niski poziom nauczania, zdemoralizowani uczniowie, papierosy, przemoc wobec słabszych).
      Obecnie z rozmów między uczniami wynika, że nauczyciele są wymagający i nauki jest sporo.
      Opinie rodziców od 2013r. też widzę, że też uległy zmianie na korzyść tej szkoły.
      Nie ma też żadnych opinii o gimnazjum nr 2 na ul. Wczasowej w Markach i tu też bym prosił o jakąś informację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka