gaja01 20.07.02, 07:43 Podobno kamienice wybrano jako najciekawszy architektonicznie zabytek powiatowy. Czy wiecie coś więcej na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Raffix Re: Mareckie zabytki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 15:41 gaja01 napisała: > Podobno kamienice wybrano jako najciekawszy architektonicznie zabytek > powiatowy. Czy wiecie coś więcej na ten temat? Ja niestety nic nie wiem. Oficjalna strona powiatu www.powiat-wolominski.pl/ niestety na ten temat milczy. Kamieniczki zbudowane przez Briggsów nie byłyby takie złe, gdyby ktoś wziął się za ich rewaloryzację. Odpowiedz Link Zgłoś
sunshine79 Re: Mareckie zabytki 24.07.02, 18:34 Gdyby je odnowic i zmienic ten od wieczny zolty kolor to moze i by mialy cos w sobie.....a tak sa jedynie 'piekna' wizytowka naszego niby 'centrum' miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ins Re: Mareckie zabytki IP: *.uskzo.am.pnu.com / *.pharmacia.com 25.07.02, 21:39 masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEK Re: Mareckie zabytki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.02, 17:42 Gość portalu: ins napisał(a): > masz racje Już chyba z dwojga złego lepsze są te, które zachowały oryginalną ceglaną elewację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Garść informacji o kamienicach Briggsów IP: *.braun.de 29.07.02, 19:39 Widoczne po wjeździe do Marek po obu stronach Piłsudskiego kamienice pochodzą z przełomu XIX i XX wieku (mają zatem po ok. 100 lat). Powstawały po otwarciu przez Anglików Edwarda & Johna Briggs'ów fabryki włókienniczej. Na powierzchni kilkudziesięciu hektarów wybudowano domy mieszkalne dla pracowników biurowych i robotników fabrycznych. Osiedle oświetlane było lampami łukowymi i żarówkami świecącymi dzięki wytwarzanej przez silniki parowe elektryczności. Briggs'owie założyli tu dwie szkoły elementarne, działały także dwie piekarnie, sklepy, apteka i szpital z felczerem i lekarzem. John Briggs ofiarował również warszawskiemu pogotowiu ratunkowemu pierwszy samochód, dzięki czemu istniała możliwość przewozu chorych z mareckiego osiedla. Dziś kamienice wyglądają na bardzo zaniedbane i nie są moim zdaniem zbyt zachęcającą wizytówką Marek. (część informacji zaczerpnąłęm z książki dr Cz. Brodzickiego "Marki koło Warszawy") Odpowiedz Link Zgłoś
gaja01 Re: Garść informacji o kamienicach Briggsów 30.07.02, 18:08 Kamienice są na prawdę prześliczne. Z "po staremu" palonej cegły. Faktycznie te bez tynków wyglądają znacznie lepiej. Wydaje mi się, że gdyby tak chociaż odrobineczkę w nie zainwestować .... Budynki nie są skanalizowane. Brak wody i sensownego ogrzewania. Nikt o nie nie dba. Wiadomo. Czynszówka. W nocy ciemno niemiłosiernie.Bracia Briggs pewnie się tam przewracają w grobach jak na to patrzą. Myślałam sobie, że gdyby były tak na prawdę ważne, z pewnością znalazłyby się jakieś środki na remont i rekonstrukcję starego otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Czy właścicielem jest gmina? IP: *.braun.de 30.07.02, 18:19 Ktoś wie, czy właścicielem kamienic jest obecnie gmina czy też osoby prywatne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarmatia Re: Czy właścicielem jest gmina? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 19:35 Gość portalu: Raffix napisał(a): > Ktoś wie, czy właścicielem kamienic jest obecnie gmina czy też osoby prywatne? Gmina nie jest włascicielem Kamienic tylko rodzina Briggsów. Dlatego burmistrza nie obchodzi ich los.I tym samym nie podejmuje się ich remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Re: Właściciele IP: *.braun.de 30.07.02, 20:09 Gość portalu: sarmatia napisał(a): > Gmina nie jest włascicielem Kamienic tylko rodzina Briggsów. Dlatego > burmistrza nie obchodzi ich los.I tym samym nie podejmuje się ich remontu. Cały czas właścicielem jest rodzina Briggsów? Czy są to spadkobiercy mieszkający w Polsce czy też w Anglii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarmatia Re: Właściciele IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 23:43 Gość portalu: Raffix napisał(a): > Gość portalu: sarmatia napisał(a): > > Gmina nie jest włascicielem Kamienic tylko rodzina Briggsów. Dlatego > > burmistrza nie obchodzi ich los.I tym samym nie podejmuje się ich remontu. > > Cały czas właścicielem jest rodzina Briggsów? Czy są to spadkobiercy > mieszkający w Polsce czy też w Anglii? Niestety spadkobiercy mieszkają w Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja01 Re: Właściciele 31.07.02, 09:46 Ja mieszkam w szeregowcach po Briggs-ach (tuż obok kamienic). Mój kawałek jest własnościowy - należy do mnie. Poprzedni właściciele przy wykupie mieszkania płacili za nie gminie. Czy to możliwe, że tylko kawałek historycznej spuścizny należał do gminy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEK Re: Właściciele IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.02, 10:02 gaja01 napisała: > Ja mieszkam w szeregowcach po Briggs-ach (tuż obok kamienic). Mój kawałek > jest własnościowy - należy do mnie. Poprzedni właściciele przy wykupie > mieszkania płacili za nie gminie. Czy to możliwe, że tylko kawałek > historycznej spuścizny należał do gminy? mi tez wydaje sie to dziwne - myslalem, ze te kamienice przejela gmina. ale moze bylem w bledzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Inne mareckie zabytki IP: *.braun.de 30.07.02, 18:32 Ciekawy (ale znów zaniedbany, poniżej załączam link do zdjęcia) jest drewniany domek przy Piłsudskiego 41. Ktoś zna jego historię? Wiem, że obecnie mieści się tam Towarzystwo Rozwijania Aktywności Dzieci "Szansa". Oto zdjęcie: republika.pl/miasto_marki/images/pilsudsk41.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ins Re: Inne mareckie zabytki IP: *.uskzo.am.pnu.com / *.pharmacia.com 30.07.02, 20:47 ten "domek" to zdaje sie dawna przychodnia zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Kilka nowych zdjęć mareckich zabytków IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.02, 00:15 Zapraszam do obejrzenia: republika.pl/miasto_marki/foto.html Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.redel Kamienice Briggsów pięknieją w oczach 28.07.03, 14:08 Sukcesywnie odnawiane kamienice Briggsów pięknieją w oczach - aż miło popatrzeć jadąc rano do pracy. Efekt psują trochę ślady pęknięć nad oknami wyłażące spod tynku (pewnie niełatwo się ich pozbyć) i dachy kryte papą. Ale poza tym jest super - nie wiecie, czy właściciele planują odnowić wszystkie kamienice? Odpowiedz Link Zgłoś