pussycatdol Re: PB Staschiok na ul. Berensona 25.11.06, 16:03 Jakoś niewiele się pojawiło postów na temat internetu. Ponawiam apel! Czy ktos coś wie? Albo na temat telewizji? Na swojej stronie Staschiok się przechwala różnymi instalacjami, ale nie bardzo jest jak z nich skorzystać... Apeluję też do następnych mieszkańców. Pewnie za klika miesięcy będziecie się wprowadzać i zdaje się, że znowu liczycie na to, że przyjdziecie na gotowe. Może też byście się zainteresowali tu i tam. Gdyby to był projekt dla całego osiedla, oferta byłaby na pewno ciekawsza niż dla pojedynczego odbiorcy. Skoro tak lubicie Dubanika, to pogadajcie z nim na ten temat, podobno wszystko możecie z nim załatwić, to zróbcie i Wy coś dla osiedla i załatwcie z nim np kablówkę z internetem.... Pytanie do Staschioka: może jakieś zebranie mieszkańców byście zorganizowali? Chyba czas najwyższy! Gdzie ten Wasz zarząd? Czy będzie się ograniczał do wywieszania informacji na tablicy, obciążania mieszkańców za efekty Waszych niedróbek budowlanych i zamykania kontenera na kłódkę? I jeszcze mielibyśmy za to płacić...buhahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
jeden_z_was Re: PB Staschiok na ul. Berensona 26.11.06, 01:07 pussycatdol napisała: > Jakoś niewiele się pojawiło postów na temat internetu. > Ponawiam apel! Czy ktos coś wie? Albo na temat telewizji? Na swojej stronie > Staschiok się przechwala różnymi instalacjami, ale nie bardzo jest jak z nich > skorzystać... Apeluję też do następnych mieszkańców. Pewnie za klika miesięcy > będziecie się wprowadzać i zdaje się, że znowu liczycie na to, że przyjdziecie > na gotowe. Może też byście się zainteresowali tu i tam. Gdyby to był projekt > dla całego osiedla, oferta byłaby na pewno ciekawsza niż dla pojedynczego > odbiorcy. Skoro tak lubicie Dubanika, to pogadajcie z nim na ten temat, podobno > > wszystko możecie z nim załatwić, to zróbcie i Wy coś dla osiedla i załatwcie z > nim np kablówkę z internetem.... > Pytanie do Staschioka: może jakieś zebranie mieszkańców byście zorganizowali? > Chyba czas najwyższy! Gdzie ten Wasz zarząd? Czy będzie się ograniczał do > wywieszania informacji na tablicy, obciążania mieszkańców za efekty Waszych > niedróbek budowlanych i zamykania kontenera na kłódkę? > I jeszcze mielibyśmy za to płacić...buhahahaha Zebranie zorganizowane przez Staschioka? Twoje niedoczekanie buehehehe. Do apelu sie przyłączam. Internet, telewizja to sprawa całego osiedla, a nie tylko 20 domków. To samo jesli chodzi o lampy oświetleniowe na osiedlu, ochrona (ta ogólna) oraz wybudowanie 3-3 zbiorowych smietników na obrzeżach osiedla (zamiast indywidualnych pojemników). To takie propozycje tematów do dyskusji. Nie myślcie tylko o chwili obecnej, ale i o przyszłości. Juz nalezy działac w pewnych kwestiach. Kilka czy kilkanaście osób z pierwszego etapu nie załatwi wszystkiego, albo warunki będą mniej korzystne. No i chyba to troche nie fair by było, żeby prekursorzy załatwili wszystko... Nie wyobrażam sobie sytuacji, że 10-20 włascicieli 'załatwia' internet, lampy na osiedle, kablówkę dla całego osiedla dzieląc ogromne kwoty na te 10-20 segmentów - a dodatkowo, jak pomysle, że pozostali własciciele będą na nas narzekać, ma wybór itp., krytykować nas i miec pretensje....obecna dyskusja na tym forum świeci takimi przykladami. A więc: szukajmy provifera internetowego i kablówkowego (najlepiej kompleksowego). Odpowiedz Link Zgłoś
doronocka Re: PB Staschiok na ul. Berensona 29.11.06, 21:13 Jest ciekawy artykuł „Rodzinny inter...net”, anonsowany na okładce jako: „Internet w domu na pustkowiu tani, szybki i w każdym domu”. Wprawdzie jesteśmy/będziemy „Przy Rzeczce”, a nie na pustkowiu, ale na razie nie mamy oferty operatora telefonicznego, ani telewizji kablowych, więc może warto przeczytać. W tym samym numerze są też informacje i porady dotyczące m.in. ogrzewania podłogowego, tarasu betonowego na gruncie, wykańczania drewnem betonowych schodów i inteligentnych instalacji . Też ciekawe. Pismo jest dostępne w wersji elektronicznej www.budujemydom.pl/bd/ ale tylko częściowo, bo w całości można w przeczytać tylko niektóre artykuły. Pozostałe, w tym niestety także ten o internecie, są wydrukowane tylko fragmentarycznie, resztę trzeba doczytać w wersji papierowej, w która trzeba zainwestować całe 9,90 PLN (ale przecież za naukę warto zapłacić ;-) Pozdrawiam wszystkich (przyszłych) miłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
doronocka Re: PB Staschiok na ul. Berensona 29.11.06, 21:19 Sorry! „Zjadło mi” najważniejszą informację, a mianowicie, że chodzi o miesięcznik „Budujemy dom” nr 11-12/06, w którym to właśnie miesięczniku są te wszystkie ciekawe informacje (patrz moja poprzednia wiadomość) Odpowiedz Link Zgłoś
jeden_z_was Re: PB Staschiok na ul. Berensona 03.12.06, 21:48 doronocka napisała: > Jest ciekawy artykuł „Rodzinny inter...net”, anonsowany na okładce > jako: > „Internet w domu na pustkowiu tani, szybki i w każdym domu”. > > Wprawdzie jesteśmy/będziemy „Przy Rzeczce”, a nie na pustkowiu, a > le na razie > nie mamy oferty operatora telefonicznego, ani telewizji kablowych, więc może > warto przeczytać. > W tym samym numerze są też informacje i porady dotyczące m.in. ogrzewania > podłogowego, tarasu betonowego na gruncie, wykańczania drewnem betonowych > schodów i inteligentnych instalacji . Też ciekawe. > Pismo jest dostępne w wersji elektronicznej > www.budujemydom.pl/bd/ > ale tylko częściowo, bo w całości można w przeczytać tylko niektóre artykuły. > Pozostałe, w tym niestety także ten o internecie, są wydrukowane tylko > fragmentarycznie, resztę trzeba doczytać w wersji papierowej, w która trzeba > zainwestować całe 9,90 PLN (ale przecież za naukę warto zapłacić ;-) > Pozdrawiam wszystkich (przyszłych) miłych sąsiadów No to jest jakaś nowa informacja :). Czyli powinnismy zainteresowac się dostawcą, który podłączyłby nam WiMAX'a. Napisane jest tam o firmie Intel, że tym sie zajmuje. Może spróbujemy ich do nas ściągnąć i porozmawiać o ofercie? Odpowiedz Link Zgłoś
telesfor44 Re: PB Staschiok na ul. Berensona 06.12.06, 01:00 A co z tepsa??? wszelkie radiowe połączenia to można o kant d... potłuc. Z tepsa co by nie mówić problem z kablówka tez był by rozwiązany... Ale z telewizja to jest inny problem... żadna kablówka nie oferuje telewizji w standardzie HD. Wracając jeszcze do sieci. Można by zrobić osiedlowa radiówkę tak by dzieciaki miedzy sobą mogły się łączyć i nie z używać limitów transferu. Odpowiedz Link Zgłoś
doronocka Re: PB Staschiok na ul. Berensona 07.12.06, 13:55 Odpowiadając telesforowi44 informuję, że: Napisałam wczoraj "kontrolnie" do TPSA mail następującej treści: "Czy i kiedy TPSA planuje stworzenie możliwości dostępu do internetu mieszkańcom nowego osiedla segmentów „Przy Rzeczce” W-wa ul. Berensona 159 (Białołęka na granicy z Markami). Docelowo, w lipcu 2007 r. ma tam być 50 domów. Co może nam zaoferować TPSA?" Dzisiaj dostałam odpowiedź podpisaną Magdalena Mojkowska Doradca Klienta serwis internetowy tp Telekomunikacja Polska Odpowiedź brzmi: „Witamy, Dziękujemy Pani za wysłanie zapytania przez portal tp. W nawiązaniu do maila informujemy, żeby odpowiedzieć Pani na zadane pytanie należy sprawdzić warunki techniczne. W tym celu należy złożyć zamówienie dzwoniąc na 9393. Po sprawdzeniu możliwości technicznych otrzyma Pani informacje czy jest możliwość świadczenia usługi neostrada. Ponadto informujemy, że TP podejmuje wszelkie możliwe kroki w celu umożliwienia korzystania z usługi neostrada tp wszystkim swoim Klientom. W wielu przypadkach niezbędne jest podejmowanie dużych zadań związanych z budową długich odcinków sieci telekomunikacyjnej. Rozbudowa wymaga prac inwestycyjnych o znacznym zakresie rzeczowym i finansowym. Mając na uwadze powyższe okoliczniści podejmiemy wszelkie możliwe kroki w celu rozbudowy sieci telekomukacyjnej, jednakże z uwagi na złożony proces opracowań technicznych i uzyskania pozwolenia na realizację zadania inwestycyjnego czas oczekiwania niestety się wydłuża. Jeżeli ma Pani dodatkowe pytania, prosimy o wysłanie zapytania z naszego portalu, lub o kontakt z błękitną linią pod numerem 9393” (koniec odpowiedzi TPSA) Słowem same ogólniki i ble, ble, ble. Nie bardzo widać, żeby rwali się do walczenia o klienta. Pisząc ten list wiedziałam, że „należy sprawdzić warunki techniczne”, ale naiwnie myślałam, że TPSA może to zrobić od ręki, rzucić okiem na własne plany i jasno napisać, czy w ogóle coś tam planuj, a jeśli tak, to kiedy ???? Tymczasem odesłano mnie na błękitną linię, po to abym mogła „złożyć zamówienie na sprawdzenie”. To jakieś chore. Na razie jednak tam nie zadzwonię, bo może w rozmowie telefonicznej będą pytać o jakieś konkrety, a ja przecież JESZCZE nie mieszkam na osiedlu i nie bardzo wiem, co tam się dzieje?! (Może np. już ktoś tam przyszedł i proponował ułożenie jakiego kabla?”) Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów, ze szczególnym uwzględnieniem tych zainteresowanych internetem. Odpowiedz Link Zgłoś
jeden_z_was Re: PB Staschiok na ul. Berensona 07.12.06, 22:10 doronocka napisała: > Odpowiadając telesforowi44 informuję, że: > Napisałam wczoraj "kontrolnie" do TPSA mail > > Pisząc ten list wiedziałam, że „należy sprawdzić warunki techniczne” > ;, ale > naiwnie myślałam, że TPSA może to zrobić od ręki, rzucić okiem na własne plany > i jasno napisać, czy w ogóle coś tam planuj, a jeśli tak, to kiedy ???? > Tymczasem odesłano mnie na błękitną linię, po to abym mogła „złożyć zamów > ienie > na sprawdzenie”. To jakieś chore. > > Na razie jednak tam nie zadzwonię, bo może w rozmowie telefonicznej będą pytać > o jakieś konkrety, a ja przecież JESZCZE nie mieszkam na osiedlu i nie bardzo > wiem, co tam się dzieje?! (Może np. już ktoś tam przyszedł i proponował > ułożenie jakiego kabla?”) > > Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów, ze szczególnym uwzględnieniem tych > zainteresowanych internetem. Czy Wy czytanie posty na forum? Ja już pisałem na temat TP. Nie podałem bardzo konkretnych informacji, bo takich jeszcze nie ma (wtedy nie było). Ja rozmwiałem z panem, ktory jest Dyrektorem ds Obsługi Rynku Deweloperskiego, Region Centralny Sprzedaży do Klienta Indywidualnego Alternatywne Kanały Sprzedaży (spisałem z wizytówki). Ten pan z pewnościa jest bardziej kompetentny od pracowników z błekitnej lini i tej pani co odpowiedziala Doronockiej. Oto przypomnienie informacji jakie od dyrektora uzyskałem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=450&w=27373486&a=51806469 TP nie jest idealna, ale korzystam z neostrady długo i nie mam zastrzeżeń; gdyby była na naszym osiedlu-od razu bym skorzystał (bez telefonu, sam internet) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jeden_z_was Re: PB Staschiok na ul. Berensona 12.12.06, 11:48 juz ustosunkowalem sie do powyzszej odpowiedzi, a;e moj post zniknal; napisze jeszcze raz; w sprawie TP juz pisalem po rozmowie z pewnym regionalnym Dyrektorem; oto przypomnienie postu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=450&w=27373486&a=51806469&t=1165920388633 Odpowiedz Link Zgłoś
1alfa Droga dojazdowa 14.12.06, 14:32 Witam wszystkich, Wiem że temat był już poruszany ale pamiętam również że zostaliśmy zakrzyczeni przez niemieszkających przyszłych mieszkańców osiedla. Jak się Wam podoba droga dojazdowa od Mickiewicza? Dzisiaj jest bardzo ładna a będzie jeszcze ładniejsza :) Odpowiedz Link Zgłoś
1alfa Re: Droga dojazdowa 21.12.06, 10:15 Tak na marginesie, to obecnie naszą drogę niszczy budowa prowadzona przez: www.rynscy-development.pl/ Może jeśli każdy z nas zgłosi swoje zastrzeżenia do dewelopera budującego i/lub do miasta Marki w tej sprawie, to coś się zmieni? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1alfa Re: Droga dojazdowa 21.12.06, 10:34 Proponuję wszystkim zainteresowanym wysłanie listów do Urzędu Miasta Marki i do biura dewelopera Ryńscy-Development. Poniżej podaję adresy do urzędu i biura oraz przykładowy list: Urząd Miasta Marki: urzad.miasta@marki.pl Ryńscy-Development: biuro@rynscy-development.pl Przykładowa treść listu do Urzędu: Szanowni Państwo, Jestem sąsiadem Państwa budowy prowadzonej przez przy ulicy Mickiewicza w Markach www.rynscy-development.pl/index.php. Obecnie rozpoczął się III etap budowy osiedla. Niestety przy tej okazji zawłaszczyli sobie Państwo jedyną drogę dojazdową do mojego osiedla przy ulicy Berensona 159 w Warszawie. Obecnie jedyny dojazd prowadzi od strony Marek właśnie od ulicy Mickiewicza. Od kilku tygodni, ciężkie samochody budowlane rozjeżdżają jedyną drogę dojazdową do mojego osiedla. Ponadto, nikt ze strony Państwa budowy nie przejmuje się również tym, że ciężki sprzęt budowlany zastawia całkowicie przejazd do naszego osiedla na wiele godzin dziennie. Co się stanie gdy np. nie będzie mogła do nas wjechać karetka czy straż pożarna, bo betoniarka dostarczająca beton na Państwa budowę zastawi całkowicie dojazd do ulicy Berensona? Kto wówczas weźmie na siebie odpowiedzialność za czyjeś życie? Chciałbym również zauważyć, że Państwa budowa III etapu osiedla ma wjazd techniczny bezpośrednio od strony ulicy Mickiewicza jednakże z nieznanych mi powodów wolą Państwo rozjeżdżać (niszczyć) i zastawiać naszą drogę. Ponadto kto w tej sytuacji odbuduje naszą drogę oraz kto zwróci koszty remontów zawieszenia naszych samochodów? (obecne dziury spowodowane przez ciężarowe samochody budowlane są już tak duże, że praktycznie nie jest możliwe przejechanie drogą do osiedla bez przycierania podwoziem). Z poważaniem Przykładowa treść listu do dewelopera: Szanowni Państwo, Jestem sąsiadem budowy prowadzonej przez dewelopera Ryńscy-Development przy ulicy Mickiewicza w Markach www.rynscy-development.pl/index.php. Obecnie rozpoczął się III etap budowy osiedla. Niestety przy tej okazji deweloper Ryńscy-Development zawłaszczył sobie jedyną drogę dojazdową do mojego osiedla przy ulicy Berensona 159 w Warszawie. Obecnie jedyny dojazd prowadzi od strony Marek właśnie od ulicy Mickiewicza. Od kilku tygodni, ciężkie samochody budowlane rozjeżdżają jedyną drogę dojazdową do naszego osiedla. Ponadto, nikt ze strony budowy Ryńscy-Development nie przejmuje się również tym, że ciężki sprzęt budowlany zastawia całkowicie przejazd do naszego osiedla. Co się stanie gdy np. nie będzie mogła do nas wjechać karetka czy straż pożarna, bo betoniarka dostarczająca beton na budowę Ryńskich-Development właśnie zastawi całkowicie dojazd do ulicy Berensona? Kto wówczas weżmie na siebie odpowiedzialność za czyjeś życie? Chciałbym również zauważyć, że budowa III etapu osiedla Ryńscy-Development ma wjazd techniczny bezpośrednio od strony ulicy Mickiewicza jednakże z nieznanych mi powodów wolą rozjeżdżać i zastawiać naszą drogę. Ponadto kto w tej sytuacji odbuduje naszą drogę oraz kto zwróci koszty remontów zawieszenia naszych samochodów? (obecne dziury spowodowane przez ciężarowe samochody budowlane są już tak duże, że praktycznie nie jest możliwe przejechanie drogą do osiedla bez przycierania podwoziem). Z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
doronocka najlepszego dla wszystkich 23.12.06, 23:12 Wszystkim mieszkańcom osiedla na Berensona 159, tym którzy już mają swoje domy i tym, którzy dopiero będą je mieli, dużo radości, pogody ducha i uśmiechu życzy doronocka. WESOŁYCH ŚWIĄT i SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU!! Dobrego życia „Przy Rzeczce” A w nowym, 2007: mniej kłopotów, wykończenia i wyposażenia domów, pięknych ogródków, dróg dojazdowych równych i gładkich jak tafla lotu (z obu stron osiedla – od wschodu i zachodu). A poza tym: latarni jasnych na osiedlowych uliczkach, sprawnie działających służb komunalnych, dostępu do szybkiego i taniego łącza internetowego i wszystkiego, czego sobie życzycie.... ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
sq5ma1 Wlasne forum naszego osiedla? 27.12.06, 11:24 Witam serdecznie wszystkich obecnych i przyszlych mieszkańców osiedla prz Berensona 159. Już niedługo (mam nadzieję) będę właścicielem jednego z segmentów. Przeglądając to forum pomyślałem, że może warto postarać sie o własne zewnętrzne forum - jest kilka darmowych ale sprawdzonych serwisów, które udostępniają taką możlowość. Założyłem takowe pod adresem: www.berensona159.fora.pl Zapraszam. Marcin P.S. Poza umową przedwstępną nie mam żadnych powiązań z deweloperem i panami D. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jeden_z_was Re: Wlasne forum naszego osiedla? 17.01.07, 13:36 PO pierwsze mam pytanie do przedmowcy w sprawie Forum nowego: nie otrzymalem linku aktywacyjnego na maila; rejestrowalem sie 2 razy i nic; wiesz co moze byc przyczyna? Po drugie: dalczego nikt nic nie pisze: ani tu, ani na nowym Forum; mysle, ze powinnismy wszyscy byc aktywni na nowym juz Forum naszego osiedla, bo chyba jest sporo spraw do zalatwienia, ustalenia itp. i po trzecie: wlasnie zaczely sie kursy ciezkiego sprzetu puszczanego przez nasza osiedlaowa droge; wielkie betoniary sa wpuszczane przez Dubanikow, ktorzy wczesniej nam (i naszym dostwcom, gosciom) zabronili wjezdzac samochodami o wadze powyzej 2.5 tony, taki postawili znak; i co Wy na to? a to dopiero poczatek; to moze obstawimy ile czasu wytrzyma nasza droga, ktora juz bez tego byla wielokreotnie naprawiana...a pod nia sa instalacje sciekowe, kanalizacyune heheheh; pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sq5ma1 Re: Wlasne forum naszego osiedla? 20.01.07, 18:47 jeden_z_was napisał: > PO pierwsze mam pytanie do przedmowcy w sprawie Forum nowego: nie otrzymalem > linku aktywacyjnego na maila; rejestrowalem sie 2 razy i nic; wiesz co moze byc > przyczyna? Sprawdzam wlasnie ten problem. Wszystkie osoby, ktore do tej pory rejestrowaly sie na forum maja juz aktywne konta. Pozostalych zapraszam do rejestracji. W przypadku problemów (na przyklad brak powiadomienia z linkiem o aktywacji konta) prosze o kontakt ze mna. sq5ma1[malpa]poczta.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś