konradbob 27.11.06, 09:09 Składam kondolencje Mieszkańcom Marek i wyrazy ubolewania. Pani "samobeatyfikowana" Piwko zostało wybrana na Przewodniczącą Rady Miasta Marki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arekzmarek1 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 09:21 Przy tym układzie politycznym, jaki powstał po wyborach, nie mogło być innego kandydata i innego wyboru. Piwko jest "wygodną" dla J. Werczyńskiego Przewodniczącą. Sama nie ma zielonego pojęcia o samorządzie, robi, co każe jej J.Werczyński, jako szeregowy radny byłaby zupełnie bezużyteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
zielu52 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 10:22 Czy ktoś z was miał nadzieje że będzie inaczej. Ponawiam apel do mieszkańców o uczestniczenie w obradach Rady. Tylko tak możemy pokazać pani Piwko że jako Przewodnicząca jest beznadziejna może zrezygnuje. A swoją drogą nowi radni już pokazali że ich otwartośc do ludzi była tylko pozorem przed wyborami. W tym mieście jak na Białorusi pod Łukaszenką nic się nie zmieni. Jedynie słuszna droga to ta wytyczona przez obecne władze. Odpowiedz Link Zgłoś
ambanasik Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 10:53 zielu52 napisał: > Czy ktoś z was miał nadzieje że będzie inaczej. Ja miałam nadzieję:-( Odpowiedz Link Zgłoś
arekzmarek1 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 14:41 zielu52 napisał: > Czy ktoś z was miał nadzieje że będzie inaczej. Ponawiam apel do mieszkańców o > uczestniczenie w obradach Rady. Tylko tak możemy pokazać pani Piwko że jako > Przewodnicząca jest beznadziejna może zrezygnuje. Wątpię, żeby Piwko zrezygnowała. Robi dobrą minę do złej gry, ale obecność mieszkańców na sesji Rady obnaży prawdę o Przewodniczącej Piwko. W poprzedniej Radzie Piwko była wielokrotnie krytykowana przez poprzednich radnych, a zwłaszcza przez radną Świstowską i radnego Skłodowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
logan.marki Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 11:24 Przyznaję że (delikatnie mówiąc) wybór takiej osoby na Przewodniczącego Rady Miasta to nie najszczęśliwszym wybór. Ale nie wszystko stracone – jest wybrany w-ce przewodniczący radny Skłodowski – ma pełne prawa aby w imieniu Rady umawiać się na różne spotkania, i z grupą chętnych radnych podpisywać różnego rodzaju listy intencyjne, wstępne porozumienia etc. (w Ząbkach w ostatniej kadencji to była bardzo modna praktyka). Radni wybrani z list MSG i PiS mają pełne 4 lata, aby korzystać ze swoich praw, i pokazać że można lepiej pewne sprawy załatwić niż dotychczas. A jak już jakieś sukcesy na tym polu osiągą, to będzie to argument w wyborach za 4 lata Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta59 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 12:10 To mam małą prośbę, jeżeli będziecie mieć wiadomości kiedy są posiedzenia to dawajcie znać na forum. Zbierze sie może kilka zaineresowanych losem naszego maista osób, które będą egzekwowały od rady miasta realizację programu poprawy naszego bytu :) Mobilizujmy się ! Odpowiedz Link Zgłoś
adamos82 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 12:47 ziuta59 napisała: > To mam małą prośbę, jeżeli będziecie mieć wiadomości kiedy są posiedzenia to > dawajcie znać na forum. Ta informacja jest w zupełności jawna. Powinna się zawsze ukazywać w biuletynie informacji publicznej.Tak też było przy pierwszej sesji. Co do wyboru przewodniczącej Piwko, to uzyskała bezwzględną ilość głosów ze strony swojego ugrupowania, czyli 11, pomimo 9 przeciw. Niestety MSG i PIS razem mają tylko owe 9. Na wyłam w ekipie MWS też nie było co liczyć. Burmistrz Werczyński zastosował praktygę rodem z Samoobrony - radni dzień wcześniej podpisali zobowiązania że zagłosują na radną Piwko. Czy wyobrażacie to sobie - Burmistrz, organ podwładny Radzie miasta, decyduje i rozkazuje członkom Rady. Co więcej, kilka dni wcześniej doszło do rozmów pana Werczyńskiego z dwoma osobami ze strony przeciwnej, tj. MSG i PIS. Stwierdził przy okazji tych rozmów że pani Piwko zostaje przewodniczącą a swoim rozmówcom proponuje stanowisko vice. Miało mu to zapewnić pełną kontrolę nad Radą, bo wybrał osoby które jego zdaniem są do "urobienia". Po rozmowach tych przekonany był że ma już vice ze strony MSG, co wiecej był przekonany że skoro zaproponował taką sytuację to nikt nic złego w tym nie będzie widział i że taka kandydatura zostanie przez MSG wysunięta. Jakież było jego jak i jego ludzi zdziwienie gdy wysunięta została kandydatura pana Skłodowskiego (pierwszego wroga Janusza W.) i nikogo wiecej. Natychmiasta MWS poprosiła o przerwę i po 15 minutach zacietych dyskucji powróciła na sesję by samemu zaproponować osoby ze strony MSG i PIS. Niestety dla nich, wszyscy zapytani odmówili i tak vice został pan Skłodowski. Proponuję przesłuchać nagrania lub przeczytać sprawozdanie z I sesji. Sami zauwazycie że po przerwie i naradzie Wspólnota Samorządowa proponowała na vice osoby młode co do których liczyła na możliwość manipulacji jak i seniora w grupie radnych co do którego miała te same intencje. A po wynikach głosowania nad kandydaturą pana Skłodowskiego przekonać się można że Burmistrz chce ludzi dla siebie wygodnych, a z Tadeuszem Skłodowskim jest mu nie po drodze. Pozdrawiam Paweł Adamczyk Odpowiedz Link Zgłoś
logan.marki Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 12:56 adamos82 napisał: > Proponuję przesłuchać nagrania lub przeczytać sprawozdanie z I sesji. Nagrania jeszcze nie ma opublikowanego – a szkoda – za to na serwerze zalegają nagrania ze starej kadencji, i nikt jeszcze ich nie ściągnął. A co do protokołu, to jeszcze trzeba będzie poczekać, gdyż będzie on głosowany najwcześniej na 2-gej Radzie Miasta, więc ukaże się sporo po publikacji nagrania. Odpowiedz Link Zgłoś
j.w.orlowski Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 13:37 logan.marki napisał: Nagrania jeszcze nie ma opublikowanego – a szkoda – za to na serwer > ze zalegają > nagrania ze starej kadencji, i nikt jeszcze ich nie ściągnął. Słuszna uwaga, nagrania z każdej Sesji należy niewłocznie upubliczniać tak aby mieszkańcy mieli możliwość szybkiego wysłuchania o czym Radni debatowali i jak się zachowują. Odpowiedz Link Zgłoś
darek721 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 16:19 j.w.orlowski napisał: > nagrania z każdej Sesji należy niezwłocznie upubliczniać tak aby > mieszkańcy mieli możliwość szybkiego wysłuchania o czym Radni debatowali i jak > się zachowują. Panie Orłowski proponuję zadbać o transmisje z sesji Rady i posiedzeń komisji w czasie rzeczywistym.Ponadto od zaraz nakazać publikację pełnej treści załączników i materiałów przedstawianych Radnym.W dotychczsowej formie odsłuchiwanie nagrań sesji przy braku pełnej znajomości treści projektów uchwał i załączników jest chwilami bełkotem z wieloma niewiadomymi. Pozdrawiam darek Odpowiedz Link Zgłoś
logan.marki Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 16:36 Transmisje „na żywo” to lekka przesada... to nie są obrady sejmu :-) Zagwarantowanie, że nagranie ukarze się w ciągu 24h od godziny zakończenia sesji/posiedzenia komisji by w zupełności wystarczyły. A co do publikowania porządku obrad Rady Miasta oraz Komisji, wraz ze wszelkimi załącznikami, będącymi pismami do danych punktów obrad to bardzo dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
emeb Re:załączniki do projektów uchwał 27.11.06, 20:04 ogan.marki napisał: > Transmisje „na żywo” to lekka przesada... to nie są obrady sejmu :- > ) > Zagwarantowanie, że nagranie ukarze się w ciągu 24h od godziny zakończenia > sesji/posiedzenia komisji by w zupełności wystarczyły. Też tak uważam. Po co mnożyć koszty. > A co do publikowania porządku obrad Rady Miasta oraz Komisji, wraz ze wszelkimi > załącznikami, będącymi pismami do danych punktów obrad to bardzo dobry pomysł. A ja mam pewne wątpliwości. Materiały do jednego tylko punktu sesji liczą niekiedy ponad 100 stron, zdarza się, że nawet dużo więcej. Projektów uchwał jest zwykle co najmniej kilkanaście. Ciekawe, ile osób by przeczytało wszystkie materiały? Wydaje mi się, że nawet te najciekawsze (projekty budżetu, sprawozdania z wykonania budżetu, wieloletni plan inwestycyjny, program rewitalizacji) mało kto czyta. Rodzi się zatem kolejne pytanie: ile by kosztowało zeskanowanie i zawieszenie w BIPie kompletu matriałów do każdej sesji (w najlepszym wypadku kilkuset stron dokumentów, map itp.). Część z nich nalezałoby też jakoś "przetworzyć" ze względu na ustawę o ochronie danych osobowych (np. zamazać adresy osób prywatnych na dokumentach itp.). Ale może ułatwienie internautom dostępu do informacji publicznej i uchronienie ich przed koniecznością pofatygowania się do UM, by zajrzeć do jakiegoś dokumentu jest bezcenne? Pozdr, emeb Odpowiedz Link Zgłoś
logan.marki Re:załączniki do projektów uchwał 27.11.06, 20:15 Przygotowanie tych dokumentów teoretycznie nie powinno być problemem. Te „duże” opracowania typu: budżet, różnego rodzaju strategie są i tak w UM na komputerach w postaci elektronicznej. A z pismami będącymi załącznikami do punktów obrad też sobie można poradzić – wystarczy przyjąć jakiegoś studenta, który będzie sobie pracował na pół etatu, dać mu komputer, skaner, ksero, oraz czarny marker do ręki, i wszystko przygotuje jak potrzeba. Żadna filozofia aby to zrobić, dla miasta koszty znikome (przecież można taką osobę też wykorzystywać do drobnej pomocy biurowej na terenie całego UM), a jakiś student może się ucieszy, bo za lekką pracę zarobi sobie na książki, albo na jakieś swoje inne potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
j.w.orlowski Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 18:25 darek721 napisał: >Panie Orłowski proponuję zadbać o transmisje z sesji Rady i posiedzeń komisji w > czasie rzeczywistym.Ponadto od zaraz nakazać publikację pełnej treści > załączników i materiałów przedstawianych Radnym. Czyli sugerujesz, że najpierw cenzura a potem puszczamy to co jest wygodne. Uważam, że niezwłocznie to w ciągu kilku dni a jak jest obecnie każdy widzi i nie należy ironizować. >jest chwilami bełkotem z wieloma niewiadomymi. Rozumiem, że chodzi o nagrania z Sesji. W tym temacie wielu Radnych należy przeszkolić w obsłudze mikrofonu konferencyjnego lub zakazać ich wyłączania ale wtedy byłoby słychać nie tylko tematy dotyczące obrad. Odpowiedz Link Zgłoś
darek721 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 22:04 Koszty realizacji mojego postulatu dotyczacego transmisji i publikacji są znikome natomiast korzyści w postaci transparentności poczynań władzy były by ogromne.Wyborcy i sami Radni wiedzieliby dokładniej co będzie przedmiotem najbliższych obrad Rady i mogliby np.pomóc swojemu Radnemu w sprawowaniu mandatu-podajmowaniu decyzji.Wielokrotnie odsłuchując sesji słyszałem ,że Radni byli zaskakiwani na sesji projektowanymi uchwałami oraz zmianami porzadku obrad które były uchwalane chociaż nie mieli przygotowania wiedzy o przedmiocie o którym decydowali.W transmisjach odwoływanie się do dokumentów znanych Radnym a nie znanych odsłuchującym sprawia że przeciętny słuchacz mało z tego rozumie nawet jak chce.W sprawach dotyczacych korzystania ze środków budżetowych bąź majatku gminy nie ma ochrony danych osobowych.Proponuję odsłuchac którąś z sesji np.ostania poprzedniej Rady i porównać z publikacja w bipie,biuletynie urzędowym i dokonując wglądu do materiałow w biurze Rady.Zapewniam są różnice.Pozdrawiam darek Odpowiedz Link Zgłoś
emeb Transparentność dziłań władzy 27.11.06, 22:24 darek721 napisał: > Wyborcy i sami Radni wiedzieliby dokładniej co będzie przedmiotem > najbliższych obrad Rady i mogliby np.pomóc swojemu Radnemu w sprawowaniu > mandatu-podajmowaniu decyzji Co do wyborców, zgoda. Ale radni powinni zapoznać się z materiałami niezależnie od tego, czy są one do wglądu w urzędzie czy w internecie. > Proponuję odsłuchac którąś z > sesji np.ostania poprzedniej Rady i porównać z publikacja w bipie,biuletynie > urzędowym i dokonując wglądu do materiałow w biurze Rady.Zapewniam są > różnice. Chodzi o porównanie protokołu z nagraniem? Pozdr. emeb Odpowiedz Link Zgłoś
xar-rax Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 16:41 Burmistrz > Werczyński zastosował praktygę rodem z Samoobrony - radni dzień wcześniej > podpisali zobowiązania że zagłosują na radną Piwko. No proszę a już myślałem, że nasz Burmistrz niczego nie może sie nauczyć. Przykład Samoobrony przypadł mu do gustu - niech dalej obserwuje poczynania szefa Samoobrony będzie wielki!!!! Pozdrawiam xar :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.korotko Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 17:27 Zapomniałeś dodać, że nasza (MSG i PIS) kandydatura V-ce była tak szokująca, że Pani Przewodnicząca po wyborze v-ce Przewodniczącego chciała zakończyć I Sesję Rady a głosowanie nad kandydaturą Przewodniczacego Komisji Rewizyjnej przełożyć na II Sesję Rady. Dlaczego? Według mnie było kilka "potknięć" przed głosowaniami lecz nie będę ich wytykał bo nie oto chodzi. Mam nadzieję, że nowi Radni z MWS wiedzą już na czym polega ustawianie głosowań i "nadzorcza" rola Burmistrza. Chyba w tej roli, szczególnie ci nowi, którzy weszli teraz do Rady a mający swoje plany zmiany wizerunku Naszego Miasta, nie czuli się dobrze. Mam nadzieję, że w sprawach ważnych dla Naszego Miasta będą głosować poza podziałami - zgodnie ze swoim sumieniem a nie z układu "partyjnego". Pozdrawiam Ryszard Korotko Odpowiedz Link Zgłoś
emeb Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 19:17 ryszard.korotko napisał: > Mam nadzieję, że w sprawach ważnych dla Naszego Miasta będą głosować poza > podziałami - zgodnie ze swoim sumieniem a nie z układu "partyjnego". Dzięki za te słowa. Ja poszłabym nawet dalej: mam nadzieję, że we WSZYSTKICH sprawach radni będą gosować ponad podziałami "politycznymi", w zgodzie ze swoim sumieniem, ROZUMEM i WIEDZĄ na temat danej sprawy. Pozdr. emeb Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiek72 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 28.11.06, 10:58 witam Panie Radny Panie szanowny a nie szanowany napisał pan "Pani Przewodnicząca po wyborze v-ce Przewodniczącego chciała zakończyć I Sesję Rady Rady a głosowanie nad kandydaturą Przewodniczacego Komisji Rewizyjnej przełożyć na II Sesję Rady. Dlaczego?" Jest pan poprostu kłamcą przesłuchałem nagranie z ostatniej sesji rady www.marki.pl/nagrania-do-pobrania/ 1h 17minuta 40sekunda proszę się zapoznać. Kto wysłuch tego nagranie zrozumie dlaczego nazwałem pana kłamcą przecież ślubował pan ''Ślubuje osobiście obowiązki radnego sprawować godnie rzetelnie i uczciwie pana post nie jest ani godny ani rzetelny ani uczciwy.'' i jeszcze Boga pan wezwał na pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
emeb Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 19:09 adamos82 napisał: > Werczyński zastosował praktygę rodem z Samoobrony - radni dzień wcześniej > podpisali zobowiązania że zagłosują na radną Piwko. To intrygujące stwierdzenie. Skąd Pan o tym wie? Są na jakieś dowody? > Czy wyobrażacie to sobie - Burmistrz, organ podwładny Radzie miasta .. To sformułowanie jest, moim zdaniem, zbyt daleko idące. Burmistrza nie można uznać za organ podległy radzie miasta. Wprawdzie jest wykonawcą jej uchwał, ale ma też znaczną samodzielność (nie wszystkie decyzje musi konsultować z radą). Rada miasta nie może też nakazać pewnych rzeczy burmistrzowi. Pan, jako radny, zapewne doskonale wie, na czym polegają te ograniczenia i jaki dokadnie jest podział kompetencji między władzą wykonawczą, którą Pan reprezentuje, a władzą wykonawczą. Nie mam zamiaru nikogo pouczać, chcę jedynie zwrócić uwagę na to, że burmistrz/prezydent wybrany w bezpośrednich wyborach ma większy mandat społeczny (prosze wybaczyć to niefortunne określenie) do sprawowania władzy niż jakikolwiek radny (czy poseł, jeśli mówimy o najwyższym szczeblu władzy). Mam nadzieję, że wyraźna niechęć (uprzedzenie?) do większości członków obecnej rady i burmistrza, jaką Pan ujawnia, nie przeszkodzi Panu w efektywnej merytorycznej współpracy z nimi dla dobra miasta. Może nawet po jakimś czasie uzna Pan niektórych z nich za dobrych radnych. Życzę tego Panu serdecznie. Pozdr., emeb Odpowiedz Link Zgłoś
agata.swistowska Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 19:29 emeb napisała: > Pan, jako radny, > zapewne doskonale wie, na czym polegają te ograniczenia i jaki dokadnie jest > podział kompetencji między władzą wykonawczą, którą Pan reprezentuje, a władzą > wykonawczą. Nie mam zamiaru nikogo pouczać, chcę jedynie zwrócić uwagę na to, ż > e > burmistrz/prezydent wybrany w bezpośrednich wyborach ma większy mandat > społeczny (prosze wybaczyć to niefortunne określenie) do sprawowania władzy niż > jakikolwiek radny (czy poseł, jeśli mówimy o najwyższym szczeblu władzy). Rada Miasta to organ uchwałodawczy, a nie wykonawczy, a Burmistrz to organ wykonawczy. Nie ma czegoś takiego jak "większy mandat społeczny". Pozdrawiam A.Świstowska Odpowiedz Link Zgłoś
szybki89 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 19:45 > Nie mam zamiaru nikogo pouczać, chcę jedynie zwrócić uwagę na > to, > ż > > e > > burmistrz/prezydent wybrany w bezpośrednich wyborach ma większy mandat > > społeczny (prosze wybaczyć to niefortunne określenie) do sprawowania wład > zy > niż > > jakikolwiek radny (czy poseł, jeśli mówimy o najwyższym szczeblu władzy). > > > Rada Miasta to organ uchwałodawczy, a nie wykonawczy, a Burmistrz to organ > wykonawczy. > Nie ma czegoś takiego jak "większy mandat społeczny". Chyba Pani nie zrozumiała "metafory" Odpowiedz Link Zgłoś
agata.swistowska Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 20:08 szybki89 napisał: > Chyba Pani nie zrozumiała "metafory" Szanowny Panie Nie można porównywać mandatu radnego (posła) z mandatem burmistrza (prezydenta) w kategorii "większego mandatu społecznego", bo zupełnie inne są kompetencje radnego (posła), a burmistrza (prezydenta). Poza tym Rada (parlament)to ciało kolegialne. Pozdrawiam A. Świstowska Odpowiedz Link Zgłoś
szybki89 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 20:18 Mi się jednak wydaje, że metafora pasowała, w każdym razie ja zrozumiałem o co chodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
agata.swistowska Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 28.11.06, 15:24 szybki89 napisał: > Mi się jednak wydaje, że metafora pasowała, w każdym razie ja zrozumiałem o co > chodzi:) Szanowny Panie To nie jest kwestia zrozumienia - jak Pan to ujął - "metafory", ale tego, że jest ona - moim zdaniem- wyrazem niezrozumienia instytucji "Rady Miasta" i pozycji "radnego". Nie można mówić, że radny ma "mniejszy mandat społeczny", a burmistrz ma większy. Każdy został wybrany w innym celu i w tym celu ma "pełnowartościowy mandat społeczny". Pozdrawiam A. Świstowska Odpowiedz Link Zgłoś
emeb Dzięki za sprostowanie 27.11.06, 20:06 agata.swistowska napisała: > > Rada Miasta to organ uchwałodawczy, a nie wykonawczy, a Burmistrz to organ > wykonawczy. Dzięki za sprostowanie oczywistego przejęzyczenia. Pozdr.emeb Odpowiedz Link Zgłoś
adamos82 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 21:39 > To intrygujące stwierdzenie. Skąd Pan o tym wie? Są na jakieś dowody? Jak zapewne sie pani domyśla, jest to praktyka nie zgodna z prawem, a zatem nie moze być mowy o dowodach tak niebezpiecznych dla organów samorządowych. Nie zawsze trzeba mieć coś na piśmie by o czymś wiedzieć. > Czy wyobrażacie to sobie - Burmistrz, organ podwładny Radzie miasta .. Było to efektem być może zbyt daleko idącego uogólnienia, jednak z pani wypowiedzi wnioskuję że i tak zostałem zrozumiany :) Ale dziekuję za zwrócenie na to uwagi. Obiecuje sie poprawić. > Mam nadzieję, że wyraźna niechęć (uprzedzenie?) do większości członków obecnej rady i burmistrza,..... Wolę mówić: krytyka >nie przeszkodzi Panu w efektywnej merytorycznej współpracy z nimi dla dobra miasta.... też mam taką nadzieję Może nawet po jakimś czasie uzna Pan niektórych z nich za dobrych radnych... Nigdy nie twierdziłem że niektórzy z nich są złymi. Oceniam jedynie wydarzenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emeb Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 22:14 adamos82 napisał: > Jak zapewne sie pani domyśla, jest to praktyka nie zgodna z prawem, a zatem nie > moze być mowy o dowodach tak niebezpiecznych dla organów samorządowych A jest nielegalne? Dlaczego? Zakładając przez chwilę, że ta plotka jest prawdziwa, gdzie tu nastąpiło złamanie prawa? Osoby, które tworzyły komitet wyborczy nie były jeszcze pełnoprawnymi radnymi, bo nie złożyły ślubowania. Podobnie burmistrz. Można więc mówić, że członkowie jakiegoś komitetu wyborczego umówili się ze swoim liderem w jakiejś sprawie (zadeklarowali swoje poparcie, lojalność). Wydaje mi się, że w polityce jest to powszechna praktyka. PiS robi to nieustannie. Inne partie też. Być może myślał Pan o wekslach, ktorych legalność jest podważana? > Nie zawsze trzeba mieć coś na piśmie by o czymś wiedzieć. To prawda, można skorzystać z nagrania (osotanio jest to modne) lub czyjegoś oświadczenia ustnego, które może być potwierdzone przez tę osobę publicznie (gdyby zaszła taka potrzeba). Ciekawa jednak jestem, skąd Pan ma tę "informację"? Mam nadzieję, że z poważnego źródła, bo nie chciałabym myśleć, że radny z mojego okręgu powtarza plotki zasłyszane w sklepie czy w maglu. Liczę na odpowiedź. > Wolę mówić: krytyka Dla mnie 'krytyka' oznacza zarzut poparty rzeczową argumentacją. Ale przyjmuję do wiadomości, że miał Pan intencję wyrażenia krytyki, nie zaś niechęci. Pozdrawiam i życzę dużo wytrwałości. Praca, której się Pan podjął, mało wdzięczna jest - ciężka, odpowiedzialna i frustrująca. Trzymam kciuki :) emeb Odpowiedz Link Zgłoś
adamos82 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 22:20 >Osoby, które tworzyły komitet wyborczy nie były jeszcze pełnoprawnymi radnymi, bo nie złożyły ślubowania. Podobnie burmistrz. Burmistrz jednak pełni nadal funkcję burmistrza do momentu slubowania >Mam nadzieję, że z poważnegoźródła, bo nie chciałabym myśleć, że radny z mojego okręgu powtarza plotki zasłyszane w sklepie czy w maglu. Liczę na odpowiedź. No tu to mógłbym sie poczuć obrażany :) Ale do rzeczy. Nie jest to plotka od pani Krysi ze spożywczaka ale informacja ustna od jednego/jednej randego/ej. Pozdrawiam i dziekuję za życzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
emeb Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 28.11.06, 00:59 adamos82 napisał: > Burmistrz jednak pełni nadal funkcję burmistrza do momentu slubowania W tym szczególnym przypadku tak, bo w poprzedniej kadencji był burmistrzem. Jednak między zakończeniem poprzedniej kadencji a rozpoczęciem nowej, nie jest formalnie burmistrzem, lecz p.o. burmistrza. Przynajmniej tak mi się wydaje. To jednak nie ma decydującego znaczenia dla oceny sytuacji. Wciąż nie mogę się w niej dopatrzeć znamion przestępstwa. > No tu to mógłbym sie poczuć obrażany :) Szczerość za szczerość: ja poczułam się mocno rozczarowana, gdy przeczytałam Pański post, bo uważałam, że napastliwość i oczernianie przeciwników politycznych są poniżej Pańskich standardów. Proszę wybaczyć to osobiste wyznanie. > Nie jest to plotka od > pani Krysi ze spożywczaka ale informacja ustna od jednego/jednej randego/ej. Czy to znaczy, że Pan nie widział tej "lojalki"? Jeśli tak, to chyba ufa Pan bezgranicznie swojemu informatorowi, skoro zaryzkował Pan utratę reputacji, publikując niesprawdzoną informację. Mnie ta cała historia wydaje się wyssana z palca. Ale to prywatna opinia. Pozdrawiam, emeb PS. Pozdrowienia dla pani Krysi :) Odpowiedz Link Zgłoś
adamos82 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 28.11.06, 02:11 No w taki własnie sposób wypuszcza się winnych z więzień bo adwokat znalazł lukę w prawie. Werczyński nie jest burmistrzem, 21 osób nie jest radnymi więc mogą sobie podpisywać co chcą, tak? Zapewne zgodnie z prawem - tak. Choć nie jestem pewien co w sytuacji gdy jedni i drudzy wiedzą jakie funkcję "zaraz" obejmą. Mniejsza już o to. Czy jednak uważa pani namawianie przyszłych radnych przez przyszłego burmistrza do podpisania zobowiązania o nie głosowaniu przeciw konkretnej osobie za moralne? Czy ingerowanie przez organ podległy danemu organowi w działania i podejmowanie decyzji za niego jest również dla pani moralne??? Bo taką będziemy mieli sytuację przez kolejne 4 lata. I jedyna nadzieja w osobie vice - Skłodowskiego - który będzie miał szansę zwracania uwagi przewodniczącej i burmistrzowi. >bo uważałam, że napastliwość i oczernianie przeciwników politycznych są poniżej Pańskich standardów. Czy każdą krytykę czy prezentację faktów nazywa pani napastliwością i oczernaniem? >Czy to znaczy, że Pan nie widział tej "lojalki"? Nie musiałem. Wystarczyła mi odpowiedź że nie odda się głosu na innego kandydata bo dzień wcześniej podpisywało się lojalkę. A głosowanie jast tak tajne, że jedna osoba widzi co sąsiad ma przed sobą i co zakreśla. Wiec dodatkowo wchodzi tu możliwy strach osoby, być może nawet chętnej oddać inaczej głos niż grupa, bojącej się jednak że kolega czy koleżanka podejży co się skreśliło i sprawa wyjdzie. A to już nieprzyjemności. To wszystko są drobiazgi i pierdółki, jednak robią wielką różnicę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emeb Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 28.11.06, 04:17 adamos82 napisał: > Czy jednak uważa pani namawianie przyszłych radnych przez przyszłego > burmistrza do podpisania zobowiązania o nie głosowaniu przeciw konkretnej osobie > za moralne? A to zupełnie inna sprawa. Ja nie formułowałam oceny moralnej, lecz odniosłam się do tego, co Pan napisał. Po prostu nie widzę w opisanej przez Pana sytuacji przejawów łamania prawa. Nie lubię też, gdy oskarża się kogoś o łamanie prawa, choć nie ma do tego podstaw (nie mówiąc o dowodach). Gdyby Pana ktoś w ten sposób oskarżył, też zareagowałabym podobnie. Przy okazji zapytam, CZYM sytuacja opisana przez Pana (niezależnie od tego, czy w ogóle miała miejsce) różni się od uzgodnień pomiędzy premierem Kaczyńskim (PiS) a jego kolegami z PiS w parlamencie oraz koalicjanatami z Samoobrony czy LPR, dotyczących obsady stanowisk w sejmie, w Trybunale Konstytucyjnym itd. Dla mnie analogia jest oczywista. Czy to też jest, Pana zdaniem, łamanie prawa lub działanie niemoralne? A może nieestetyczna "kuchnia polityczna" lub po prostu działanie mające na celu zapewnienie sobie warunków do skutecznego rządzenia? > Czy każdą krytykę czy prezentację faktów nazywa pani napastliwością i oczernaniem? > Nie każdą. > Nie musiałem. Wystarczyła mi odpowiedź że nie odda się głosu na innego kandydata > bo dzień wcześniej podpisywało się lojalkę. Mam nadzieję, że nie zawsze jest Pan tak łatwowierny. > A głosowanie jast tak tajne, że > jedna osoba widzi co sąsiad ma przed sobą i co zakreśla. Wiec dodatkowo wchodzi > tu możliwy strach osoby, być może nawet chętnej oddać inaczej głos niż grupa, > bojącej się jednak że kolega czy koleżanka podejży co się skreśliło i sprawa > wyjdzie. A to już nieprzyjemności. Wybaczy Pan, ale nie zdawałam sobie sprawy, że w radzie panuje taki terror, że radni boją się kolegów ze swojego ugrupowania i nawet w tajnych głosowaniach nie wyrażają swojej woli, lecz wolę grupy (czy może jej lidera, albo jakiejś szarej eminencji?...) Zastanawiam się, czy Pan sobie żartuje ze mnie/ze mną, czy mówi poważnie. Osobiście wolałabym, żeby to pierwsze było prawdą. Pozdrawiam, emeb Odpowiedz Link Zgłoś
emeb Post Scriptum 28.11.06, 17:21 Proszę się nie czuć zobowiązanym do odpowiedzi na mój poprzedni post. Moim celem było zwrócenie Panu uwagi, że wygłaszając niepoparte dowodami zarzuty, czyniąc nieuprawnione uogólnienia, powołując się na plotki, uzywając określeń mocnych, ale nietrafnych, czy zniekształacając fakty, szkodzi Pan swojemu wizerunkowi i rozczarowuje swoich wyborców. Mam nadzieję, że to rozczarowanie nie będzie trwałe. Pozdr, emeb Odpowiedz Link Zgłoś
marecki.idiota Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 18:44 ziuta59 napisała: > To mam małą prośbę, jeżeli będziecie mieć wiadomości kiedy są posiedzenia to > dawajcie znać na forum. Trzeba opracować jakiś tajno-poufny sposób przekazywania takich informacji. Jakieś hasło. Na przykład - Czerwony Odzew - Kapturek Żeby nikt postronny się nie domyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
soviet46 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 19:02 marecki.idiota napisał: > Trzeba opracować jakiś tajno-poufny sposób przekazywania takich informacji. Mogę Ci zdradzić jakim szyfrem posługują się krasnoludki i sierotka Marysia - i to od 3 lat! bip.marki.pl/pl/bip/rada_gminy/sesje/sesja_01 Odpowiedz Link Zgłoś
darek1371 Re: Kondolencje-Piwko znowu Przewodniczącą 27.11.06, 15:03 logan.marki napisał: > Ale nie wszystko stracone – jest wybrany w-ce przewodniczący radny Skłodo > wski – > ma pełne prawa aby w imieniu Rady umawiać się na różne spotkania, i z grupą > chętnych radnych podpisywać różnego rodzaju listy intencyjne, wstępne > porozumienia etc. (w Ząbkach w ostatniej kadencji to była bardzo modna praktyka > Chyba nie do końca tak jest, jak sama nazwa wskazuje Vice jest wtedy kiedy Przewodnicząca nie może. W poprzedniej kadencji była chora, ale nie dopuściła ani Wiceprzewodniczącą Świstowską, ani Wiceprzewodniczącego Chojnowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tomt3 Dochodowa inwestycja w Markach 27.11.06, 13:47 Może załóżmy w Markach coś na kształt parku jurajskiego.Kilka mamutów z przewodnikiem stada już mamy.Nawet skrót nazwy stada nie mija się z prawdą- MWS mamuty w samorządzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zielu52 Re: Dochodowa inwestycja w Markach 28.11.06, 09:38 ten skrót może mieć o wiele więcej znaczeń pasujących do tych ludzi np: MWS- marecka wspólnota samolubów MWS- mareckie wizje straceńców MWS- marecka wspólnota samobeatyfikacji MWS- marki wieś samowystarczalna itd. itp. Ależ to wszystko boli. Ludzie myślmy co zrobić żeby pobudzić innych do działania za cztery lata, bo najbliższe znowu stracone. Pozdrowienia dla dziewięciu Radnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_fajo Re: Dochodowa inwestycja w Markach 28.11.06, 13:19 zielu52 napisał: (...) > Ludzie myślmy co zrobić żeby pobudzić innych do działania za cztery lata, bo najbliższe znowu stracone. I tu Cię Zielu poprę. Sztama? Już się na mnie nie gniewasz? Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta59 Re: Dochodowa inwestycja w Markach 28.11.06, 15:50 Jak zwykle lepiej się podeśmiać z kogoś kto nie jest zorientowany gdzie takie informacje o posiedzeniach są ( tzn. ze mnie), niż normalnie odpisać odsyłając do linka. Miałam dobre zamiary i szczere chęci.Mimo tego, że nie jestem tak fantastycznie poinformowana, nie zniechęcam się. Dziekuję za info. Odpowiedz Link Zgłoś
zielu52 Re: Dochodowa inwestycja w Markach 28.11.06, 16:15 Pewnie że sztama. Ja jestem Skorpion i szybko zapominam o ile to jest do wybaczenia. Tylko razem mozemy cos osiagnac w tym miescie. Inaczej koteria nas wprowadzi na szczyty bezwolności.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś