michal.p.lubiszewski 19.11.03, 18:50 Dziś o godzinie 17:50 miało miejsce włamanie na naszym osiedlu. Niech to będzie przestroga dla wszystkich tych, których poczucie bezpieczeństwa rozleniwiło ciepłe lato. Sezon włamań rozpoczęty!!! MPL Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nifi Re: Sezon włamań rozpoczęty 20.11.03, 10:31 Może poda Pan kilka szczegółów, np. którędy weszli/wyszli, komentarze sąsiadów itp. Możemy się dzięki temu nieco lepiej przygotować... Odpowiedz Link Zgłoś
michal.p.lubiszewski Re: Sezon włamań rozpoczęty 20.11.03, 11:06 nifi napisał: > Może poda Pan kilka szczegółów, np. którędy weszli/wyszli, komentarze sąsiadów > itp. > Możemy się dzięki temu nieco lepiej przygotować... Nie jestem specjalistą od kryminalistyki, ale otwarte okno i ślady na ścianie świadczą o tej drodze. Komentarze przemilczę, bo nie widzę sensu ich przytaczania. Jak się przygotować? Pozwolenie na broń, nie wychodzenie z domu, kamery tv z autozapisem i mocna wiara w to, że się to nigdy nie zdarzy! A co do ochrony - skompromitował się KOMPLETNIE Securitas. Patrol przyjechał po... 33 minutach (sic!) MPL Odpowiedz Link Zgłoś
gbetina Re: Sezon włamań rozpoczęty 22.11.03, 16:14 Panie Michale, piszesz pan 'pozwolenie na bron" to znaczy ze chce pan przywitac bandziorow z gnatem w reku? czy zdajesz sobie sprawe ze bedziesz musial uzyc tego gnata! po przyjezdzie do US ktos mi powiedzial "jesli chcesz miec pistolet to w przypadku jego wyciagniecia musisz strzelac pierwszy, jesli ty nie strzelisz to do ciebie strzela, a strzelaj tak zeby zabic, jesli bandyte odratuja to czeka cie ciaganie po sadach, a wtedy to bandzier wykonczy ciebie w swietle reflektorow" ot i kwintesencja z posiadania broni, zabezpieczenie bardzo iluzoryczne. Pisalem do znudzenia na temat policji miejskiej(nie panstwowej) zamiast placic na agencje ochrony, niech powstanie miejska policja z prawem do uzywania broni i do zatrzymywania! Jesli patrol policyjny zauwazy na ulicy petajacych sie wyrostkow co szkodzi wylegitymowac i spisac, jesli cos planowali to na pewno swoje plany odloza na kilka dni. a jesli nie maja dokumentow to zatrzymac do wyjasnienia tozsamosci, jesli okaza sie nieletni zawiadomic rodzicow ze moga odebrac latorosl z komisariatu! prewencja i policja miejska z podatkow to recepta na drobnych zlodziejaszkow!!! pzdr. Gbetina Odpowiedz Link Zgłoś
anoda Re: Sezon włamań rozpoczęty 30.11.03, 15:23 Do gbetiny: Zupelnie się z Tobą zgadzam. Fakty sa jednak następujące (jest to racja stanu jak mówił słynny Jan Urban): 1. Broń jest ogolnie dostępna dla bandytów, jak chcą to mają. 2. Na policję o której piszesz piniędzy nie ma i prędko nie będzie. 3. Samoroganizacja społeczeństwa zdarza się wtedy gdy ludzie są już kompletnie zdesperowani. Jak sobie wyobrażasz dalsze bytowanie ? I jeszcze opowiastka. Kiedyś starałem się o broń. Spędziłem 1 dzień w komendzie na Mokotowie gdzie o tym decydowali. I wiele się nauczyłem. Widziałem twarze (czytaj mordy, tak tak) ludzi którzy broń już dawno mają i przyszli po przedłużenie. Rozamawiałem też z człowiekiem który złożyl podanie o broń po raz któryś. Bo widząc jak młodziaki o których piszesz katują dziewczynę zadzwonił na policję, został świadkiem a oprychy powidziały że jak nie odwoła to jego i rodzinę potraktują kijami. Na dowód podpalili mu samochód. Broni dalej nie ma... Był też człowiek, były oficer wojska, który dostał w nagrodę za uratowanie komuś życia pamiątkowy pistolet w jednostce. Gdy przeszedł do cywila pamiątkowy pistolet mu zabrali i pozowlenie cofneli. Także Panie Gbetina w tym całym świetle obrońcy hasła naród bez broni wyglądają trochę - niech mi Pan wybaczy - jak "święci naiwni". Odpowiedz Link Zgłoś
gbetina Re: Sezon włamań rozpoczęty 30.11.03, 23:06 anoda napisał: > Do gbetiny: > Zupelnie się z Tobą zgadzam. > Fakty sa jednak następujące (jest to racja stanu jak mówił > słynny Jan Urban): > 1. Broń jest ogolnie dostępna dla bandytów, jak chcą to mają. > 2. Na policję o której piszesz piniędzy nie ma i prędko nie będzie. > 3. Samoroganizacja społeczeństwa zdarza się wtedy gdy ludzie > są już kompletnie zdesperowani. > > Jak sobie wyobrażasz dalsze bytowanie ? > > I jeszcze opowiastka. Kiedyś starałem się o broń. > Spędziłem 1 dzień w komendzie na Mokotowie gdzie o tym decydowali. > I wiele się nauczyłem. Widziałem twarze (czytaj mordy, tak tak) > ludzi którzy broń już dawno mają i przyszli po przedłużenie. > Rozamawiałem też z człowiekiem który złożyl podanie > o broń po raz któryś. Bo widząc jak młodziaki o których piszesz > katują dziewczynę zadzwonił na policję, został świadkiem > a oprychy powidziały że jak nie odwoła to jego i rodzinę > potraktują kijami. Na dowód podpalili mu samochód. > Broni dalej nie ma... > Był też człowiek, były oficer wojska, który dostał > w nagrodę za uratowanie komuś życia pamiątkowy > pistolet w jednostce. Gdy przeszedł do cywila > pamiątkowy pistolet mu zabrali i pozowlenie cofneli. > > Także Panie Gbetina w tym całym świetle obrońcy > hasła naród bez broni wyglądają trochę - niech mi Pan wybaczy - > jak "święci naiwni". > > > >ja tylko chcialem uzmyslowic ludziom co znaczy posiadac bron! ja tez chcialem sie uzbrojc po zeby, co nie jest takie trudne w kraju gdzie zyje ale zrezygnowalem, mysle ze dobrze jest znac argumenty na tak i nie a wtedy decyzja kazdego obywatela bedzie wywazona i kazdy bedzie spokojnie zyl z konsekwecjami swojej decyzji pzdr. gbetina Odpowiedz Link Zgłoś
slaw Elektryczny pastuch 30.11.03, 18:06 <A HREF="http://www.olko.com.pl/produkty/elektryzatory_closed.htm">www.olko. com.pl/produkty/elektryzatory_closed.htm</A> Z tego co widzę w cenniku to wersje bez akumulatorów zaczynają się już w okolicach 200zł. Ciekawy jestem jaka byłaby skuteczność czegoś takiego po podłączeniu do metalowego szkieletu okna. Odpowiedz Link Zgłoś
widan Re: Elektryczny pastuch 30.11.03, 21:24 slaw napisał: > Ciekawy jestem jaka byłaby skuteczność czegoś takiego po podłączeniu do > metalowego szkieletu okna. <A HREF="http://www.olko.com.pl/produkty/elektryzatory_closed.htm">www.olko.com.pl/ produkty/elektryzatory_closed.htm</A> Sądzę że przydatność pastucha byłaby znikoma. napięcie biegu luzem (bez obciążenia) - 9,9KV; napięcie efektywne (przy obciążeniu 500 Ohm) - 2,5KV. To trochę za mało. Ale może podpowie coś jakiś fachowiec? Pozdrawiam. Widan Dla porównania - napięcie na świecach samochodowych - około 15 tyś Volt (jesli się nie mylę) ale wiem że w czarno-białych TV było około 16 tyś. Volt na kineskopie. I to byłoby dopiero coś. Ale przy takim napięciu wystąpi duża upływność do konstrukcji budynku a nawet w powietrze (wilgoć) Odpowiedz Link Zgłoś
msp1 Re: Elektryczny pastuch 01.12.03, 09:46 Proponuje porozumieć się z producentem krzeseł.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś