Dodaj do ulubionych

Mielonka turystyczna

IP: gateway.d* / 10.3.36.* 04.12.02, 07:34
Co stało się z tym sztandarowym wyrobem okresu poźnego PRL-u? Pamiętam wycieczki, biwaki itp. w szkole podstawowej, które nie miały prawa się odbyc bez tego kawała świskiego tyłka zamkniętego w metalowej puszce.
Obecnie to co nazywane jest mielonka turystyczna (bez względu na producenta) bardziej przypomina zmielone trociny wymieszane z łojem, którego zawartośc przekracza wszelkie możliwe normy.
Chyba nikt tego wyrobu już nie kupuje, nawet pies nie chciał tego zeżrec. Smacznego!
Obserwuj wątek
    • naka Re: Mielonka turystyczna 04.12.02, 13:53
      W kazdym sklepie spozywczym mozna zobaczyc wyłozona konserwe turystyczna !! Czy
      jest taka sama jak kiedys ??? nie wiem , ale widze że ludzie kupują bo jest
      dosyc tania - zwłaszcza w Polo :))??
      • Gość: NIN Re: Mielonka turystyczna IP: gateway.d* / 10.3.36.* 04.12.02, 14:22
        naka napisała:

> W kazdym sklepie spozywczym mozna zobaczyc wyłozona konserwe turystyczna !!

Chodzi mi raczej o zapuszkowane mięcho, które znacznie różni się od tego o którym piszesz. nie jest też tanie bo prawie 3 zł z mała puchę to przeginka.
        • Gość: PEGAS Re: Mielonka turystyczna IP: w3cache.Wabrzezno.com.pl:* 04.12.02, 18:55
          OOOO widze NIN, że doskonale orientujesz sie w cenach tyrolskich, przysmaku
          sniadaniowego, turystycznej i innych mielonek. 3 zł to nie jest aż tak dużo.
          pewnie sie chłopie przejadłeś - ja miałem cos takiego kupę lat w tył w górach,
          gdzie do wyboru w moim plecaku (wtedy brało sie pyuszki ze sobą) była tyrolska,
          przysmak śniadaniowy.
          A swoją drogą powiem wam, że mam znajomych polaków, którzy od 6 lat mieszkają w
          słonecznej Italii i jak przyjeżdżają do Polski to własnie kupują sobie
          turystyczną. Ale UWAGA!!! otwierają ją np. w niedzielę, albo w jakieś święto -
          bo tam takich przysmaków nie ma. Tą opluwaną tutaj mielonkę turystyczną oni
          traktują tam we Włoszech prawie jak kawior. I co wy na to?
          • Gość: NIN Re: Mielonka turystyczna IP: gateway.d* / 10.3.36.* 05.12.02, 07:25
            Gość portalu: PEGAS napisał(a):

> Mam znajomych polaków, którzy od 6 lat mieszkają w
            > słonecznej Italii i jak przyjeżdżają do Polski to własnie kupują sobie
            > turystyczną. Ale UWAGA!!! otwierają ją np. w niedzielę, albo w jakieś święto -
            > bo tam takich przysmaków nie ma. Tą opluwaną tutaj mielonkę turystyczną oni
            > traktują tam we Włoszech prawie jak kawior. I co wy na to?

W Biedronie maja wielkie puchy żarcia dla psów Puffi (czy coś w tym stylu). Prześlij znajomym na święta, pewnie zwariuja ze szczęścia.
            • Gość: PEGAS Re: Mielonka turystyczna IP: gateway.d* / 10.3.36.* 05.12.02, 07:48
              Gość portalu: NIN napisał(a):

> W Biedronie maja wielkie puchy żarcia dla psów Puffi (czy coś w tym stylu).
              Prz
              > eślij znajomym na święta, pewnie zwariuja ze szczęścia.
              Szanowny Panie NIN jestem zdruzgotany pańska wypowiedzią. Przecież to nie
              chodzi o byle jakieś mielone, lecz o puszkę np. konserwa turystyczna, gdzie
              jest ta galaretka, która swiją droga jest bardzo dobra.
              Najpierw niechaj SZACOWNY Pan sam popróbuje taką puchę Puffi a później
              pogadamy.
              • Gość: NIN Re: Mielonka turystyczna IP: gateway.d* / 10.3.36.* 05.12.02, 07:56
                Gość portalu: PEGAS napisał(a):

> Szanowny Panie NIN jestem zdruzgotany pańska wypowiedzią. Przecież to nie
                > chodzi o byle jakieś mielone, lecz o puszkę np. konserwa turystyczna, gdzie
                > jest ta galaretka, która swiją droga jest bardzo dobra.
                > Najpierw niechaj SZACOWNY Pan sam popróbuje taką puchę Puffi a później
                > pogadamy.

Koniu ze skrzydłami drogi! Przecież oni tam na codzien maja jedynie takie "specyjały" jak pizza i makaron. Puffi jako dodatek do wymienionych z pewnościa by się sprawdziło. Wyślij i poczekaj na ich reakcję.
                A co do galaretki w "turystycznej" to owszem kiedyś bywała, teraz zastapiono ja łojem.
                • Gość: PEGAS Re: Mielonka turystyczna IP: gateway.d* / 10.3.36.* 05.12.02, 09:14
                  Ależ szanowny Panie NIN jakbym smiał cos takiego wysyłać do słonecznej Italii,
                  wszak zepsułoby sie to świństwo w drodze. Ale dziękuje Panu za zacną radę.
                  Pomyslę nad Pańską propozycją - drogi panie NIN. Pozdrowi Pan swoje pieski i
                  inne czworonogi na Pańskich włościach (usmiechnięty) PEGAS
                  • Gość: Figo Re: Mielonka turystyczna IP: gateway.d* / 10.3.36.* 05.12.02, 15:15
                    Kiedyś całkiem niezła była mielona z Grudziadza. :-DDDDDDDD
                    • Gość: PEGAS Re: Mielonka turystyczna IP: w3cache.Wabrzezno.com.pl:* 05.12.02, 22:18
                      Gość portalu: Figo napisał(a):

> Kiedyś całkiem niezła była mielona z Grudziadza. :-DDDDDDDD
                      Z byłych zakładów Mięsnych w Grudziądzu zawsze ją kupowałem w firmie MAT bo tam
                      taniej, teraz firma MAT wchłonęła byłe Grudziądzkie zakłady Mięsne.
                      • Gość: Figo Re: Mielonka turystyczna IP: gateway.d* / 10.3.36.* 02.01.03, 09:06
                        Ciekawe ;-))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka