witam,
Moja córka I klasa PSM. na pierwszym egzaminie grała game c-dur + pasaże + 3 łatwe utwory (w murowanej piwnicy, bal u lalek, na nowej górze).
W drugim semetrze zaczała grac trudniejsze utwory. uczy się też grania gamy g-dur + pasaże. Dzisiaj dostała gamę g-dur z akompaniamentem. Czy to znaczy, że na koniec I klasy bedzie grac game i pasaże g-dur? Czy na koniec I klasy jest taki wymóg? Jak to u was jest?, pytanie do mam, które pamiętają jeszcze naukę w pierwszej klasie

wiem, że nauka na fortepianie jest wielce indywidualna, ale myśle, ze pewnie sa jakies ramy, które trzeba zaliczyc w danej klasie. Niestety, program fortepianiu w naszej szkole nie jest upubliczniony i nie wiem jakie jest minimum.
Córka po poł roku grania na instrumencie umie czytac nuty... widać, że jak dostanie nowy utwór to na początku "stęka" ale nie ma juz takiego problemu z zagraniem utworu jak na początku roku. Postęp jak dla mnie niesamowity. Gra teraz 2 etiudy (nie przytocze z pamieci nr), w przedszkolu... spacer po lesie I i II zaliczyła po dwóch lekcjach. Pod koniec semstru grała "a wczora z wieczora" na 4 rece. Na dniach dostanie sonatinę.
Zastanawiam sie czy dziecko ma dobre tempo nauki.
Serdecznosci
Zullka