Dodaj do ulubionych

program nauczania klasa I - fortepian

21.02.12, 11:09
witam,
Moja córka I klasa PSM. na pierwszym egzaminie grała game c-dur + pasaże + 3 łatwe utwory (w murowanej piwnicy, bal u lalek, na nowej górze).
W drugim semetrze zaczała grac trudniejsze utwory. uczy się też grania gamy g-dur + pasaże. Dzisiaj dostała gamę g-dur z akompaniamentem. Czy to znaczy, że na koniec I klasy bedzie grac game i pasaże g-dur? Czy na koniec I klasy jest taki wymóg? Jak to u was jest?, pytanie do mam, które pamiętają jeszcze naukę w pierwszej klasie smile wiem, że nauka na fortepianie jest wielce indywidualna, ale myśle, ze pewnie sa jakies ramy, które trzeba zaliczyc w danej klasie. Niestety, program fortepianiu w naszej szkole nie jest upubliczniony i nie wiem jakie jest minimum.
Córka po poł roku grania na instrumencie umie czytac nuty... widać, że jak dostanie nowy utwór to na początku "stęka" ale nie ma juz takiego problemu z zagraniem utworu jak na początku roku. Postęp jak dla mnie niesamowity. Gra teraz 2 etiudy (nie przytocze z pamieci nr), w przedszkolu... spacer po lesie I i II zaliczyła po dwóch lekcjach. Pod koniec semstru grała "a wczora z wieczora" na 4 rece. Na dniach dostanie sonatinę.
Zastanawiam sie czy dziecko ma dobre tempo nauki.

Serdecznosci
Zullka
Obserwuj wątek
    • zullka Re: program nauczania klasa I - fortepian 21.02.12, 11:21
      nie mam wykształcenia muzycznego, a kto pyta nie błądzi wink
      córka nie ma pisanych znaków literowych przy nutach, ale w utworach które dostaje jest palcowanie. Po jakim czasie dziecko ze szkoły muzycznej powinno palcowanie mieć w "paluszku"???
      • mama_dorota Re: program nauczania klasa I - fortepian 21.02.12, 17:45
        Przy każdej nowej tonacji pojawiają się palce, bo dochodzą nowe, czarne klawisze.
        Podpisywanie nut literami jest błędem. Same nuty są muzycznymi literami i powinny wystarczyć i dobrze, że tak jest u twojej córki.

Jak idzie córce poznasz najlepiej na jakimś wspólnym koncercie. Najprawdopodobniej znajdą się dzieci, które uczyły się wcześniej i grają o klasę wyżej, ale to nic nie znaczy na przyszłość.

W klasie mojej córki jest taka jedna gwiazda. Celowo mówię z przekąsem, bo nie jest jedynym wyróżniającym się dzieckiem, ale sama się na taką kreuje pod bystrym okiem matki. Nie jestem zazdrosna, córka nie gra na fortepianie, tylko na skrzypcach, a wyróżniającą się w klasie skrzypaczkę ja i córka bardzo lubimy, jest sympatycznym dzieckiem, któremu woda sodowa do głowy nie uderza.
        • bb12 Re: program nauczania klasa I - fortepian 21.02.12, 21:26
          Program 1 klasy z Bystrzycy wklejam :

Fortepian
          Wymagania edukacyjne i programy nauczania w klasie fortepianu
          Klasa I
          Wymagania:
          - Opanowanie:
          - podstawowych wiadomości z zakresu budowy instrumentu,
          - prawidłowej postawy przy instrumencie, ułożenie prawej i lewej ręki,
          - prawidłowego ułożenia nóg,
          - artykulacji: portato, staccato, legato,
          - dynamiki: piano, forte,
          - realizacja metrorytmiki i agogiki,
          - gry prawą i lewą ręką równocześnie,
          - znajomości notacji w kluczu wiolinowym i basowym.
          - Przyswojenie podstawowych elementów obycia estradowego, umiejętność koncentracji.
          - Opanowanie utworów pamięciowo.
          Program:
          4 gamy krzyżykowe i bemolowe majorowe i minorowe do jednego znaku
          przykluczowego,
          12 utworów: piosenek, ćwiczeń.
          I przesłuchanie – październik
          2 gamy: dur, mol, pasaże przez I oktawę każdą ręką oddzielnie, 2 ćwiczenia, piosenki.
          II przesłuchanie – grudzień
          2-3 utwory, piosenki.
          III przesłuchanie – kwiecień – zespoły kameralne
          1 utwór na 4 ręce.
          IV przesłuchanie końcoworoczne – czerwiec
          Etiuda,
          Taniec,
          Sonatina,
          Utwór dowolny.

To tylko przykład. smile Pamiętaj, że dzieci grają na miarę swoich możliwości.
          • zullka Re: program nauczania klasa I - fortepian 22.02.12, 10:27
            dzięki wielkie smile
            Justyna miała w grudniu audycję, egzamin semestralny tez w grudniu.
            Dla mnie ten egzamin był strasznie steresujący. naszczescie córka dała rade wink
            szkoda tylko, że mało u nas audycji .... bo jak do tej pory córka miła jedna i to prakycznie tylko dla klasy danego nauczyciela sad((

Serdecznosci,
            Zullka
            www.youtube.com/watch?v=UoSSdKyXGFY
        • zullka Re: program nauczania klasa I - fortepian 22.02.12, 10:43
          dzieki za odpowiedz smile
          co do pisania nut. Córka ma ksiązke "krasnoludki graja na fortepianie" i własnie tam zapis literowy jest nut, przy tych łatwych utworach, jak dziecko zaczyna się uczyć. Teraz ma bez zapisu literowego, daje rade smile
          Nie mam duzych oczekiwań co do PSM, nie wybiegam też tak daleko w przeszłość, chciałabym zeby skonczyła chociaz I stopień wink dla mnie cieżko zorganizowac ogólnokształcąca z muzyczną, a to dopiero początek. Cięzej jest napewno w starszych klasach, bo dochodzi wiecej nauki - w jednej i w drugiej szkole, a jeszcze gorzej napewno na II stopniu.
          Moja córka nie ma tez aspiracji, że bedzie muzkiem zawodowym, grac klasyczne utwory.
          Bardzo lubi uczyć się na pianinie, na zajęcia KS i rytmikę już nie biegnie uncertain.
          Wiem, że śpiew sprawia jej ogromną przyjemnosc i chyba dobrze to robi, bardziej bym stawiała, że będzie śpiewać zawodowo niż grac na fortepianie wink ale umiejętnosc grania na pianinie + śpiewanie da jej większą satysfakcję wink- i o to własnie mi chodziło zapisując ja do PSM wink
          Serdeczności
          Zullka
          www.youtube.com/watch?v=UoSSdKyXGFY
          • katmack Re: program nauczania klasa I - fortepian 13.03.12, 09:27
            Jesteśmy co prawda przed egzaminem do szkoły ale Zosia od 1,5 roku chodzi na zajęcia do Yamahy na zajęcia umuzykalniające z elementami gry . W związku z tym zna nuty w kluczu wiolinowym i basowym gra obiema rękami zaczęła grać trójdźwięki, oczywiście bez nacisku na prawidłowy aparat więc poza ogólnym stwierdzeniem o robieniu piłeczki gra naturalnie.
            Czy może któraś z doświadczonych mam podpowiedzieć jaki to mniej więcej poziom?
            • jarkotowa1 Re: program nauczania klasa I - fortepian 13.03.12, 09:53
              Ja mam w domu skrzypka, ale syn mojej koleżanki uczy się gry na fortepianie....
              Poszedł na egzamin jako dziecko grające (2 lata), dwoma rękoma, ze znajomością nut w obu kluczach. Dostał się, ale do 1 klasy w cyklu 6 letnim (chłopak ma 9 lat więc sądzili, że będzie to cykl 4 letni).
              Z dwóch powodów: po pierwsze cały aparat do poprawy a do tego w 1 klasie na KS są interwały, taktowanie, dyktanda rytmiczne i melodyczne, dzieci mają rytmikę. Poza tym dzieci 6-7 zazwyczaj przyjmują do cyklu 6 letniego. Chyba, że w trakcie nauki okaże się, że dziecko wybiega poza program 1 klasy, jest dojrzałe, jarzące, to mogą przenieść do wyższej klasy.
              Ale jak mówię, moja wiedza pochodzi od przyjaciółki.
              • katmack Re: program nauczania klasa I - fortepian 13.03.12, 10:05
                Dziękuję za odpowiedź. Nie chciałabym posyłać jej do wyższej klasy tym bardziej że ma 5,5 lat.
                Ale bardziej czego się spodziewać w pierwszej klasie bo zupełnie zielona jestem i nawet jak coś przeczytam o programie to nie zawsze rozumiem bo niekształcona muzycznie jestem zupełnie i uczyć się będziemy razem wink).
                W Yamasze były solfeże, klaskanie, odgadywanie nut (1,2 czy dużo) oraz nauczyciel grał "do" i inną nutę i trzeba był odpowiedzieć jaką.
                • jarkotowa1 Re: program nauczania klasa I - fortepian 13.03.12, 11:35
                  SM uczą pracują na solfeżach i dyktandach.
                  Na pewno "doświadczenie" córki ułatwi jej zdanie egzaminu, chociażby dlatego, że polecenia czy zadania do wykonania będą dla niej zrozumiałe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka