4nana 21.09.13, 08:59 Jak to ma być z tymi zmianami?Może ktoś wie coś więcej.Czy to będzie lepiej czy gorzej dla dzieci? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwik30 Re: reforma 21.09.13, 09:10 Tylko dzieci "zdolniejsze", mające dobrze ułożony aparat, mogący nadążyć za nauczycielem, będą mieć zajęcia indywidualne. Reszta dzieci będzie miała zajęcia kameralne, wspólne z innymi uczniami. Niestety nauczyciel nie będzie poświęcał dziecku zbyt dużo czasu, będą grać wspólnie. Jestem negatywnie nastawiona na te zmiany. Odpowiedz Link
beatulek Możecie coś więcej napisać? 21.09.13, 10:10 Ja nic nie wiem o reformie a mam dwoje dzieci w PSM - obecnie obie córki mają zajęcia indywidualne z nauczycielem? Coś się im zmieni? Odpowiedz Link
4nana Re: Możecie coś więcej napisać? 21.09.13, 11:37 Sylwik lekcje indywidualne mają chyba wszyscy mieć tylko te dzieci co będą na instrumentalnym to więcej a te co na kameralnym to np. raz w tygodniu a reszta grupowe ja tak zrozumiałam.Też wydaje mi się że lepiej nie będzie Odpowiedz Link
anatewka11 Re: Możecie coś więcej napisać? 21.09.13, 12:02 Nasza pani dyrektor mówiła, że reforma obejmie tylko te dzieci, które rozpoczną naukę w przyszłym roku a nasze będą kończyły normalnym trybem. Mówiła też, że zajęcia indywidualne będą dla tych dzieci do 3 kl. a od 4 kl kilkuosobowe zespoły, tria itp. Mówiła, że będzie to kosztem indywidualnych zajęć. Odpowiedz Link
sylwik30 Re: reforma 21.09.13, 12:35 "Nasza pani dyrektor mówiła, że reforma obejmie tylko te dzieci, które rozpoczną naukę w przyszłym roku a nasze będą kończyły normalnym trybem. Mówiła też, że zajęcia indywidualne będą dla tych dzieci do 3 kl. a od 4 kl kilkuosobowe zespoły, tria itp. Mówiła, że będzie to kosztem indywidualnych zajęć. " Też usłyszałam to od dyrektora i nauczyciela, z tą różnicą, że podobno dzieci są objęte reformą już od tego roku. Tak, zajęcia indywidualne tylko do III klasy, a od IV tylko zdolniejsze dzieci. Dziwne to, bo nauczycielka syna mówi,że wspólne granie jest trudniejsze i dzieci, które nie będą sobie dawały rady (trudności z aparatem itd... nie będą nadążać za resztą. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: reforma 21.09.13, 17:17 U nas w tym roku szkoła zgłosiła się do pilotażu, ale niewiele wiem, bo nie objęło to mojej córki. Młodsze klasy mają zajęcia taneczno-ruchowe, coś tam innego jest też w IV klasie. Pani od audycji muzycznych mówiła, że po reformie 2razy KS + 1 raz audycje ==> 2 razy KS z elementami audycji. W II stopniu chłopcy mają chodzić na chór, dotąd musiały tylko dziewczęta. Odpowiedz Link
tijgertje Re: reforma 21.09.13, 23:28 pojecia nie mam w jaki sposob "zardzewiale" polskie szkoly zamierzaja to wprowadzic w zycie. U nas WIEKSZOSC dzieci uczy sie w grupach po max 6 osob glownie dlatego, ze lekcje indywidualne kosztuja majatek. wg mnie zalozenia bardszo dobre, bo przez 3 lata widac, ktore dziecko sie przyklada i ma szanse zostac solista. Niektore dzieciaki moga zostac swietnymi muzykami zespolowymi, albo po prostu grac kiedys dla przyjemnosci. Nauka w grupie kladzie srodek ciezkosci na inne problemy, co wcale nie znaczy, ze ktos bedzie grac na nizszym poziomie. Nigdy tyle sie na lekcjach indywidualnych nie nauczylam, co grajac w zespolach i orkiestrach. To zupelnie inny typ gry, trzeba duuuuzo lepiej sluchac i byc elastycznym, wiec dzieciaki uczace sie w zespolach maja wieksze szanse na lepsze rezultaty rowniez z ksztalcenia sluchu. Mlody ma lekcje indywidualne, bo z jego koncentracja przy innych dzieciach nie ma szans czegokolwiek wyniesc z lekcji, ale idzie w takim tempie, ze jak mu entuzjazmu nie zapraknie, to od stycznia prawdopodobnie bedzie grac w jakims szkolnym zespole (po pol roku nauki). w tej polskiej reformie mam tylko nadzieje, ze nauczyciele nie beda traktowac dzieci w zespolach jak "drugiej kategorii" i martwi mnie jedynie to, ze wlasnie nauczyciele nie sa przygotowani do prowadzenia zajec w ten sposob. Dobry nauczyciel moze miec 6 dzieci z 6 roznych klas na 6 roznych instrumentach i bedzie potrafil dobrac odpowiedni repertuar, zeby kazde dziecko cos z tego wynioslo. Nie wiem jednak ,czy po dziale instrumentalnym maja pojecie o intrumentacji utworow. Jak zwykle polskie reformy w edukacji sa robione od tylu Odpowiedz Link
4nana Re: reforma 22.09.13, 17:29 Też myślę że reforma jest trochę od tyłu.Moje dziecko będzie królikiem doświadczalnym bo akurat pójdzie do 4 klasy.W dodatku nie ma dobrej informacji i myślę że na początku będzie chaos. Odpowiedz Link
anatewka11 Re: reforma 22.09.13, 23:11 4nana napisał(a): > Też myślę że reforma jest trochę od tyłu.Moje dziecko będzie królikiem doświadc > zalnym bo akurat pójdzie do 4 klasy.W dodatku nie ma dobrej informacji i myślę > że na początku będzie chaos. No właśnie na to wygląda, że go nie obejmie. Dzieci, które teraz się uczą będą kończyły starym trybem a dopiero te które dostaną się do SM za rok będą miały tę reformę wprowadzoną od ich 4 klasy. Pierwsze roczniki zreformowane opuszczą szkołę w 2020 roku. To co piszę wiem od naszej dyr. mówiła o tym na zebraniu z rodzicami i ja jeszcze zapytałam, żeby się upewnić, o te nasze dzieci. Odpowiedz Link
4nana Re: reforma 23.09.13, 09:00 anatewka u nas ma objąć od przyszłego roku nie wiem czy wszystkich ale te dzieci co są teraz w 3 klasie mają już być podzielone na wydział instrumentalny lub kameralny Odpowiedz Link
aaga8 Re: reforma 24.09.13, 08:03 U nas w szkole informowano, że tegoroczne pierwszaki będą objęte już reformą. Na stronach ministerstwa jest info, że wchodzi ona w życie 1 września 2014 - jak sądzę oznacza to, że zmiany mogą objąć już dzieci w przyszłym roku zaczynające 4 klasę. Odpowiedz Link
linusia_75 Re: reforma 24.09.13, 08:15 W naszej szkole nikt nie umiał powiedzieć, czy to dla dzieci, które dopiero rozpoczną naukę, czy dla tych, co już się uczą - też. W tej chwili zmiany są tylko w obrębie KS i rytmiki - dla wszystkich klas 1-3 cyklu 6-letniego. Sprawa jest oczywista - chodzi o pieniądze. Co grupa na jednej lekcji - to nie osobno lekcja dla każdego z grupy. Owszem, granie w zespole ma dużą wartość, 99% absolwentów AM pozostających w zawodzie gra w orkiestrze czy zespołach, a nie jako soliści. Tylko, żeby grać w zespole, to najpierw trzeba w ogóle nauczyć się grać na instrumencie. I to dość solidnie, nie bez powodu zespoły kameralne są dla dzieci dłużej grających. Nikt mi nie wmówi, że w grupie dobrze się będzie uczyło wydobywania dźwięku, ustawiania aparatu. Zespół kameralny dla pierwszoroczniaków? No bez przesady. Zespół - owszem, super. Ale oprócz, a nie zamiast lekcji indywidualnych. Odpowiedz Link
linusia_75 Re: reforma 24.09.13, 14:32 No nie, jest 3 lata zespołu w cyklu 6-letnim, zamiennie z chórem - nie jest powiedziane, że musi być od 4 klasy, może być i wcześniej. To zależy chyba od możliwości szkoły. Odpowiedz Link
solaris31 Re: reforma 24.09.13, 13:00 to zależy. dla niektórych dzieci będzie lepiej, dla niektórych gorzej. edukacja w I stopniu ma być podzielona na tzw dział instrumentalny / coś na kształt tego, co jest teraz/, oraz dział muzykowania zespołowego. do dziś nie wiadomo, na jakich zasadach dzieci będa kwalifikowane tu czy tu, czy będą o tym decydować nauczyciele, czy rodzice, i co z dzieckiem, które będzie chciało zmienić tzw. dział. jest duże nastawienie na kameralistykę, ale inaczej pojętą - dzieci wolą pracować w grupach, bo się mniej wstydzą. to jest fakt, i z faktem nie ma co dyskutować. szkoła I st. ma raczej umuzykalniać - problem w tym, że nie widać tego w projektach podstaw programowych. treści są podobne, za to godzin mniej - czyli cięcie kosztów w białych rękawiczkach. to, jak szkoła ułoży sobie przemioty i w której klasie, zależy od szkoły. owszem, może być zespół w 1 klasie - na przykład rytmiczny, orffowski - to nie musi być zespół na instrumencie. osoby na tzw. dziale muzykowania zespołowego będa miały lekcje instrumentu indywidualnie, ale w mniejszym wymiarze. przedmiotem głównym nie będzie instrument, ale właśnie zespół. nie wiadomo niestety, jak to ma wyglądać w ocenianiu, co z egzaminem itd - pytan jest wiele. jeśli chodzi o 2 stopień, zmiany mi się podobają - fajnym pomysłem są specjalne moduły, z których uczeń będzie mógł wybrać przedmiot, który go interesuje. szkoła będzie miała prawo do własnego ustawienia swojego profilu i oferty edukacyjnej. dyrekotr nabędzie nowych uprawnień / np w zakresie kwalifikacji nauczycieli/, będzie też mógł dysponowac swoimi godzinami wg swojego uznania, w zależności od potrzeb szkoły. pracuję w szkole muz. od 18 lat, i widzę potrzebę zmian, nie jestem jednak pewna, czy akurat w 1 stopniu zmiany idą w dobrym kierunku. jak będzie wprowadzana reforna - tego też nie wiadomo. na pewno wejdzie za rok, czyli w 2014 r., ale nie wiadomo, czy od 1 klas podstawowych, czy od 1 średniej także. a może od 4 klas też? nikt na ten temat niczego nie mówi. a czas ucieka. o reformie i proponowanych zmianach można poczytać na stronie MKiDN. Odpowiedz Link
beatulek Re: reforma 05.10.13, 19:57 Zdaniem naszej pani Dyrektor reforma obejmie dzieci, które w przyszłym roku szkolnym rozpoczną I klasę. Odpowiedz Link
solaris31 Re: reforma 07.10.13, 10:00 potwierdzam - w przyszłym roku wszystkie 1 klasy/ oba cykle - 4 i 6 letni oraz 1 klasa gimnazjum i PSM II stopnia/, wchodzą do szkoły zreformowanej. Odpowiedz Link
4nana Re: reforma 07.10.13, 14:49 Solaris a co z dziećmi które są już w szkole np. moja jest teraz w 3 klasie??? Odpowiedz Link
solaris31 Re: reforma 08.10.13, 14:23 dzieci które już są w szkołach, będa ją kończyć wg starych zasad. czyli przez 6 lat będziemy mieć w szkołach dzieci po reformie, jak i wygasające klasy niezreformowane. Odpowiedz Link