Dodaj do ulubionych

10 lat minęło :)

13.06.16, 22:51
Tadam, przyszedł w końcu ten dzień kiedy ponownie zakończyłam edukację muzyczną - tym razem swoich córek. Moja trwała 17 lat, moich dzieci w sumie 10 (starsza zaczęła w 2006, skończyła 4 lata temu, młodsza zaczęła w 2010, skończyła dziś) i w końcu nadszedł ten dzień, kiedy przestanie nade mną wisieć "i jeszcze musi poćwiczyć...", bo niestety, moje dzieci, choć bardzo dobrze grające, do ćwiczenia przez ten 10 lat ani razu nie usiadły spontanicznie wink To znaczy, starsza robi to regularnie od momentu ukończenia szkoły, zakładam, że młodsza też zacznie smile
Niemniej jednak, szkoła zakończona celująco, teraz zasłużony luz.
Obserwuj wątek
    • rycerzowa Re: 10 lat minęło :) 13.06.16, 23:25
      Gratulacje, Skarolina! smile
      A luz się skończy za kilkanaście lat, gdy do edukacji muzycznej dorośnie pierwsze wnuczę.
      To jest dopiero wyzwanie!
      • skarolina Re: 10 lat minęło :) 14.06.16, 07:03
        A nie nie, wtedy będę wsparciem, ale nie będzie to codziennym obowiązkiem.
    • lucyjkama Re: 10 lat minęło :) 15.06.16, 08:20
      >Niemniej jednak, szkoła zakończona celująco, teraz zasłużony luz.

Gartuluję!!!
      O drugim stopniu nie myślą?
      • skarolina Re: 10 lat minęło :) 15.06.16, 15:54
        Absolutnie nie. Starsza skończyła 4 lata temu, gra chętnie i naprawdę ładnie, to co chce (głównie melodie filmowe ze słuchu) - o dziwo, to, z czym walczyłam, czyli obojętne granie bez frazowania, w tej chwili w ogóle się nie pojawia - kiedy było obowiązkiem, było nagminne, teraz sama rozumie, co gra.
        Młodsza nie chce kontynuować nauki, ale to, czego się nauczyła przez te 6 lat wykorzysta niewątpliwie w zespole musicalowym, który uwielbia.
        • mama_dorota Re: 10 lat minęło :) 25.08.16, 13:16
          Moja Gosia po skończeniu OSM przez rok chodziła na gitarę do Yamahy i pod koniec maja oznajmiła, że już nie chce, ale będzie ćwiczyła sama. No i odkąd ta decyzja zapadła sama bierze gitarę i grywa co jej się podoba. Wyszukuje nuty czy utwory na yt, ćwiczy. Dopiero teraz gra sama dla siebie i dość regularnie.

Pod koniec roku szkolnego, namówiona przez koleżankę, wzięła do ręki skrzypce, żeby coś przygotować na lekcję muzyki w celu otrzymania 6-ki. Nadstawiłam skrzętnie ucho i byłam mile zaskoczona, że po roku, w którym grała jedynie kolędy w Boże Narodzenie koncert D Riedinga zagrała, owszem z nut i z potknięciami, musiała trochę poćwiczyć, żeby coś zaprezentować (w szkole zagrała 1. stronę), ale jednak coś tam w tej głowie jest.
          • iwwik Re: 10 lat minęło :) 06.09.16, 13:45
            Gratuluję również smile
            Dorota jak miło Cię tutaj przeczytać smile Super, że gdzieś ta muzyka w Gosi została smile
    • pepperann Re: 10 lat minęło :) 15.06.16, 09:38
      Gratuluję! Wyobrażam sobie, że to i wielka radość i ulga, ale i jakaś pustka.

Życzę dziewczynom, żeby ta muzyka jakoś była obecna i dawała im radość!
    • bb12 Re: 10 lat minęło :) 01.09.16, 00:14
      Gratuluję smile Moja Kaja ma już 16 lat. Do końca szkoły zostało jeszcze trochę. .
      W tym roku chyba będzie ciężej, bo rozpoczyna LO. Nie należy do tych utalentowanych, ale nadal lubi grać i to cieszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka