daxter 16.04.09, 16:42 Witam wszystkich jestem tu po raz pierwszy i zadam może głupie pytanie mam zachodni balkon z czym mozna łączyć niecierpek czy raczej sam posadzić pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daxter Re: niecierpek? 19.04.09, 14:09 I co nikt nie wie z czym można sadzic niecierpek nowogwinejski szkoda Odpowiedz Link
kfffiatek Re: niecierpek? 19.04.09, 16:11 Ja mam teraz mnóstwo niecierpków bo sobie wysiałam ale zrobiłam to po raz pierwszy w życiu i sama nie wiem z czym je będzie można posadzić Odpowiedz Link
ixeska Re: niecierpek? 19.04.09, 19:48 U mnie niecierpki zawsze są gwiazdą na tarasie. Sadzę je co roku i rosną przecudnie!! Rosły zawsze z funkiami (hostami) i dobrze się znosiły. Rosły też z Hortensjami (gdzie podsypywałam kwasnej ziemi) i też dobrze sie miały. A, i kiedyś powtykałam aksamitkę drobną (lulu) i też było ok ) Wydaje mi się, że z większością roślin będą żyły w zgodzie, które mają podobne upodobania co neicierpki - czyli zacienione lekko miejsce i wilgotność podłoża. Odpowiedz Link
daxter Re: niecierpek? 23.04.09, 10:37 Wczoraj wysadziłam juz na balkon bo jak wróciłam wieczorem do domu jeden z niecierpków wyglądał jak ugotowany szpinak oba stały na parapecie okna oba podlane nie wiem co sie stało wstawiłam do miednicy z wodą i na balkon dzisaj ożył tak ,że go sadze i nie wydziwiam. Odpowiedz Link
bakali Re: niecierpek? 23.04.09, 14:11 Jeśli okno było zamkniete, a za oknem żar, mógł się zaparzyć. Wysadź go w plenerze, lepiej mu będzie na zewnątrz. Odpowiedz Link
katarzyna4511 Re: niecierpek? 23.04.09, 17:36 Na zachodnim balkonie może mu być za ciepło i słońce może mu przypalać liście. Niecierpek woli półcień, lekko wilgotny, albo nawet cień. Odpowiedz Link
ixeska Re: niecierpek? 23.04.09, 19:41 Moje od wielu lat rosną na południowym. Są jednak osłonięte płotkiem, także bezpośrednie słońce mają przez jakąś 1,5 godz. To słońce świeci na nie w godz. mniej więcej:13-14 Odpowiedz Link
daxter Re: niecierpek? 23.04.09, 22:30 Mój się odratował kapiele mu pomogły , balkon mam zachodni od 12-tej słońce tak,że mu zaszkodziło ale wszystko dobrze dzisiaj juz nocuje na dworze . Odpowiedz Link