emilatys 13.10.09, 11:30 Witam!!! Czy możecie mi polecić ciekawe książeczki z łamigłówkami matematycznymi dla dziecka z II klasy? Taką alternatywę dla kółka matematycznego, które jest w niedogodnych dla mojego dziecka godzinach. Z góry serdecznie dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania19771 Re: Matematyka dla II klasy 13.10.09, 12:56 Moja też właśnie nie może w tym roku uczestniczyć w takich zajęciach wiec dostała 2 książki Matematyczny Olimpek -Elżbieta Dędza Testy sprawdzające umiejętności uczniów-Katarzyna Lotkowska Ale one nie wybiegają poza program nauczania klas 2 ani nie są wielce trudne ...można się przy nich "po nudzić": Znalazłam w internecie taką stronę eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/3138/ tam można ściągnąć kilka fajnych ciut trudniejszych zadań przeznaczonych dla odpowiednich klas pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mama_dorota Re: Matematyka dla II klasy 13.10.09, 13:13 Dla zdolniejszych matematycznie dzieci jest trochę ciekawych i niebanalnych zadań w takim zbiorze z poprzednich lat z "Kangura matematycznego". www.allegro.pl/item774348308_matematyka_z_wesolym_kangurem_kangur_matematyczny.html#gallery. Zadania są naprawdę ambitne, raczej na myślenie i zawierające "haczyki", niż wybiegające daleko z programem w stosunku do poziomu klasy. Trzeba wybrać poziom odpowiedni dla dziecka, bo zbiór zawiera zadania dla różnych grup wiekowych. Zadania z różnych lat powinny być też dostępne w sieci, ja kiedyś ściągałam. Odpowiedz Link Zgłoś
oleol Re: Matematyka dla II klasy 16.10.09, 15:27 ja polecam książki: "Jestem mistrzem matematyki"-siedmiorog.pl/k966_jestem_mistrzem_matematyki_ (na tej stronie można zobaczyć jak książeczka wygląda w środku) "Moje pierwsze zadania logiczne"-siedmiorog.pl/k965_moje_pierwsze_zadania_logiczne_ można kupić na allegro, w empiku itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ona_green Re: Matematyka dla II klasy 16.10.09, 19:31 ja polecam takie: merlin.pl/Matematyczne-zabawy-dla-kangurkow_Aksjomat/browse/product/1,527292.html merlin.pl/Matematyka-z-wesolym-kangurkiem-Klasa-2-szkola-podstawowa_Aksjomat/browse/product/1,493590.html w merlinie niedostępne, ale może gdzieś jeszcze można znaleźc polecane powyżej "Moje pierwsze zagadki logiczne" i "Jestem mistrzem matematyki" są też bardzo fajne Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Matematyka dla II klasy 17.10.09, 09:37 merlin.pl/Matematyka-Wesoly-swiat-matematyki-cwiczenia-klasa-1-szkola-podstawowa_Agata-Ludwa/browse/product/1,422974.html Ja mam takie coś ale dla III klasy. Mam 2 egzemplarze, rozwiązują to mój I- i III- klasista. Niektóre zadania są naprawdę "do myślenia". Jak chcesz to prześlę ci przykładowe skany, ale dopiero w poniedziałek będę mieć możliwośc zeskanowania. Odpowiedz Link Zgłoś