Dodaj do ulubionych

PureLan - prosze o opinie

14.01.04, 10:54
Witam Mamusie doswiadczonesmile
Jestem w 7 miesiacu ciazy i bardziej niz porodu boje sie problemow z
karmieniem. Przy pierwszym dziecku udalo sie to z marnym skutkiem, a powod
jest nie jednoznaczny, wiec teraz dmucham na zimne. W jednym ze sklepow
sprzedawca polecil mi masc PureLan Medeli do smarowania brodawek juz dwa
miesiace przed rozwiazaniem i potem w czasie karmienia (nawet podobno nie
trzeba go zmywac, jak podaje sie dzidziusiowi cycka).
Jesli ktoras z Was uzywala lub uzywa tej masci - prosze o opinie.
Dziekuje i pozdrawiam,
Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: PureLan - prosze o opinie IP: *.um.katowice.pl 14.01.04, 11:52
      Nie stosowałam tej maści ale Bepanten. Jest to mość natłuszczająca brodakwi aby
      nie pękały. ale musisz pamiętać że ta czy inna maść to zawsze chemia. Należy
      przed rozpoczęciem karmienia zaharyować brodawki. Ja szorowałam je szcztką i
      myłam na przemian zimnym i ciepłym prysznicem. Ale jak przyszło co do czego to
      też się krewaka polała. Ale niestety trzeba to przetrzymać i potem jest OK. Aby
      karmienie się udało trzeba wierzyć, że się dziecko wykarmi i nie dać się omamić
      opiniami typu np. że masz mało pokarmu bo dziecko nie śpi, albo pokarm za chudy
      albo małe piersi. Musisz sobie wtyłumaczyć , że np. Afryce w buszu mamy nie
      mają w zasięgu ręki butelki ze sztucznym mlekiem i wiedzą tylko tyle że nie
      mają innej możliwości jak tylko cucuś. Nasze mamy za szybko tracą wiarę i
      sięgają po butelkę, zamiast pomyśleć, że butelki nie ma. Dodam, że wychowałam 2
      dzieci i przy pierwszym to trochę dałam się zbajerowć o tych małych piersiach
      i chudym mleku. Dziecko dokarmiałam chociaż karmiłam piersią 1 rok. Przy dugim
      to nie miałam takiego problemu, bo już mieszkaliśmy sami i nie było 'dobych"
      doradców. Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
      • Gość: ewa Re: PureLan - prosze o opinie IP: *.um.katowice.pl 14.01.04, 11:56
        Jak przeczytałam teraz moją wypowiedż, to zauważyłam dużo błędów literowych za
        które przepraszam
      • lch74 Re: PureLan - prosze o opinie 15.01.04, 23:27
        Gość portalu: Ewa napisał(a):
        > Należy przed rozpoczęciem karmienia zaharyować brodawki. Ja szorowałam je
        > szcztką i myłam na przemian zimnym i ciepłym prysznicem.

Hartowanie prysznicem jest potrzebne ale z szorowaniem brodawek szczotką czy szorstkim ręcznikem bym uważała, brodawki wtedy twardnieją i mają tendencję do pękania. Najlepiej stosuj maść Bepanthen, nie trzeba jej zmywać przed karmieniem, mi na początku bardzo pomogła, teraz już nie muszę stosowaćsmile
        Pozdrówki i bezproblemowego rozwiązaniasmile
    • Gość: mm Re: PureLan - prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 21:47
      mnie się udało dopiero przy trzecin dziecku. i nawet niczym nie musiałam
      smarowac brodawek, a przy pierwszym i drugim to był horror popekane, krwawiące,
      smarowane (bepanten) - jednym słowem cuda i egzorcyzmy. ja zapłakana a
      dzieciaki wrzeszczące bo glodne. moja rada - nie stresuj się, to chyba
      najlepsze podejście. powiedz sobie chcę karmić ale pamietaj że dzieciaki na
      butelce też rosną i rozwijają się - wiem, sprawdziłam smile. do trzeciego
      dzidziusia właśnie tak podeszłam i bez stersu jeśli po 40 minutach ssania
      piersi nie zasypiała i była marudna robiłam butlę. w miarę jak laktacja się
      ustabilizowała butla była co raz rzadziej potrzebna. karmiłam 10 miesięcy, ale
      nie ociągałam się z wprowadzaniem innego jedzenia. teraz wiem, że jeżeli
      dzidzius z mama są "kompatybilni" to pierś jest o wiele wygodniejsza od butelki
      (przy pierwszej dwójce wrażenia były zupełnie inne). trzymaj się i pamietaj, że
      uśmiechnięta nie zestresowana mama jest dla malucha najważniejsza! a że a
      afryce, kobiety tylko piersią, bo nie mają supermarketów z mieszankami i
      niestety sporo maluchów w tej afryce umiera (fakt z różnych powodów ale kto wie
      może i z niedożywienia). jednym słowem albo wam się uda albo nie. maluch ma być
      najedzony, zadowolony i kochany. powodzenia!
      • Gość: Ewa Re: PureLan - prosze o opinie IP: *.proxy.aol.com 16.01.04, 04:23
        Ja stosowalam PureLan,brodawki popekaly mi bardzo szybko,maz pojechal do apteki
        i mi to przywiozl,wygoily sie szybciutko,po paru dniach bylo dobrze.Polecam
    • mary_ann Re: PureLan - prosze o opinie 16.01.04, 08:09
      1. A ja hartowanie zdecydowanie odradzam. Po pierwsze ( i to własciwie
      wystarczy) może wywołac przedwczesne skurcze macicy (bo stymuluje wydzielanie
      oksytocyny, ktora je powoduje). Po drugie jest kompletnie nieskuteczne i
      najczęściej przynosi dokładnie odwrotny skutek.

2. Ja smarowałam piersi przy obu córeczkach BEPANTHENEM i uważam, że jest
      swietny (a przypuszczam, że tańszy niż krem Medeli). Czy PurLan nie zawiera
      przypadkiem lanoliny (nazwa by na to wskazywała)? Lanolina potrafi, niestety,
      uczulać.

Bepanthenu nie musisz wcale zmywac przed karmieniem, a to b. ważne, bo mycie
      wysusza brodawki i jesteśmy w punkcie wyjścia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka