szymucia 06.01.10, 19:43 Chciałam spytać kiedy pojawiaja się pierwsze oznaki/i jakie/ dojrzewania? Mój syn ma 12 lat. Wiem że to indywidualna sprawa każdego chłopca ale może są tu rodzice z tymi problemami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukrecja34 Re: dojrzewanie 06.01.10, 20:16 też mam takie dylematy..mój syn ma prawie 12 lat i od kilku m-cy dość intensywnie śmierdzi (zwłaszcza stopy) mimo dbania o siebie bo bardziej się poci.poza tym na twarzy ma pierwsze oznaki trądziku-jeszcze niewielkie ale to już nie jest ta słodka pupcia niemowlaka od 3-4 m-cy żre takie ilości,że za głowę się łapię,w zasadzie wiecznie siedzi w lodówce i w związku z tym z koszmarnego chudzielca zmienia się w faceta,nawet coś na kształt brzuszka mu się pojawiło no i najbardziej widoczna zmiana nastąpiła w zachowaniu-syn zrobił się pyskaty,uparty,drażliwy,obrażalski i nerwus włosów pod pachami ani wąsików jeszcze nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: dojrzewanie 06.01.10, 23:22 z tego wszystkiego mój żre i jest denerwująco wredny dla otoczenia Lat 10 z kawałkiem Odpowiedz Link Zgłoś
szymucia Re: dojrzewanie 07.01.10, 15:12 Lukrecja czytam o twoim nastolatku i uświadamiam sobie że krostka na skroni to nie taka tam krostka , ale pewnie "już" krostka. Mój niestety nie ma takiego apetytu w związku z czym jego figura jest bardziej delikatna i wiotka hihi /niechby to słyszał!!!!/Nowego owłosienia jeszcze nie ma ale nastroje juz się chyba zaczęły. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1004 Re: dojrzewanie 11.01.10, 00:47 Mój brat ma 13 od 1,5 roku jest okropny pyskaty, krzyczy zawsze był taki cichy. Też się poci strasznie, a ilości jedzenia które pochłania są ogromne, ale nie tyje nic, jest chudy wszędzie kości mu widać. Jeszcze dwa bardzo nieprzyjemne dla niego objawy trądzik i spazmy nocne. Staramy się być wyrozumiali też to kiedyś przechodziliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
demon.maxwella Re: dojrzewanie 11.01.10, 11:53 W wieku 12 lat to ja już dość regularnie miewałem polucje - skleroza mnie jeszcze nie dopadła, więc pamiętam dość dobrze. Jest to u chłopca jedyna i niezbita oznaka dojrzewania płciowego, znacznie lepsza niż krosty na nosie. Ponieważ potem rozwijałem się normalnie, więc nie sądzę, żeby 12 lat to było za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
robert19915 Re: dojrzewanie 29.01.10, 09:16 no to sa poczatki,ale w kwestiach fizycznych zostaw go w spokoju,a co do humoru to jest norma.z rodzica stan sie przyjacielem,zaangazuj w to ojca. Odpowiedz Link Zgłoś