Dodaj do ulubionych

Wiara a moralność - eksperyment

24.04.11, 11:38

Naukowcy od dawna próbują zrozumieć, czy prawdą jest, że fundamentem moralności społeczeństwa jest religia i czy mają rację kaznodzieje głoszący, że zubożenie i osłabienie wiary wiedzie ludzkość do zbrodni i chaosu. Odpowiedzi na te pytania spróbowali znaleźć Azim Shariff z Uniwersytetu Oregońskiego i Ara Norenzayan z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej - czytamy w serwisie kp.ru. Przeprowadzili oni eksperyment dotyczący religii, który przyniósł zaskakujące wyniki.

wiadomosci.onet.pl/nauka/eksperyment-na-temat-religii-zaskakujace-wyniki,1,4251189,wiadomosc.html
Przeczytajcie dalej. Wyniki rzeczywiście mogą wydać się niektórym piewcom religii zaskakujące, choć ja tak twierdzę od dawna.
Obserwuj wątek
    • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 24.04.11, 12:48
      I tu masz odpowiedź, dlaczego w najstarszych częsciach Biblii tak wiele jest mowy o sprawiedliwości i surowości Boga.
      • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 27.04.11, 16:37
        Ja wiem dlaczego. Bo strach to najlepsze narzędzie dyscyplinujące. No ale autorzy NT musieli wprowadzić jakieś novum, żeby ich idea chwyciła.

Ale wracając do wyników badań. Są zaskakujące czy zgodne z oczekiwaniami?
        • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 27.04.11, 17:16
          Hm... To zależy, w jaki teorie psychologiczne/pedagogiczne ktoś wierzy.
          • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 27.04.11, 17:24
            Słusznie. Wydaje mi się jednak, że dla wielu jest to zaskoczenie. Dla mnie nie. Jest to zaprzeczenie tezy, często lansowanej na tym forum, jakoby niewierzący byli niemoralni. Tymczasem skłonność do kłamstwa u osób wierzących i niewierzących była podobna.
            • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 27.04.11, 17:29
              Przeczytaj List do Rzymian. Chodzi mi głównie o zestawienie poganie - żydzi.
              • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 27.04.11, 18:13
                No, jedni i drudzy grzeszą, ale jak będa wieść cnotliwe życie, to mają szansę (ale nie pewność) zbawiena. O to chodziło?

Mnie zastanawia jednak dlaczego osoby wierzące generalnie nie wiodą bardziej cnotliwego życia od osób niewierzących. Mówię o ogóle wierzących a nie o świadkach Jehowy czy mormonach czy też uczestinkach oaz i neokatechumenatów, bo oni są nad wyraz moralni.
                • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 27.04.11, 19:51
                  Przeczytałeś choć jeden rozdział?
                  • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 28.04.11, 11:42
                    No właśnie przeczytałem fragment o poganach i żydach, co sugerowałeś.

Mnie zastanawia jednak dlaczego osoby wierzące generalnie nie wiodą bardziej cnotliwego życia od osób niewierzących. Mówię o ogóle wierzących a nie o świadkach Jehowy czy mormonach czy też uczestinkach oaz i neokatechumenatów, bo oni są nad wyraz moralni.
                    • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 28.04.11, 11:53
                      Więc pora, byś przyjął Remedium.
                      • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 28.04.11, 11:56
                        Remedium czyli co?

Poza tym uporczywie nie komentujesz tego nad czym się zastanawiam. Za trudny problem?
                        • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 28.04.11, 16:59
                          0golone_jajka napisał:

> Remedium czyli co?

Remedium jest sam Jezus.

www.nonpossumus.pl/ps/Rz/5.php
                          >
                          > Poza tym uporczywie nie komentujesz tego nad czym się zastanawiam. Za trudny pr
                          > oblem?

Może chodzi o to, że wierzących szatan bardziej uporczywie kusi?
                          • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 29.04.11, 16:42
                            No ale mormonów, świadków czy oazowiczów kusi mniej?
                            • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 29.04.11, 18:34
                              Mormoni czy ŚJ są już zwiedzeni przes samo bycie mormonami czy świadkami.

Członkowie oazy po prostu skuteczniej się bronią.
                              • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 29.04.11, 21:33
                                Interesujące że "zwiedzenie" prowadzi do bardziej moralnego życia...
                                • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 30.04.11, 07:30
                                  Czytaj dalej List do Rzymian.
                                  • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 30.04.11, 10:23
                                    Nic nie znalazłem tam o świadkach Jehowy i mormonach :(
                                    • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 30.04.11, 11:11
                                      Ani jedni ani drudzy nie wyznają prawdziwej wiary w Chrystusa. ŚJ nie uznają Jego boskości, mormoni nie nie wierzą, że jest "współistnotny Ojcu".

"Nie wierzą w Trójcę Św., lecz w trzy samodzielne osoby Boskie – Boga Ojca, Jezusa Chrystusa i w Ducha Świętego (zob. tryteizm) oraz zgromadzenie 10 plemion Izraela i utworzenie Nowego Syjonu na kontynencie amerykańskim."

pl.wikipedia.org/wiki/Mormoni
                                      • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 30.04.11, 11:22
                                        Jak już wielokrotnie Ci tłumaczyłem, NIE MA ŻADNEJ LOGICZNEJ PRZESŁANKI by stwierdzić kto ma w tej kwestii rację. Jest to kwestią wiary podpartej odpowiednią interpretacją Biblii. I tyle.
                                        • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 30.04.11, 11:32
                                          A która wspólnota istnieje od około 2000 lat?
                                          • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 30.04.11, 11:35
                                            I to ma być dowód na cokolwiek poza tym, że owa wspólnota istnieje? Jeśli siłę dowodu mierzyć długością istnienia wspólnoty, to rację mają chyba żydzi, którzy Jezusa za boga nie uznają. Ech, wkopujesz się coraz częściej :)
                                            • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 30.04.11, 11:42
                                              Na św. Piotrze może być "zbudowana" tylko ta wspólnota, która istnieje od jego czasów, no nie?
                                              • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 01.05.11, 22:54
                                                No i co z tego wynika?
                                                • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 02.05.11, 06:28
                                                  To, że Kościół katolicki jest prawdziwym Kościołem Chrystusowyym.
                                                  • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 02.05.11, 08:35
                                                    Chyba można tak powiedzieć. A inne kościoły są prawdziwymi kościołami jakimiś innymi.
                                                  • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 02.05.11, 14:50
                                                    Chrystus jest jedynym Zbawicielem.
                                                  • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 02.05.11, 17:27
                                                    Oczywiście. Chrześcijanie tak sobie wierzą. NIE WIE tego jednak nikt.
                                                  • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 02.05.11, 17:31
                                                    Błogosławiony kardynał John Newman
                                                    pl.wikipedia.org/wiki/John_Henry_Newman
                                                    powiedział, że jest bardziej pewny dogmatów wiary katolickiej niz tego, że ma ręce i nogi.
                                                  • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 02.05.11, 20:14
                                                    To, że on jest/był pewny czegoś nie powoduje, że przedmiot jego pewności staje się wiedzą. Pacjenci Tworek też są pewni.
                                                  • a000000 Re: Wiara a moralność - eksperyment 02.05.11, 20:29
                                                    0golone_jajka napisał:

> To, że on jest/był pewny czegoś nie powoduje, że przedmiot jego pewności staje
                                                    > się wiedzą.

i dlatego WIARA nie jest WIEDZĄ. Wiedza wymaga dowodów materialnych, wiara nie wymaga.
                                                  • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 02.05.11, 20:40
                                                    Otóż to, otóż to. Sęk w tym, że większość rodziców przekazuje dzieciom wiarę jako wiedzę.
                                                  • a000000 Re: Wiara a moralność - eksperyment 02.05.11, 21:38
                                                    0golone_jajka napisał:

> Otóż to, otóż to. Sęk w tym, że większość rodziców przekazuje dzieciom wiarę ja
                                                    > ko wiedzę.

ciesz się, że SWOIM dzieciom przekazujesz wiedzę. O krasnoludkach.
                                                  • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 02.05.11, 21:45
                                                    O jakich krasnoludkach?
                                                  • a000000 Re: Wiara a moralność - eksperyment 02.05.11, 22:02
                                                    0golone_jajka napisał:

> O jakich krasnoludkach?

takich małych w czerwonych czapeczkach.
                                                  • 0golone_jajka Re: Wiara a moralność - eksperyment 02.05.11, 22:14
                                                    I ja dzieciom przekazuję WIEDZĘ o nich???
                                                  • z2006 Re: Wiara a moralność - eksperyment 04.05.11, 12:39
                                                    0golone_jajka napisał:

> To, że on jest/był pewny czegoś nie powoduje, że przedmiot jego pewności staje
                                                    > się wiedzą.

Chciałem dać przykład, że wiara katolickadaje pewność większą niż ludzka wiedza czy mądrość.

> Pacjenci Tworek też są pewni.

Comparatio non est ratio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka