Dodaj do ulubionych

Czyje dziecko wyrosło z jąkania?

15.08.10, 21:40
jak wyżej, czyli pytanie :Czyje dziecko wyrosło z jąkania? Jaka terapia w tym
pomogła, czy minęło samo? Pozdrawiam. magda
Obserwuj wątek
    • alba27 Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 15.08.10, 21:44
      Mój syn się jąkal ale u niego miało to podłoże emocjonalne i
      powstało w wyniku pewnego incydentu w przedszkolu, 3 miesiące
      chodziliśmy do logopedy i kilka razy byliśmy u psychologa
      dziecięcego, bardzo nam pomogli zrozumieć problem. Teraz już nie ma
      śladu po jąkaniu.
    • ga-ti Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 15.08.10, 23:04
      Podobny wątek był niedawno na Małym Dziecku, zajrzyj, może dowiesz się czegoś interesującego.
    • kanna Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 16.08.10, 10:26
      Z rozwojowego - takiego co koło 3 roku zycia sie lubi pojawiac -
      wyrasta samo.
      Niezaleznie od przyczyny, jezeli sie utrzymuje dłuzej, np. 2-3
      miesiace warto pokazac dizecko logopedzie.
    • majarzeszow Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 16.08.10, 10:34
      ile lat ma twoje dziecko ?
      mamy ten sam problem z 6-latkiem. bylam u logopedy, mamy cwiczenia na wydluzenie
      oddechu, na allegro kupilam zabawki terapeutyczne, ale taz daje mu swieczke - on
      sie ma bawic ogniem, mocno nabierac powietrza i pomalutku wydmuchiwac. bawi sie
      tez bankami mydlanymi.

u nas tez podloze emocjonalne, synek jest bardzo niesmialy i cichy i zawsze sie
      lekko zacinal. niecaly rok temu mielismy wypadek samochodowy, w ktorym on
      niestety uczestniczyl i jakanie sie nasililo. teraz wyciagamy go z tego i widze
      juz jaka taka poprawe.
      • magda292 Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 16.08.10, 10:57
        Moje dziecko ma 4,5 roku i powtarza głównie przyimki, spójniki lub całe wyrazy
        albo nawet po 2 wyrazy np. bo ja bo ja bo ja chciałam bułkę.
        • giciag Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 19.08.10, 19:28
          Uzbroic sie w cierpliwosc,nie poganiac dziecka ani konczyc za niego wyrazy,nie
          poprawiac.Niech mowi spokojnie i pomalu.Uczyc piosenek niech spiewa.Spiewajac
          dzieci sie nie zacinaja.Wiem z doswiadczenie ze to wymaga czasu ale warto.
          • magda292 Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 19.08.10, 19:42
            Nie zwracamy na to uwagi, traktujemy tak, jakby nie było problemu a płaczę
            dopiero sama wieczorami w poduszkę, bo czasem tracę już nadzieję. Dzięki za
            odpowiedź. Pozdrawiam.
            • kanna Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 19.08.10, 19:47
              A logopeda co mówi?
              • magda292 Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 19.08.10, 20:26
                Logopeda mówi, że to rozwojowe i ze minie, ale jakoś trudno mi w to uwierzyć, bo
                ona jest już duża i za długo to trwa.
                • 71gosik Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 19.08.10, 21:31
                  Z 4 latkiem trafiłam do logopedy, bo i mnie wydawało się, że to już za długo na
                  jąkanie fizjologiczne. Logopeda stwierdził, że może trwać nawet do 7 lat, jak
                  kształtuje się mowa. Z ze swojego doświadczenia moge polecic cierpliwosc i
                  "pogodzenie" się z faktem, że to nie koniec swiata, nawet gdyby miało nie minac.
                  Gdy po rozmowie ze specjalistą inaczej spojrzalam na temat (byłam chyba mniej
                  nerwowa, bo wczesniej jak słyszalam jąkanie to podswiadomie wywoływało ono u
                  mnie nerwowosc, ktora wyczuwało dziecko) i mój spokój wpłynął leczniczo na
                  dziecko- tak sobie to tłumaczę.
                  Odgrzebałam swoje stare wątki:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,577,81396131,81407240,Re_jakanie_u_3_latka_POMOCY.html
                  forum.gazeta.pl/forum/w,577,72448665,,Silne_jakanie_u_4_latka_pomozcie_.html?v=2
                  • giciag Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 20.08.10, 09:49
                    Droga magdo292 powiem tak.Nie chodzi o to aby nie zwracac na to uwagi ,ale zeby
                    pomoc dziecku ktore pewnie samo sie denerwuje ze nie moze plynnie wypowiedziec
                    zdania.Znam kilka osob ktore mialy problem z jakaniem ,niektorzy z tego wyrosli
                    inni nie.Czy twojemu dziecku dokuczaja w szkole ,czy smieja sie z tego za sie
                    zacina?Czy denerwuje sie przy mowieniu bo chce szybko skonczyc?Chodzi o to aby
                    dowartosciowac dziecko,aby nie czulo sie gorsze.Nich mowi pomalu,pojedyncze
                    wyrazy sylabami,czyta,spiewa.Jesli logopeda powiedzial ze wyrosnie byc moze tak
                    jest ,ale tego kiedy nie przewidzi nikt.Nie placz bo to Ci nie pomaga,masz
                    zdrowe dziecko ktore potrzebuje cierpliwosci.Wierze ze dasz rade.
                    • magda292 do giciag 20.08.10, 09:57
                      Pisząc że nie zwracam na to uwagi miałam na myśli, że nie poprawiam dziecka, nie
                      strofuję, nie mówię, żeby mówiło wolniej lub jeszcze raz powtórzyło zdanie. Póki
                      co mojemu dziecku nikt nie dokucza, bo ma 4,5 roku i nie chodzi do szkoły ani do
                      przedszkola, a piosenki z nim śpiewam,mówimy rymowanki, dzielimy wyrazy na
                      sylaby, ona wtedy nawet sama z siebie klaszcze w rączki, ćwiczymy poprzez
                      puszczanie baniek mydlanych, zdmuchiwanie świeczki itd.
                      • magda292 Re: do 71gosik 20.08.10, 09:58
                        A kiedy jeśli mogę spytać twojemu dziecku przeszło zacinanie? P.S Dziękuję za
                        ciepłe słowa.
                        • 71gosik Re: do 71gosik 20.08.10, 13:27
                          myślę, że około 5 urodzin było juz ok
                          • giciag Re: do 71gosik 20.08.10, 18:03
                            No widzisz.To wszystko bedzie dobrze.
    • gazeta_mi_placi Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 20.08.10, 23:17
      Ja ja ja ja ja ....
    • lolinka2 Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 20.08.10, 23:57
      jedyne dziecko mojej matki - znaczy ja.

przeszło mi ok. 6-7 r.z. Bez terapii. Jąkałam się dość mocno przez
      2 czy 3 wcześniejsze lata.
      W tej chwili w momentach silnego napięcia emocjonalnego potrafię
      się zająknąć, plus wraca chwilami wada wymowy z tego samego okresu
      "yyy" zamiast "r".
      • elske Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 21.08.10, 11:31
        Ja i brat jąkalismy sie w dzieciństwie. Mi przeszło , kiedy poszlam do szkoły,
        brat troche dłużej się zacinał . Teraz jąka sie tylko, gdy jest mocno
        zdenerwowany (ma 29 lat).
        • magda292 Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 21.08.10, 13:16
          Dziękuję za wszystkie ciepłe i dodające otuchy słowa!
          • makowapanienka2 Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 29.08.10, 20:53
            Ja wyrosłam smile U mnie jąkanie było spowodowane tym że się wystraszyłam. Przeszło bez logopedy bo w tamtych czasach na wsi chyba nawet o logopedzie nikt nie słyszał wink
            • magda292 Re: Czyje dziecko wyrosło z jąkania? 30.08.10, 15:29
              Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Staram się już myśleć pozytywniesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka