Dodaj do ulubionych

Etyka / religia

13.09.10, 22:07
Pozytywna wiadomość jest taka, że moja szóstoklasistka będzie miala w szkole zorganizowaną etykę (chociaż akurat w tym roku moglaby nie mieć, bo religia jest na ostatniej lekcji i moglaby sobie wrocić wcześniej do domu).
Nie jestem pewna, kto i jak uczy etyki, ale rozumiem, że jest jakiś zatwierdzony przez MEN program i pierwsza lekcja wygląda obiecująco.
Zla wiadomość jest taka, że szkola wymaga oświadczenia, że dziecko nie będzie chodzilo na religię. Dlaczego w takim razie nie wymagają od rodziców innych dzieci oświadczenia, że nie będą uczęszczały na etykę?
Moja córka porównala religię do uslug oferowanych przez operatorów telefonii komórkowej, ktore należy wylączyć SMS-em, jeśli się nie chce z nich korzystać.
; )
Obserwuj wątek
    • joanna_poz Re: Etyka / religia 14.09.10, 09:05
      > Zla wiadomość jest taka, że szkola wymaga oświadczenia, że dziecko nie będzi
      > e
      chodzilo na religię.

powiedz szkole, ze przepisy ustawy mówią o tym, że deklaruje się zyczenie uczęszczania na religię/ etykę.
      wymaganie oświadczenia, że nie będzie się uczęszczało jest niezgodne z prawem.
      • hankam Re: Etyka / religia 14.09.10, 21:38
        Na razie w ogóle mam zamiar nic nie pisać, córka chodzi sobie na etykę i już. Jak się będą dopytywać, to napiszę, że z tych dwoch przedmiotow wybrala etykę.
    • ariana1 Re: Etyka / religia 14.09.10, 22:53
      Można wiedzieć w jakich porach jest zorganizowana etyka u ciebie? I ile dzieci chodzi?
      • hankam Re: Etyka / religia 15.09.10, 21:26
        W klasie córki na tej samej godzinie, co religia - czyli na siódmej lekcji.
        Chodzi pięcioro dzieci.
        Każda klasa ma etykę osobno.
        Szkoła jest społeczna.
        • agni71 Re: Etyka / religia 15.09.10, 23:59
          a u nas widzę, że etyke zaplanowano na drugiej lekcyjnej. Najpierw zbierano deklaracje kto i z jakiej klasy chce chodzić, a nast. ustalono termin który wszystkim pasuje i nie jest z kosmosu - typu póżne popołudnie.
        • iin-ess Re: Etyka / religia 24.09.10, 21:52
          hankam napisała:

> W klasie córki na tej samej godzinie, co religia - czyli na siódmej lekcji.
          > Chodzi pięcioro dzieci.
          > Każda klasa ma etykę osobno.
          > Szkoła jest społeczna.
          wow 5-ro dzieci z jednej klasy mnie chodzi na religie? Tylko pozazdroscic
    • hankam Re: Etyka / religia 19.09.10, 21:35
      Witam serdecznie;
      Bardzo proszę o dostarczenie podań o zwolnienie syna/córki z lekcji religii w klasie szóstej.

pozdrawiam

Mail takiej treści dostalam od wychowawcy.
      Jak myślicie, co mu odpowiem?
      • mgla_jedwabna Re: Etyka / religia 19.09.10, 23:25
        Odpowiedz, że religia jest przedmiotem nieobowiązkowym, więc dodatkowe zwalnianie córki z tego przedmiotu jest czynnością zbędną.
      • joanna_poz Re: Etyka / religia 20.09.10, 09:41
        odpowiedz, że zgodnie z ustawą nie jesteś zobowiązania do dostarczenia takiego zwolnienia.
    • ira_07 Re: Etyka / religia 19.09.10, 22:43
      > Zla wiadomość jest taka, że szkola wymaga oświadczenia, że dziecko nie będzi
      > e
      chodzilo na religię. Dlaczego w takim razie nie wymagają od rodziców inny
      > ch dzieci oświadczenia, że nie będą uczęszczały na etykę?

To chyba proste: bo mniej dzieci rezygnuje z religii niż chce na nią chodzić. Prawo prawem, ale to akurat rozumiem i wydaje się rozsądne w sytuacji, gdy na 1 klasę przypadnie 1-2 oświadczenia, a nie 20.
      • joanna_poz Re: Etyka / religia 20.09.10, 09:40
        > To chyba proste: bo mniej dzieci rezygnuje z religii niż chce na nią chodzić. P
        > rawo prawem, ale to akurat rozumiem i wydaje się rozsądne w sytuacji, gdy na 1
        > klasę przypadnie 1-2 oświadczenia, a nie 20.

a co to ma do rzeczy?
        jaki sens ma pisanie, że dziecko nie będzie uczęszczać na przedmiot NIEOBOWIĄZKOWY?
        (Ty piszesz oswiadczenia, że Twoje dziecko NIE BĘDZIE UCZĘSZCZAC na majsterkowanie/ szycie/ kólko narciarskie? raczej nie)

pisze oświadczenie ten kto chce, a nie ten kto nie chce.
        • ira_07 Re: Etyka / religia 20.09.10, 17:46
          A może chodzi o to, żeby było wiadomo czy dziecko poszło do domu za zgodą rodzica czy zwiało z tej religii bez jego wiedzy?
          • joanna_poz Re: Etyka / religia 21.09.10, 09:07
            no to temu właśnie służą oswiadczenia, ze dziecko CHODZI na religięsmile
            (wiadomo, że kto nie złożył ten nie chodzi)
          • joanna_poz Re: Etyka / religia 21.09.10, 09:15
            podam stosowny paragraf ustawy:

§ 1.
            1. W publicznych przedszkolach organizuje się, w ramach planu zajęć przedszkolnych, naukę religii na życzenie rodziców (opiekunów prawnych). W publicznych szkołach podstawowych, gimnazjach, ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych, zwanych dalej «szkołami», organizuje się w ramach planu zajęć szkolnych naukę religii i etyki:
            1) w szkołach podstawowych i gimnazjach - na życzenie rodziców (opiekunów prawnych),
            2) w szkołach ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych - na życzenie bądź rodziców (opiekunów prawnych), bądź samych uczniów; po osiągnięciu pełnoletności o pobieraniu religii i etyki decydują sami uczniowie.
            2. Życzenie, o którym mowa w ust. 1, jest wyrażane w najprostszej formie oświadczenia, które nie musi być ponawiane w kolejnym roku szkolnym, może natomiast zostać zmienione.

jest tu mowa o oświadczeniu dla chcących uczęszczać na religię.
            a nie o oświadczaniu, że się nie chce.
            • ka_thy Re: Etyka / religia 21.09.10, 09:49
              Ja myslę, że szkoły tutaj ułatwiaja sobie zycie - łatwiej im ogarnac te kilka oświadczeń o niechodzeniu niż kilkaset o chęci uczęszczania.
      • dorek3 Re: Etyka / religia 20.09.10, 10:11
        Żadne uzasadnienie. Nasza szkoła rozdała deklaracje o uczęszczaniu na religię. trzeba przestrzegać prawa a nie jak komu wygodnie.
        • ka_thy Re: Etyka / religia 20.09.10, 12:15
          Ja bez żadnego szemrania piszę co roku podanie o zwolnienie z religii. Przynajmniej wiem, że zostanie zauważone. A nie tak jak w przedszkolu, kiedy rodzice deklarowali chec uczestnictwa dziecka w religii i to, że ja się nie deklarowałam nie zostało w ogóle zauważone. To, że dziecko chodzi na religię odkryłam dopiero chyba po pół roku, kiedy zaczęło coś wspominać o Jezusie. Nie zrobiłam afery, wypytałam dziecko co robią na religii, uznałam, że krzywda się nie stanie jak pochodzi do końca.
          • hankam Podanie 20.09.10, 19:26
            A nie razi Cię samo słowo podanie?
            Podanie ktoś rozpatruje, pozytywnie lub nie, podanie jest formą prośby. O co w tym przypadku? O zwolnienie z religii?
            • ka_thy Re: Podanie 20.09.10, 20:00
              Nie no, źle się wyraziłam. Piszę to w formie oświadczenia. Że oświadczam, że córka nie będzie w danym roku szkolnym uczęszczać na lekcje religii.

Co więcej, w szkole są jeszcze inne zajęcia teoretycznie nieobowiązkowe ale z reguły chodzi na nie cała klasa. Tak jak np. WDŻ. I tutaj też jeśli rodzić nie życzy sobie aby jego dziecko brało udział w tych zajęciach, pisze oświadczenie.
              • hankam Re: Podanie 20.09.10, 20:07
                W mailu padlo wlaśnie slowo "podanie". Sądzę, że to po prostu niezręczność wychowawcy, to młody człowiek, wf-ista, nie będę się czepiać.
    • ariana1 Re: Etyka / religia 20.09.10, 13:34
      Wychodzi na to, że wolna amerykanka smile U nas w szkole nikt nie żąda oświadczeń. Moja córka od 3 lat po prostu nie chodzi na religię. Na początku I klasy pani zapytała tylko czy będzie chodzić, bo na kilku pierwszych lekcjach jej nie było. Powiedziałam, że nie i na tym koniec.
      • haw-wa Re: Etyka / religia 22.09.10, 10:01
        U nas też - co mnie zdziwiło, bo słyszałam o przypadkach wcześniejszych gdzie religia występowała między jednymi a innymi zajęciami - religia jest na pierwszej i na ostatniej lekcji, więc po prostu moja córka ma mniej zajęć niż reszta, oświadczenie złożyłam ustnie na rozpoczęciu roku, żeby nie było niedomówień czy nieobecności nieusprawiedliwionych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka