Dodaj do ulubionych

Prawie wybite zęby

04.12.10, 13:04
Cześć,
Mój syn, 7 lat, zderzył się na WF z kolegą i solidnie naruszył dwie nowe, górne jedynki. Jedna się tylko rozchwiała, druga dodatkowo wbita w dziąsło i wykrzywiona... Niestety nie da się repozycjonować i usztywnić szyną bo ząb za mały - 1-2mm.

Mam w związku z tym 2 pytania:

-jak długo leczy się takie zęby, może znacie jakieś pozytywnie zakończona przypadki? Stomatolog mówi że wypaść nie powinny, ale może być martwica... Wiadomo - każdy przypadek inny, ale może pocieszycie?

-druga sprawa - dieta. Przed synem co najmniej 3 tygodnie diety papkowatej - dla 7 latka - masakra. Co dawać dziecku do szkoły żeby nie były to tylko słodkie serki i jogurty? Na szkolny obiad nie mam żadnego pomysłu poza samą rzadką zupą - w szkolnej kuchni nie ma miksera i panie kucharki mogą jedynie drobno pokroić np. mięso, a to za mało - musi być zupełna papka. Jeśli ktoś ma pomysły / sposoby na domowe potrawy to też będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • kluchacka Re: Prawie wybite zęby 04.12.10, 13:59
      Jedyne "papkowate" co mi przychodzi na mysl to ryz polewany sosem śmietanowo-truskawkowym (rozmrożone), ale to nie do szkoły na drugie śniadanie. W kubeczkach jak jogurty są też sprzedawane musy owocowe, albo w zamrażarkach z lodami znajduję czasem takie musy z samych mrożonych truskawek, albo truskawka-jabłko.

• ichi51e Re: Prawie wybite zęby 06.12.10, 20:49
        jedzenie dla niemowlakow? sloiczki sa owocowe i inne...nawet spagetti widzialam ostatnio... jak sie posoli niezle zupelnie... ryz z sosem tez papkowaty.. kasza z sosami... makaron z sosem...
    • zona_mi morelee 04.12.10, 14:20
      Proszę usunąć z sygnaturki link do komercyjnej strony.
    • blankaz Re: Prawie wybite zęby 04.12.10, 21:28
      Mój 7 latek wtedy też o mało co nie wybił sobie jedynek.
      Robiliście rtg? Bo na rtg widać, czy korzeń jest przerwany. U nas nie był, ale zęby nie były wykrzywione, tylko rozchwiane oba.
      Stomatolog mówiła, że jakby był przerwany albo generalnie coś by było widać niepokojącego na zdjęciu, to trzeba szukać porządnego pedodonty.
      U nas się obyło, zęby ok, za parę dni idziemy na kontrolne rtg po pół roku.

Co do diety, to fakt, masakra. Ale że syn jakoś bardzo rozchwianych tych zębów nie miał, to dostawał tylko miękkie i miał prikaz gryźć bokiem. Sam świetnie uważał na te zęby.
      A nie da się zanieść do szkoły blendera na ten czas diety? Może dałoby się dogadać z kucharkami, że miksowałyby mu na zupę-krem.
      • morelee Re: Prawie wybite zęby 05.12.10, 09:29
        Rtg oczywiście było, korzenie całe, zęby żywe wiec jest spora szansa na uratowanie.

Blender do szkoły da się zanieść, ale muszę kupić drugi, bo jeden w domu niezbędny. Przyszły tydzień posiedzi w domu.

I jeszcze jedno - stomatolog zaproponowała ochraniacz na szczęki - typu bokserskiego albo hokejowego. Wie ktoś może jaki ochraniacz by się nadał, bo ja oglądałam jedynie termokształtowalne, trzeba rozgrzać i zagryźć aż się uformuje a to obecnie niemożliwe.

• tijgertje Re: Prawie wybite zęby 04.12.10, 21:56
      Po co papkowata dieta??? Przeciez jedynek do zucua sie nie uzywa, mozesz dziecku dac miekkie owoce (soczysta gruszke, banana) czy kanapke z bulki bez skorek, pokrojone w "samolociki", to samo z objadem, wszelakie maczne potrawy, mieso mielone czy duszone podane tak,z eby tylko wkladal do buzi i nie musial niczego odgryzac. Podpisuje sie pod poprzedniczka, jesli jeszcze nie zrobiliscie, to idzcie na przeswietlenie. Moj mlody nie tak dawno wybil obie gorne jedynki, ale jeszcze mleczaki, od razu zrobilismy przeswietlenie, po ktorym odetchnelam, bo stale nie zostaly naruszone. Syn znajomych przy upadku wbil sobie niemal zupelnie gorne jedynki w dziasla, po jakims czasie wyszly, krzywe, jedna lekko przyciemniala, ale i tak bedzie nosic aparat, wiec sie wyrowna. szkliwo na tych zebach ma brzydsze, ale stary wpadek nie rzuca sie w oczy, bardziej widoczne sa blizny po szyciu nosa i brody.
      • morelee Re: Prawie wybite zęby 05.12.10, 09:21
        tijgertje napisała:

> Po co papkowata dieta???

Dla tego że tak zaleciła stomatolog i druga stomatolog od nastawiania zwichniętych zębów. Nie uważam abyś była od nich mądrzejsza, nie widząc nawet rtg. Ma być dieta papkowata, restrykcyjna, nic do gryzienia, w tym nic do żucia, więc tak będzie.
        • joa66 Re: Prawie wybite zęby 05.12.10, 09:30
          Zupy -kremy w małym termosie do szkoły.
        • tijgertje Re: Prawie wybite zęby 07.12.10, 00:31
          Wcale nie twierdze, ze madrzejsza jestem, pytam z czystej ciekawosci jaki niby ma sens ta dieta, skoro do zucia jedynek sie nie uzywa??? Nie widze w tym zadnej logiki, a znam niestety podejscie wielu lekarzy wprowadzajacych restrykcyjne diety bez wyraznego powodu (czyt. z dieta czy bez rezultat bedzie ten sam).
          • morelee Re: Prawie wybite zęby 07.12.10, 13:19
            Mniejwięcej wyjaśniła to Dorota.alex:
            "Moze nie chodzi o odryzanie a wogole o gryzienie. Jesli przednie zeby sa krzywo ustawione to moga zahaczac dolne o gorne i przekrzywiać bardziej lub po prostu boleć. Nie da się gryżć tylko tylnymi nie ruszając przednimi smile "

• tijgertje Re: Prawie wybite zęby 08.12.10, 13:22
              No wlasnie MOZE. Pytalam z ciekawosci, nie wiem, czy te zeby uniemozliwiaja zucie tylnymi czy nie, moglas sensownie napisac, zamiast na mnie naskakiwac. Jak juz wspomnialam, nie kazda dieta ma sens.
      • dorota.alex Re: Prawie wybite zęby 06.12.10, 08:59
        Moze nie chodzi o odryzanie a wogole o gryzienie. Jesli przednie zeby sa krzywo ustawione to moga zahaczac dolne o gorne i przekrzywiać bardziej lub po prostu boleć. Nie da się gryżć tylko tylnymi nie ruszając przednimi smile
    • marcin.slawski Re: Prawie wybite zęby 05.12.10, 11:59
      Biszkopty, banany, Danio. Fakt, trochę słodkie, ale i posiłek w szkole nie jest głównym.
    • mruwa9 Re: Prawie wybite zęby 06.12.10, 13:02
      no to macie kuku sad
      troche off topic: zglosiliscie wypadek w firmie ubezpeiczeniowej/szkole? Bo syn chyba jest ubezpieczony?
      Rozne rzeczy moga sie z tymi zebami dziac w przyszlosci. Macie prawo do odszkodowania.
      Co do diety, to bez szalenstw. Przypomniec dziecku, zeby gryzlo i zulo bocznymi zebami, przeciez ugotowane ziemniaki, warzywa moze zjesc, zupy takoz. Wazniejsze jest zwrocenie uwagi , zeby nie gryzl olowkow i dlugopisow.
      • mamaly Re: Prawie wybite zęby 07.12.10, 17:37
        Mieliśmy podobny przypadek w ubiegłym roku. Córka (wówczas 6,5 roku) została uderzona przez kolegę z klasy, tak, że obiła rosnącymi jedynkami o dolne zęby z taką siłą, że zęby się rozchwiały , ale nie były przekrzywione. Nasza dentystka powiedziała, że zęby , które rosną nie są stabielnie osadzone, ponieważ dopiero się ustawiają na swoim miejscu, stąd dość łatwo o rozchwianie. Kazała zęby obserwować i uważać na nie przez czas jakiś. Jedzenie miękkie, ale u nas nie było zalecenia papki. Zęby się ustabilizowały, nie wiem po jakim czasie, ale trwało to trochę.
        No i ja podobnie jak mrówa dopiszę o tym ubezpieczeniu. My zgłosiliśmy wypadek w szkole od razu wychowawczyni, dostaliśmy też zaświadczenie od dentysty do szkoły. Dentystka uczuliła nas, że takie wypadki mogą, choć wcale nie muszą i zdarza się to rzadko, mieć konsekwencję po wielu latach.

A.
        • morelee Re: Prawie wybite zęby 08.12.10, 15:41
          Dzięki, to pocieszające.
          Nam dentystka też mówiła że nawet po kilku latach mogą się odezwać następstwa wypadku, ale jestem dobrej myśli, zęby nie ściemniały, nie bolą, jutro kontrolne rtg.

Tak, ubezpieczenie będzie, w szkole zgłoszone.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka