Dodaj do ulubionych

Gry komputerowe dla 10 latka

26.12.10, 14:16
Mam pytanie czy pozwalacie grać swoim dzieciom w gry komputerowe? Jeśli tak to na jakich zasadach,ile czasu i jakie gry? Czy gry dla dzieci starszych np. "Dungeon lords" "Opowieści Barda" "Dragonshard" "Prince of presja","Besieger"czy "Saga Gothic I - II" są dopuszczalne? Co o tym myślicie?
forum.gazeta.pl/forum/f,63251,_MOLE_KSIAZKOWE_.html
Obserwuj wątek
    • moleslaw Re: Gry komputerowe dla 10 latka 26.12.10, 17:38
      "Prince of persja" oczywiście ,miałam nadzieję że ktoś coś na ten temat napisze. Zastanawiam się czy nadal pozwalać grać synowi w takie gry czy lepiej byłoby jednak je skasować,moim zdaniem jest w nich zbyt wiele przemocy.Sama nie wiem znam 12 grającego bez problemu w gry 18 + więc może ja przesadzam,z drugiej strony z jakiegoś powodu granice wiekowe wprowadzono.
    • pam_71 Re: Gry komputerowe dla 10 latka 27.12.10, 11:55
      Sama nie grywałam i nie grywam - wiec przyznam, że te tytuły niewiele mi mówią.
      Moje Młode jadą na serii Lego (star wars, indiana jones, batman), symulatorach jazdy (koleje, tramwaje, autobusy), Pets Party (to na NK), Sims2 Zwierzaki, wyścigach samochodowych czy strategiach.
    • morekac Re: Gry komputerowe dla 10 latka 27.12.10, 12:39
      A może najpierw samemu w nie pograć - jeśli oczywiście jest taka możliwość. Wtedy będziesz wiedziała, czy nadaje się to dla twojego 10-latka czy nie...
    • indigo_kid Re: Gry komputerowe dla 10 latka 28.12.10, 08:16
      W tym wieku zalecany czas ekranowy to max 2h, nieważne czy komp, czy tv, ja tak stosuję.
      Niektóre gry mogą być pozytywne, np takie osadzone w czasach historycznych ładnie oddają tamte realia.
      Ale trzeba dokładnie uważać, co się podaje tak małemu dziecku (pod tym względem jest mały). Znam chłpca, który dzieki grom PC poznał wiele szczegółów historycznych i na tej bazie ma dobre oceny z historii, ale ma z kim rozmawiać o tym, uzupełniać wiedzę.
      Znam innego, który grał też dużo (np Vice City tylko tę nazwę pamiętam) i nabawił się nerwicy lękowej. No ale ten drugi nie miał żadnej kontroli.
      Polecam np: merlin.pl/Fritz-Czeslaw-Nauka-gry-w-szachy-dla-dzieci/browse/product/8,709331.html
      • deszcz.ryb Re: Gry komputerowe dla 10 latka 28.12.10, 11:35
        No, jak dzieciak miał głupich rodziców, którzy pozwalali mu zagrać w GTA Vice City, chociaż na pudełku BARDZO WYRAŹNIE jest napisane, że to gra od 18 lat, to ja się nie dziwię. A później jest gadanie, że to gry to samo zło i że wypaczają dzieci, a rodzice umywają ręce. uncertain

Autorze - każda gra ma na pudełku oznaczenie wieku, od którego można w nią zagrać. Najlepiej go się trzymać, choć nie zawsze ono jest adekwatne. wink

I wszystko zależy od dziecka - w Prince of Persia grałam niezbyt długo, bo mnie znudził, ale gra głównie polega na bieganiu i skakaniu z półki skalnej na półkę. Czasem masz rozsiec jakiegoś wroga, ale moim zdaniem nie w jakoś szczególnie okrutny sposób. Najlepiej sam zdecyduj - zagraj z dzieckiem i zaobserwuj jego reakcje. smile
    • deszcz.ryb Re: Gry komputerowe dla 10 latka 28.12.10, 11:45
      Tfu, AUTORKO, autorko, oczywiście! Wybacz, że pomyliłam płeć smile

Takie Opowieści Barda to w ogóle pikuś od względem brutalności - więc ja bym pozwoliła. Chociaż... też popatrz, jak w nią gra. Przy tej grze dziecko nie nauczy się żadnych "faktów historycznych", za to jest bardzo zabawna, chociaż czasem to humor rubaszny - nie wiem, czy ci będzie odpowiadał. wink

Innych geir nie znam, więc tu ci nie podpowiem, ale najlepszą kontrolę gier mogą przeprowadzić rodzice - ustawić komputer w domu w miejscu ogólnodostępnym i podpatrywać, w co dzieciak gra.

A co do "opuszczania" przedziałów wiekowych widocznych na pudełkach - to może bez przesady - można pozwolić trzynastolatkowi na granie pod kontrolą w gry dla 16 latków, a 16 - w takie dla 18-latków [już bez kontroli tongue_out ], ale 12-latek grający w [wymienione wyżej] GTA Vice City, gdzie jest mafia, seks, przekleństwa, dragi i całe zło tego świata - to jakieś nieporozumienie. Gdzie byli rodzice, ja się pytam? tongue_out
    • gorn73 Re: Gry komputerowe dla 10 latka 30.12.10, 11:35
      Ja polecam Gothic. mój sie nauczył czytać dzięki G1
      • deszcz.ryb Re: Gry komputerowe dla 10 latka 30.12.10, 14:36
        A ja z gier nauczyłam się angielskiego. Poważnie. wink Tylko do tego trzeba mieć zacięcie, bo trzeba wytrwale siedzieć ze słownikiem w ręce, no i przedtem znać jakieś podstawy.
    • hoovercraft Re: Gry komputerowe dla 10 latka 03.01.11, 03:31
      Ja, dzieckiem dziesięcioletnim będąc, czyli jeszcze dość niedawno temu, z głupich gier grałem w rozmaite wyścigi samochodowe, a z niegłupich w różne strategie historyczne, np. Age of Empires czy ekonomiczne - Airline Tycoon, Rollercoaster Tycon itd. Później przechodziłem na bardziej skomplikowane strategie polityczno-historyczne wink

Myślę że to jest fajne i jedno czy dwa popołudnia w tygodniu spędzone przy grze, która świetnie uczy planowania, logicznego myślenia, może zainteresować jakąś pozakomputerową dziedziną wiedzy itd nie jest szkodliwe wink
      Celowo napisałem popołudnia, bo grając godzinę dziennie codziennie w takiej grze za dużo się nie zrobi wink

A te wymienione przez autorkę - nie słyszałem, to już nie moja epoka, to wszystko to takie strzelanie i mordobicie, tylko, że z czarodziejami? Jeśli tak... nie należy się obawiać, że gracz wstanie od komputera, weźmie miecz i wymorduje rodzinę, ale z drugiej strony można chyba ten czas by było spędzić konstruktywniej... tongue_out tak mi się wydaje.
      • deszcz.ryb Re: Gry komputerowe dla 10 latka 03.01.11, 08:27
        E, ale jak konstruktywniej? Ucząc się? Mówimy tu o sposobie na czystą, nieskażoną ROZRYWKĘ, tongue_out a nie o nauce. To tak jakby miłośnikowi wędkarstwa powiedzieć, że spędza czas nieproduktywnie na tych głupich rybach i niech zrobi coś "bardziej sensownego".

PS Rollercoaster Tycoon to piękna rzecz. Ciągle mam i gram smile
    • echo1111 Re: Gry komputerowe dla 10 latka 03.01.11, 20:14
      na gothiki to chyba trochę za wcześnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka