Dodaj do ulubionych

podział materiału kl I-III

20.04.11, 20:39
wg nowej podstawy- jaki jest?
tj, rozumiem, ze I klasa jest prosta (młoda idzie jako 6 latek, ale po zerówce, z wszystkimi "siedmiolatkowymi" umiejetnościami, ale klasa 6 latków), a potem? ponieważ dzieci mają w zasadzie zrobic, jak rozumiem, dokładnie to samo, co wg starej podstawy do III klasy, kiedy jest "przyspieszenie"?
która z tych klas jest najtrudniejsza? jakie sa doświadczenia waszych dzieci?
Obserwuj wątek
    • mama303 Re: podział materiału kl I-III 20.04.11, 22:02
      Dla mojego dziecka II klasa jet łatwiejsza niż pierwsza smileTabliczka mnożenia sprawia jej obecnie wiekszą trudność ale na jej opanowanie ma czas do końca III klasy.
    • pacynka27 Re: podział materiału kl I-III 20.04.11, 22:03
      Nie ma przyspieszenia. Program jest zupełnie nowy tzn. uczeń po 3 klasie idący starym programem umie dużo więcej niż uczeń kończący "nową" trzecią klasę.
      Ale bez paniki. Programy dla klas 4-6, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych też będą nowe.
      • kunnegunnda Re: podział materiału kl I-III 20.04.11, 22:17
        Program jest zupełnie nowy tzn. uczeń po 3 klasie idący
        > starym programem umie dużo więcej niż uczeń kończący "nową" trzecią klasę.

hmm, a ja na zebraniu rodziców zrozumialam z przemowy p. dyrektor, ze wlasnie nie- podobnie gdzies czytalam

Program jest zupełnie nowy tzn. uczeń po 3 klasie idący> starym programem umie dużo więcej niż uczeń kończący "nową" trzecią klasę.
        no wlasnie slyszalam odwrotnie........ tym bardziej, ze programu szkół gimnazjalnych, a szczególnie ponadgimnazjalnych szczególnie wg wykładowców uni, nie da sie juz obniżyc big_grin
        • pacynka27 Re: podział materiału kl I-III 20.04.11, 22:30

Otóż się da. Pracuję w szkole ponadgimnazjalnej i wkrótce (chyba już za 2 lata) uczniowie będą się uczyć przedmiotów ogólnokształcących w pierwszej klasie a od drugiej wybierać sobie tylko te pod kątem matury i studiów. Teraz takiej biologii, historii czy geografii uczą się przez 3 lata liceum. Po reformie rok obowiązkowo a potem wybór fakultetu. Wśród nauczycieli przedmiotów rzadko wybieranych na maturze już jest panika bo będą zwolnienia (w mojej szkole zagrożeni są historycy).

Co do programu klas I-III wystarczy zajrzeć do starej i nowej podstawy żeby zobaczyć ogromną różnicę.
          • ania2003i2011 Re: podział materiału kl I-III 21.04.11, 08:10
            a gdzie można znaleźć podstawy dla starego i nowego programu nauczania?
            • gertruda.k Re: podział materiału kl I-III 21.04.11, 10:56
              Nowa podstawa programowa jest na stronach MEN.
    • yula Re: podział materiału kl I-III 21.04.11, 11:51
      Pewnie zależy też od podręczników, u nas pod koniec 2-giej klasy przyśpieszenie i o ile na początku drugiej klasy było dodawanie do 20-tu , to teraz prawie cała tabliczka mnożenia do nauczenia sie. Mam wrażenie że program nierówno rozłożony.
      • ania2003i2011 Re: podział materiału kl I-III 21.04.11, 12:48
        w naszym podręczniku matematyka w 1 klasie do 20stu
        ale mój i tak poza normę, więc już inaczej leci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka