dorek3
19.02.12, 20:35
Kłopotliwy kolega jest uczniem w klasie moich chłopaków. Temat znam z ich opowieści. Dotąd nic z tym nie robiłam ale coraz mniej mi się to podoba.
Generalnie chłopiec rozwala pracę. Może nie nawet same lekcje, ale często pracują w zespołach i wtedy totalnie dezorganizuje prace kolegom. Zachowuje się głośno, czasami destrukcyjnie, nie robi nic konstruktywnego, nie przygotowuje się do zajęć tym samym obniżając efekt końcowy całej grupy. Tak to przynajmniej wygląda z opowieści. Dodatkowo jeden z moich synów jakoś bardziej nie radzi sobie z takim "wichrzycielem. Sam jest poukładany, wyciszony w trakcie pracy i nie dziwi mnie, że taka atmosfera wpływa na niego źle.
Składy zespołów są zazwyczaj losowane więc dzieci nie maja wpływu na to z kim będą współpracować (zresztą idea jest taka żeby waśnie umiały ze wszystkimi).
Nie bardzo mam pomysł jak pomóc synowi. Ani on ani reszta dzieci jakoś nie umieją odciąć się od kolegi.
Niby najprościej iść porozmawiać z nauczycielką, ale wiem też że ona problem zna. Pytanie tylko czy nie umie czy nie jest w stanie wymóc zmiany zachowania. Problem istniał od początku, od pierwszej klasy.