Dodaj do ulubionych

jackuzzi na basenie

16.04.12, 23:02
od jakiego wieku dzieci mogą wchodzić do jakuzzi? tam gdzie chodzimy to trenerzy sami zachęcają po nauce pływania na krótki relaks w jakuzzi ale znajoma doktórka-pediatra mówi, żeby dopiero od 12 roku życia, bo to źle wpływa na krążenie... pozwalacie dzieciom na taką zabawę? córka ma 7 lat i kiedyś w nią weszłam, było super, ale teraz już nie pozwalamsad
Obserwuj wątek
    • marcin.slawski Re: jackuzzi na basenie 17.04.12, 06:09
      Cytat...ale znajoma doktórka-pediatra mówi, żeby dopiero od 12 roku życia, bo to źle wpływa na krążenie.
      ???
      • bazylea1 Re: jackuzzi na basenie 17.04.12, 09:04
        moje "od zawsze" wchodzą
      • morekac Re: jackuzzi na basenie 17.04.12, 10:12
        Jeśli xle wpływa na krążenie, to raczej starsze osobniki powinny mieć z tym problem.
        • camel_3d mylisz sie.. 04.11.13, 08:51
          jezeli woda jest zbyt ciepla to i dziecku moze krazenie pojsc, jezeli za dlugo w takiej wodzie przebywa.

• marcin.slawski Re: jackuzzi na basenie 17.04.12, 13:40
      Przekopałem internet w poszukiwania odpowiedzi na pytanie czy dziecko może korzystać z jakuzzi. Znalazłem jedynie coś takiego:
      Cytat...Temperatury powyżej 38 stopni Celsjusza mogą powodować zmiany metaboliczne u dziecka, które za długo przebywało w wodzie, podnosząc temperaturę ciała i tłumiąc odruchy.
      Loraine Stern - pediatra...

O krążeniu znalazłem tyle, że nie powinny korzystać osoby z podwyższonym ciśnieniem. Powyższy cytat jest odpowiedzią w kontekście niemowląt.
      Zdecydowanie więcej natomiast jest pozytywnych opinii.
      Jakuzzi rozluźnia mięśnie, stymuluje i masuje. Wskazań jest znacznie więcej od przeciwwskazań, a i do tej temperatury mam wątpliwości... Bo co wówczas ze zwykłą kąpielą w wannie, która często jest dłuższa od pobytu w jakuzzi ?
      W większości jakuzzi na basenach jakich byłem temperatura nie przekraczała 35 stopni Celcjusza. Nie ma więc co przesadzać. Moim zdaniem plusy znacznie przewyższają minusy smile
    • black-mama Re: jackuzzi na basenie 17.04.12, 22:27
      Mam w domu jazkuzii i moje dzieci 4 latek i 2latka jackuzziują sie niemal codziennie....
    • yula Re: jackuzzi na basenie 18.04.12, 00:25
      Ja ze swoimi wchodziłam już w wieku ja wiem 2-3 lat? Za często na basenie nie bywamy, ale jak jesteśmy tam gdzie jest jakuzzi to odwiedzamy obowiązkowo, by sie pogrzać smile Nie wiem co tam może źle wpływać, woda nie jest za gorąca, chociaż po zwykłym basenie w pierwszej chwili taka sie wydaje i chodzimy tam między innymi by sie pogrzać smile, bo maja dzieciarnia zsinieje ale z basenu wyjść nie chce smile Te bąbelki też dzieciakom sie podobają i fajnie masują smile
    • gopio1 Re: jackuzzi na basenie 28.04.12, 18:03
      Moje dzieci zaczęłam zabierać na basen gdy miały: syn 2 lata, a córka pół roku. Po harcach w dużym basenie zawsze na sam koniec wchodziliśmy z nimi na kilka minut do jacuzzi, żeby się troszkę zagrzały. Teraz mają 10 i 8 lat, nigdy żadnych problemów zdrowotnych z tego powodu nie miały (ale już ze 2 lat w jacuzzi nie były).
    • owianka Re: jackuzzi na basenie 29.04.12, 13:44
      Wchodziłam z niemowlętami po nauce pływania - za radą instruktora. Niemowlęta żyją i mają się dobrze smile
    • koza_w_rajtuzach Re: jackuzzi na basenie 30.04.12, 07:12
      jak były niemowlakami to już ładowałam się z nimi do jakuzzi
    • kiedyswygramwtotka Re: jackuzzi na basenie 02.11.13, 13:40
      A ja słyszałam od znajomej, ze tam jest najwięcej bakterii i dlatego nigdy po godzinach tam nie wchodzą ratownicy.
      Ale czy to prawda, nie wiemtongue_out
      Byłam za to ostatnio w dużym kompleksie wodnym i nad wannami z borowinami itd. były rozwieszone kartki, ze względu na sole i olejki eteryczne kąpiel dzieci do 3 lat jest niewskazana.
    • monikaa13 Re: jackuzzi na basenie 02.11.13, 18:13
      Nie mam pojęcia. Do jacuzi wchodziłam z 8 miesięcznym dzieckiem jak i do basenów termalnych też. Do tej pory jak jestem na basenie to wchodzę z dziećmi.
    • marcin.slawski Re: jackuzzi na basenie 02.11.13, 19:00
      Niestety w Polsce na basenach sporo jest bezsensownych zakazów, których nikt z obsługi nie potrafi obronić argumentami. Tych dotyczących Jacuzzi jest na szczęście najmniej.
      Kiedyś na basenie, będąc z grupą dzieci rozwaliły mnie polecenia Pań z obsługi. W odpowiednim miejscu jest obowiązek zmian butów na klapki. "Z polecenia Sanepidu" poinformowała nas Pani. Ok, jestem za. Jednak w klapki należy zostawić w szatni. Na basen wejść w nich nie wolno smile Kompletny absurd.
      Najwięcej zakazów dotyczy jednak saun. Na dużej ilości basenów i aquaparków wstęp do sauny dozwolony jest od 18 lat. O ile w tych, gdzie wstęp do sauny tylko "na golasa" - mogę zrozumieć, ale w pozostałych? Kiedyś w Ustroniu Morskim w aquaparku chciałem wejść do sauny z grupką dzieci. Przybiegł ratownik z krzykiem informując, że dzieciom nie wolno ! Dlaczego, zapytałem ? "Bo serce" odpowiedział... Umotywować tego nie potrafił. Wszystkie kraje, które graniczą z Polską niemal szczycą się saunami rodzinnymi, dla dzieci, itp. Coraz popularniejsze jest budowanie saun w szkołach i przedszkolach. W wielu krajach sauna to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu z rodziną. Niestety nie u nas sad A szkoda, bo sauna zalety ma ogromne.
    • obasic Re: jackuzzi na basenie 02.11.13, 19:17
      Raz widzialam wode w wylaczonym jakuzzi i byla metna. Jak sa babelki to tego nie widac. W sumie to tej wody jest malo a ludzi w niej przebywajacych duzo. Z dziecmi wchodze.
      • b-b1 Re: jackuzzi na basenie 02.11.13, 19:38
        Mam znajomych ratowników-z ich opowiadań -wchodzą jakuzzi tylko rano-kiedy woda jest czysta-potem jest to najgorsze siedlisko bakterii, którym sprzyja wysoka temperatura i mała objętość "wanny". Wieczorem po zamknięciu basenu woda w jakuzzi jest totalnie mętna. Codziennie wymieniają na nową.
        Nie wolno traktować wody w tym zbiorniku zbyt ostrymi środkami bakteriobójczymi z powodu delikatnych dysz.
        Ja odpadam-nie wchodzę-dzieciom też nie pozwalam. Wolę bakterie mordowane chlorem/ozonem w basenie.
    • camel_3d od poczatku.. 04.11.13, 08:50
      tylko zalezy jaka temperatura wody jest w tym jakuzzi...

nie powinna przekraczac chyba 32 stopni... wtedy max na 10 minut...
    • netfemme Re: jackuzzi na basenie 04.11.13, 10:17
      stary wątek "odżył" w cudowny sposóbsmile
      córka wchodzi do jackuzzi na basanie ale nie na długosmile a ostatnio koleżanka powiedziała, że jak była we Włoszech to dzieciom nie pozwalali wchodzić do jackuzzi w kompleksie rozrywkowym....
      • kiedyswygramwtotka Re: jackuzzi na basenie 04.11.13, 11:13
        Jaki tam znów cudowny, ja podbilam, szukając wątku o basenie, które aktualnie mnie interesujesmile
        czyli jednak to prawda, co kumpela mówiła o ratownikach...
        Sądziłam, ze i w jakuzzi jest jakiś bieżący przepływ wody.
    • saszanasza Re: jackuzzi na basenie 04.11.13, 11:31
      dla mnie jaccuzi to wylęgarnia wszelkiej treści bakterii, ktore w ciepłej wodzie mają jak w raju.
      kilka lat temu ze źródeł termalnych mój syn przywiózł zapalenie pęcherza moczowego i grzyba.
      ja unikam tego typu atrakcji.
    • valtho Re: jackuzzi na basenie 05.11.13, 15:38
      Moje dzieci zawsze wchodziły, ale kiedyś w Irlandii spotkałam się z zakazem. Potem się okazało, że tam jest generalnie taki zakaz - dzieci do chyba 12 roku życia nie mogą korzystać z sauny i jacuzzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka