alfa36 14.05.12, 09:51 Dokładnie 7 latka. Polećcie, proszę, cos sprawdzonego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-ola Re: Książka dla zainteresowanego historią 14.05.12, 12:26 A czym konkretnie się interesuje? Historia to zbyt ogólnie... To ma być o rycerzach? O jakiejś konkretnej wojnie? O początkach państwa polskiego? A może o starożytności? Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Książka dla zainteresowanego historią 14.05.12, 12:31 dokładnie co..bo tematów sporo...mojemu zaczęło się od starożytności- w tym wieku czytał Historię Rzymian ( przez jakiś czas musieliśmy serwować śniadania.kolacje na wzór rzymski)...potem ogólnie historia starożytna..przeszło w wojny ..formacje wojskowe- samoloty, oręż wojskowy... ruchy wojsk ewolucja zainteresować + kartografia .Na razie stanęło na II WŚ..a to duże pole do popisu. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Książka dla zainteresowanego historią 14.05.12, 12:52 Ostatnio Piłsudzki. Wczesniej zabory. Jeszcze wczesniej Krzyżacy. I dużo wczesniej Rzymianie. Mlodego interesuje co kiedy i kto wygrał; ubiór, broń. Własciwie to skacze po tym wszystkim. Nawet o Stalina zaczepił ostatnio. Póki co czytam mu historię z gimnazjum, bo to co kupiłam kolorowe (w sensie ładne wydanie) miało zbyt trudną treść. Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: Książka dla zainteresowanego historią 14.05.12, 13:10 to nie do końca czysta historia, ale może zainteresuje go ta seria: www.mediarodzina.com.pl/artykul/250/seria-nazywam-sie-einstein-leonardo-da-vinci-szekspir-exupery-mozart-picasso-van-gogh.html ciekawa jest ta seria: allegro.pl/listing.php/search?string=tak+zyli+ludzie&category=7 a także "Historia dla Piotrka" www.podreczniki-gandalf.pl/b/historia-polski-dla-piotrka/ Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka11 Re: Książka dla zainteresowanego historią 14.05.12, 14:08 Polecam serię Kocham Polskę, wydawnictwo Rafael (autorzy J.J.Szarkowie). Jest tego kilkanaście tomów, bardzo ciekawie opracowanych, np. jest tom o słynnych zwierzętach (tu. m.in o kasztance Piłsudskiego ale i o niedźwiedziu Wojtku który walczył pod Monte Cassino), tom o królach Polski i większy tom Historia Polski. Obrazki są może nie najpiękniejsze ale tekst bardzo fajny dla dzieci. Moje chętnie słuchają, córka w wieku 4 lat wiedziała, że pierwszą stolicą Polski było Gniezno a syn w zerówce sprzedawał info typu kto przeniósł stolicę Polski z Gniezna do Krakowa Trzeba tylko uważać, bo np. w dużej Historii Polski są powielone niektóre rozdziały z innych książek. Książki są niedrogie bo ok 20 zł a można skompletować ładną serię. Widziałam w wielu księgarniach i na allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Książka dla zainteresowanego historią 14.05.12, 17:53 A, też miałam w ręku dwa tomy z wyd. Rafael, ostatecznie wybrałam "encyklopedię dla dzieci", ta druga wydała mi sie za trudna dla siedmiolatki. Z tym, że mnie wystarczyło, żeby była w miarę fajna i prosta, bo moje dziecko jest na etapie czytania encyklopedii rozmaitych i chciałam ją trochę nakierować na tematy historyczne, żeby nie było w kółko o dinozaurach, budowie wewnętrznej człowieka i skąd wieje wiatr. Dziecku sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Książka dla zainteresowanego historią 14.05.12, 21:05 "Historia Polski dla Piotrka", oraz atlas historyczny dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Książka dla zainteresowanego historią 14.05.12, 22:11 Czy znacie książki Ł. Wierzbickiego? Afryka Kazika- o Polaku który rowerem przejechał Afrykę www.lukaszwierzbicki.pl/?page_id=2 Dziadek Niedźwiadek- o niedźwiedziu Wojtku który słuzyl w Armii Andersa www.lukaszwierzbicki.pl/?page_id=4 Wyprawa niesłychana Benedykta i Jana www.lukaszwierzbicki.pl/?page_id=269 I dyskusja na forum ale ksiązki historyczne dla starszego niz 7 lat forum.gazeta.pl/forum/w,16375,134324258,,Dla_13_latkow_z_historia_w_tle.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Książka dla zainteresowanego historią 15.05.12, 10:47 Bardzo Wam dziękuję, na pewno coś wybiorę. Do tej pory, jak pisałam, dokonywałam samych niestrafionych wyborów (za trudne książki to były). Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Książka dla zainteresowanego historią 15.05.12, 17:30 Te ksiązki Wierzbickiego ktore ci poleciłam w 100% nadają się już dla 7 latka a Afryka dla dużo młodszego nawet 5- latka zainteresuje. Nie wiem czy wiesz ale wszystkie osoby opisane w jego książkach żyły, więc tym bardziej warto o nich poczytać. Afrykę i Niedżwiadka widziałam już w wielu bibliotekach. Zapytaj też na tym forum (albo poszperaj w wyszukiwarce) forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Książka dla zainteresowanego historią 15.05.12, 17:38 Polecam ci jeszcze gorąco serię którą można chyba znaleść już tylko w bibliotekach (w księgarniach od roku są tylko 4 pierwsze części więc być może dodrukują następne) To książki z serii "Magiczny domek na drzewie" rodzeństwo Ania i Jacek przenoszą się w różne czasy i kraje. Książki nadaja się też jako pierwsze książki do samodzielnego czytania. Jest chyba 30 części i razem z Anią i Jackiem poznajemy starożytny Rzym, Chiny, Egipt, czasy ludzi pierwotnych, czasy rycerzy, pierwszego lotu na księżyc itp. Swietna seria! ogrodksiazekmad.blogspot.com/2011/05/magiczny-domek-na-drzewie-1-zmierzch-w.html Odpowiedz Link Zgłoś
matizka Re: Książka dla zainteresowanego historią 28.02.13, 14:11 Potwierdzam, książki świetne i dla 8 latki i 5 latka Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Książka dla zainteresowanego historią 15.05.12, 22:24 Mój - niespecjalnie czytający - 10 latek pokochał Dziadka i niedźwiadka. Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Książka dla zainteresowanego historią 15.05.12, 17:45 Koniecznie też zobacz w bibliotekach czy mają książki z serii "Tajemnice słynnych ludzi". Każda książka poświęcona jest jednej osobie oraz epoce w której ten człowiek żył. ksiegarnia.jednosc.com.pl/index.php?cPath=14_59_62 Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Gra na podstawie "Historii Polski dla naszych dzie 09.12.12, 23:15 Może ktos z Was ma tą grę? Warto kupić (książkę już mamy 2 razy przeczytaną) Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Książka dla zainteresowanego historią 10.12.12, 13:09 Może Dzieje Europy dla uczniów by mu się spodobały. Każdy rozdział traktuje o innym wydarzeniu historycznym, przy czym jest to pisane jak opowiadanie - narracja, dialogi. Mnie się podobało. Synkowi nie czytałam, akurat dla mojego 7-latka byłoby za poważne. Ale Twój sprawia wrażenie bardzo oczytanego, więc może mu się spodoba. Oczywiście polecam najpierw przejrzeć w księgarni, bo może też uznasz, że to za poważne. Odpowiedz Link Zgłoś
tititu Re: Książka dla zainteresowanego historią 28.02.13, 11:55 Dla młodszych dzieci "Mały poczet królów dla dzieci" Piotr Rowicki, wyd. Ibis. Dobre wprowadzenie do historii królów Polski. Właściwie już od 5/6 roku życia. Zapomniałam kolejnego tytułu (pożyczone z biblioteki) z pocztem królów w tle ale sprawdze i dopiszę. Ta druga książka była dla starszego nieco dziecka - tak od 4 klasy w górę. Albo dla zainteresowanego tematem. W każdym razie język jest w niej trudniejszy, pojawiają się cytaty z Galla itd. Ja uwielbiałam "Polske Piastów" i resztę Jasienicy. Ale to też dla starszych dzieci (od gimnazjum?) Fajna jest "O wielkich Polakach dzieciom" Ewy Skarżyńskiej, wyd. WDiD. O wielkich Polakach krótko ale treściwie. Łatwy język, spokojnie na podstawówkę. Na youtube poszukaj starożytnych tematów. Trochę fajnych filmów tam znajdziesz. Na kablu są "Cywilizacje starożytne" nagrywam je ale na razie nie oglądałam. Wydaje mi się jednak, że to serial dla starszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś