Dodaj do ulubionych

powrót 6-latka do zerówki z kl 1

28.06.12, 16:28
Jest możliwy - źle napisałam w moim wątku i chcę tu sprostować. Dziecko które pójdzie do klasy pierwszej mając 6 lat może wrócić do zerówki do końca września. Tak mówią przepisy dla wszystkich szkół.
Obserwuj wątek
    • mama303 Re: powrót 6-latka do zerówki z kl 1 28.06.12, 22:37
      ewa1w napisała:

> Jest możliwy - źle napisałam w moim wątku i chcę tu sprostować. Dziecko które p
      > ójdzie do klasy pierwszej mając 6 lat może wrócić do zerówki do końca września.
      > Tak mówią przepisy dla wszystkich szkół.

Miesiąc to moim zdaniem za krótko żeby dziecko cofać.
      • magnolia1973 Re: powrót 6-latka do zerówki z kl 1 28.06.12, 23:03
        Z klasy mojej córki w I klasie pewien chłopiec został cofnięty bodajże po dwóch tygodniach. Ale tu sprawa była w miarę jasna. Chłopiec był agresywny i miał ogromny problem ze słuchaniem i wykonywaniem poleceń. Nauczycielka natomiast bardzo doświadczona i sądzę, że była w stanie ocenić właściwie, że temu chłopcu lepiej zrobi przeniesienie do zerówki.
        • mama303 Re: powrót 6-latka do zerówki z kl 1 29.06.12, 08:19
          magnolia1973 napisała:

> Z klasy mojej córki w I klasie pewien chłopiec został cofnięty bodajże po dwóch
          > tygodniach. Ale tu sprawa była w miarę jasna. Chłopiec był agresywny i miał og
          > romny problem ze słuchaniem i wykonywaniem poleceń. Nauczycielka natomiast bard
          > zo doświadczona i sądzę, że była w stanie ocenić właściwie, że temu chłopcu lep
          > iej zrobi przeniesienie do zerówki.

jak dziecko ma problem z agresją to nic nie pomoże przeniesienie do zerówki. Z tym doswiadczeniem, to róznie bywa, nasza doswiadczona nauczycielka postanowiła cofac wszystkie szesciolatki które trafiły do jej klasy twierdząc że sobie nie poradzą. Po przemysleniu dogłębnym podjelismy deczyje że dziecko zostawiamy w I klasie, podobnie zrobili rodzice innych dzieci. No i nauczycielka miała problem smile ..... dzieci sobie poradziły.
          wiem też że jedna dziewczynka z sasiednij klasy została cofnięta i to się źle skończyło. Dziecko bardzo przezyło wszystko podwójnie. Rodzice przeniesli ją potem do innej szkoły.
          • magnolia1973 Re: powrót 6-latka do zerówki z kl 1 29.06.12, 09:31
            U nas to inna sytuacja. Klasa jest złożona z samych (byłych, bo teraz kończą II klasę) 6. latków, które w opinii nauczycielki radzą sobie znakomicie i w niczym nie odstają od klas 7.latków. Więc nie jest tak, że wg tej nauczycielki 6 latek w szkole z definicji nie ma czego szukać. smile Wręcz przeciwnie.
            Ten cofnięty chłopiec nie był jedynym czy jednym z nielicznych 6-latków w klasie i dlatego jako 6-latek w opinii nauczycielki do niczego się nie nadawał, choćby nie wiadomo co robił. Wiem, że są tacy nauczyciele. Syn kolegi na taką nauczycielkę trafił. Ta nasza to zdecydowanie nie ten typ. Bardzo dobra i wszystkim dzieciom takiej bym życzyła.

Na agresję zerówka nic nie pomoże, zgadzam się, ale chyba I klasa dla dziecka, które ma ogromny kłopot z załapaniem, że tu jest jakiś nauczyciel, który coś każe zrobić i nie można tego olać, byłaby jednak niedobrym pomysłem. Co nie znaczy, że przeniesienie do zerówki magicznie takie problemy rozwiązuje.
            • jakw Re: powrót 6-latka do zerówki z kl 1 30.06.12, 07:27
              Przede wszystkim pani rozwiązała swój problem. Chłopiec po prostu trafi na panią mającą następny rocznik i to ona będzie miała problem. Pani zastosowała klasyczną spychologię stosowaną. I ciekawe jak nauczyciele będą sobie radzić z 6-latkai gdy nie będa mogli tak po prostu cofnąć takiego dzieciaka do zerówki...
            • ania19821 Re: powrót 6-latka do zerówki z kl 1 30.06.12, 14:32
              Pani bardzo dobrze postąpiła cofając dziecko do zerówki. Mój syn rok temu 6 latek poszedł do zerówki tylko i wyłącznie z powodu słabej gotowości szkolnej na poziomie społecznym. Intelektualnie rozwijał się super, w testach psychologicznych wyszło że spokojnie mógł iść do 1 klasy, poziom miał ponadprzeciętny i przeciętny dla 7 latka. Miał jednak duże problemy ze słuchaniem i wykonywaniem poleceń, z nadruchliwością i bywał agresywny, miał zachowania impulsywne. Zerówka baaaardzo dużo dała. Teraz to inne dziecko, jest już gotowy by iść do 1 klasy. W 1 klasie nie ma czasu na pracę indywidualną z dzieckiem i cackanie się z nim. A zerówka właśnie po to jest. Poprzez różne zabawy, ćwiczenia, pracę w grupie moje dziecko bardzo dużo zyskało.
              • mama303 Re: powrót 6-latka do zerówki z kl 1 30.06.12, 22:19
                ania19821 napisała:

. Miał jednak duże problemy ze słuchaniem i wykonywaniem polec
                > eń, z nadruchliwością i bywał agresywny, miał zachowania impulsywne. Zerówka ba
                > aaardzo dużo dała. Teraz to inne dziecko, jest już gotowy by iść do 1 klasy.

Tego nie możez być pewna, może równie dobrze poradziłby sobie i w I klasie a Tobie wmówiono, że konieczna jesy zerówka
                • ania19821 Re: powrót 6-latka do zerówki z kl 1 01.07.12, 21:57
                  mama303 napisała:

> ania19821 napisała:
                  >
                  > . Miał jednak duże problemy ze słuchaniem i wykonywaniem polec
                  > > eń, z nadruchliwością i bywał agresywny, miał zachowania impulsywne. Zeró
                  > wka ba
                  > > aaardzo dużo dała. Teraz to inne dziecko, jest już gotowy by iść do 1 kla
                  > sy.
                  >
                  > Tego nie możez być pewna, może równie dobrze poradziłby sobie i w I klasie a To
                  > bie wmówiono, że konieczna jesy zerówka

Może i by sobie poradził. Ale po co robić coś na siłę? I potem oglądać nieciekawe świadectwo końcowe??
    • osimek ewa1w 02.07.12, 09:52
      czy możesz mi podać przepis na który sie powołujesz??, pytam z ciekawość
      • ewa1w niestety nie, 08.07.12, 13:57
        po prostu zapytałam panią pedagog w szkole. A nie pytałam , gdzie to znaleźć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka