Dodaj do ulubionych

zmęczony nastolatek

28.11.12, 20:06
Syn (2 klasa gimnazjum) jest ostatnio wciąż zmęczony, pokłada się, czasami potrafi zasnąć po południu. Nasila się to z miesiąca na miesiąc. W szkole nauki sporo, ale nie porażająco. Wyniki odebrałam dziś - wszystko łącznie z tarczycą i cukrem jest ok, jedynie magnez nieco niższy. Śpi w tygodniu około 7,5-8 godzin. Jedyną zmianą, jaka mi przychodzi do głowy, jest to, że od wakacji syn gra więcej na komputerze (do 1,5 godziny dziennie).
Wiem, że to może być związane z okresem dojrzewania, ale jak mu pomóc?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: zmęczony nastolatek 28.11.12, 20:18
      A jesteś pewna, że śpi 7,5-8 godzin a nie przewraca się z boku na bok?
    • 71tosia Re: zmęczony nastolatek 28.11.12, 20:28
      oczywiscie ze moze. No i jesien, mniej swiatla czesto to tez powoduje takie fale zmeczenia. Moze 2-3 dni bez nauki, bez komputera i z wczesnym chodzeniem spac pomoze? Najlepszy by byl wyjazd przynajmniej na weekend.
      Ps No i nie oszukuje z tym komputerem? Znajomy nastolatek grywal cale noce, wlaczal komputer jak juz rodzina spala. No i sprawdz czy nie bierze jakis lekow, to teraz nawet bardziej modne wsrod dzieciakow niz narkotyki.
      • ewa_2009 Re: zmęczony nastolatek 28.11.12, 20:34
        Ostatnio to ja pracuję po nocach, więc syn na pewno nie gra, bo bym widziała.
        Co do spania, to śpi mocno, choć od zawsze ma problemy z zasypianiem. Co do leków, to nie sądzę (a przy okazji jak to można sprawdzić???).
        Codziennie wraca ze szkoły na piechotę z kolegami, więc ma 30 minutowy spacer. Co tydzień godzina basenu i godzina gimnastyki korekcyjnej.
        • 71tosia Re: zmęczony nastolatek 28.11.12, 22:34
          podobno dzieciaki miksuja rozne leki uspakajace, popularne sa tez pochodne efedryny (leki na katar i przeziebienie). Informacje co z czym brac znajduja w internecie, wiec jezeli masz jakiekolwiek podejrzenia to dyskretnie popatrz na strony, ktore przeglada w intenecie.
    • morekac Re: zmęczony nastolatek 28.11.12, 20:31
      A ile urósł?
      • ewa_2009 Re: zmęczony nastolatek 28.11.12, 20:37
        Przez ostatni rok urósł około 5 cm. 173 cm/58 kg. Ciśnienie w normie.
        Jest wrażliwy na zmiany ciśnienia i pogody (jak ja), ale przecie kawy mu nie dam (zresztą mi tez nie pomaga - raczej sobie wmawiam smile)
        • morekac Re: zmęczony nastolatek 28.11.12, 21:19
          Córka w okresie bardzo intensywnego wzrostu (>10 cm na rok) też bez przerwy była zmęczona i po prostu śpiąca Jeśli urósł głównie w ostatnim czasie - to może być jedna z przyczyn ...
          • verdana Re: zmęczony nastolatek 28.11.12, 21:41
            Oczywiscie, ze daj mu kawy! Młody człowiek w tym wieku spokojnie moze pić kawę, moje niskociśnieniowe dzieci miały wręcz zaleconą kawę przez pediatrę.
            Bardzo dobra jest cola. Wiem, wiem, trucizna itd, ale w wypadku senności doskonale sie sprawdza.
        • clio_yaga Re: zmęczony nastolatek 29.11.12, 16:23
          ale przecie kawy mu nie da
          > m (zresztą mi tez nie pomaga - raczej sobie wmawiam smile)

Mój też 2-klasista pija czasami latte, tez sobie wmawia, ze mu pomaga wink Tyle, że u nas zmęczenie wynika z treningów o 7 rano, potem "okienko" i szkoła do 15.20. Zdarza mu się paść o 19.
    • ola33333 Re: zmęczony nastolatek 28.11.12, 22:51
      ewa_2009 napisała:
      Śpi w tygodniu około 7,5-8 godzin.

To dla doroslego jest ok, ale nastolatek moze potrzebowac wiecej.. Ja taka bylam.

• dorotakatarzyna Re: zmęczony nastolatek 29.11.12, 12:18
      Mój ma 16 lat, ale pamiętam, że w tym wieku też tak dużo spał i się pokładał. Też robiłam wszystkie badania, nawet usg serca. Mam wrażenie, że szybko rosnący organizm po prostu potrzebuje odpocząć.
    • janka345 Re: zmęczony nastolatek 29.11.12, 12:40
      Mój syn, też 2 kl gimn., jeśli tylko śpi trochę krócej niż 9-10 godzin, to też potrzebuje godzinnej drzemki po szkole. Podobnie jak Ty w zeszłym roku robiłam mu badania, bo też niepokoiła mnie jego senność. Sporo energii spala mózg i oczywiście wzrost. Synowi pomogła godzinna drzemka po szkole. Nie pozwól mu tylko zasnąć ,,na dobre'', bo będzie potem zbyt rozespany. Pediatra zaleciła godzinkę snu po obiedzie (synowi nadwaga nie grozi smile )
    • tijgertje Re: zmęczony nastolatek 29.11.12, 15:30
      niektorzy ludzie powinni miec prawo zapasc w sen zimowy. Najwyrazniej twoj syn do nich nalezy. Podobnie jak ja i moj syn (jeszcze 8-latek). mlody spi po 11,5 godziny, ale po poludniu najczescie jmusi sie polozyc i odpoczac. Ja nieraz sobie ucinam w ciagu dnia drzemke. Oboje bardzo mocno reagujemu na zmiany pogody, a sezon jesienno zimowy to koszmar, po prostu brakuje nam swiatla. Ja nawet mam lampe antydepresyjna imitujaca swiatlo sloneczne i czuje roznice. Bez odpowiednich lamp spalabym na stojaco, choc niczego mi nie prakuje (poza wlasnie swiatlem). Mysle, ze kawe czy cole nastolatkowi z gimnazjum pozwolilabym pic. Podsun mu tez wiecej bananow i czekolady, dzialaja podobnie a sa zdrowsze i nie draznia zoladka.
      • joa66 Re: zmęczony nastolatek 29.11.12, 16:00
        . Ja nawet mam lampe antydepresyjna imitujaca swiatlo sloneczne i czuje roznice.

Mogłabyś wkleić link? Przymierzam się do kupna, ale nie wiem która jest dobra.

Dzięki.

• tijgertje Re: zmęczony nastolatek 29.11.12, 19:24
          od jakis 7 lat mam Philips Daylight Power, rok temu maz mi sprezentowal jeszcze budzik Philips Wake-up light. budTyle tylko, ze trzeba ustawiac moc i moze byc problem, jak sie spi z mezemwink Ja potrzebuje do oburzenia wiekszej mocy niz on i jego swiatlo budzi jakies 15 minit wczesniej. Lampa wlacza sie pol godziny przed planowana pobudka i stopniowo wzmacnia swiatlo do okreslonego poziomu. Ma cieple, lagodne swiatlo. Ta pierwsza jest dosc duza, swiatlo ma jasne, bialo-niebieskie, ale o dziwo nie razace. niektorzy uwazaja, ze ta lampa to jakies moje widzimisie, ja niestety przy braku wystarczajacej ilosci swiatla dziennego bardzo szybko wpadam w depresje.
      • mamusia1999 Re: zmęczony nastolatek 30.11.12, 22:43
        ostatnio bylam w stabilnie swietnej formie ( w dni powszednie) w 5 i 6 klasie szkoly podst., bo bylam na popoludniowej zmianie wink bede znowu pewnie dopiero na emeryturze.
        taki mam niepopularny biortym sowi. pobudka o 6.00 oznacza calodzienne przymulenie. kawa wprawia mnie w podeksyctowanie, a nie usuwa zmeczenia. no dobra, 30min sportu wytrzymalosciowego niezle sie sprawdza, ale nie na caly dzien. philips wake up tez bardzo jest fajny, bo jednak jestem prztyomna o tej 6.00.

ale wrocmy do nastolatka: pije wystarczajaco duzo? w tym wieku ma bowiem zapotrzebowanie wieksze niz dorosli (w stos. do wagi). elektrolity w tych badaniach tez byly? moj 8latek narzekal ostatnio na zawroty glowy, i dopiero sie zorientowalam, ze przestalam kontrolowac wlasnie plyny, choc wiem, ze ma niewielkie laknienie.
        • learning-to-fly Re: zmęczony nastolatek 01.12.12, 05:17
          Ja gdzieś tak w drugiej klasie gim też złapałam sezon na spanie w dzień, ewentualnie "leżakowanie" wink A potem z współlokatorką przez całe LO spałyśmy ok godzinkę po obiedzie.
          U mnie dochodziły problemy z zasypianiem i szczera nienawiść do rannych pobudek, to już w ogóle spanie w dzień ratowało zycie.
    • marika012 Re: zmęczony nastolatek 01.12.12, 10:01
      To chyba taki wiek, ja jak miałam 15 lat to bez 10 godzinnego snu nie bardzo funkcjonowałam a wyspana się czułam po przespaniu 12 godzin.
      • olewka100procent Re: zmęczony nastolatek 01.12.12, 23:00
        zamiast grać w gre na komputerze, zagoń go do gry w piłkę lub innego sportu na żywo , na pewno bedzie miał wiecej energii
      • mamusia1999 Re: zmęczony nastolatek 02.12.12, 15:58
        "ten wiek" to jednak suma czynnikow, z ktorych przynajmniej niektore mozna...zoptymalizowac:
        - niedotlenienie bo malo ruchu bo szkola i komp. trzeba miec juz troche doswiadczenia, zeby wiedziec, jak partyjka kosza orzezwia.
        - niedobory snu, bo TV lub/i komp. a wstawac trzeba
        - niedobory skladnikow odzywczych, bo wzrost
        - niedopicie, bo ....bidon do szkoly nie cool

a czesc zmeczenia trzeba zaakceptowac, bo umowmy sie, ze 8 godzin pracy w halasie, w zadanym rytmie i czesciowo bez osobistego zainteresowania, to kawal roboty.
        • 3-mamuska Re: zmęczony nastolatek 02.12.12, 18:31
          Jak dla mnie za mało snu.
          Sprawdź witaminy B12.
          Moja znajoma dostaje zastrzyki co 3 miesiące i tuż przed następnym widać wyraźnie ze forma jej spada ze potrzebuje następnego zastrzyku.
          -----------------------
          Myśl o tym co mówisz...
          Nie mów tego co myślisz...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka