Dodaj do ulubionych

Cel - 100 basenów

10.02.13, 11:00
Witam.

Syn lubi bić rekordy. Zastanawiam się czy taki wysiłek, nie jest poprostu dla niego niebezpieczny? W tej chwili jego rekord to 22 baseny 25 metrowe i sam się nie zatrzymał, ale ja wyciągnęłam go z wody, bo się o niego bałam. CZy wasze dzieci też pływają takie dystanse?
Obserwuj wątek
    • ga_ga_aga Re: Cel - 100 basenów 10.02.13, 11:38
      Moj też wyczynowiec i muszę cię zmartwić, że te 100 basenów jest dla nich możliwe jak najbardziej. Ponieważ boję się, kiedy sam albo z kumplami miałby sie zabrać za bicie rekordów, wiec zostawiam pod okiem trenera - ja niestety jestem mało wydolna fizycznie w porównaniu z dorastającymi chłopcami a i fachowej wiedzy mi po prostu brakuje. Dobry trener nauczy, jak się przygotować do treningu (w ich rozumieniu bicia rekordów) i jak sobie te treningi rozsądnie rozplanować.
    • bazylea1 Re: Cel - 100 basenów 10.02.13, 11:51
      dzieciaki trenujące pływanie tyle pływają, ale dla kogoś kto nie ma doświadczenia taki wyczyn może skończyć się zasłabnięciem, więc lepiej uważać, przynajmniej asekuracja wzrokowa. a najlepiej jakby to robił pod okiem trenera skoro ma takie zacięcie sportowe.
    • mruwa9 Re: Cel - 100 basenów 10.02.13, 12:07
      zalezy jakim stylem i czy chlopak duzo trenuje.
      Dla mnie 100 basenow to bulka z maslem (ale nie crowlem, a w kazdym razie nie wylacznie), nawet zadyszki nie dostaje ani zakwasow potem nie mam, a zaden ze mnie sportowiec.
      Sporo znajomych dzieci i mlodziezy trenuje plywanie i dla nich norma to 100-120 dlugosci podczas treningu ( 3-4 razy w tygodniu), w wieku 12-14 lat.
    • tijgertje Re: Cel - 100 basenów 10.02.13, 12:14
      Nie napisalas, w jakim wieku jest twoj syn. Mysle, ze 100 basenow jest jak najbardziej wykonalne. Moj syn w ubieglym roku jako 8-latek, rok po rozpoczeciu nauki plywania (mial niecale 130cm wzrostu i wazyl 25kg) bral udzial w plywackiej 4-dniowce: 4 dni z rzedu (on zaliczyl 5) plywa sie ciurkiem po 500m. Dzieci do 10 lat wlacznie moga (ale nie musza) zaliczac tylko 250m. Mysle, ze tej chwili moj mlody bylby w stanie przeplynac ponad kilometr, choc nie trenuje plywania. Ma raz w tygodniu zajecia na basenie, troche plywania, troche cwiczen i troche zabawy, ale treningiem bym tego nie nazwala, a mimo to jest duuuzo silniejszy i sprawniejszy niz rok temu, tak, ze nawet dla niego 1000-1500m nie byloby problemem, sadze, ze za rok czy 2 bylby w stanie te 100 basenow zrobic bez ryzyka dla zdrowia, o ile by regularnie plywal. zapisz dziecko na regularne treningi, zeby trener mial na niego oko, on znacznie lepiej potrafi ocenic, ile dziecko jest w stanie przeplynac. Jesli dziecko niigdy nie przeplynelo wiecej niz 22 dlugosci, to na pewno nie pozwolilabym mu plynac od razu 100, ale jesli co tydzien bedzie dokladac jedna dlugosc, to zanim sie obejrzysz i 200 przeplynie wink
      • yanian Re: Cel - 100 basenów 10.02.13, 16:45
        Mały ma 6 lat. Do tej pory pływał raz w tygodniu z trenerem i raz w tygodniu ze mną. Chcę go zapisać na pływanie sportowe lub do szkoły sportowej, wtedy będzie miał intensywniejszy trening. Oprócz basenu mały trenuje jeszcze 2 dyscypliny. Basen uwielbia, ale wychodzi z wody dopiero wtedy jak już się zmięczy tak, że nie ledwo stoi na nogach smile 10 basenów przepłynął na plecach, resztę kraulem, ale wcześniej około godziny pływał i nurkwał dla zabawy. Dla mnie kraul na taki dystans jest niewykonalny. Całość przepłynął w około 15 minut, bez odpoczynku lub z kilkosekundowym odpoczynkiem.
        Czyli nie potrzebnie go wyciągałam z wody, pewnie by sobie poradził.
        • myelegans Re: Cel - 100 basenów 10.02.13, 17:32
          Syn lat 8 trenuje w sekcji i na przecietnym treningu 1.5godzinnym plywaja ok. 40 basenow.
          Ostatnio mieli fundraising dla sekcji swimmathon, przeplynal 66 basenow, za kazda dlugosc dziadkowie zalozyli 5 dolarow i tak wszystkie dzieci. Dochod przeznaczony byl na potrzeby sekcji.

Jak chce bic te rekordy to mu pozwol. widocznie ma dobra wydolnosc. My naszego ciagamy na wielogodzinne wedrowki po gorach i wycieczki rowerowe. W ostatnie lato wyszedl z nami na Rysy, Babia Gore i pare innych gor i weekendowe 50km wycieczki byly prawie norma. Ma duza wydolnosc, dostosujemy sie do jego tempa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka