Dodaj do ulubionych

Trzecioteścik

11.03.13, 23:16
Czy dzieci przygotowują się jakoś do tego testu?U mojej córki jest więcej klasówek i pisali próbnie taki test.
Obserwuj wątek
    • iin-ess Re: Trzecioteścik 12.03.13, 12:46
      u nas w szkole nie bardzo. próbny powinien być
      • jarkotowa1 Re: Trzecioteścik 12.03.13, 14:58
        Trzecioteścik jest banalny.
        U nas dzieciaki nie mają przygotowania pod tym kątem. Realizują bieżący program.
    • klaviatoorka Re: Trzecioteścik 12.03.13, 14:58
      a u nas był już próbny smile
      właściwy (pierwszy z dwóch) będą pisac w czwartek na sali gimnastycznej, w strojach galowych, pal sześc realizację podstawy programowej i angielski, który miał byc na drugiej lekcji w tym dniu.
      I co najfajniesze- dzieciaki z deficytami, opiniami poradni piszą tak samo jak reszta, INDYWIDUALIZACJA nauczania poszła w las, teraz nikt nie będzie się z nimi cackał, dodatkowo tłumaczył polecenie, pokazywał palcem nadpobudliwcom w którym miejscu mają pracowac. Nieliczni szczęśliwcy będą mogli pisac pól godziny dłużej.
      No i pierwszy będzie Operona, 14.03, a drugi CKE- w maju.

Brawo dla pomysłodawców.

System edukacji jest już tak mocno zagubiony w sprzecznościach, że sami nauczyciele i dyrektorzy nie wiedzą już, czego się trzymac

Prawdomówność - to brak umiejętności szybkiego wymyślenia innego wariantu
      • bramanka Re: Trzecioteścik 12.03.13, 17:31
        yyy, pokazywac palcem
        jakie opinie? do konca III klasy nie diagnozuje sie dys, tylko zagrożenie.
        a trzecioteścik? powinien byc pisany z biegu, na lekcji- bez zadnego przytowoania krawatów. ma pokazac nauczycieliom przez Iv klasa, jaki mają materiał i ew. rodzicom, nad czym mają pracowac z dziecmi
        • jakw Re: Trzecioteścik 15.03.13, 21:30
          bramanka napisała:

> ma pokazac nauczycieliom przez Iv klasa, jaki mają materiał
          Nauczyciele klas III chyba powinni to wiedzieć bez testu...
          A nauczyciele klas IV chyba pracują w tej samej szkole co nauczyciele klas III i na dokładkę pewnie do testów klas III aż tak zaglądać nie będą
          > i ew. rodzicom, nad czym mają pracowac z dziecmi
          Z dziećmi to powinna przede wszystkim pracować szkoła. A jeśli jest coś, nad czym dziecko powinno popracować w domu pod okiem rodziców to nauczyciel może udzielić bardziej precyzyjnych wskazówek niż sucha punktacja testu.
          Takie testowanie klas III sp wydaje mi się wogóle bez sensu.
          Ale ja mam też wątpliwości co do sensu testu klas VI.
          • bramanka Re: Trzecioteścik 15.03.13, 22:56
            u nas definitywnie trzciotescik słuzył np do planowania zajęc dodatkowych, wyrownawcych dla dzieci. z niego czesto wynika obiektywnie co dzieci umieją, a czego nie.

masz rację- powinna pracowac szkoła- ale sorki- nie tylko. powinni rownież rodzice wg indywidualnych wskazówek opracowanych przez pedagoga- denerwuje mnie to spychanie wszystkiego na szkołe, jakby było t jedyne miejsce, gdzie dziecko się uczy. w wypadku dzieci np w dys...., roznymi- czesc pracy to praca w domu. podobnie jak np rehabilitacja fizyczna- jak dziecko ma problem, to spotyka sie z rehabilitantem co jakis czas, ale ćwiczenia maja byc wykonywane codziennie. podobnie logopeda. nie twierdzmy, ze wszystko ma byc wykonane przez szkole- bo dochodzi do takiej parani, jak w klasie mojej mlodej- ze dzieci nie chca nadzorowac czytania dzieci. a potem bedzie placz!

nie mam nic przeciwko madrym testom, z pytaniami otwartymi i zamnknietymi, ocenianymi zewnetrznie. ale nie moge zdzierżyć uczenia pod testy! to powinno byc zabronione. przychodzą, piszą i juz. feedback indywidualny.
      • ewa_mama_jasia Re: Trzecioteścik 12.03.13, 18:23
        Boże przerąbane. Trzecioteścik na sali gimnastycznej? W strojach galowych? Koszmar. To może każdą klasówkę proponuję robić na sali gimnastycznej i w galówkach.
        • matizka Re: Trzecioteścik 12.03.13, 22:30
          no to my piszemy pojutrze - Boże już się boję jutrzejszej pracy domowej. Potem piszemy pod koniec marca.

Mamy z córką za sobą maraton w postaci pracy domowej - jakieś wydawnictwo WSIPU - trzecioteścik - ekstraklasa- 8 stron polski; 8 matematyka - w tej ostatniej zadania typu - ile pudełek o bokach 2cm; @ cm; 2 cm zmieści się w pudełku o bokach 30; 20;12 cm.

Pomijając, że prawie omówiłyśmy wzór na objętość prostopadłościanu to wynik jest abstrakcyjny dla dziecka, które w zadaniach szkolnych nigdy nie przekroczyło progu 100.

I co myśli o sobie moja córka - mamo, przepraszam Cię, że jestem taka głupia i nie umiałam tego rozwiązać. Dziękuję mądrym dorosłym, którzy od 3 lat zajmują się tylko tym by przekonać moje/nasze dzieci, że są nic nie warte. Nie wiem o co chodzi - o to, by mniej się buntowały gdy wylądują w Anglii na zmywaku. Jezu, jaka ja jestem wściekła.

Słuchajcie - czy myślicie, że ja mogę napisać do dyrekcji prośbę o wyjaśnienie w jaki sposób test odnosi się do podstawy programowej; gdy już będę miała te zadana z drugiego testu - poprosić by mi pokazali kiedy dziecko było uczone danych treści oraz czemu służą pytania tak znacznie wykraczające poza podstawę programową - bo ja mam ochotę iść na wojnę z systemem
          • klaviatoorka Idziemy na wojnę z systemem?- PopieraM! 12.03.13, 22:44
            Nareszcie normalny głos rodzica, brawo dla przedmówczyni- zróbmy wszyscy dym w swoich szkołach, dajmy do zrozumienia dyrektorom, że żądamy spójności pomiędzy nauczaną podstawą programową, podręcznikami, a wymaganiami, nawet zewnętrznymi. I gdzie W PODSTAWIE jest napisane, że jedne umiejetności są ważniejsze niż inne- PRZECIEŻ TEST SPRAWDZA TYLKO NIEKTÓRE, to jakaż jest jego miarodajnośc, poza statystyką, która jak wiadomo nijak sie ma do przeciętnych dzieci?
            Naprawdę u was nie idą w strojach galowych????????????????
            I nie będzie zbiorowego oglądania filmu relaksacyjnego przed testem????????????
            Upewnijcie się lepiej, albo napiszcie w czwartek, co opowiedziały wasze dzieci
            • olena.s Re: Idziemy na wojnę z systemem?- PopieraM! 13.03.13, 10:14
              Na litość boską.
              Przecież ten cały test trzecioklasisty ma doskonale zerowe znaczenie dla czegokolwiek! Jeszcze rozumiałabym furię przy teście szóstoklasisty!
              Każdy test wybiórczo sprawdza pewne umiejętności. Oczywiście, jeżeli będą w nim jakieś idiotyzmy czy zagadnienia jeszcze nie zrealizowane przez szkołę należy powiedzieć co się o tym myśli.
              Ale tak się przejmować???
              • jakw Re: Idziemy na wojnę z systemem?- PopieraM! 15.03.13, 21:36
                olena.s napisała:

> Na litość boską.
                > Przecież ten cały test trzecioklasisty ma doskonale zerowe znaczenie dla czegok
                > olwiek!
                Z wyjątkiem tego, że co poniektórzy mają 40-stronnicowe prace domowe i zadania z programu IV czy V klasy do zrobienia. I przez co zapewne uwierzą we własne siły.
                Podejrzewam jednak, że dla szkół taki test może mieć pewne znaczenie prestiżowe i najpierw odbija dyrekcjom, potem nauczycielom, a na koniec rodzicom.
                >Jeszcze rozumiałabym furię przy teście szóstoklasisty!
                Test 6-klasistów też jest lekko bez sensu.
          • ewa_mama_jasia Re: Trzecioteścik 13.03.13, 08:26
            Wytłumacz dziecku, ze test jest po to, aby sprawdzić umiejętności pani w uczeniu dzieci. A jeśli pani da pracę domową 8 stron to zapytaj, co robiła przez ostatnie 3 lata z dziećmi, że musi nadrabiać to w ciągu ostatniego tygodnia. Dziecko kończy już wczesnoszkolną, więc mozesz nauczycielce podpaść, długo sie z nią nie będziecie męczyć smile
          • przeciwcialo Re: Trzecioteścik 13.03.13, 08:32
            Pisanie tego testu nie jest obowiązkowe, możecie zrezygnowac..
            Inna sprawa ze te testy ukłądają osoby któe nie znają chyba programu chocby ubiegłoroczyny kwiatek pt. Napisz do prezydenta list aby ci nie zamykali szkoły czy coś w ten deseń.
            • jakw Re: Trzecioteścik 15.03.13, 21:37
              przeciwcialo napisała:

> Inna sprawa ze te testy ukłądają osoby któe nie znają chyba programu chocby ubi
              > egłoroczyny kwiatek pt. Napisz do prezydenta list aby ci nie zamykali szkoły cz
              > y coś w ten deseń.
              Ale za to znają politykę wink
          • morekac Re: Trzecioteścik 16.03.13, 08:41
            prośbę o wyjaśnienie
            > w jaki sposób test odnosi się do podstawy programowej;

Ze strony OBUT
            przekazanie wszystkim zgłoszonym do badania szkołom profesjonalnych narzędzi badawczych – zestawów zadań z języka polskiego i z matematyki pozwalających uczniom na zaprezentowanie umiejętności zdobywanych podczas codziennej nauki w szkole, na zastosowanie posiadanej wiedzy w sytuacjach nietypowych oraz na wykazanie się dodatkowymi umiejętnościami;
            Przy okazji przypominam, że jeśli chodzi o sprawdziany po klasie VI i dalsze egzaminy, to są jasno określone wymagania egzaminacyjne i rzadko zdarza się, żeby zadania były z czapy wzięte.

I jeszcze ze strony OBUT
            Testy stosowane w naszym badaniu konstruowane są tak, aby poziom rozwiązania poszczególnych zawartych w nich zadań wynosił od 0,3 do 0,9 (czyli radziło sobie z nimi od 30 do 90% badanych), a więc tak, aby każdy uczeń znalazł w nich wyzwanie na swoją miarę. Wśród zadań znajdują się zarówno takie, które kierowane są do uczniów o niższym poziomie wiedzy (wiadomości i umiejętności), jak i takie, w których trzecioklasiści mają okazję do zastosowania swojej wiedzy w sytuacjach nietypowych, wykazania się wysokim poziomem opanowania różnorodnych umiejętności oraz ujawnienia swoich faktycznych możliwości.

Zależy nam, aby badaniu nie towarzyszyły nadmierne uczniowskie emocje, dlatego mamy nadzieję, że wesprą Państwo Dyrektora Szkoły we wpisaniu badania w rytm normalnych, codziennych zajęć i w zapobiegnięciu stworzenia wokół niego atmosfery egzaminacyjnej. Sugerujemy, aby badanie odbyło się w sali lekcyjnej, w której najczęściej uczą się uczniowie, a osoba przeprowadzająca badanie była dobrze znana dzieciom.
        • przeciwcialo Re: Trzecioteścik 13.03.13, 08:48
          Mój syn pisał trzecioteścik w normalnych ubraniach, pani kazała na luzie podejśc, a potem poszli grać w piłkę.
    • asia_i_p Re: Trzecioteścik 12.03.13, 22:33
      No przygotowują się, niestety, a to jest bez sensu, bo on ma wyłapywać problemy przede wszystkim szkół.
    • blankaz Re: Trzecioteścik 13.03.13, 10:03
      U nas mają nie pisać tych ogólnopolskich testów, tylko mieć wewnętrzny, bez specjalnego zadęcia czy przygotowywania - czyli po prostu z marsza na lekcji. I mi się bardziej taka opcja podoba niż robienie z tego wielkiego halo pt. stroje galowe i sala gimnastyczna.
      • balbinka01 Re: Trzecioteścik 13.03.13, 10:12
        u nas nie ma ŻĄDNEGO tego typu testu. Pani nie chce stresować dzieci... Co miesiąc maja większy sprawdzian z tego, co przerobili, więc jak na III kl starczysmile
      • olga727 Re: Trzecioteścik 13.03.13, 12:44
        blankaz napisała:

> U nas mają nie pisać tych ogólnopolskich testów, tylko mieć wewnętrzny, bez spe
        > cjalnego zadęcia czy przygotowywania - czyli po prostu z marsza na lekcji. I mi
        > się bardziej taka opcja podoba niż robienie z tego wielkiego halo pt. stroje g
        > alowe i sala gimnastyczna.

Jeszcze trochę,a trzecioklasistom będzie trzeba urządzić:studniówkę i bal Po egzaminie,oczywiście w lokalu i z wielką pompą. wink
        • an.16 Re: Trzecioteścik 13.03.13, 14:10
          Ja o teście dowiedziałam sie po fakcie, gdy oddawali wyniki. Dzięki Bogu, syn miał normalną nauczycielkę, nie było ani gadania o teście ani żadnych przygotowań.
          • iin-ess Re: Trzecioteścik 14.03.13, 09:22
            MOja córka dopiero zaczęła się trochę stresować jak ubieraćła się na galowo itd. Dla mnie bzdura
            • matizka Re: Trzecioteścik 14.03.13, 12:43
              Oczywiście, że wszystko zależy od nauczycielki, ale w mojej szkole jest 7 klas trzecich i wszystkie panie kładą na to coraz większy nacisk. Znam prywatnie jedną z nauczycielek i ona jednak w poprzednich latach też się przejmowała, że jej dzieci słabo wypadną.

Nasz pani, która nam zadała ten test w zasadzie to 16 stronicowy wcześniej też nam podobne rzeczy zadawała - hit to chyba 40 styron (cała książeczka w ciągu tygodnia) na koniec pierwszej klasy - osobiście pokolorowałam ze 20 obrazków!

I mówienie czym się matki przejmujecie jest bez sensu. To co mam zrobić, powiedzieć, żeby dziecię się w ogóle nie przejmowało nauką - czy jaką jej zasadę wyboru czym się ma przejmować dziecko czym nie ustanowić?

Nawet gdyby pisała ten test po chińsku, a potem rozdano by w klasie wyniki i ona dostała by dwóję, a jej wietnamscy koledzy trójki to by mogła czuć się głupsza od nich. No nie mówcie mi, ze wy zawsze tak potrafiłyście zracjonalizować, że jak wam coś źle poszło to wina testu a nie wasza
              • matizka Re: Trzecioteścik 14.03.13, 12:46
                A i jeśli chodzi o test szóstoklasisty to on jest ujęty w jakiś dokumentach ministerstwa i tzw. WSO, a ten jest po prostu wolną amerykanką - zamierzam się zresztą zapytać RR czy nie powinien być jakoś uwzględniany w WSO
                • ewa_mama_jasia Re: Trzecioteścik 14.03.13, 13:40
                  Nie jest uwzględniany i nie może byc, bo to jest test dobrowolny. oteż nie wszystkie szkoły do niego przystepują. Zresztą sama wiesz, ze "chodza" ze 2 albo 3 trzecioteściki. Powiem szczerze, gdyby mi wychowawczyni wyskoczyła z testem na 40 stron do zrobienia w ciągu tygodnia, wyśmiałabym. I nie poszłabym do rady rodziców, tylko do dyrektora szkoły. Że sobie zrażę nauczycielkę - pal sześć, jeszcze ze 3 miesiące i koniec kontaktów z nią.
              • joannab-o Re: Trzecioteścik 14.03.13, 13:47
                matizka napisała:

>
                > I mówienie czym się matki przejmujecie jest bez sensu. To co mam zrobić, powied
                > zieć, żeby dziecię się w ogóle nie przejmowało nauką - czy jaką jej zasadę wybo
                > ru czym się ma przejmować dziecko czym nie ustanowić?
                >
                > Nawet gdyby pisała ten test po chińsku, a potem rozdano by w klasie wyniki i on
                > a dostała by dwóję, a jej wietnamscy koledzy trójki to by mogła czuć się głupsz
                > a od nich.
                Zaręczam Ci, że to, czy dziecko się przejmuje zależy tylko od rodziców, przynajmniej na etapie tych pierwszych trzech klas. Moich dwoje się nie przejmowało i trzecie też nie będzie, bo ja nie zwracałam uwagi na stopnie i wyniki testów.
                Co do zasady wyboru, czym dziecko ma się przejmować to też jest prosta wink - niczym. Jest małym dzieckiem, ma się rozwijać , uczyć, żyć sobie w poczuciu bezpieczeństwa najdłużej jak się da.
                • 4nana Re: Trzecioteścik 15.03.13, 19:51
                  Test faktycznie banalny
                  • mama303 Re: Trzecioteścik 15.03.13, 19:58
                    4nana napisał(a):

> Test faktycznie banalny

Obut nie będzie pewnie tak banalny smile
                    • 4nana Re: Trzecioteścik 15.03.13, 20:44
                      U nas chyba tego trudniejszego nie będzie ja nic o nim nie słyszałam
                      • mama303 Re: Trzecioteścik 16.03.13, 07:47
                        4nana napisał(a):

> U nas chyba tego trudniejszego nie będzie ja nic o nim nie słyszałam

Być może. W zeszłym roku wielu nauczycieli i rodziców sie buntowało. Byc może szkoły porezygnowały z tego "dziwadła"
                    • iwoniaw Kto organizuje ten "trzecioteścik" i czym on się 20.03.13, 13:36
                      różni od testu OBUT? To są jakieś inne testy, czy po prostu na razie był próbny, a ten w maju jest "właściwy"?
                      • bramanka Re: Kto organizuje ten "trzecioteścik" i czym on 20.03.13, 14:06
                        to jest inna nazwa obuta smile
                        • iwoniaw Re: Kto organizuje ten "trzecioteścik" i czym on 20.03.13, 14:13
                          Dzięki, nie byłam pewna, a już zwłaszcza po lekturze tego wątku smile

No to z tymi salami gimnastycznymi niektóre szkoły rzeczywiście pojechały - przecież na stronie OBUT jest napisane wyraźnie:

CytatBadanie na terenie szkoły, które powinno odbyć się w salach, w których uczniowie uczą się na co dzień, przeprowadzą osoby wskazane przez dyrektora szkoły – wychowawcy klas lub znani dzieciom pedagodzy.

No to przecież nie chodzi o to, że wf tam mają "na co dzień", tylko że warunki mają być jak najbardziej naturalne i zbliżone do codziennej pracy z zadaniami w szkole... uncertain
                      • gajmal Re: Kto organizuje ten "trzecioteścik" i czym on 27.03.13, 11:05
                        Ten test, który dzieci teraz pisały to był test OPERON-u.
              • morekac Re: Trzecioteścik 16.03.13, 08:43
                To co mam zrobić, powied
                > zieć, żeby dziecię się w ogóle nie przejmowało nauką - czy jaką jej zasadę wybo
                > ru czym się ma przejmować dziecko czym nie ustanowić?
                Powiedzieć, żeby nie przejmowało się testem, który mierzy rzeczy wiadome wyłącznie osobom układającym ten test...
                • jarkotowa1 Re: Trzecioteścik - jak wyniki? 26.03.13, 08:35
                  Macie już wyniki?
                  • szpulakasia Re: Trzecioteścik - jak wyniki? 26.03.13, 21:16
                    u nas Pani już podała wyniki ,moje dziecko stwierdziło że był tak banalny że zrobiła w 15 minut i potem się nudziła...wczoraj Pani podała same wyniki,moja zdobyła 40/40,ale z tego co wiem to matematykę zaliczyło bardzo dobrze chyba z pół klasy....z polskim podobno było gorzej....tak stwierdziło moje dziecko,co do obut to u nas będzie 21 maja,sciągnęłam sobie z ciekawości z internetu i jest ciut trudniejszy czasami polecenia są gorsze do zrozumienia i matematyka też inna(w zeszłym roku zadania podzielenia 10 na 4 a ułamków nie było)
                    • jarkotowa1 Re: Trzecioteścik - jak wyniki? 27.03.13, 09:23
                      U nas 39 (jeden błąd w polskim). Obuta zrobiliśmy sobie z ciekawości (tego z listem do prezydenta). Z ułamkami sobie poradził - pomogła mu w tym muzyka (nuty)smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka