Dodaj do ulubionych

W co się pakuje

03.06.13, 23:42
8latka na obóz? Plecak? Jakiej wielkości? A może taka torba z wysuwaną rączką (nie walizka) sprawdzi się lepiej?
Syn jedzie pierwszy raz na obóz (10 dni, Ustka, obóz piłkarski) i zaczynam się zastanawiać co ma wziąć i co mu zrobić, żeby wszystko wróciło razem z nimsmile
Będę wdzięczna za dobre rady od doświadczonych w tym temacie rodziców.
Obserwuj wątek
    • annakate Re: W co się pakuje 04.06.13, 00:00
      zrób mu listę, niech pakując się z powrotem sprawdza, czy wszystko jest, ale nie zdziw się jak będzie manko albo superata. Daj mu torbę z materiału albo poszewkę na poduszkę - niech wrzuca brudne; jak wrzuci przepocone albo zawilgocone rzeczy do foliówki to zapleśnieją na pewno. Torbę albo plecak dobierz tak, żeby zostało trochę luzu po zapakowaniu (z powrotem nie będzie miał rzeczy tak ładnie poskładanych i poprasowanych) i wybierz taki pakunek, który syn będzie w stanie sam przenieść choć kawałek. Daj mu rzeczy charakterystyczne (żeby poznał, że to jego), a takie jak biały Tshirt jakoś oznacz albo podpisz.
    • marcin.slawski Re: W co się pakuje 04.06.13, 00:05
      Podpowiem nie jako rodzic, a organizator takowych wyjazdów wink
      Najlepsza jest walizka z kółkami. Na prostym odcinku mała da sobie radę, a nikt przecież nie każe jej nosić walizki po schodach. Odradzam plecak, bo zwłąszcza młodsze dzieci mogą mieć problem z jego pakowaniem, a i do przenoszenia jest tak naprawdę trudniejszy ( a ponadto pozwoliłabyś 8-latce nieść kilkunasto kilogramowy plecak ?).
      Co wziąć, nie podpowiem, bo to indywidualna sprawa, jednak aby wszystko lub prawie wszystko wróciło najlepiej podpisać rzeczy na metkach ( wystarczą inicjały). Pakuj bagaż razem z dziećmi, aby wiedziały co mają i koniecznie kilkukrotnie pokaż im rzeczy nowe (najczęściej dzieci nie rozpoznają swoich nowych rzeczy). Aby ułatwić dzieciom sprawy związane z odzieżą polecam zapakowanie skarpetek i bielizny do osobnych worków, aby cały worek był zawsze w całości.
    • nika_j Re: W co się pakuje 04.06.13, 00:30
      Gdyby to był las, polecałabym plecak (ja mam doświadczenia raczej z zuchami i harcerzami), ale skoro to miasto i dziecko nie będzie nosić torby w terenie, to raczej lepiej się sprawdzi torba na kółkach. Plus mały plecak na drogę. Dziecko niech się spakuje samo z listą (może być obrazkową, ale listą) i tę listę niech weźmie ze sobą, żeby to samo zabrać z powrotem. Nie pakuj go za niego.
      • jagabaga92 Re: W co się pakuje 04.06.13, 07:57
        > niech się spakuje samo z listą (może być obrazkową, ale listą) i tę listę niec
        > h weźmie ze sobą, żeby to samo zabrać z powrotem

to co napisałaś, od razu nasunęło skojarzenie zrobienia "fotolisty". Dla jednych może i niedorzeczne to moje skojarzenie, ale z drugiej strony wcale nie takie głupi jest pomysł, by sfotografować dziecku zabierane rzeczy, zwłaszcza jesli to pierwszy wyjazd i nie wiadomo, jak dziecię sprawdzi sie pod kątem samodzielnego pilnowania swojej własnościwink.

Mój wyjeżdża na kolonie, mieszkają w budynku, więc walizka na kółkach zawsze sprawdza sie świetnie. Na podróż, wycieczki wyjazdowe podczas kolonii, wyjścia na plażę, na wycieczki piesze ma plecaczek.
        • nitka111 Re: W co się pakuje 04.06.13, 08:45
          Foto lista to dobry pomysł, tak robiłam synowi na pierwszych wyjazdach, teraz już raczej ogarnia temat pakowania smile. Walizka na kółkach moim zdaniem najlepsza i do tego mały plecak na krótsze wycieczki lub podróż. Obozy piłkarskie mają to do siebie, że dzieci sporo trenują ( przynajmniej tak jest u nas - 3 treningi dziennie), pakując stroje sportowe warto wybrać takie, które dziecko samo sobie przepierze i które szybko schną - bo inaczej drugi raz tego samego stroju nie ubierze. My pakujemy 4 - 5 kompletów. organizator przeważnie daje orientacyjną listę rzeczy do zabrania i wystarczy do niej się odnieść.
    • triss_merigold6 Re: W co się pakuje 04.06.13, 10:06
      Dałam usztywnianą lekką walizkę na kółkach z wysuwaną rączką. Łatwiej się otwiera i łatwiej utrzymać porządek niż z plecaku.
    • enja11 Re: W co się pakuje 04.06.13, 17:24
      Ja nie chciałam dawać walizki bo mi się z Dudusiem Fąferskim kojarzyłosmile Ale widzę, że waliza rządzi i chyba rzeczywiście będzie najwygodniejsza. No i najważniejsze - jest na stanie, więc nie trzeba nic kupowaćsmile
      Pomysł z lista dobry - tylko co zrobić, żeby nie zgubił listy?smile Ostatnio jest masakra - zapomina na każdym krokuuncertain
      • marcin.slawski Re: W co się pakuje 04.06.13, 17:45
        Tym bardziej zamiast listy, podpisz rzeczy na metkach. Lista jest ok, ale w myślach rodziców :p Siedzi później takie dziecię z wychowawcą i głowią czy, czy spodnie 3/4 (dobrze, jeśli dziecko wie co to znaczy) granatowe należą do tego dziecka, czy do kolegi, który twierdzi, że ma identyczne... Sprawa o tyle bardziej skomplikowana, że żyjemy w erze Decathlonuwink
        Ponadto pozostawiona rzecz na boisku, na plaży i gdziekolwiek trafi do właściciela, gdy na metce są choć inicjały.
        Po każdym turnusie zostaje nam duży wór rzeczy "niczyich", czyli takich, do których żadne dziecko się nie przyznało. Najczęściej są to koszulki, majtki, ale są i znacznie droższe części garderoby.
        Jeśli dziecko jest zapominlaskie, nie stresuj go dodatkowo inwentaryzacją rzeczy. Jak się będą pakować w drogę powrotną będzie mu o wiele łatwiej sprawdzić metki i pakować swoje, podpisane rzeczy.
        • enja11 Re: W co się pakuje 04.06.13, 17:55
          Dzięki za radysmile
          Podpiszę ciuchy, ale listę też damsmile Jak będzie ładna pogoda i np. nie użyje kaloszy/kurtki przeciwdeszczowej, lub użyje ją raz i ciepnie gdzieś, to bez listy raczej sobie o niej nie przypomni, a tak przynajmniej będzie wiedział czego szukaćsmile
          Najgorsze jest to, że jak to nad polskim morzem - trzeba się przygotować i na zimnicę i na upały. A ja mistrzynią minimalizmu w pakowaniu nie jestemuncertain
          • nitka111 Re: W co się pakuje 05.06.13, 09:16
            Jeśli bierze telefon, to możesz fotolistę zrobić własnym, a potem mu pod koniec przesłać mms.
            Przetestowałam smile

Ale było i w drugą stronę: cała czwórka z pokoju wysłała do rodziców zdjęcia skarpetek do których nikt się nie przyznawał z pytaniem: czy to moje? Jeden sms wrócił na tak ( nie mój wink )
      • jagabaga92 Re: W co się pakuje 05.06.13, 09:28
        > Pomysł z lista dobry - tylko co zrobić, żeby nie zgubił listy?smile

przyszyć, chocby fastrygą do podszewki w walizce lub włozyc do koszulki foliowej i przyczepic agrafkami. Mój syn wrzuca listę luzem do kieszeni w podszewce, ponadto ma podpisane rzeczy (zwł. "góry") inicjałami. Wyjeżdżał już 2 razy i za każdym razem wróciło dokładnie 100% jego rzeczy - nic mniej, nic więcejsmile.
    • saszanasza Re: W co się pakuje 05.06.13, 21:43
      pakuję dziecko w walizkę na kółkach z wysuwaną rączką oczywiście, ale nie kupiłam takiej sztywnej, tylko przypominającą torbę podróżną. jest zdecydowanie bardziej pojemna a ma stosunkowo niewielkie gabaryty.
    • camel_3d to zalezy jaki oboz.. 04.11.13, 12:34
      bo jak wedrowny to raczej plecak ze stelazem.

jak zwykly..to taka walizka na kolkach jest ok..ale wiesz..moze tez byc obciachem smile)) zapytaj organizatora co poleca.
      • budzik11 Re: to zalezy jaki oboz.. 04.11.13, 17:21
        Po co wyciągasz wątek sprzed 5 m-cy? Myślisz, że autorka nadal się zastanawia, w co to dziecko spakować na wakacje??
        • camel_3d Re: to zalezy jaki oboz.. 04.11.13, 20:47
          to nie ja..byl na gorze i nie zauwazylem, ze to hstoryczny watek...
      • marcin.slawski Re: to zalezy jaki oboz.. 04.11.13, 20:52
        Ktoś podbił wątek reklamą jakiś dziwnych walizek. Post z reklamą został usunięty, wysoka pozycja wątku pozostała.
        • zona_mi Re: to zalezy jaki oboz.. 06.11.13, 19:25
          I dobrze, dawno się tak nie uśmiałam, wyobrażając sobie te ośmiolatki w walizkach smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka