afrikana 06.08.13, 23:49 Kolejny ciekawy artykuł ukazujący fakty. Tak to wygląda tak na prawdę: www.rp.pl/artykul/1024649.html?p=1 a próbuje się nam mydlić oczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tawananna Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 00:13 MEN pewnie całej prawdy nie mówi, ale ten artykuł - też nie. Autor przedstawia taką rzeczywistość, jaką chce przedstawić - cytuje bardzo wybiórczo tylko te statystyki i wyniki badań, które zdają się potwierdzać jego tezę; przynajmniej w kilku miejscach dokonuje nadinterpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś
afrikana Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 00:53 Możesz podać konkretne przykłady ? Co sie nie zgadza ? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 04:11 Artykul rzeczywiscie jest tendencyjny i glupawy. Niemal na calym swiecie rozpoczyna sie chodzenie do szkoly w wieku 6 lat. Poczynajac od USA,Chin,Indii,Rosji,cala Europa Zachodnia oraz wiekszosc panstw Afryki. chartsbin.com/view/z87 www.nfer.ac.uk/nfer/index.cfm?9B1C0068-C29E-AD4D-0AEC-8B4F43F54A28 To ze w 8 krajach europejskich zaczyna sie nauke od 7 roku zycia nie ma zadnego znaczenia,bo w tych 8 krajach mieszka razem mniej ludzi niz w Niemczech.Poza Polska to sa wszystko male kraiki(Szwecja,Bulgaria,Finlandia,Estonia,Litwa,Lotwa,Serbia) We wszystkich najwiekszych krajach na swiecie,Chiny,Indie,USA zaczyna sie obowiazkowo nauke w wieku 6 lat. A te 3 kraje to prawie 3 mld ludzi. W USA obowiazkowo trzeba poslac dzieci do szkoly w wieku 6 lat,ale....mozna juz w wieku 4 lat. Moje dzieci zaczynaly chodzic do szkoly w wieku 4 lat. No ale ja jestem Amerykaninem i moje dzieci sa Amerykanami to nam to pasuje. W Polsce 4 letnie dzieci jeszcze cyca ssa i w pieluchach chodza,to wiadomo ze do szkoly ich poslac nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 04:26 Czym szybciej dziecko zacznie nauke tym lepiej wszystko przyswaja. W domach inteligenckich to nie ma specjalnie znaczenia bo rodzice i tak swoje dzieci sami doksztalcaja,ale jest duzo rodzin zamulonych,gdzie w domu pali sie papierosy czy spozywa alkohol ,ze o przeklinaniu nie wspomne i taki dzieciak nie zna innego zycia. A pozniej takie forumowe chamskie i agresywne mamusie posylaja swoje pociechy do szkoly gdzie te maluchy ucza inne dzieci przeklinac,przepychac sie,bic itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ninkasz Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 12:08 O tekst jakie lubię! Tekst człowieka uważającego się za światłego, nie "zamulonego", w sposób spokojny i kulturalny (na pewno NIE agresywny i chamski!) zarzucającego innym agresję i chamstwo. Nie wypowiadam się na temat systemu edukacyjnego Stanów Zjednoczonych, Niemiec, Grecji czy Bangladeszu bo zwyczajnie temat ten mnie nie dotyczy. Poza tym mam słabe pojęcie o owych (to co usłyszę czy przeczytam to jednak trochę mało). Ty uważasz, że z perspektywy kilku tysięcy km znasz problem dobrze? Od wewnątrz? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 16:40 ninkasz napisała: > Poza tym mam słabe pojęcie o owych (to co usłyszę czy przeczytam to jednak trochę mało). Ty > uważasz, że z perspektywy kilku tysięcy km znasz problem dobrze? Od wewnątrz? Co ty taka naiwna jestes? Pewno myslisz ze czysta woda jest inna w USA niz w Polsce? Pewno Polska zacznie swoj GPS wymyslac,bo amerykanski im nie pasuje. Polska nie jest w NICZYM awangarda i jak cos zostalo gdzies indziej juz wymyslone,to NIE TRZEBA tego jeszcze raz wymyslac. Odpowiedz Link Zgłoś
ninkasz Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 22:12 maksimum napisał: > Co ty taka naiwna jestes? Pewno myslisz ze czysta woda jest inna w USA niz w Po > lsce? > Pewno Polska zacznie swoj GPS wymyslac,bo amerykanski im nie pasuje. > Polska nie jest w NICZYM awangarda i jak cos zostalo gdzies indziej juz wymyslo > ne,to NIE TRZEBA tego jeszcze raz wymyslac. I tu się mylisz - różnice są duże i będą duże choćby ze względu na inny przekrój społeczny. Ale co ty możesz o tym wiedzieć - z tego co czytam ty taki Amerykanin zza miedzy he he Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 13.08.13, 13:46 maksimum napisał: > Czym szybciej dziecko zacznie nauke tym lepiej wszystko przyswaja. a cóż takiego wielkiego przyswajać te dzieci będą w szkole, czego nie mogłyby przyswoić w przedszkolu??? Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 09:33 maksimum napisał: > W Polsce 4 letnie dzieci jeszcze cyca ssa i w pieluchach chodza,to wiadomo ze d To masz trochę nieaktualne dane nt.Polski. Tak dla Twojej wiadomości,niedawno słyszałam w radiu,że Anglicy posyłają swoje pięcioletnie dzieci z zapasem pieluch do szkoły,bo matka nie zdążyła dziecia nauczyć korzystania z toalety. Nauczycielka musi zmieniać dziecku w szkole pieluchę. Wyobrażam sobie ten widok: pięciolatek w pieluszce programuje komputer... Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 13:34 > Moje dzieci zaczynaly chodzic do szkoly w wieku 4 lat Po to tylko, zeby pielegniarstwo studiowac > No ale ja jestem Amerykaninem Nie chce cie martwic maksiu, ale Ty jestesmy stuprocentowym Polakiem > W Polsce 4 letnie dzieci jeszcze cyca ssa i w pieluchach chodza,to wiadomo ze d > o szkoly ich poslac nie mozna. Takie egzemplarze to sie wlasnie w Stanach widuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Czysta krew Maksia 07.08.13, 19:38 Najczystszej krwi Amerykanin z Ożarowa. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Czysta krew Maksia 07.08.13, 20:52 hankam napisała: > Najczystszej krwi Amerykanin z Ożarowa. USA to jest stan umyslu i ty tutaj nie pasujesz,a mnie tu bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Czysta krew Maksia 07.08.13, 22:27 maksimum napisał: > hankam napisała: > > > Najczystszej krwi Amerykanin z Ożarowa. > > USA to jest stan umyslu i ty tutaj nie pasujesz,a mnie tu bardzo dobrze. niewatpliwie masz racje. Jest to stan umyslu w nienajlepszej kondycji mowiac delikatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Czysta krew Maksia 07.08.13, 22:43 > maksimum napisał: > > USA to jest stan umyslu i ty tutaj nie pasujesz,a mnie tu bardzo dobrze. USA to bardzo dużo różnych stanów (umysłu). Nie wątpię, że dobrze Ci wśród rednecków. Polska wersja rednecka to burack. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Czysta krew Maksia 08.08.13, 01:09 Znowu przyszly c hamki sie zalecac a ja dla nich czasu nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Czysta krew Maksia 08.08.13, 06:52 maksimum napisał: > Znowu przyszly c hamki sie zalecac a ja dla nich czasu nie mam. A co ty masz innego do roboty poza siedzeniem przed kompem na polskich forach. Skoro taki amerykanin jestes, to dlaczego nie pracujesz 24/7 I nie zarabiasz milion ow dolarow? Klasa srednia Ameryki okresla takich mianem white trash. Zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 12:17 maksimum napisał: > W Polsce 4 letnie dzieci jeszcze cyca ssa i w pieluchach chodza,to wiadomo ze d > o szkoly ich poslac nie mozna. z twoich opisów to mi pasuje że nasze 4 latki są na podobnym poziomie samodzielności co twoj 17 letni hamerykański syn Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 05:30 To nie jest tak, że się "nie zgadza", tyle że artykuł jest dla mnie dobrym przykładem, jak te same dane mogą być różnie interpretowane w zależności od opinii piszącego. Na przykład: - samo otwierające artykuł stwierdzenie o 13 z 27 krajów. Zwolennik wysłania sześciolatków do szkoły na podstawie tych samych danych zwróciłby uwagę na to, że aż w 17 krajach ponad połowa rocznika sześciolatków idzie do szkoły, albo na to, że dotyczy to 12 z 15 krajów "starej" Unii, albo na to, że w 10 na 15 krajów starej Unii do szkoły chodzi powyżej 90% sześciolatków. - "Wszelkie badania dotyczące osiągnięć naukowych w związku z wiekiem mówią coś zupełnie odwrotnego niż Szumilas, mianowicie to, że to dzieci później rozpoczynające naukę osiągają lepsze wyniki" - bardzo odważne stwierdzenie! (Tyle, że o tak zdecydowane sądy na podstawie "wszelkich badań" osoby zajmujące się tematem zapewne by się nie pokusiły...) Wyniki badań też wyglądają na przedstawiane wybiórczo (jakkolwiek trzeba by oczywiście wczytać się w same badania, żeby móc to obiektywnie stwierdzić). Czy lepsze wyniki słoweńskich dzieci od brytyjskich muszą wiązać się z wiekiem rozpoczęcia szkoły? (A może np. to kwestia różnic w nauczaniu?) Czy wydanie rekomendacji do nauki w gimnazjum w Niemczech musi oznaczać, że dziecko lepiej sobie radzi z wykonywaniem obowiązków, kompetencjami społecznymi itd.? (A może np. nauczyciele nieco inaczej oceniają młodsze dzieci? O owych rekomendacjach często zresztą mówi się w mediach niemieckich.) Nie opowiadam się tutaj za żadną ze stron dyskusji - tylko nie zgadzam się, że ten artykuł ukazuje, "jak to wygląda naprawdę", bo autor - podobnie jak zresztą w niektórych sprawach MEN - przedstawia taką rzeczywistość, jaką chce widzieć. Można napisać, że w Chile oraz USA młodsze dzieci częściej powtarzają klasę - a można napisać, że w szesnastu pozostałych badanych krajach takiego związku nie zaobserwowano. Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 09:23 artykuł tendencyjny, interpretacja danych błędna- i cos sie mocno nie zgdaza w tych podanych statystykach- podsumuj sobie, to zobaczysz. umiesz? zresztą to rzepa- tego sie nei czyta, to jest tendencyjne, to jest zmanipulowane. men nie mowi całej prawdy zgadza się- najsłabszym ogniwem edukacji są nauczyciele, ich system kształcenia, niechęc do uczenia się- nie mylić z uczęszczaniem na szkolenia, niechęciom do jakichkolwiek zmian, miernym poziomem wiedzy i po prostu brakiem chęci do nauki.zystkich, na roj n aśmieciówki, tych, ktorzy sie sprawdzą/maja wyniki, sa akceptowani przez dzieci i rodziców- zatrudnic na kontrakty roczne odnawiane po ocenie corocznej- jak gdzie indziej na swiecie. zwolnic ws Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 09:24 oczywiście niechęcią- chciałam jakis inny przypadek, zaczęłam i źle dokonczyłam i wyszło jak u analfabety Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 16:48 di_kormia napisała: > artykuł tendencyjny, interpretacja danych błędna- i cos sie mocno nie zgdaza w > tych podanych statystykach- podsumuj sobie, to zobaczysz. umiesz? > > zresztą to rzepa- tego sie nei czyta, to jest tendencyjne, to jest zmanipulowane. > men nie mowi całej prawdy zgadza się- najsłabszym ogniwem edukacji są nauczy > ciele, ich system kształcenia, niechęc do uczenia się- nie mylić z uczęszcza > niem na szkolenia, niechęciom do jakichkolwiek zmian, miernym poziomem wied > zy i po prostu brakiem chęci do nauki.zystkich, na roj n aśmieciówki, tych, > ktorzy sie sprawdzą/maja wyniki, sa akceptowani przez dzieci i rodziców- zatru > dnic na kontrakty roczne odnawiane po ocenie corocznej- jak gdzie indziej na swiecie. > zwolnic ws ------------ Zgadzam sie w calej rozciaglosci i dziwie sie ze ci tego nie skasowali,bo to za bardzo odkrywcze jest jak na Polske. Odpowiedz Link Zgłoś
nikka31 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 09:46 Hmm, prawda jest jedna - cała reforma ma spowodować, że moje dziecko będzie pracować rok dłużej i łatać budżet. Program nauczania i szkołę zawsze można tak przygotować, żeby nawet 3 latki chodziły do szkoły i osiągały "wyniki" (będą się uczyły kosi, kosi łapki i robienia kupy do nocnika - załapią to do następnej klasy. Inna sprawa ze nasze szkoły i nauczyciele przygotowani nie są. Ja pracuję jak na razie 15 lat i mam już dość i chętnie poszłabym na emeryturę a gdzie tam do niej.... Nie widzę powodu żeby moje dziecię pracowało rok dłużej niż ja. I z tej prostej przyczyny dla której rząd tak forsuje tą reformę ja jestem przeciw. I nawet jak mi zagwarantują dla jednego dziecka dwie panie opiekunki, które całymi dniami będą się z nim bawiły też będę przeciw. Jedyne co mnie przekona to wydłużenie cyklu nauki - ale nie poprzez repetowania w każdej klasie po 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia [...] 07.08.13, 09:59 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia za co?????? 07.08.13, 15:08 j.w. pisze do moderatora w tej sprawie. NIC nie napsiałam obraźliwego, nic wulgarnego.... Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: za co?????? 07.08.13, 16:46 To jest przyklad typowego polskiego chamstwa,ze nie pozwalaja rozsadnym ludziom nic normalnego napisac. Tak dlugo jak piszesz glupoty w stylu fogito to wszystko jest OK! Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: za co?????? 07.08.13, 22:11 maksimum napisał: > To jest przyklad typowego polskiego chamstwa,ze nie pozwalaja rozsadnym ludziom > nic normalnego napisac. > Tak dlugo jak piszesz glupoty w stylu fogito to wszystko jest OK! Maksiu, ale Ty nie jestesmy rozsadny I na pewno jestesmy chamski. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 10:00 Hmm, prawda jest jedna - cała reforma ma spowodować, że moje dziecko będzie pracować rok dłużej i łatać budżet Zakładając, ze to jest jedyny cel, to co w nim złego?. Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 10:35 Hmm, prawda jest jedna - cała reforma ma spowodować, że moje dziecko będzie pracować rok dłużej Do tego trzeba by wprowadzić jeszcze przymus pracy. Jak chcesz żeby dziecko pracowało rok krócej to możesz je utrzymywać, nikt nie zmusi jego do pracy. Moje dziecko pójdzie do pierwszej klasy jako sześciolatek między innymi dlatego, że widzę znacznie ciekawsze rzeczy, która można robić przez rok, niż powtarzanie zerówki. Może np. wyjechać na rok za granicę (na studiach albo w liceum), może po licencjacie zrobić sobie przerwę, chwilę popracować i zobaczyć co chce robić dalej i dopiero potem wybrać kierunek magisterki (żeby potem po 15 latach pracy nie był totalnie wypalony) albo może po liceum pójść do pracy i zobaczyć jak to wygląda zanim zdecyduje się na wybór drogi życiowej. Karmienie dziecka jaka szkoła jest straszna, jaką udręką jest praca spowoduje, ze będzie takim samym frustratem jak Ty. Tymczasem szkoła może być świetną zabawa i przygodą a praca może być satysfakcjonująca. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 10:42 Jak chcesz żeby dziecko pracowało rok krócej to możesz je utrzymywać, nikt nie zmusi jego do pracy. To też prawda. Na indywidualne życie nie powinno to wpływać. Jeżeli chce się utrzymywac swoje dziecko tak długo , jak wtedy gdyby zaczynał szkołe w wieku 7 lat, nikt tego nie zabroni. Ba, nawet taniej wyjdzie, bo dla dwudziestokilkulatka nie trzeba szukać przedszkola lub opiekunki Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 11:01 Jeżeli chce się ut > rzymywac swoje dziecko tak długo , jak wtedy gdyby zaczynał szkołe w wieku 7 la > t, nikt tego nie zabroni. Ba, nawet taniej wyjdzie, bo dla dwudziestokilkulatka > nie trzeba szukać przedszkola lub opiekunki Nigdy nie patrzyłam na to z tej perspektywy, ale racja! A ileż więcej pożytku w domu z dwudziestolatka niż z 6-latka! Może i więcej zje, ale z ubrań nie wyrasta, butów tak nie zdziera, kolorowanek nie wymaga... Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 11:09 buty i ubrania są potrzebne tak i w szkole, jak i w domu dla 6 latka... nie wiem co wieksza patologią dlamnie jest- 6 latek w domu czy 20 latek... 20 latek w domu, czyli NEET (not in education, employment, or training) to na pewno porażka- i rodziców, i systemu... Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 11:17 andaba napisała: > A ileż więcej pożytku w domu z dwudziestolatka niż z 6-latka! > > Może i więcej zje, ale z ubrań nie wyrasta, butów tak nie zdziera, kolorowanek > nie wymaga... ale domaga sie wiekszego kieszonkowego na dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 11:06 gap year rulez przygotowujemy go do tego duchowo. aha, 12 lat ma mamy juz plany, gdzie mlody pojedzie, ale moze zglosic swoje- ale pojechac musi, zeby "stracic ten rok". sama posłałam 6 latkę do szkoly, ale nie mam wizji tego że "roku nie mozna stracić".- bo to nigdy nie jest strata. przed frustracja w wieku pozniejszym chroni, przed tym, ze "15 lat tylk pracuje i juz bym na emeryture poszła" stąd takie biedne pokolenie wyroslo- niepracujacych rodziców, sfrustrowanych rodziców. mam nadzieję, ze moje dzieci nie podzielą losu "pokolenia poczekalni" czyli niezbornych 20, 30 latków, ktorzy ukonczyli studia bo tak trzeba. jak dla mnie- do pracy jak najszybciej, pracowac moze juz 13 latek czyli za rok mój syn (oczywiscie dostosowanej do wieku czasowo i jakosciowo, zaden wyzysk, kilka godzin w tygodniu, czy tydzien w wakacje)- bo praca jest wspaniala. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 11:12 irima2 napisała: > Moje dziecko pójdzie do pierwszej klasy jako sześciolatek między innymi dlatego > , że widzę znacznie ciekawsze rzeczy, która można robić przez rok, niż powtarza > nie zerówki. Może np. wyjechać na rok za granicę (na studiach albo w liceum), m > oże po licencjacie zrobić sobie przerwę, chwilę popracować i zobaczyć co chce r > obić dalej i dopiero potem wybrać kierunek magisterki (żeby potem po 15 latach > pracy nie był totalnie wypalony) albo może po liceum pójść do pracy i zobaczyć Wiesz ja jednak wolę,aby moje dziecko się "ponudziło" w zerówce i w ciągu dnia wychodziło na plac zabaw,niż cały czas miałoby siedzieć w dusznej klasie i ćwiczyło coś tam przez 45 min. Dalsza część twojej wypowiedzi,to czysta fikcja - ludzie normalnie ledwo "wiążą koniec z końcem" a ty wymyślasz historyjki o studiach zagranicznych i pracy dla młodych.No chyba,że w Anglii na zmywaku. Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 11:18 olgo- gratuluję horyzontów. wspołczuje bycia normalnym i nic nie robienia w kierunku zmiany sprawdź statystyki, sprawdź ile osób z polski studiuje w GB czy np w Holandii. jestesmy czlonkami UE, mlodym należy sie stypendium jezeli mieli dobre wyniki z matury. wiza studencka pozwala na prace- tak robią i "tambylcy". łatwiej finansowo skonczyc studnia w rotterdamie niz w krakowie- a jakośc nieporównywalna. zmywaka nie ma sie co wstydzic, wstydzic sie trzeba siedzenia w domu Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 11:32 di_kormia napisała: > olgo- gratuluję horyzontów. wspołczuje bycia normalnym i nic nie robien > ia w kierunku zmiany > sprawdź statystyki, sprawdź ile osób z polski studiuje w GB czy np w Holandii. > jestesmy czlonkami UE, mlodym należy sie stypendium jezeli mieli dobre wyniki > z matury. wiza studencka pozwala na prace- tak robią i "tambylcy". łatwiej fina > nsowo skonczyc studnia w rotterdamie niz w krakowie- a jakośc nieporównywalna. > zmywaka nie ma sie co wstydzic, wstydzic sie trzeba siedzenia w domu Wiesz co,popatrz sama na statystyki: jak wygląda bezrobocie na tzw " prowincji" - z daleka od stolicy,czy innych dużych miast. Nie każdego stać na wysłanie zdolnego dziecka na studia zagraniczne. Stypendia naukowe ? dobre sobie: dzieci rolników nie dostają takowych. Dlaczego? bo jest brany pod uwagę dochód na członka rodziny.Tenże obliczany jest na podstawie podatku rolnego,a nie faktycznych przychodów w gospodarstwie. Chcesz jeszcze coś dodać ? Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 11:52 Chcesz jeszcze coś dodać ? tak, chce. ja mowie o stypedniach za wyniki. a stypendiów stricte socjalnych juz nie ma. żeby uciec bezrobociu na prowincji najlepiej ja opuścic- i wrocic za dłuuuugo. albo wcale . mobilnośc sie to nazywa lepsze to niz siedzenie w domu 20 latka, prawda? i czekanie na co? Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 14:04 di_kormia napisała: > Chcesz jeszcze coś dodać ? > tak, chce. ja mowie o stypedniach za wyniki. a stypendiów stricte socjalnych ju > z nie ma. Ja też pisałam o stypendiach naukowych-wynikających ze średniej ocen.Notabene są także stypendia socjalne- zresestuj dane. Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 15:12 a dlaczego dzieci rolników nie dostaja stypendiów naukowych? bo co? na mojej uczelni owszem, dostaja. i naukowe (stypendium rektora) i pomoc socjalną. otzrasnij sie i zacznij zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 15:22 di_kormia napisała: > a dlaczego dzieci rolników nie dostaja stypendiów naukowych? bo co? na mojej uc > zelni owszem, dostaja. i naukowe (stypendium rektora) i pomoc socjalną. > otzrasnij sie i zacznij zyc. Nie muszę się otrząsnąć i żyję w świecie realnym.A dlaczego nie dostają - już wcześniej. poszukaj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 16:01 słonko, wystarczy, ze rolnicy ani podatków and zus nie placa- tylko krus. czyli na moim utrzymaniu są. i jeszcz Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 17:35 di_kormia napisała: > słonko, wystarczy, ze rolnicy ani podatków and zus nie placa- tylko krus. czyli > na moim utrzymaniu są. i jeszcz Na twoim utrzymaniu są tylko i wyłącznie twoje dzieci a nie rolnicy. Na temat rolników i rodzajów podatków jakie płacą to ty guzik wiesz. Nie masz o tym zielonego pojęcia,a wymądrzasz się jak nie wiem co. Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 17:48 W 2011 budżet KRUS-u wynosił 16,5 mld zł, z tego jedynie 1,4 mld zł pochodziło ze składek ubezpieczeniowych wpłacanych przez rolników. Reszta pochodziła z podatków płaconych przez wszystkich polskich podatników. Dotacja do KRUS stanowiła ponad 4,5% wydatków budżetowych państwa[1] na szczescie juz od 2014 beda placic jakis podatek. darmozjady Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 18:02 di_kormia napisała: > W 2011 budżet KRUS-u wynosił 16,5 mld zł, z tego jedynie 1,4 mld zł pochodzi > ło ze składek ubezpieczeniowych wpłacanych przez rolników. Reszta pochodziła z > podatków płaconych przez wszystkich polskich podatników. Dotacja do KRUS stanow > iła ponad 4,5% wydatków budżetowych państwa[1] > na szczescie juz od 2014 beda placic jakis podatek. > darmozjady A co powiedzieć o ZUS-ie i jego budżecie oraz zarządzie ? Na temat rolników,to licz się ze słowami, bo gdyby nie oni to nie miałabyś co do garnka włożyć. Ja mówię o Rolnikach z dziada pradziada,a nie o tych którzy rolników udają. Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 21:02 oj moja droga, ekonomii sie poducz, droga pani rolniczko ktora utrzymuję. porównaj kwoty, liczby etc. dasz rade, trzymam kciuki do garnka bym wkladała towary zagraniczne, i tyle. tez bym zyła. mój zus to kwoty wielokrotnie przekraczajacy to, co ty płacisz. moje wykorzystanie praktycznie zerowe. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 17:11 di_kormia napisała: > oj moja droga, ekonomii sie poducz, droga pani rolniczko ktora utrzymuję. porów > naj kwoty, liczby etc. dasz rade, trzymam kciuki > do garnka bym wkladała towary zagraniczne, i tyle. tez bym zyła. > mój zus to kwoty wielokrotnie przekraczajacy to, co ty płacisz. moje wykorzyst > anie praktycznie zerowe. Jesteś po prostu śmieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 20:58 esteś po prostu śmieszna. uuu, argument ostateczny, jak sie pojecia nie ma EOT Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 23:08 di_kormia napisała: > > uuu, argument ostateczny, jak sie pojecia nie ma Mów za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 12:14 di_kormia napisała: > słonko, wystarczy, ze rolnicy ani podatków and zus nie placa- tylko krus. czyli > na moim utrzymaniu są. i jeszcz może i są ale to nie tak. wynika to z polityki państwa ( uni europejskiej ) która nie chce ich napływu do miasta i która/e chca mieć bezpieczeństwo żywnościowe i socjalne ( w kwesti wyżywienia ) swoich obywateli . jak tak ci sie podoba ich pozycja to nic prostrzego - zostań rolnikiem .jak byśmy nie dopłacali do żywności ( w różnej formie ) to była by ona droższa ( zamkniecie granic dla importu ( ale porozumienia narodowe ) albo tylko z importu ale wtedy nie byli byśmy bezpieczni . mozna sobie pozwolić na to w np. odzieży ale nie w zywności czy energetyce( choć tu np w gazie , sprawe uznano za załatwiona po pomyśle z dewersyfikacją,ale nie było wyjścia bo uznawano ze nie mamy szans stać sie samowystarczający w tym wzgledzie co może kiedyś sie zmieni ). Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 12:23 ale ja to wiem, ekonomistą jestem ale rolnicy to baaardzo roszczeniowa grupa społeczna, vide olga... nie rusz, zostaw etc. faktem jest, że powinni placic wyższy krus, a podatki rolne powinny byc wyższe/lub powinni placic PIT, nie tylko jak prowadza DG czy inna. i wiem, ze pa nstwo stara sie ich utrzymac we wsiach. wiem tez dlaczego. ale efekt (frustracja frustracja frustracja, brak jakiejkolwiek czynnosci wykonywanej czyli bezczynnosc patologiczna...) jest tego zupelnie nie wart. podoba mi sie bycie rolnikiem tak bardzo, ze ziemię kupiłam rolną. zgdanij po co Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 12:34 di_kormia pisałem jak sie może skończyć podniesienie rolnikom zusu czy podatków ( czy też zabranie dopłat oczywiście w całej uni ) . ten kij ma naprawde 2 końce . > i wiem, ze pa nstwo stara sie ich utrzymac we wsiach. wiem tez dlaczego. ale ef > ekt (frustracja frustracja frustracja, brak jakiejkolwiek czynnosci wykonywanej > czyli bezczynnosc patologiczna...) jest tego zupelnie nie wart. nie jest tak, mimo że dopłaty , ulgi i flustracja , bezczynnośc występują u jednej grupy to nie są one w związku przyczynowym . zabierz dopłaty i ulgi , czy minie flustracja ? raczej sie zwiekszy , tak jak i ceny zywności wzrosną . czy minie bezczynność ? nie bedzie ona nadal trwać ale w slamsach wokół miast . Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 13:40 jotde3 napisał: > di_kormia pisałem jak sie może skończyć podniesienie rolnikom zusu czy podatków > ( czy też zabranie dopłat oczywiście w całej uni ) . ten kij ma naprawde 2 końce . Ktos musi za to placic i znowu wypadnie na miastowych. > nowy zabierz dopłaty i ulgi , czy m > inie flustracja ? raczej sie zwiekszy , tak jak i ceny zywności wzrosną . Nie strasz cenami zywnosci,bo ja zawsze mozna importowac,a frustracje exportowac. > czy minie bezczynność ? nie bedzie ona nadal trwać ale w slamsach wokół miast . Dochodzisz do sedna sprawy,ze EU nie umie tworzyc nowych miejsc pracy,a powinienes od tego zaczac i nie byloby frustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 14:22 maksimum napisał: > jotde3 napisał: > > > di_kormia pisałem jak sie może skończyć podniesienie rolnikom zusu czy po > datków > > ( czy też zabranie dopłat oczywiście w całej uni ) . ten kij ma naprawde > 2 końce . > > Ktos musi za to placic i znowu wypadnie na miastowych. wypadnie tak czy siak wiec nie ma o czym mówić . > > nowy zabierz dopłaty i ulgi , czy m > > inie flustracja ? raczej sie zwiekszy , tak jak i ceny zywności wzrosną > . > > Nie strasz cenami zywnosci,bo ja zawsze mozna importowac,a frustracje exportowa > c. już pisałem , gaz można brać tylko z rosji , po co droższy z kataru ? > > czy minie bezczynność ? nie bedzie ona nadal trwać ale w slamsach wokół m > iast . > > Dochodzisz do sedna sprawy,ze EU nie umie tworzyc nowych miejsc pracy,a powinie > nes od tego zaczac i nie byloby frustracji. wprowadzenie podatku i zusu rolnikom tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 22:14 jotde3 napisał: > już pisałem , gaz można brać tylko z rosji , po co droższy z kataru ? Nie tyle mozna brac co bierze sie,a najdrozszy jest wlasnie w Rosji. Najtanszy jest w USA,okolo 3-4 razy tanszy niz w Rosji,ale skoro tak kochasz Rosjan to plac wiecej za gaz niz kosztuje na wolnym rynku. > > Dochodzisz do sedna sprawy,ze EU nie umie tworzyc nowych miejsc pracy,a p > owinienes od tego zaczac i nie byloby frustracji. > > wprowadzenie podatku i zusu rolnikom tego nie zmieni. A masz cos przeciwko rownemu traktowaniu wszystkich obywateli? Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 14:04 maksimum napisał: > jotde3 napisał: > > > już pisałem , gaz można brać tylko z rosji , po co droższy z kataru ? > > Nie tyle mozna brac co bierze sie,a najdrozszy jest wlasnie w Rosji. > Najtanszy jest w USA,okolo 3-4 razy tanszy niz w Rosji,ale skoro tak kochasz Ro > sjan to plac wiecej za gaz niz kosztuje na wolnym rynku. no to dowież ten gaz do nas . Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Ceny gasu. 09.08.13, 16:35 > > Nie tyle mozna brac co bierze sie,a najdrozszy jest wlasnie w Rosji. > > Najtanszy jest w USA,okolo 3-4 razy tanszy niz w Rosji,ale skoro tak kochasz Ro > > sjan to plac wiecej za gaz niz kosztuje na wolnym rynku. > > no to dowież ten gaz do nas . Ty masz swoj madry rzad w Polsce,zakochany w gazie rosyjskim,to ja ci w niczym nie pomoge. Najpierw musialbys zmadrzec i odkochac sie od lewactwa rosyjskiego a pozniej kupowac tam gdzie jest najtaniej. www.realclearenergy.org/charticles/2013/03/18/natural_gas_landing_prices_around_world_106924.html Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: Ceny gasu. 09.08.13, 16:53 maksimum napisał: > Ty masz swoj madry rzad w Polsce,zakochany w gazie rosyjskim,to ja ci w niczym > nie pomoge. > Najpierw musialbys zmadrzec i odkochac sie od lewactwa rosyjskiego a pozniej ku > powac tam gdzie jest najtaniej. wziełeś tabletki ? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Ceny gasu. 09.08.13, 19:48 jotde3 napisał: > > Najpierw musialbys zmadrzec i odkochac sie od lewactwa rosyjskiego a pozniej ku > > powac tam gdzie jest najtaniej. > > wziełeś tabletki ? Mnie nie sa potrzebne ,bo ja korzystam z taniego gazu amerykanskiego. Ty placisz 3x wiecej bo jestes zakochany w gazie rosyjskim i tak na dobra sprawe powinienes caly czas jechac na prochach,gdy sie dowiedziales ze w USA gaz jest 3x tanszy. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: Ceny gasu. 09.08.13, 20:21 maksimum napisał: > Ty placisz 3x wiecej bo jestes zakochany w gazie rosyjskim i tak na dobra spraw > e powinienes caly czas jechac na prochach,gdy sie dowiedziales ze w USA gaz jes > t 3x tanszy. zakochany ? czy ty myślisz że ja mam emocjonalny stosunek do gazu ? temat ceny gazu miał być zresztą tylko przykładem polityki państwa w tym wypadku polityki bezpieczeństwa energetycznego którą przez analogie do polityki bezpieczeństwa zywnościowego (ale jednak o znacznie mniejszej złożoności ) chciałem wykorzystać do wytłumaczenia Ci dlaczego gdzieś i komuś sie płaci więcej .widać nie wyszło .i teraz jak widze zbudowałem długie zdanie wiec nie wiem czy pojmiesz . wracając jednak ścisle do ceny gazu to wtedy gdy podpisywano kontrakty był dylemat czy tańszy od ruskich ( ale wiadomo że sie boimy od nich uzależnić ) czy droższy z norwegi czy kataru ( droższy bo transport kosztuje a" ruską" rure mamy u siebie ) i jedni mówili że bierzmy tańszy od ruskich a drudzy że wezmy troche droższego zkąd inąd . nikt nie mówił weżmy tańszy od usa , czemu nie ? bo usa tanim gazem nie chciało sie dzielić www.wykop.pl/ramka/1496083/polska-ma-szanse-kupowac-tani-gaz-z-usa/ Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Ceny gasu. 09.08.13, 21:14 jotde3 napisał: > zakochany ? czy ty myślisz że ja mam emocjonalny stosunek do gazu ? Nie tyle emocjonalny co wypaczony. Nie mozesz zrozumiec z art. ktory sam przytoczyles,ze to NIE USA ogranicza export gazu do Polski lecz EU na to nie zezwala stosujac bariery celne. "Obecnie amerykańskie przepisy zezwalają na eksport gazu skroplonego, ale wymaga on uzyskania licencji Departamentu Energii, który podejmując decyzję kieruje się "interesem publicznym". W praktyce, pozwolenia na eksport gazu do krajów, z którymi Stany Zjednoczone mają umowy o wolnym handlu, obejmujące handel LNG, wydawane są od ręki. Gdy takiej umowy nie ma, Departament Energii musi ustalić, czy transakcja jest zgodna z interesem narodowym USA." Jesli masz bezlowa wymiane handlowa z USA-to zezwolenie na export gazu do Polski otrzymujesz od reki. EU-o czym nie wiesz-nie ma nie tylko z USA ale i z calym swiatem umowy o wolnym handlu,bo w EU cla sa czyms normalnym,jakby to komus mialo pomoc. Niemal wszystkie kraje Ameryki Pln. Sr. i Pld. maja z USA umowy o handlu bezclowym-co jest normalne w normalnym swiecie ale nie w EU. To nie USA "nie chce" exportowac gazu do EU,lecz EU nie chce zniesc cel w handlu z USA. Jesli EU ma cla na wiele towarow z USA,to niby dlaczego USA mialoby sie zgodzic na export gazu do EU,skoro moze go sprzedawac do krajow z ktorymi ma umowy o handlu bezclowym? Domyslam sie,ze nie pojmiesz amerykanskiej logiki,ale to sie czesto zdarza w tym europejskim kolchozie. > temat ceny gazu miał być zresztą tylko przykładem polityki państwa w tym wypadk > u polityki bezpieczeństwa energetycznego którą przez analogie do polityki bezpi > eczeństwa zywnościowego (ale jednak o znacznie mniejszej złożoności ) chciałem > wykorzystać do wytłumaczenia Ci dlaczego gdzieś i komuś sie płaci więcej .widać > nie wyszło .i teraz jak widze zbudowałem długie zdanie wiec nie wiem czy pojmiesz . Jak ty nie pojmujesz ze wprowadzanie cel jest glupota,to szkoda mojego czasu na wyklady z ekonomii dla ciebie. Nie ma czegos takiego jak bezpieczenstwo energetyczne,czy bezpieczenstwo zywnosciowe,czy bezpieczenstwo zasra..ne.To jest glupia polityka wprowadzania cel,tam gdzie nie sa one potrzebne,a pozniej ....... ludki w Polsce nie rozumio dlaczego USA nie chce im sprzedawac taniego gazu,gdy w miedzyczasie rynek polski jest zamkniety dla wielu towarow z USA,ze wzgledu na jakies zasra..ne "bezpieczenstwo". Po co ma USA handlowac z glupimi ludzmi,ktorzy maja cla ze wzgledu na "bezpieczenstwo" skoro moga handlowac niemal z calym swiatem,ktorych tych cel nie ma. > wracając jednak ścisle do ceny gazu to wtedy gdy podpisywano kontrakty był dyle > mat czy tańszy od ruskich ( ale wiadomo że sie boimy od nich uzależnić ) czy dr > oższy z norwegi czy kataru ( droższy bo transport kosztuje a" ruską" rure mamy > u siebie ) i jedni mówili że bierzmy tańszy od ruskich a drudzy że wezmy troche > droższego zkąd inąd . nikt nie mówił weżmy tańszy od usa , czemu nie ? bo usa > tanim gazem nie chciało sie dzielić > www.wykop.pl/ramka/1496083/polska-ma-szanse-kupowac-tani-gaz-z-usa/ Juz tobie tepi ludzie w lewackiej EU wytlumaczyli,ze USA nie chce sprzedawac gazu do Polski i ty im uwierzyles,bo niby po co wysilic sie umyslowo i zbadac sprawe doglebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Ceny gasu-Free Trade. 09.08.13, 21:27 en.wikipedia.org/wiki/United_States_free_trade_agreements USA jest za Free Trade i ma do tego coraz wiecej partnerow,a EU,Rosja itd zascianki maja cla i inne "bezpieczenstwa". Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Ceny gasu-Free Trade. 09.08.13, 21:59 I nie pisz dlugimi zdaniami,bo ciezko cie zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: Ceny gasu. 09.08.13, 23:50 maksio , ze mna sie nie dogadasz , spróbuj ze świadkiem jechowy , on cie do jechowy a ty go do usa Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Ceny gasu. 10.08.13, 00:35 Tak myslalem,ze nie rozumiesz artykulu ktory sam przytaczasz. Jak chcesz handlowac z USA to nastaw sie na Free Trade,a nie jakies "bezpieczenstwa" i inny horseshit polityczny. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14417148,Obama__Mozemy_i_musimy_byc_bardziej_transparentni_.html#BoxWiadTxt A mozesz wytlumaczyc skad sie wzial anty-amerykanizm we wpisach pod artykulem? Przeciez to jest zwykla chamska rosyjska propaganda,ktora Polacy chetnie lykaja. To pewno kara za to ze Amerykanie "nie chca" taniego gazu sprzedawac. Amerykanie maja tysiace innych tanich produktow,ktorych EU nie chce wpuscic na swoj rynek,ale z tym to do jehowych. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 17:26 maksimum napisał: > Ktos musi za to placic i znowu wypadnie na miastowych. Biedni miastowi,tak "cierpią" z powodu rolników,którzy tychże miastowych utrzymują. > > nowy zabierz dopłaty i ulgi , czy m > > inie flustracja ? raczej sie zwiekszy , tak jak i ceny zywności wzrosną > . > > Nie strasz cenami zywnosci,bo ja zawsze mozna importowac,a frustracje exportowa Ty jesteś jednym z większych frustratów. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 17:22 di_kormia napisała: > ale ja to wiem, ekonomistą jestem ale rolnicy to baaardzo roszczeniowa grupa > społeczna, vide olga... nie rusz, zostaw etc. faktem jest, że powinni placic w > yższy krus, a podatki rolne powinny byc wyższe/lub powinni placic PIT, nie tylk > o jak prowadza DG czy inna. > i wiem, ze pa nstwo stara sie ich utrzymac we wsiach. wiem tez dlaczego. ale ef > ekt (frustracja frustracja frustracja, brak jakiejkolwiek czynnosci wykonywanej > czyli bezczynnosc patologiczna...) jest tego zupelnie nie wart. > podoba mi sie bycie rolnikiem tak bardzo, ze ziemię kupiłam rolną. zgdanij po c > o Ty jesteś ekonomistą ? chyba bardzo ograniczonym,bo nie masz pojęcia o podstawach. No cóż,czego można spodziewać się po kimś mieszkającym w mieście i ze wsią mającym tyle wspólnego co pobyt u krewnych wiejskich na wakacjach ew. w agroturystyce. Zamierzasz się budować w sypialni miasta - jedynie do tego ci ta ziemia. Tak dla twojej wiadomości,to wielu rolników jest zmuszonych do pracy poza gospodarstwem,bo np.mają za mało ziemi rolnej,aby się z tego utrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 13:34 jotde3 napisał: > może i są ale to nie tak. wynika to z polityki państwa ( uni europejskiej ) któ > ra nie chce ich napływu do miasta Zastanow sie nad tym co piszesz. Dlaczego taka polityka nie istnieje NIGDZIE indziej na swiecie? W Chinach fabrykanci w miastach czekaja na rolnikow bo stoja im linie produkcyjne. W USA i wszedzie indziej nikt nie naklania ludzi do mieszkania na wsi czy w miescie,bo to jest wolny wybor. Jesli ktos (EU) prowadzi beznadziejna polityke,to nie znaczy ze trzeba sie z tym zgadzac tym bardziej ze dostep do dobrych szkol w miescie jest duzo lepszy niz na wsi.Latwiej jest rowniez znalezc prace w miescie niz na wsi. > i która/e chca mieć bezpieczeństwo żywnościow > e i socjalne ( w kwesti wyżywienia ) swoich obywateli . To jest glupota wymyslona w XIX wieku i podtrzymywana przez komune i EU. Tak to kiedys bywalo,ze na swoim 5 hektarowym gospodarstwie musiales miec wszystko:krowy,swinie,kartofle,zyto,ogorki,pomidory i najlepiej jak sam chleb piekles. > jak tak ci sie podoba i > ch pozycja to nic prostrzego - zostań rolnikiem .jak byśmy nie dopłacali do żyw > ności ( w różnej formie ) to była by ona droższa ( zamkniecie granic dla import > u ( ale porozumienia narodowe ) Nawet sobie nie wyobrazasz jakie glupoty wypisujesz. Zamykanie granic dla importu jest nielegalne nawet w takiej mumii gospodarczej jak EU. > albo tylko z importu ale wtedy nie byli byśmy bezpieczni . Takie tlumaczenie to przejdzie jeszcze w szkole podstawowej,bo dzieciaki sa niekumate. Rozwoj kazdego kraju jest oparty na wymianie handlowej,bo nie da sie wszystkiego samemu wyprodukowac. Kiedy panstwa Zatoki Perskiej wprowadzily embargo na export swojej ropy,mimo ze sa glownym producentem ropy na swiecie? Zadni producenci nie moga wprowadzic embarga na swoje towary,bo oni TYLKO z tego zyja. To tak jakbys podcinal galaz na ktorej siedzisz. > mozna sobie pozwolić na to w np. odzieży ale nie w zywności czy ene > rgetyce( choć tu np w gazie , sprawe uznano za załatwiona po pomyśle z dewersyf > ikacją,ale nie było wyjścia bo uznawano ze nie mamy szans stać sie samowystarcz > ający w tym wzgledzie co może kiedyś sie zmieni ). To jest zabobon z XIX wieku.Kazdy towar jest dostepny na rynku i nie ma czegos takiego jak embargo. Niektore kraje naftowe probowaly je wprowadzic i im sie nie udalo i same na tym stracily. To "bezpieczenstwo" zywnosciowe czy energetyczne to jest wymysl nieudacznych politykow i nic wiecej. USA jest zalezna od importu ropy,przy okazji bardzo wyraznie wspiera Izrael i jakos panstwa arabskie nie nakladaja embarga na USA. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 14:10 nie o to chodzi maksiu czy polityka jest słuszna ale o to że skoro podjeliśmy ( jako państwo ) pewne założenia dotyczące bezpieczeństw w pewnych obrzarach ( w naszej sytuacji a nie w sytuacji chin czy usa ) to dopłaty do rolników nie są już naszą jałomużną a konsekwencją tych załozen . których nie zamierzam tu w sposób wyczerpujący bronić . bo to nie to forum .ale tak po krótce. > Nawet sobie nie wyobrazasz jakie glupoty wypisujesz. > Zamykanie granic dla importu jest nielegalne nawet w takiej mumii gospodarczej > jak EU. bądż troszke grzeczniejszy . można granice zamknąć cłami . nazwać je cłami antydampingowymi i trzeba sie liczyć z retorsjami .a można tak jak to teraz robi unia zrobić dopłaty to swoich . na jedno wychodzi ale innym krajom łatwiej to przełknąc bo co one zrobią ? cła antydompingowe na naszą żywność a nam nie zależy na jej eksporcie a na bezpieczeństie i trzymaniu lumpów z dala od miast. > Kiedy panstwa Zatoki Perskiej wprowadzily embargo na export swojej ropy,mimo ze > sa glownym producentem ropy na swiecie? w latach 70 . teraz sie boją bo usa u bram . ale my nie podskoczymy. > USA jest zalezna od importu ropy,przy okazji bardzo wyraznie wspiera Izrael i j > akos panstwa arabskie nie nakladaja embarga na USA. tak jak pisałem , lotniskowce w zatoce perskiej nieco ich studzą . my mamy jakieś ? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 22:06 jotde3 napisał: > można granice zamknąć cłami . nazwać je cłami antydampingowymi i trzeba sie lic > zyć z retorsjami . Probowalem ci to wytlumaczyc,ale ciezko idzie jak nie jestes w temacie. Trzeba miec POWOD by nalozyc cla antydopingowe. Innymi slowy trzeba udowodnic komus ze stosuje dumping. Od tego sa sady miedzynarodowe itd. > a można tak jak to teraz robi unia zrobić dopłaty to swoich . To jest nielegalne,bo to jest wlasnie dumping. EU robi doplaty do ha,ale nie mozna robic doplat do towarow. > na jedno wychodzi ale innym krajom łatwiej to przełknąc bo co one zrobią ? cła > antydompingowe na naszą żywność a nam nie zależy na jej eksporcie a na bezpiec > zeństie i trzymaniu lumpów z dala od miast. Teraz sprobujmy na ile znasz matematyke. Zalozmy ze masz do wydania 1.000 zl na zywnosc miesiecznie i o ile nie bedzie cel to bedziesz mogl kupic zywnosc zagraniczna na caly miesiac za 800 zl a 200 zl zostaje ci w kieszeni. Jesli bedziesz stosowal polityke "ochrony swoich" to ceny zywnosci pojda w gore i bedziesz musial wydac 1.200zl miesiecznie i do tego doplacal do rolnikow by siedzieli na wsi. Z punktu widzenia Kowalskiego,okradasz przecietnego mieszkanca kraju czyli okolo 80% ludnosci by wspomoc okolo 20% ludnosci w kraju,czyli dzuialasz WBREW wiekszosci ludzi pracy,ktorzy glosuja na ciebie. > > Kiedy panstwa Zatoki Perskiej wprowadzily embargo na export swojej ropy,m > imo ze sa glownym producentem ropy na swiecie? > > w latach 70 . teraz sie boją bo usa u bram . ale my nie podskoczymy. pl.wikipedia.org/wiki/Kryzys_naftowy Bylo bardzo krotkie embargo i nie zostalo rozwiazane silowo. Wojska USA sa w krajach arabskich na zaproszenie tychze krajow arabskich i kraje arabskie za pobyt wojsk USA slono placa. Wiadomo ze moze przyjsc drugi glupi Saddam i najechac Kuwejt lub inny maly kraj. www.arcent.army.mil/about-us/fact-sheets/asg-kuwait Wyobraz sobie ze te male kraje arabskie praktycznie nie umieja sie bronic np przed terrorystami,ktorzy bardzo chetnie zawladneliby polami naftowymi i ciagneli dochody z ropy. Pewno nie wiesz co stalo sie w Afganistanie za Osamy bin ladena? On mial w kieszeni caly rzad Afganistanu i dlatego mogly tam bezkarnie kwitnac osrodki terrorystyczne.Jak ktos(terrorysta) sie gdzies narazil czymkolwiek uciekal do Afganistanu i byl do konca zycia bezkarny. > > USA jest zalezna od importu ropy,przy okazji bardzo wyraznie wspiera Izrael i j > > akos panstwa arabskie nie nakladaja embarga na USA. > > tak jak pisałem , lotniskowce w zatoce perskiej nieco ich studzą . my mamy jakieś ? Lotniskowce sa tam do obrony krajow arabskich by nie spotkal ich los Afganistanu. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 13:06 maksimum napisał: > Lotniskowce sa tam do obrony krajow arabskich by nie spotkal ich los Afganistan > u. a u nas były wojska radzieckie by nas chronić przed niemcami buhehhehe maksio Ty chyba kompletnie nie rozumiesz swiata .dziwne że w praktyce mamy ( przynajmniej w tej chwili tak sądze ) podobne podejscie do wychowania dzieci i twoich działań to mógłbym bronić ale słów to przeważnie nie . Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 14:09 Bbez względu na rozumienie świata i politykę, oba regiony mają więcej wspólnego niż tylko islam: władza centralna jest stosunkowo słaba, za to klany - bardzo silne. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 16:10 jotde3 napisał: > maksimum napisał: > > Lotniskowce sa tam do obrony krajow arabskich by nie spotkal ich los Afganistanu. > > a u nas były wojska radzieckie by nas chronić przed niemcami buhehhehe Taka byla oficjalna wersja radziecka i wielu ludzi sie z nia zgadzalo. > maksio Ty chyba kompletnie nie rozumiesz swiata . Jak go rozumiem po amerykansku a ty go rozumiesz po rosyjsku(po swojemu) czyli tak jak ci lewacka propaganda nagadala. > dziwne że w praktyce mamy ( pr > zynajmniej w tej chwili tak sądze ) podobne podejscie do wychowania dzieci i t > woich działań to mógłbym bronić ale słów to przeważnie nie . Akurat to dobrze rozumiesz,a poglady polityczne masz przesiakniete propaganda lewacka. Wojska amerykanskie przebywaja w zatoce perskiej na zaproszenie krajow zatoki perskiej i kraje te slono placa za przebywanie tam wojsk amerykanskich. Pewno nie pamietasz ze Francuzi kiedys nie chcieli wojska amerykanskich i bez problemu sie te wojska wycofaly. Wszedzie gdzie sa wojska amerykanskie sa na wyrazne zadanie tamtych wladz panstwowych i sa oplacane przez tamte wladze. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 16:26 > Wszedzie gdzie sa wojska amerykanskie sa na wyrazne zadanie tamtych wladz panst > wowych i sa oplacane przez tamte wladze. en.wikipedia.org/wiki/United_States_military_deployments W Zatoce Perskiej poza Kuwejtem i Bahrainem Amerykanow praktycznie nie ma. Strasznie ci lewacka(rosyjska) propaganda w glowie namieszala. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 17:00 maksimum napisał: > jotde3 napisał: > > > maksimum napisał: > > > Lotniskowce sa tam do obrony krajow arabskich by nie spotkal ich lo > s Afganistanu. > > > > a u nas były wojska radzieckie by nas chronić przed niemcami buhehhehe > > Taka byla oficjalna wersja radziecka i wielu ludzi sie z nia zgadzalo. albo masz duży problem z utrzymaniem sie w kontekście rozmowy albo wyśmiany udajesz że nie wiesz o co chodzi . Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 20:50 jotde3 napisał: > > > a u nas były wojska radzieckie by nas chronić przed niemcami buhehhehe > > > > Taka byla oficjalna wersja radziecka i wielu ludzi sie z nia zgadzalo. > > albo masz duży problem z utrzymaniem sie w kontekście rozmowy albo > wyśmiany udajesz że nie wiesz o co chodzi . Tu nie ma nic do rozumienia bo sa statystyki. en.wikipedia.org/wiki/United_States_military_deployments Jak nie kumasz ze US Army jest w Zatoce Perskiej na zaproszenie krajow arabskich,to ja ci tego nie wytlumacze. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 17:31 maksimum napisał: Dlaczego wypowiadasz się o Polsce,skoro jesteś "rodowitym" amerykaninem ? Siedź sobie za oceanem i śpiewaj im hymny pochwalne. Co ciebie obchodzi polskie rolnictwo,edukacja i Polska w ogóle ? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 22:16 olga727 napisał(a): > Dlaczego wypowiadasz się o Polsce,skoro jesteś "rodowitym" amerykaninem ? Sied > ź sobie za oceanem i śpiewaj im hymny pochwalne. Co ciebie obchodzi polskie > rolnictwo,edukacja i Polska w ogóle ? Bo mam rodzine w Polsce i nie chce by nimi ciemnota rzadzila. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 22:52 maksimum napisał: > olga727 napisał(a): > > > Dlaczego wypowiadasz się o Polsce,skoro jesteś "rodowitym" amerykaninem > ? Sied > > ź sobie za oceanem i śpiewaj im hymny pochwalne. Co ciebie obchodzi po > lskie > > rolnictwo,edukacja i Polska w ogóle ? > > Bo mam rodzine w Polsce i nie chce by nimi ciemnota rzadzila. To zaproś ich na stałe do siebie-do ameryki.Tam jeszcze większa ciemnota będzie nimi rządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 08:06 maksimum napisał: > Bo mam rodzine w Polsce i nie chce by nimi ciemnota rzadzila. To zaproś ich do siebie i załatw green card. To nie jest takie trudne jak się ma dobre zarobki... No chyba, że nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 12:06 olga727 napisał(a): > di_kormia napisała: > > > a dlaczego dzieci rolników nie dostaja stypendiów naukowych? bo co? na mo > jej uc > > zelni owszem, dostaja. i naukowe (stypendium rektora) i pomoc socjalną. > > otzrasnij sie i zacznij zyc. > > Nie muszę się otrząsnąć i żyję w świecie realnym.A dlaczego nie dostają - już > wcześniej. poszukaj sobie. olga , czy by dostać stypendium naukowe rodzice muszą być dodatkowo biedni/płacić niskie podatki ? niewiedziałem że jest taki wymóg . Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 17:46 > > olga , czy by dostać stypendium naukowe rodzice muszą być dodatkowo biedni/płac > ić niskie podatki ? niewiedziałem że jest taki wymóg . Odpowiem na przykładzie: sąsiadka ma 3 dzieci,nie korzysta z Opieki społecznej,jej dzieci uczą się dobrze(świadectwo z paskiem),ale nigdy nie dostały stypendium naukowego -bo przekraczały próg dochodowy. Stypendium takie dostawali uczniowie z miasta ( choć mieli niższą średnią),bo ich rodzice mieli niższy dochód. Tak fajnie jest być rolnikiem. Podatek rolny,obliczany jest na podstawie bieżącej ceny żyta. Nie wiem,może by było lepiej płacić podatek vat-można by odliczyć od podatku pewne rzeczy,ale my nie możemy teraz odliczyć Nic. Dopłaty unijne: niby jesteśmy państwem w UE,a dopłaty mamy niższe )stawka wynegocjowana) niż inne państwa,oprócz tego państwo polskie zabiera po kryjomu część tej dopłaty (dość znaczny procent od każdego rolnika-a dokładnie nie wiadomo,bo nie przysyłają decyzji o konkretnej sumie przyznanej). Fajnie jest być rolnikiem,okradanym z każdej strony ? Popatrz sobie na ceny skupu zbóż i porównaj ceny nawozów,oprysków i oleju napędowego. Wynik jest prosty. To nie jest podwód do frustracji,chciałbyś,aby Ciebie ktoś na każdym kroku okradał ? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Stypendium socjalne i naukowe. 08.08.13, 22:31 olga727 napisał(a): > Odpowiem na przykładzie: sąsiadka ma 3 dzieci,nie korzysta z Opieki społeczne > j,jej dzieci uczą się dobrze(świadectwo z paskiem),ale nigdy nie dostały stype > ndium naukowego -bo przekraczały próg dochodowy. Stypendium takie dostawali ucz > niowie z miasta ( choć mieli niższą średnią),bo ich rodzice mieli niższy dochód. Wydaje mnie sie ze mylisz stypendium naukowe z socjalnym. W USA sprawa jest prosta,na stypendium naukowe musisz miec bardzo dobre stopnie oraz dobrze zdany egzamin wstepny na studia czy do szkoly. Moj syn ma stypendium naukowe i NIKT NIGDY nie pytal nas o dochody. Jesli rodzina ma niskie dochody to wtedy oprocz stypendium naukowego mozesz sie starac o stypendium socjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Stypendium socjalne i naukowe. 08.08.13, 22:37 Mozesz byc milionerem i miec stypendium naukowe bo szkoly i uczelnie chca przyciagnac najlepszych studentow,ktorzy podnosza im poziom nauczania na uczelni. Wysylasz podanie na 8 wyzszych uczelni podajac swoje wyniki nauczania i testu SAT i wtedy uczelnie oferuja ci stypendium lub nie i wybierasz najlepsza dla siebie oferte. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Stypendium socjalne i naukowe. 08.08.13, 22:55 maksimum napisał: > olga727 napisał(a): > > > Odpowiem na przykładzie: sąsiadka ma 3 dzieci,nie korzysta z Opieki spo > łeczne > > j,jej dzieci uczą się dobrze(świadectwo z paskiem),ale nigdy nie dostały > stype > > ndium naukowego -bo przekraczały próg dochodowy. Stypendium takie dostawa > li ucz > > niowie z miasta ( choć mieli niższą średnią),bo ich rodzice mieli niższy > dochód. > > Wydaje mnie sie ze mylisz stypendium naukowe z socjalnym. > W USA sprawa jest prosta,na stypendium naukowe musisz miec bardzo dobre stopnie > oraz dobrze zdany egzamin wstepny na studia czy do szkoly. > 1. mi się wydaje,a nie mnie się wydaje 2.Wiem co mówię i niczego nie mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Stypendium socjalne i naukowe. 08.08.13, 23:40 olga727 napisał(a): > 2.Wiem co mówię i niczego nie mylę. Juz mi wytlumaczylas ze stypendium naukowe w Polsce dostaje sie ze wzgledow socjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Stypendium socjalne i naukowe. 09.08.13, 09:26 maksimum napisał: > > > Juz mi wytlumaczylas ze stypendium naukowe w Polsce dostaje sie ze wzgledow soc > jalnych. To bzdura totalna. Stypendium naukowe dostaje się z powodu wysokich wyników a nie statusu materialnego. Ja miałam takie stypendium brat miał i siostra miała. Nie wiem skąd się wzięła teoria o statusie materialnym. On dotyczy jedynie stypendiów socjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Stypendium socjalne i naukowe. 09.08.13, 08:41 Zwykle nie wdaje się w dyskusje z maksiem, ale... fantazje na temat "mi" i "mnie" dwóch osób sprowokowały mnie do wklejenia linka: poradnia.pwn.pl/lista.php?id=5375 Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Stypendium socjalne i naukowe. 09.08.13, 12:14 Daj sobie spokój. Olga się zapętliła, a maksia i tak nic nie przekonana. Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: Stypendium socjalne i naukowe. 09.08.13, 12:58 och te jezyczki.... napisz dokładnie jak wygląda wg ciebie przyznawanie stypendium rektora- czyli naukowego i jaki ma to zwiazek z socjalnym. i dlaczego ci ze wsi nie dostaja. i nie, nie dostaja czesto - bo to juz nie tylko za kucie, ale tez za aktywność, a ta jest tepiona w prowincjonalnej polsce. tam trzeba siedziec cicho jak olga i tylko na forach jezyczki wystawiac. na tyle cie stac? Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: Stypendium socjalne i naukowe. 09.08.13, 13:10 wszyscy sie już pomądrowali ? no to czas pogrzebać w necie : mojestypendium.pl/wid,11548232,stypendium-dla-uczniow.html?ticaid=611185 Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Stypendium socjalne i naukowe. 09.08.13, 15:50 di_kormia napisała: > i nie, nie dostaja czesto - bo to juz nie tylko za kucie, ale tez za aktywność, > a ta jest tepiona w prowincjonalnej polsce. tam trzeba siedziec cicho jak olga > i tylko na forach jezyczki wystawiac. na tyle cie stac? Odczep się ode mnie i zajmij pieleniem swojej posesji pani ekonomistko. Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: Stypendium socjalne i naukowe. 09.08.13, 16:10 oj olgo- argumenty a nie emocje prosimy. jedna baby drugiej babie powiedziala- ploteczki nei majace zadnego pikrycia w faktach. tylko utyskiwanie- typowe dla wsi polskiej. bynajmniej sie do ciebie nie przyczepiłam- ale ty jestes nieuprzejma. tok po wiejsku, po chamsku posesji nie mam- ziemia nie wymaga pielenia Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Stypendium socjalne i naukowe. 09.08.13, 16:22 di_kormia napisała: > oj olgo- argumenty a nie emocje prosimy. jedna baby drugiej babie powiedziala- > ploteczki nei majace zadnego pikrycia w faktach. tylko utyskiwanie- typowe dla > wsi polskiej. > bynajmniej sie do ciebie nie przyczepiłam- ale ty jestes nieuprzejma. tok po wi > ejsku, po chamsku > posesji nie mam- ziemia nie wymaga pielenia W mieście polskim,nie ma nieuprzejmości ? Jest chamstwo,graniczące z grubiaństwem.Nie wszyscy mieszkańcy miast są mieszczanami z dziada pradziada. Wielu mieszczuchów to osadnicy ze wsi.Ty taka święta jesteś i tak bardzo uprzejma,że aż miód spływa. Posesji jeszcze nie masz,a ziemia zawsze wymaga odchwaszczania/pielenia. Skoro ją kupiłaś to powinnaś o tym wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: Stypendium socjalne i naukowe. 09.08.13, 16:34 . Posesji jeszcze nie masz,a ziemia zawsze wymaga o > dchwaszczania/pielenia. Skoro ją kupiłaś to powinnaś o tym wiedzieć. 1. Nie przewiduje posesji, tzn dla mnie to ogród etc. jestem szczesliwa gdzie mieszkam a rozwój przewiduje w inna strone 2. moja ziemia rolna nie wymaga odchwaszczania- bo po co? w innym celu ja posiadam Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 17:19 Olga, totalna bzdura. Stypendium naukowe nie ma żadnego związku z dochodami rodziców, a stypendium socjalne można otrzymywać, jeśli się nie przekracza założonego limitu dochodów. W przypadku rolników ów dochód oblicza się na podstawie liczby tzw. hektarów przeliczeniowych. W tym roku dochód z 1ha przeliczeniowego to 2713zł rocznie. Limit dochodów obliczany jest różnie, ale nie może być ustalony niżej, niż 130% kwoty ustalającej do otrzymywania zasiłku rodzinnego (nie chce mi się wyliczać, ale to będzie jakieś 600zł netto na osobę w rodzinie). Jeśli sąsiadka tę kwotę przekracza, to tak, ma fajniej niż rodziny z miasta, które się w limicie dochodów mieszczą, to chyba logiczne? To są wszystko przepisy zapisane w Ustawie o Szkolnictwie Wyższym, można sobie sprawdzić. Szkoły średnie rządzą się innymi prawami, ale NA PEWNO stypendium za wyniki w nauce nie jest uzależnione od dochodów. Dla dzieci z rodzin o niskich dochodach są stypendia socjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ada828 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 19:28 Tak poza tematem. Czy z tego co napisałaś wynika, że mając 4 ha przeliczeniowe ma się takie dochody, jak podatnik PIT z II grupy podatkowej, tj. powyższej 80.000 zł rocznie? Wiele jest tez w moim pytaniu Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 21:14 kai_30 napisała: > Olga, totalna bzdura. Stypendium naukowe nie ma żadnego związku z dochodami rod > ziców, a stypendium socjalne można otrzymywać, jeśli się nie przekracza założon > ego limitu dochodów. W przypadku rolników ów dochód oblicza się na podstawie li > czby tzw. hektarów przeliczeniowych. > > W tym roku dochód z 1ha przeliczeniowego to 2713zł rocznie. Limit dochodów obli > czany jest różnie, ale nie może być ustalony niżej, niż 130% kwoty ustalającej > do otrzymywania zasiłku rodzinnego (nie chce mi się wyliczać, ale to będzie jak > ieś 600zł netto na osobę w rodzinie). Jeśli sąsiadka tę kwotę przekracza, to ta > k, ma fajniej niż rodziny z miasta, które się w limicie dochodów mieszczą, to c > hyba logiczne? > > To są wszystko przepisy zapisane w Ustawie o Szkolnictwie Wyższym, można sobie > sprawdzić. Szkoły średnie rządzą się innymi prawami, ale NA PEWNO stypendium za > wyniki w nauce nie jest uzależnione od dochodów. Dla dzieci z rodzin o niskich > dochodach są stypendia socjalne. Dlaczego mam nie wierzyć sąsiadce,gdy znam ją ładnych parę lat i wiem,że nie kłamie ? Gdyby chodziło o "stypendia" socjalne to byłaby inna historia,ale ona nawet z pomocy Opieki Społecznej nie korzysta. Wg. podatku rolnego,to nawet takowe zasiłki/stypendia socjalne nie przysługują. Dziewczyny w liceum nie "załapywały" się na te naukowe,a teraz na studiach- nie wiem czy dostają naukowe,bo nie pytałam. Sąsiadka ma więcej niż 10 ha. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 23:48 olga727 napisał(a): > > wyniki w nauce nie jest uzależnione od dochodów. Dla dzieci z rodzin o n > iskich > > dochodach są stypendia socjalne. > > Dlaczego mam nie wierzyć sąsiadce,gdy znam ją ładnych parę lat i wiem,że nie k > łamie ? bo ładnie brzmi " moje dzieciatko nie dostało stypendium naukowego bo za duzo płace podatku " czy jakoś tak , a jak powie " nie dostało bo nie było dość dobre " to brzmi gorzej . przecież podałem link , i pisze tam jak wół kiedy jakie stypendia .( jak wół ale maksio i tak by wyczytał w nich że usa są de best ) ale one chyba sa dość uznaniowe i może tylko teoretycznie za same wyniki w nauce a kułakom nie dadzą . nie zalezy im na tym by dać bo dają jak uczeń jest już ich i kalkulują że i tak sie nie przeniesie . niewiem dokładnie bo nie chciało mi sie wnikać Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 10.08.13, 00:50 jotde3 napisał: > usa są de best Syn wyslal chyba 8 podan na rozne uczelnie(zalecane jest wysylanie do 12,ale Zbylut wyslal 19). Na podstawie wynikow nauczania i SAT uczelnie przyznaja jakies stypendia naukowe lub nie. Syn dostal bardzo dobre stypendium naukowe z NYU. Po zaakceptowaniu uczelni mozesz sie ubiegac o stypendium socjalne. Sa jeszcze stypendia sportowe,ale tam trzeba byc bardzo dobrym w rankingu krajowym w swojej dyscyplinie. Z kilkunastu tenisistow w szkole syna,tylko jeden dostal stypendium sportowe,ale nie wiem czy bedzie je mogl zrealizowac,bo wyniki nauczania mu spadly. Ze stypendium sportowym jest podobnie jak z naukowym ,ze musisz miec dobre wyniki nauczania zeby stypendium utrzymac. Jak oblejesz 2 przedmioty w semestrze to zabieraja ci stypendium sportowe i wypadasz z druzyny. Ten najlepszy tenisista w szkole syna nie mogl uczestniczyc w finalowych rozgrywkach tenisowych w NYC bo zawalil jakies przedmioty w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 10.08.13, 08:32 olga727 napisał(a): > Dlaczego mam nie wierzyć sąsiadce,gdy znam ją ładnych parę lat i wiem,że nie k > łamie ? No chyba jednak kłamie. Może nie ma zbyt wysokich osiągnięć na tych studiach i nie załapuje się na stypendium naukowe. A na socjalne jest za bogata po prostu. Gdyby chodziło o "stypendia" socjalne to byłaby inna historia,ale ona > nawet z pomocy Opieki Społecznej nie korzysta. Wg. podatku rolnego,to nawet tak > owe zasiłki/stypendia socjalne nie przysługują. Dziewczyny w liceum nie "załapy > wały" się na te naukowe,a teraz na studiach- nie wiem czy dostają naukowe,bo ni > e pytałam. Sąsiadka ma więcej niż 10 ha. To nie ma nic do rzeczy przy wysokich notach na studiach dostajesz naukowe stypendium. Ja też dziewczynka ze wsi z hektarami swego czasu a naukowe stypendium miałam, bo średnią na studiach miałam wysoką. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 16:54 di_kormia napisała: > olgo- gratuluję horyzontów. wspołczuje bycia normalnym i nic nie robien > ia w kierunku zmiany > sprawdź statystyki, sprawdź ile osób z polski studiuje w GB czy np w Holandii. > jestesmy czlonkami UE, mlodym należy sie stypendium jezeli mieli dobre wyniki > z matury. wiza studencka pozwala na prace- tak robią i "tambylcy". łatwiej fina > nsowo skonczyc studnia w rotterdamie niz w krakowie- a jakośc nieporównywalna. > zmywaka nie ma sie co wstydzic, wstydzic sie trzeba siedzenia w domu --------- Tobie powinni wszystkie posty skasowac,bo przecietny polski rozum tego nie przyswaja. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 17:37 maksimum napisał: ,bo przecietny polski rozum tego nie przy > swaja. Wystarczy,że twój amerykański chłonie wszystko jak gąbka. Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 13:20 Dalsza część twojej wypowiedzi,to czysta fikcja - > ludzie normalnie ledwo "wiążą koniec z końcem" a ty wymyślasz historyjki o stu > diach zagranicznych i pracy dla młodych.No chyba,że w Anglii na zmywaku. Oczywiście najłatwiej rozłożyć ręce, powiedzieć że się nie da i narzekać na Tuska. Nie trzeba być bogaczem żeby wyjechać za granicę. Wielu moich znajomych na studiach jechało pracować na zmywaku - pierwsze wakacje do Irlandii bo blisko i bilet tańszy. Zamiast papierosy kupować można przez rok odłożyć. Za zarobione pieniądze można za rok pojechać do Stanów - również do pracy. Pozna się język, pozna się inne kraje, rozszerzy się swoje horyzonty i zobaczy, że się jednak da. Dziewczyna z ubogiej rodziny z malutkiej miejscowości po takich wakacjach pojechała na rok na stypendium a po studiach (dokończonych w Polsce) dostała pracę w USA (nie na zmywaku). Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 14:16 irima2 napisała: > Oczywiście najłatwiej rozłożyć ręce, powiedzieć że się nie da i narzekać na Tus > ka. Gdybym czekała na Tuska,to już dawno bym z głodu umarła. > Nie trzeba być bogaczem żeby wyjechać za granicę. Wielu moich znajomych na stud > iach jechało pracować na zmywaku - Tak wygląda życie i wakacje polskiegoambitnego studenta-praca ma zmywaku ? To gratuluję. Za zarobione pien > iądze można za rok pojechać do Stanów - również do pracy- i co robić w Stanach: baby sister czy zmywak ? bo polski student tylko do takiej pracy jest zatrudniany. > iewczyna z ubogiej rodziny z malutkiej miejscowości po takich wakacjach pojecha > ła na rok na stypendium a po studiach (dokończonych w Polsce) dostała pracę w U > SA (nie na zmywaku). Jaki to jest procent polskich studentów ? 1 czy więcej ? Jest wielu zdolnych studentów w Polsce,ale niestety niewielu z nich może sobie pozwolić na taki wyjazd na stypendium naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
di_kormia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 15:15 zdolni to oni są, ale jaj nie maja- jak ich rodzice. i czeeekajaaa, czekaaaają. na pomoc, na po-tuska. na prace. zamiast dzialac. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 22:21 olga727 napisał(a): > Jaki to jest procent polskich studentów ? 1 czy więcej ? Jest wielu zdolnych > studentów w Polsce,ale niestety niewielu z nich może sobie pozwolić na taki wy > jazd na stypendium naukowe. Tu masz racje,ze tych zdolnych studentow w Polsce jest niewielu ale to juz kwestia programu nauczania w szkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 23:00 maksimum napisał: > olga727 napisał(a): > Jest wielu zd > olnych > > studentów w Polsce,ale niestety niewielu z nich może sobie pozwolić na t > aki wy > > jazd na stypendium naukowe. > > Tu masz racje,ze tych zdolnych studentow w Polsce jest niewielu ale to juz kwes > tia programu nauczania w szkolach. Ty naucz się czytać ze zrozumieniem, a potem wyciągaj wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
ada828 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 19:13 Niestety przedszkole nie gwarantuje wychodzenia na plac zabaw i braku duszności w sali (a szkoła do której uczęszczają moje dzieci już tak). Poza tym lekcje w okresie edukacji wczesnoszkolnej (od 1 do 3) już od lat nie muszą przestrzegać dzwonków, tj. 45 min lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 20:33 ada828 napisała: > Niestety przedszkole nie gwarantuje wychodzenia na plac zabaw i braku duszności > w sali (a szkoła do której uczęszczają moje dzieci już tak). Poza tym lekcje w > okresie edukacji wczesnoszkolnej (od 1 do 3) już od lat nie muszą przestrzegać > dzwonków, tj. 45 min lekcji. 1.Akurat nasze przedszkole gwarantuje unikanie duszności przez wychodzenie na plac zabaw. Ale szkoła w klasach I-III już niekoniecznie dba p skracanie lekcji( mniej niż 45 min. Odpowiedz Link Zgłoś
ada828 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 20:45 Czyli, to co najważniejsze dla rodziców zależy od nauczycieli. Tylko, niestety, nadal NICZEGO nie wymagamy od nauczycieli, chyba że na stać na płatne szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 09.08.13, 21:28 ada828 napisała: > Czyli, to co najważniejsze dla rodziców zależy od nauczycieli. Tylko, niestety, > nadal NICZEGO nie wymagamy od nauczycieli, chyba że na stać na płatne szkoły. Nie ma szans,aby wpłynąć na nauczycielki,choćby w zmianie podręczników Odmówiła,bo w szkole prym wśród wydawnictw wiedzie WSiP i Nowa Era (multibook,materiały dla nauczycieli itd.itp) Ja sugerowałam Didasko "Od a do Z" To czego mam wymagać od szkoły,skoro w takiej sprawie nie idą na ugodę ? Nie stać i nie ma takiej opcji-jedyna szkoła w gminie. Na zebraniu dla rodziców pięciolatków,dyrektorka podkreśliła to jako atut szkoły:"Szkoła jest jedna w gminie,to i tak wszystkie dzieci przyjdą do naszej szkoły" Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 10.08.13, 09:11 Przedszkole w podstawie programowej też ma obowiązkowe wychodzenie na dwór. A w jaki sposób sobie wyobrazasz przychodzenie na lekcję innych nauczycieli, jeśli w klasach I - III nie miałybyby być przestrzegane dzwonki? Przecież nie wszystkie lekcje prowadzi nauczyciel ed. wczesn. Syn ma ok. 10 lekcji tygodniowo z innymi nauczycielami. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 10.08.13, 09:18 ewa_mama_jasia napisała: > Przedszkole w podstawie programowej też ma obowiązkowe wychodzenie na dwór. A w > jaki sposób sobie wyobrazasz przychodzenie na lekcję innych nauczycieli, jeśli > w klasach I - III nie miałybyby być przestrzegane dzwonki? Przecież nie wszyst > kie lekcje prowadzi nauczyciel ed. wczesn. Syn ma ok. 10 lekcji tygodniowo z in > nymi nauczycielami. Syn w szkole brytyjskiej od 3 lat. NIe ma żadnych dzwonków. Uczą go różni nauczyciele. Każdy pilnuje czasu, bo ma zegarek Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 10.08.13, 18:38 To oczywiście jest pewien problem, ale nie jest niemożliwy do rozwiązania. U mnie (duża szkoła, 7 klas w roczniku, bez dzwonków, przerwy w różnej porze w zależności od wieku dziecka, na przerwie spotykał się jeden/dwa roczniki), sprawę rozwiązano w ten sposób, że dana grupa nauczycieli wyłącznie/niemal wyłącznie uczyła własnie ten jeden/dwa roczniki. W ten sposób nie było sytuacji, że nauczyciel matmy powinien już zaczynać lekcję w jednej klasie, podczas gdy nie skończył jeszcze lekcji w innej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 09:55 Nawet nie wchodzę w linka, sam tytuł wątku mówi wystarczająco wiele... Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 07.08.13, 11:22 nie ważne czy 6 czy 7 latki . wazne jaki program i jakie warunki i ważne by dzieci w grupach nie dzieliła za duża różnica ( jeśli to mozliwe to róznica kompetencji a jeśli nie to chociaż wieku ). nie ma znaczenia czy nazwać miejsce gdzie zaprowadzamy dziecko szkołą czy przedszkolem ? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 13:48 jotde3 napisał: > nie ważne czy 6 czy 7 latki . wazne jaki program i jakie warunki 90% dzieci na calym swiecie rozpoczyna nauke w wieku 6 lat lub wczesniej,czyli zaczynanie nauki w wieku 7 lat to zabobon,a program powinien byc dostosowany do programow w tych krajach,ktore chcemy dogonic pod wzgledem szkolnictwa. Nie ma co wymyslac swoich programow,bo to sie skonczy jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 14:17 maksimum napisał: > jotde3 napisał: > > > nie ważne czy 6 czy 7 latki . wazne jaki program i jakie warunki > > 90% dzieci na calym swiecie rozpoczyna nauke i tu ci sie ładnie napisało " rozpoczyna nauke " . u nas też kiedyś rozpoczynały nauke w przedszkolu w zerówce i był spokuj . problem sie zaczoł jak zaczeło sie mówić o szkole bo w naszych szkołach warunki dla małych dzieci w ocenie rodziców są gorsze niż w przedszkolach . wystarczyło by wiec dostosować program jeśli dostosowania wymagał i pozostawić te dzieciaki w przedszkolach i by draki nie było albo wprowadzać tą reforme stopniowo unikając spietrzenia dzieciaków co zdaje sie chciano zrobić kwartalnie (staneło na półrocznym ) Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: MEN nie mówi całej prawdy o edukacji 08.08.13, 17:51 maksimum napisał: > jotde3 napisał: > > > nie ważne czy 6 czy 7 latki . wazne jaki program i jakie warunki > > 90% dzieci na calym swiecie rozpoczyna nauke w wieku 6 lat lub wczesniej,czyli > zaczynanie nauki w wieku 7 lat to zabobon,a program powinien byc dostosowany do > programow w tych krajach,ktore chcemy dogonic pod wzgledem szkolnictwa. > Nie ma co wymyslac swoich programow,bo to sie skonczy jak zwykle. > > W jakim wieku ty zacżąłeś szkołę ? Chyba też w wieku 7 lat,w takim razie twoi rodzice też byli zabobonni,skoro tak długo cię trzymali od szkoły ? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d no..a na przyklad 09.08.13, 09:39 a Afryce to wogoel w niektorych krajach edukacja nie jest obowiazkowa.. Odpowiedz Link Zgłoś
nunik Re: no..a na przyklad 11.08.13, 12:33 Sześciolatki idą już do piątej klasy. Reforma dalej w trakcie. Za rok skończą szkołę podstawową i dalej będzie trwała. Cyrk na kółkach. Odpowiedz Link Zgłoś