Dodaj do ulubionych

Wybór grupy językowej-mam dylemat

25.09.13, 10:41
Mam dylemat z wyborem grupy językowej dla syna. Pomóżcie!smile

Otóż po testach w szkole językowej syn (9l) został zakwalifikowany na poziom 4. Poszedł na zajęcia i one mu się nie podobały. Co prawda pani była ok, rozumiał, co mówi, ale: doszedł do grupy, która już się dobrze znała (źle się czuł na zajęciach), zajęcia były prowadzone standardowo: w ławkach, z użyciem tablicy, mazaków, książek, zeszytów. W tej samej szkole jest grupa o poziom niżej, w której zna 3 dzieci (w tym jeden chłopiec to jego najlepszy kolega z klasy), dzieci te bardzo chętnie chodzą na zajęcia. Syn uprosił mnie, żeby mógł iść na lekcję próbną do tej grupy. Zgodziłam się. Wrócił zachwycony – było miło, były zabawy po angielsku i w ogóle same achy i ochy. „Mój problem” polega na tym, że w tej grupie o niższym poziomie będą przerabiali materiał, który syn zasadniczo już zna, choć poznawał go w innej szkole i w innej formie (było bardziej ze słuchu, a teraz dojdzie więcej czytania i pisania); natomiast w grupie na poziomie 4 poznawałby nowe zagadnienia. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że jeśli nie będzie chętnie na zajęcia chodził, to może niewiele z nich wynieść i w ogóle może zniechęcić się do nauki języka. Jestem w wielkiej kropieuncertain Co zrobić???
Obserwuj wątek
    • janka345 Re: Wybór grupy językowej-mam dylemat 25.09.13, 11:08
      niewiele mi mówi ten poziom 4, ale ja bym przeniosła.
      Nawet w obrębie znanego materiału można podłapać jakieś nowe struktury i słówka, o ile nie będzie przerabiało tego samego podręcznika drugi raz. Poza tym piszesz, że będzie wprowadzane czytanie, a to już nowość, jesli jest inna pani, to zajęcia mogą wyglądać kompletnie inaczej.
      Najważniejsze jest jednak to, aby syn nie zniechęcił się do języka i wyrobił w sobie pasję do nauki języków na przyszłe życie. Jeśli będzie się męczył na dotychczasowych lekcjach, to całkiem straci zapał.
      • jagabaga92 Re: Wybór grupy językowej-mam dylemat 25.09.13, 11:11
        > niewiele mi mówi ten poziom 4, ale ja bym przeniosła.

to wewnętrzna klasyfikacja szkoły, a podałam, żeby był punkt odniesienia do określenia "poziom niżej"smile
        • janka345 Re: Wybór grupy językowej-mam dylemat 25.09.13, 11:24
          smile
          przeniosłabym smile
    • brydka26 Re: Wybór grupy językowej-mam dylemat 25.09.13, 11:55
      Tez preznioslabym do tej grupy nizej. Wydaje mi sie, ze nawet jesli tresci sie pokrywaja z tym, co mial rok wczesniej, to powtorka nie zaszkodzi, tym bardziej, ze maja dojsc nowe elementy w postaci czytania. Mam wrazenie, ze nawet czesta nauka angielskiego w Polsce, nie gwarantuje tego, ze slowka i zwroty sa mocno osadzone w glowie dziecka. Moj syn ma jak na polskie warunki sporo angielskiego od 2 roku zycia, a i tak zdarza mu sie zapomniec dosc podstawowe rzeczy. W tym wieku wazniejsze chyba jest podtrzymywanie pasji do nauki jezyka i komunikacji w nim, niz za wszelka cene skakanie o poziom wyzej.
    • agni71 Re: Wybór grupy językowej-mam dylemat 25.09.13, 12:12
      To ja napiszę z punktu widzenia matki dziecka z tej grupy słabszej. Czy syn jest na tyle zdyscyplinowany i dobrze wychowany, by dac innym dzieciom szansę na naukę? Czy nie będzie sie zawsze wyrywał do odpowiedzi, bo juz zna te wszystkie treści? Czy z jego powodu nauczyciel/ka nie zacznie gonic z programem, bo on sie nudzi, bo juz ma opanowany materiał? Zapewne będzie w tej grupie najlepszy, stanie sie takim punktem odniesienia, inne dzieci moga sie poczuc zdołowane, ze radzą sobie gorzej... Wiem, ze na pewno nie podejmiesz decyzji na podstawie tego, co ja piszę (wiadomo, każdy chce najlepiej dla swojego dziecka), ale proszę zastanów się tez nad tym aspektem.
      • jagabaga92 Re: Wybór grupy językowej-mam dylemat 25.09.13, 12:39
        Zapytałam wczoraj syna po zajęciach w tej "niższej" grupie, jak wygląda sprawa zgłaszania się i pytania przez panią (mając na względzie również to, o czym piszeszsmile). Powiedział, że pani pytała wszystkich, nawet tych, którzy wcale się nie zgłaszają. Młody lubi zgłaszać sie do odpowiedzi i zgłasza się zawsze, gdy zna odpowiedź, ale czeka na wywołanie przez nauczyciela, więc zdaje się, że jest "zdyscyplinowany". Niestety, owo zgłaszanie się, a właściwie niezgłaszanie się również to nie pasowało mu w tej grupie "wyższej" (wg jego odczuć za duża była różnica - że on zgłosił się TYLKO 2, a tamci 5-10 razy).

Natomiast co do "najlepszości" w grupie niższej to tez nie będzie tak do końca, bo z czytaniem i pisaniem początkuje tak jak pozostałe dzieci w tej grupie; jedyne z czym będzie wybiegał w przód to ze znajomością większości słówek.
        • volta2 Re: Wybór grupy językowej-mam dylemat 27.09.13, 10:44
          jeśli jesteś pewna że chodzi li jedynie o kwestie towarzyskie to przenieś

gdyby jednak mój syn przyszedł z taką propozycją - to wiem, że byłoby to spowodowane nie faktyczną atmosferą a jeszcze kwestią bycia słabszym.
          że źle się czuje, jak inni się zgłaszają po 10 razy a on tylko 2 i żeby SOBIE tego złego samopoczucia oszczędzić "uciekłby" do tych słabszych.

i jeśli to miałaby być ta akurat motywacja - to już miałabym większe problemy z przeniesieniem.
          • jagabaga92 Re: Wybór grupy językowej-mam dylemat 27.09.13, 11:23
            > że źle się czuje, jak inni się zgłaszają po 10 razy a on tylko 2 i żeby SOBIE t
            > ego złego samopoczucia oszczędzić "uciekłby" do tych słabszych.
            >
            > i jeśli to miałaby być ta akurat motywacja - to już miałabym większe problemy z
            > przeniesieniem.

No właśnie dokładnie tego dotyczy mój dylemat, bo skoro przez specjalistę został zakwalifikowany do grupy wyższej, to znaczy, że merytorycznie materiał z poziomu niższego ma opanowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka