Dodaj do ulubionych

Gry logiczne

01.10.13, 16:53
Może moglibyście polecić mi gry dla niespełna ośmiolatki (3 klasa).
Gramy w SkipBo, Quirkle, Backgammon, Farmera, Scrabble junior się nie przyjęło więc planuję włączyć normalne. Chętnie urozmaiciłabym trochę nasz repertuar, zwłaszcza, że zbliża się zima i może będzie więcej czasu.
Wpisałam w tytule gry logiczne ale chodzi mi o wszelakie gry, skłaniające do myślenia, ciekawe itp.

Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Gry logiczne 01.10.13, 19:34
      Może którąś ze Smart Games www.gamesfanatic.pl/2012/09/16/smartgames-magnetyczne-gry-podrozne-cz-2/ - u nas bywają w Rossmanie. Bardzo zajmujące smile
    • mika_p Re: Gry logiczne 01.10.13, 19:39
      Callisto: www.piatnik.pl/Gry/6383_l.jpg
      Monstermania: www.piatnik.pl/Gry/6006_l.jpg
    • plater-2 Re: Gry logiczne 01.10.13, 19:39
      Moje dzieci tez uwielbialy superfarmera. Gralismy tez w slynna gre CLUEDO. Jest w Wikipedii.
    • monikaa13 Re: Gry logiczne 01.10.13, 19:43
      To jest fajne: www.hapik.pl/JEZYKI_GRA_ANEK_4011-6025.html
    • majarzeszow Re: Gry logiczne 02.10.13, 05:50
      Mój syn lubi Penatago i Club 2%
      • saszanasza Re: Gry logiczne 21.10.13, 21:36
        Club 2% jest świetny! Jeszcze quoridor.
    • lefar13 Re: Gry logiczne 02.10.13, 08:55
      a może tak tradycyjne szachy i rozwiązywanie zadań szachowych na szachownicy?
      • abiela Re: Gry logiczne 02.10.13, 10:47
        Dziękuję za dotychczasowe propozycje, przeanalizuję i pewnie na listopadowe urodziny coś kupimy.

Z szachami jest ten problem, że ja mimo że znam zasady, nie umiem grać, więc jakoś nie czuję się na siłach, żeby z córką się tym zająć. Przeważnie gramy razem, bo ja też bardzo lubię takie gry, gdzie trzeba ruszyć głową, więc gra także mnie musi przypaść do gustuwink

• joa66 Re: Gry logiczne 02.10.13, 12:26
          Warcaby

Gry w karty np kanasta
          • abiela Re: Gry logiczne 02.10.13, 13:12
            joa66 napisała:

> Warcaby
            >
            W warcaby gramy.

> Gry w karty np kanasta

W karty też, aczkolwiek w kanastę nie. Muszę sobie przyponieć reguły i wprowadzić. Dzięki za przypomnienie.
    • jagabaga92 Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 02.10.13, 14:21
      Podepnę się pod wątek, ale z troche innej strony - szukam gier/zabawek logicznych dla 9-10-latka ale takich, którymi dziecko mogłoby zając się samodzielnie. Syn ma UTOPIĘ - jest super, ale jeszcze coś by się przydało. Macie jakies propozycje?
      • mika_p Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 02.10.13, 15:11
        Pasjanse niech układa. Są różne, takie gdzie decyduje głównie układ kart, i takie, w których liczy sie spostrzegawczość i myślenie.
        • jagabaga92 Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 02.10.13, 15:28
          Pasjans nie sprawdzi się w czasie podróżywink. W domu czasem układa, ale bez namiętnościwink.
          • mika_p Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 02.10.13, 19:38
            Kaprysisz, Jaga, nie było mowy, ze w podróży tongue_out

To może obrazki logiczne? W necie ejst tego sporo, mozna sobie drukować. Bywają też w prasie, na pewno w Angorze 1 sztuka co tydzień, ale i w jakichś łamigłówkowych na pewno też, a i chyba w kiosku ostatnio widziałam całe pisemko na temat. Nazywa się to nonogramy albo japanese puzzle. Z tym, ze nie wiem, od jakiego wieku człowiek może to robić.
            W każdym razie, gdybyście chcieli spróbować, to ja się uczyłam na forum:
            forum.gazeta.pl/forum/w,10067,12352515,,Obrazek_logiczny.html?v=2
            • mika_p Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 03.10.13, 00:32
              A, przypomniało mi się. Jeśli spróbujecie nonogramów i wam się spodobają, to chcąc je brac w podróż pilnuj, zeby były DWA kolory pisaków, jedne do zaznaczania na pewno pełnych, drugie do zaznaczania na pewno pustych. Z jednym pisakiem nie ma co startować.
              • lenka_13 Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 03.10.13, 09:10
                mika_p napisała:

> A, przypomniało mi się. Jeśli spróbujecie nonogramów i wam się spodobają, to ch
                > cąc je brac w podróż pilnuj, zeby były DWA kolory pisaków, jedne do zaznaczania
                > na pewno pełnych, drugie do zaznaczania na pewno pustych. Z jednym pisakiem ni
                > e ma co startować.

Logitech wydaje obrazki logiczne
                Ja mam ołówek z temperowaną gumkę i tez świetnie się sprawdza - miejsca pewne koloruję , a w miejscach pustych stawiam krzyżyk , a jak się pomylę to mogę wymazać wink
                https://www.szal-art.com/images/product_images/original_images/3867_0.jpg
                • abiela Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 03.10.13, 21:30
                  I ja olowka uzywam. Miejsca pewne koloruje a w puste tez krzyzyk. Od dawna namietnie robie ale corce jeszcze nie pokazywalam.
      • lenka_13 Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 02.10.13, 21:52
        polecam gry typu
        merlin.pl/Granna-Safari-gra-logiczna_Granna/browse/product/206,617385.html
        planszoweczka.pl/produkt/smart-blokada
        planszoweczka.pl/produkt/czekoladki
        planszoweczka.pl/produkt/hoppers-jr-
      • saszanasza Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 21.10.13, 21:38
        Club 2% jest dla jednej osoby i to gra zarówno dla dziecka jak i dorosłegosmile
      • mama-ola Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 22.10.13, 08:29
        > takich, którymi dziecko mogłoby zając się samodzielnie

River Crossing. Jest 40 plansz pogrupowanych od łatwych do b. trudnych. Trzeba przejść przez rzekę na określonych zasadach. Mój starszy syn by ją polecił smile, ja rzecz jasna też.

Granna, Kamuflaż, Biegun północny. Podobna zasada jak wyżej - plansze pogrupowane od łatwych do b. trudnych. Trzeba ułożyć przezroczyste płytki w odp. kombinacji.

Jak Biegun północny przypadnie do gustu, to Granna ma więcej gier w ten deseń.
        • jagabaga92 Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 08.11.13, 15:19
          Oboje z mężem wybralismy River Crossing, ale jest problem: tego nie ma juz w sprzedażysad. Zatem w drugiej kolejności padło na:
          Mąż: Port Lotniczy
          Ja: Kot i mysz

Mnie się wydaje, że Port może być za trudny dla naszego 9-latka i może sie zniechęcić (niby jest napisane że od 8 lat, ale z doświadczenia wiem, że realistycznie trzeba dołożyć ok. 2 lata; w recenzji też jest napisane, że wyższe poziomy są trudne), a znowu Kot i mysz może za dziecinna (takie obrazeczki kotka, myszki i serka). Reszta propozycji jakos nam "nie siadła". Dodam, że istotne jest, żeby gra miała jak najmniej luźnych elementów, zeby nie walały sie po mieszkaniu i zeby podczas podróży łatwo bylo grać.

Może ktoś ma wymienione gry i wypowie się, czy nadają się dla 9-letniego chłopca?
          • mama-ola Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 08.11.13, 15:45
            > Oboje z mężem wybralismy River Crossing, ale jest problem: tego nie ma juz w sp
            > rzedażysad.
            Szkoda! A wiesz, że właśnie rano bawiłam się tym z synem? smile No ale jak nie ma, to trudno. Ta sama firma (Thinkfun, strona int. to www.thinkfun.com) wydała też grę Rush Hour - jest na pewno w sprzedaży, widziałam na allegro.

Portu lotniczego Ani Kota z myszą nie znam; wygląda to jednak podobnie jak Biegun Północny, pewnie zasada jest ta sama. Kładzie się przezoczyste płytki na plansze, prawda? Jeśli chodzi o poziom, mój 8-latek zrobi z połowę kart, a te trudniejsze muszą poczekać, aż dojrzeje. Tak więc to zabawka na rok-dwa lata.
            Dla mojego starszego syna obrazek miałby znaczenie - nie zagrałby w nic, co uznałby za zbyt dziecinne lyb dziewczyńskie.
            • abiela Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 08.11.13, 15:55
              A ja na razie zamówiłam grę Ubongo, mam jeszcze na oku Fips, RushHour i Camelot. I nadal nei zabrałam się za przypomnienie sobie reguł remika i kanasty.
              • mama-ola Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 08.11.13, 16:10
                Też jestem zainteresowana tym Ubongo. Jak już zagrasz, daj znać, Abiela smile
                • abiela Re: Gry logiczne dla 1 osoby - jakie? 08.11.13, 16:53
                  mama-ola napisała:

> Też jestem zainteresowana tym Ubongo. Jak już zagrasz, daj znać, Abiela smile

Na pewno dam. I niezmiennie polecam Qwirkle - wszyscy uwielbiamy!
    • agrafka_online Re: Gry logiczne 24.10.13, 12:21
      Jenga? I szachy przede wszystkim!
      Możesz też pójść w coś na tablecie albo telefonie, dużo jest fajnych i edukacyjnych gierek np. o segregacji śmieci (temat bardzo na czasie) - play.google.com/store/apps/details?id=com.appocalypse.fallinggarbage
    • camel_3d Wszelkie gry w karty.. 08.11.13, 19:18
      ucza tez strategicznego myslenia...

mao mao, tysiac....i masa innych.
      • abiela Re: Wszelkie gry w karty.. 08.11.13, 23:44
        camel_3d napisał:

> ucza tez strategicznego myslenia...
        >
        > mao mao, tysiac....i masa innych.

Już proponowano mi przypomnienie niektórych. w Mao Mao gramy od latsmile
        • etonmess75 Re: Wszelkie gry w karty.. 09.11.13, 19:40
          Tantrix - genialna!
          Pentago
          Blokus
          Wszystkie trzy są świetne!
    • tosagry Re: Gry logiczne 14.11.13, 11:46
      Ja lubię sobie pograć w kulki online tutaj.
      Ewentualnie czasem w mahjonga żeby zabić myśli tutaj.
      • anatewka11 Re: Gry logiczne 15.11.13, 15:05
        Uwielbiamy planszówki, mogłabym polecić sporo smile Dzieci 7 i 10 grają od lat bardzo chętnie, tylko czasu ciągle brakuje.
        Nasza ulubiona gra to Poszukiwacze skarbów
        Ostatni nabytek, bardzo bardzo fajny: Mały Książę www.youtube.com/watch?v=yE4JcoMXG1I
        Przymierzamy się do rewelacyjnych Strasznych Schodów (wypróbowane);
        Bardzo fajny i solidny Rój gra dla dwóch osób, bardzo ładnie wydana.
        Dla całej rodziny Agricola i Stone Age ale to już drogie gry.
        Bardzo fajne, niedrogie Kameleon, Regatta www.youtube.com/watch?v=9TSDgJ6_6oQ
        Dla młodszych dzieci: Okawango www.youtube.com/watch?v=jdYIT7p10Xg
        ...
        mogłabym się tak rozpisywać smile
        • abiela Re: Gry logiczne 26.11.13, 13:37
          Dziękuję serdecznie za polecenie aż tylu gier! Na razie córka dostała na urodziny Ubongo i to był strzał w dziesiątkę, bardzo bardzo lubi w to grać!
          • azjaodkuchni Re: Gry logiczne 27.11.13, 05:52
            Nikt nie polecił moich ulubionych gier Manila i Niagara. W obie graliśmy z 6 latkiem i gramy do tej pory. Jedyną wadą jest to, że do rozegrania partii potrzeba trzech osób. www.rebel.pl/product.php/1,606/11497/Manila.html
            www.rebel.pl/product.php/1,606/11498/Niagara.html
            Dla dwóch osób polecam Carcassonne jak się spodoba można fajnie tę grę rozbudować o dodatki. Każda partia jest inna i wymaga dużego wysiłku i rozsądnego planowania od dzieciaka www.rebel.pl/product.php/1,606/2225/Carcassonne-edycja-polska.html
            dla wielbicieli matematyki i dla tych co lubią ją trochę mniej www.rebel.pl/product.php/1,304/18486/Equate.html
            a dla jednej osoby też się coś znajdzie : www.rebel.pl/product.php/1,1563/24496/Rush-Hour-edycja-polska-Egmont.html
            www.rebel.pl/product.php/1,1563/24497/Czekoladki.html
            www.rebel.pl/product.php/1,1345/384/Tangram.html
            www.rebel.pl/product.php/1,1563/12646/Shape-by-Shape.html
            www.rebel.pl/product.php/1,1563/12630/Block-by-block.html
            www.rebel.pl/product.php/1,1563/12629/Brick-by-brick.html
            Miłej zabawy jak masz jakieś pytania chętnie pomogę jesteśmy maniakami planszówek na wygnaniu w Azji bo tu raczej w gry planszowe się nie gra.
            • abiela Re: Gry logiczne 27.11.13, 13:24
              Dziękuję serdecznie za aż tyle polecanek, sukcesywnie będę przeglądać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka