hanyah
19.10.13, 20:47
MOja córa przyszła do mnie po radę i zastanawiam się, jak jej pomóc. Na pierwszy rzut oka problem jet może banalny : kiedy musi odpowiadać na forum klasy, wręcz zalewa ją rumieniec. Podobnie na językowych zajęciach w innej, malej zresztą grupie - w szkole językowej. Twierdzi, że zdarzało jej się to również dość często w ostatniej klasie podstawówki.
Rozmawiałyśmy trochę i Młoda twierdzi, że nie ma problemu na akadamiach, przedstawieniach czy innych występach szkolnych, ale przy odpowiedziach tak, nawet jak jest dobrze przygotowana czy też może posłużyc się notatkami. Również potrafi się mocno się zmieszać i zaczerwienić, kiedy jakiś nauczyciel zwróci jej uwagę, że coś robi źle.
Wiem, że jest wiele poważniejszych problemów, ale ja także miałam kłopot z wypowiedziami publicznymi a mój mąż ma tak do tej pory. Kiedy jest zawodowo zmuszony do wystąpień, zawsze włączają się nerwy - zupełnie zresztą niepotrzebnie, do jest ceniony w swoim środowisku. Stąd widzę, że taki problem potrafi się wlec za człowiekiem i nieźle utrudniać mu życie.
Z czego może wynikać ta sytuacja? Jak można jej pomóc?