Dodaj do ulubionych

Sprawdzian klasa 2

09.11.13, 21:04
Czy wasze dzieci pisały już sprawdzian nr 1 do podręcznika Odkrywam Siebie i Świat w drugiej klasie?
Test wg instrukcji przewidziany jest na 60 min.
Sprawdzian ten to 13 stronicowa książeczka A4 z 15 zadaniami i 3 dodatkowymi.
Niestety żadnemu dziecku w klasie nie udało się w tym czasie ich rozwiązać.
Nauczycielka jednak podeszła do tego realnie i wydłużyła ten czas do... 3 godzin lekcyjnych - gdyż tyle faktycznie potrzebowały dzieci aby zakończyć zadania.
Mam zatem pytanie - czy któremuś z waszych dzieci udało się rozwiązać ten sprawdzian w zakładanym przez autorów czasie? Czy może to problem mojego dziecka i całej jego klasy?
Obserwuj wątek
    • mysiaapysia Re: Sprawdzian klasa 2 09.11.13, 21:45
      Moja córka, obecnie w poprzedniej szkole miała właśnie zestaw "Odkrywam siebie" i pisała takie sprawdziany. Nigdy nie miała problemu z dokończeniem wszystkich zadań w wyznaczonym czasie. Ale wiem, że wiele dzieci miało problem z krótkim czasem wyznaczonym na sprawdzian i po prostu nie udawało im się wszystkiego rozwiązać. Wychowawczyni uprzedzała, żeby najpierw rozwiązywać zadania podstawowe, a dopiero potem dodatkowe.
      Teraz w trzeciej klasie córka jest w innej szkole. Mają zestaw "Gra w kolory" i piszą comiesięczne sprawdziany z tej serii. Są to każdorazowo cztery karty pracy (czytanie ze zrozumieniem, gramatyka z ortografią, przyroda i matematyka) pisane w dwa dni - dwie karty w ciągu jednej lekcji jednego dnia, pozostałe dwie karty pisane drugiego dnia też na jednej lekcji.
      • mr_cellophane Re: Sprawdzian klasa 2 09.11.13, 22:32
        Ja jednak mam poważne wątpliwości co do czasu wyznaczonego przez autorów.
        Dla porównania mamy inny zestaw testów także zgodny z podstawą programową - 8 zdań przeznaczonych na 45 min. I w tym czasie syn się spokojnie zmieścił.
        W "Odkrywam siebie" - zrobił dużo szybciej niż większość klasy - jednak i tak sporo dłużej niż zakładana 1h.
        No i nieszczęsne zadanie z kasztanami - jak słusznie zauważył nie sposób określić ile ich jest na obrazku w pierwszym koszyku, gdyż koszyk jest głęboki a kasztany nasypane z górką - więc nie widać ile jest pod spodem - autorzy jak widać to zignorowali.
        • mysiaapysia Re: Sprawdzian klasa 2 09.11.13, 23:03
          Zadania z liczeniem kasztanów i innych rzeczy w drugiej klasie spotykały się zawsze z pytaniem mojej córki: Czy to jeszcze przedszkole? Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że w tym samym czasie przygotowywała się do Alfika...
          Tym niemniej mam świadomość, że duża część klasy nie dawała rady zrobić wszystkich zadań w godzinę.
          Obecnie testy z "Gry w kolory" są wydrukowane bardzo małą czcionką, każdy po dwie-trzy strony. Ale córka mówi, że wszyscy jakoś dają radę, tylko że łącznie mają półtorej godziny zegarowej.
          • jakw Re: Sprawdzian klasa 2 10.11.13, 22:08
            mysiaapysia napisała:

> Zadania z liczeniem kasztanów i innych rzeczy w drugiej klasie spotykały się za
            > wsze z pytaniem mojej córki: Czy to jeszcze przedszkole? Zwłaszcza biorąc pod u
            > wagę, że w tym samym czasie przygotowywała się do Alfika...
            Pytanie było zapewne skutkiem tego, że twoja córka jest dość zaawansowana matematycznie skoro przygotowywała się do Alfika.
    • ewa_mama_jasia Re: Sprawdzian klasa 2 10.11.13, 12:48
      A możesz zamieścić jakiś skan lub foto do wglądu? Jak wyglądały te zadania? Bo wychodzi średnio 3 minuty na zadanie, jestem ciekawa skali trudności i czasochłonności. Jeśli chcesz, może być na priw.
      I jeszcze jedno - może, skoro to tak obszerny test, nie ma być do zrobienia w całości przez większość dzieci, tylko pokazać skalę umiejetności dzieci.
      • mr_cellophane Re: Sprawdzian klasa 2 10.11.13, 14:29
        Ja znajdę odrobinę czasu to zeskanuje test i wrzucę.
        Przykładowe zadnia poniżej
        - Napisz cztery zdania o liściu, który Ci się najbardziej podoba (3/4 strony w linie wolne na wypowiedz)
        - Znajdź 10 różnic między rysunkami (dwa czarno-białe rysunki)
        - 8 trzy cyfrowych działań (naprzemienne dodawanie i odejmowanie) w granicy 10
        - Zadanie z treścią - do wykonania 3 obliczenia
        Zadania dodatkowe
        - zmierz ogonki 4 liści (liści na rysunku), zapisz ich długości, pokoloruj zgodnie z instrukcją (najdłuższy żółty, liść którego ogonek jest krótszy o 1cm od najdłuższego zielony, liść najkrótszy czerwony, liść który pozostał brązowy)

> I jeszcze jedno - może, skoro to tak obszerny test, nie ma być do zrobienia w c
        > ałości przez większość dzieci, tylko pokazać skalę umiejętności dzieci.
        Raczej nie, gdyż jest bardzo precyzyjne określona punktacja (60p) i przyporządkowany im poziom (ocena).
        Zadania dodatkowe nie są uwzględniane są w punktacji (można je rozwiązywać po rozwiązaniu zadani obowiązkowych) i mają jedynie cel motywacyjny.
        • soffia75 Re: Sprawdzian klasa 2 10.11.13, 18:12
          mr_cellophane napisał:
          Zadania dodatkowe nie są uwzględniane są w punktacji (można je rozwiązywać po rozwiązaniu zadani obowiązkowych) i mają jedynie cel motywacyjny.
          A to, moim zdaniem, wielka szkoda. Zrobię coś ponad plan, ale nic mi z tego nie przyjdzie - co to za motywacja?
    • soffia75 Re: Sprawdzian klasa 2 10.11.13, 18:07
      Klasa mojej córki też pisała ten sprawdzian - w wyznaczonym czasie zmieściła się większość dzieci, z tym, że klasa córki nie jest liczna, a uczniowie prezentują dość wyrównany poziom, więc nie jest to rezultat miarodajny. wink Mnie samą zaskoczyła obszerność tego testu; jeśli dziecko pracuje wolniej lub jest typem perfekcjonisty, skupiającym się na szczegółach, ma nikłe szanse, żeby zdążyć. Nie bardzo rozumiem też sens pisania takiego dużego testu "na jeden raz". Bardziej podoba mi się rozwiązanie, które opisała Mysiaapysia, czyli dwa mniejsze testy, pisane w ciągu dwóch kolejnych dni.
    • di_kormia Re: Sprawdzian klasa 2 10.11.13, 19:50
      moja corka nie pisala tego, ale pisuje podobne od I klasy- bo one wszystkie sa podobne.
      zawsze jest to 60 minut (jak sprawdzian 3 i 6 klasisty), zawsze jest KSIĄŻĘCZKA! ale, jezeli sie przyjrzeć tej książeczce, to okazuje się, jak opisano powyżej (oszacuj, pokoloruj, napisz, policz do 10!!!! sad...) że to nic trudnego. i ułozone w bardzo "naukowy" sposób.
      klasa 6 latków (znaczy jak zaczynali smile) i mieszcza sie ze wszystkim, bez problemu. wiem, że z 1wszy byly problemy, proszono nas o ceirpliwośc- i teraz jest idealnie.
      troche wynika to z praktyki, trochę z timingu ktorego sie uczą (i szkoła i ja osobiście zwracam dziecio uwagę to mierzenie i szacowanie, planowanie ile coś zajmie czasu), trochę z BANALNOŚCI tych testów.
      zdziwiło mnie, że chce ci sie szukać i grzebac i porównywać. ja test widzę na zebraniach.
      w wielu z tych zadan nie chodzi o policzenie, zmierzenie- tylko oszacowanie- bardzo ważna umiejetnosc, ktorej sie teraz uczy.
      i po raz e-nty dziwi mnie, że dzieci sobie nie radza. a program przecież taaaaki prosty, dziec pewnie poszedł do szkoły pozniej (znaczy nie jako 6 latek) a cały czas nie dobrze... uncertain
    • jakw Re: Sprawdzian klasa 2 10.11.13, 22:05
      No cóż, to wychodzi 4 minuty i 37 sekund na stronę. Wydaje się raczej mało.
      • di_kormia Re: Sprawdzian klasa 2 10.11.13, 22:11
        taka strona to duuuuuze obrazki (przeciez dla dzieci 7 letnich, nie?)
        • jakw Re: Sprawdzian klasa 2 10.11.13, 23:11
          Nie widziałam testu, nie wiem jak wygląda.
          Tak czy siak trzeba uważnie przeczytać polecenie, chwilę pomyśleć , a potem coś zaznaczyć czy napisać. I należy brać pod uwagę, że początkujący II-klasiści nie muszą bardzo sprawnie czytać i pisać. W każdym razie sama wielkość testu wydaje mi się ciut za duża jak na 60 minut.
          • di_kormia Re: Sprawdzian klasa 2 10.11.13, 23:32
            polecenia jednozdaniowe.
            cóż, test jest dostosowany do tych dzieci, naprawde. przynajmniej te, ktore ja widzialam. najwiecej jednak trzeba zaznaczyc, wypisac czasowniki etc. ale to 2,3.
            przykładami tego typu testów są np drugoteściki etc- obejrzyj sobie.
            mogę powiedzieć, że na poczatku sa jakimś problemem, przy drugim czy trzecim- już nie. przynajmniej u nas.
            oczywiscie, są dzieci, ktore nie zdążą. sa tez pewnie takie, ktore nei rozpoczną. ale dzieci są różne. i przeciętne dziecko zrobi przeciętnie, ponizej przecietne poniżej przecietnie (czyli np nie zdąży). taki normalny rozkład normalny smile
            • jakw Re: Sprawdzian klasa 2 11.11.13, 18:49
              Polecenia jednozdaniowe też trzeba przeczytać...
              No i z wpisów Mr_cellophane wynika, że i pokolorować trzeba było , i kilka zdań na jakiś temat napisać. Zgadzając się, że sama trudność prawdopodobnie nie przekracza możliwości 2-klasistów, to czas 60-minut na chyba dość dużo czytania, kolorowania czy trochę pisania wydaje mi się jednak niewystarczający dla większości. Chyba że przyjmujemy, że celem edukacji jest wykazanie uczniowi, że i tak nic nie umie bo nie zdążył.
    • majarzeszow Re: Sprawdzian klasa 2 11.11.13, 07:14
      Syn idzie tym programem, jest juz w 3 klasie. Zeszlego roku, jak pisali te sprawdziany, to byly to 3 godziny lekcyjne. kalasa nieliczna, 18 uczniow. nie wiedzialam, ze tam jest 60 minut smile
      w klasie piszą co miesiąc i czas jest krotszy.
      • iwek33 Re: Sprawdzian klasa 2 11.11.13, 11:38
        Tych sprawdzianów wymienionych w pierwszym poście nie widziałam. Mogę napisać o sprawdzianach do programu Skarby z Juki. Np. ostatni nr 4 to 4 strony a-4, w sumie 8 zadań. Zadania typu: ułoż zdanie z rozypanki wyrazowej i napisz je w liniaturze. Pomaluj ramkę, ktora jest wyjaśnieniem przysłowia ( trzeba przeczytać ze zrozumieniem i zamalować) , następne: wpisz do tabeli podane liczby - liczb podanych jest 10, trzeba wpisać osobno parzyte, osobno nieparzyste. Inne: połącz rysunek grzyba z wyrazami należącymi do rodziny wyrazu "grzyb" - trzeba przeczytać 6 wyrazów i połączyć z rysunkiem ( czyli w sumie 4 kreski narysować) . Inne : 6 działań do wykonania wg wzoru - pierwsze działanie rozpisane np 8+5+2= 8+2+5= 10+5=15 ( czyli zastosowanie przemienności dodawania, żeby dopełnić do 10 ) , następne : przeczytać 6 zdań i podkreślić te, które pasują do obrazka ( na obrazku jabłko), następne: narysowany jest kasztanowy ludzik i polecenie: ułóż 3 zdania o kasztanowym ludziku, następne: z podanych liczb oblicz sumę i różnicę ( podane 2 liczby) , składniki podkreśl na jakiś kolor, odjemną na jakiś, odjemnik na jakiś. Ostatnie: wpisz wyrazy, które powinny powiedzieć grzeczne dzieci w podanych sytuacjach: sytuacje są 4 np Kuba oddaje grę Jackowi- dziecko ma wpisać słowo: dziękuję.
        Czas pracy 45 minut- dzieciak twierdzi, że wszyscy oprócz dwóch osób mieszczą się w czasie. Klasa duża: 28 osób
      • mr_cellophane Re: Sprawdzian klasa 2 11.11.13, 13:47
        majarzeszow napisała:
        > Syn idzie tym programem, jest juz w 3 klasie. Zeszlego roku, jak pisali te spra
        > wdziany, to byly to 3 godziny lekcyjne

uff... a już myślałem że to coś z tą całą klasą mojego syna lub brakiem dyscypliny nie tak...
        Jak już wspominałem powyżej testy z "Główka pracuje teścik rozwiązuje" wydawnictwa OLIMP - 45 min 15 zadań jest wystarczająco i syn spokojnie zmieścił się w tym czasie (ale zadania znacząco mniej obszerne (6 stron).
        Natomiast w Odkrywam Siebie - napisanie wypowiedzi pisemnej 4 zdań o liściach w 3 minuty - to niestety abstrakcja czasowa dla mojego 8 latka. Zadania nie są trudne ale czasochłonne (np. kolorowanie)
        Patrząc jeszcze na zadanie dodatkowe powyżej (pomiary, obliczenia i kolorowanie zajmuje co najmniej 10min a jest ich trzy i 15 zadań obowiązkowych - muszę stwierdzić że autorzy zdrowo jednak przegięli z tymi 60min.
        • soffia75 Re: Sprawdzian klasa 2 11.11.13, 15:08
          mr_cellophane napisał:
          Natomiast w Odkrywam Siebie - napisanie wypowiedzi pisemnej 4 zdań o liściach w 3 minuty - to niestety abstrakcja czasowa dla mojego 8 latka. Zadania nie są trudne ale czasochłonne (np. kolorowanie).
          Otóż to właśnie, mam takie samo odczucie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka